Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι σχεδιάζει να δαπανήσει 24 δισ. ευρώ σε φορολογικές περικοπές και αυξήσεις μισθών του δημόσιου τομέα το επόμενο έτος για να τονώσει την κατανάλωση και να στηρίξει την ώθηση της ανάπτυξης, παρά τις ανησυχίες των επενδυτών για τα οικονομικά της χώρας.

Αφού το υπουργικό της συμβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους τη Δευτέρα, η Μελόνι δήλωσε ότι ο τρικομματικός, δεξιός συνασπισμός της εργάζεται για να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που δόθηκαν κατά τις περσινές εκλογές, παρά την πίεση στα δημόσια οικονομικά.

«Είναι ένας προϋπολογισμός πολύ σοβαρός, πολύ ρεαλιστικός, ένας προϋπολογισμός που . . . συγκεντρώνει τους πόρους σε ορισμένες μεγάλες προτεραιότητες», είπε η Μελόνι. «Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να υπερασπιστούμε την αγοραστική δύναμη των οικογενειών».

Ο Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, υπουργός Οικονομικών, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «στερεό», προσθέτοντας ότι ήταν βέβαιος «ότι μόλις οι λεπτομέρειες . . . διαβάζονται, θα έχει θετική έγκριση στην Ευρώπη και από τις αγορές».

Η Ιταλία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι αυξάνει τον στόχο της για το δημοσιονομικό έλλειμμα για το επόμενο έτος στο 4,3% του ΑΕΠ, από 3,7%, που καθορίστηκε τον Απρίλιο, και ότι δεν θα φθάσει το όριο δημοσιονομικού ελλείμματος που έχει επιβάλει η ΕΕ κάτω από 3% επί του ΑΕΠ έως το 2026.

Αυτή η ανακοίνωση, την οποία η Fitch Ratings χαρακτήρισε «σημαντική χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής», οδήγησε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Ιταλίας να εκτιναχθεί πάνω από το 5% για πρώτη φορά μετά την κρίση δημόσιου χρέους της Ευρώπης πριν από 11 χρόνια, αν και έκτοτε έχει υποχωρήσει.

Το περιθώριο ελιγμών της Ρώμης περιορίστηκε από τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων

Τζόρτζια Μελόνι

Ανοδικά τα ιταλικά ομόλογα

Τα ιταλικά 10ετή ομόλογα διαπραγματεύονται τώρα στο 4,8%, περίπου 200 μονάδες βάσης έναντι του γερμανικού ισοδύναμου και υψηλότερα από περίπου 171 μονάδες βάσης πριν από έναν μήνα, δείκτης αυξημένων ανησυχιών των επενδυτών. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν ελαφρώς μετά την ανακοίνωση του προϋπολογισμού τη Δευτέρα, αυξανόμενα κατά 5,3 μονάδες βάσης, ενώ της Γερμανίας κατά 4,6 μονάδες βάσης.

Τόσο η Μελόνι όσο και ο Τζορτζιέτι δήλωσαν ότι το περιθώριο ελιγμών της Ρώμης περιορίστηκε από τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες θα κοστίσουν στην Ιταλία επιπλέον 13 δισ. ευρώ ετησίως σε πληρωμές τόκων.

Παρά τους περιορισμούς, η Ιταλία θα δαπανήσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ για να επεκτείνει την περσινή περικοπή στις υποχρεωτικές κοινωνικές πληρωμές των εργαζομένων, όπως οι συνταξιοδοτικές εισφορές, διατηρώντας επιπλέον 100 ευρώ το μήνα στα χέρια περίπου 14 εκατομμυρίων εργαζομένων.

Μειώσεις φόρων και αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο

Η Ιταλία θα δαπανήσει επίσης 4,3 δισ. ευρώ για να μειώσει τους φόρους εισοδήματος για τους εργαζόμενους χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, με τα πρώτα 28.000 ευρώ των αποδοχών να φορολογούνται με ενιαίο συντελεστή 23%. Η Ρώμη διέθεσε επίσης 7 δισ. ευρώ για αυξήσεις μισθών στο δημόσιο τομέα, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ είναι για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Η αύξηση της χρηματοδότησης για τους μισθούς της αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών ασφαλείας ήταν η επόμενη κορυφαία προτεραιότητα.

Ο συνασπισμός της Μελόνι θα δαπανήσει 1 δισ. ευρώ σε νέες πρωτοβουλίες για να ενθαρρύνει τις Ιταλίδες να κάνουν περισσότερα παιδιά, καθώς επιδιώκει να αντιστρέψει μια δημογραφική τάση που είδε το ποσοστό γεννήσεων πέρυσι υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από την ενοποίηση του 1861. Εκτός από έναν επιπλέον μήνα γονικής άδειας μετ’ αποδοχών και δωρεάν βρεφονηπιακό σταθμό για δεύτερο παιδί, η ιταλική κυβέρνηση θα αρχίσει να καταβάλλει συνταξιοδοτικές εισφορές για λογαριασμό εργαζομένων γυναικών που έχουν δύο μικρά παιδιά ή περισσότερα.

«Μια γυναίκα που γεννά τουλάχιστον δύο παιδιά . . . έχει ήδη κάνει μια σημαντική κοινωνική προσφορά», είπε η Μελόνι. «Αυτό το μέτρο βοηθά στην αντιμετώπιση του αφηγήματος ότι η εύνοια στον τοκετό αποθαρρύνει τις γυναίκες να εργαστούν. Τα δύο πράγματα μπορούν να πάνε μαζί».

Για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση αυτών των νέων μέτρων, ο Τζορτζιέτι είπε ότι η κυβέρνηση θα περικόψει περίπου 5,5 δισ. ευρώ σε δαπάνες από διάφορα κυβερνητικά υπουργεία και τοπικές διοικήσεις.

Ιδιωτικοποιήσεις

Το προσχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το κοινοβούλιο, στοχεύει επίσης στην αύξηση των εσόδων – στόχων μέσω της μερικής πώλησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων, όπως η παλαιότερη τράπεζα της χώρας Monte dei Paschi και η κρατική αεροπορική εταιρεία ITA.

Η κυβέρνηση της Μελόνι προέβλεψε ότι η αύξηση του ιταλικού ΑΕΠ θα ήταν 1,2 % το επόμενο έτος, όταν το ΔΝΤ εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα κυμανθεί στο 0,7%. Η Τράπεζα της Ιταλίας έχει προβλέψει ανάπτυξη 0,8% για το 2024.

Ωστόσο, οι αναλυτές βλέπουν κινδύνους, ειδικά εάν η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς εξελιχθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: Ot.gr