James Webb: Λύση στο μυστήριο των γαλαξιών που «δεν έπρεπε να υπάρχουν»
Αρχέγονοι γαλαξίες που έδειχναν υπερβολικά ώριμοι για την ηλικία τους τελικά δεν παραβιάζουν το καθιερωμένο μοντέλο της Κοσμολογίας.
Όταν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb διέκρινε πέρυσι κάποιους από τους πρώτους γαλαξίες που εμφανίστηκαν στο Σύμπαν, των οποίων το φως χρειάστηκε πάνω από 13 δισ. χρόνια για να φτάσει μέχρι τη Γη, οι αστρονόμοι βρέθηκαν προ εκπλήξεως: κρίνοντας από τη φωτεινότητά τους, οι γαλαξίες αυτοί ήταν υπερβολικά μεγάλοι για να έχουν σχηματιστεί τόσο νωρίς, μόλις 500 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Εκρηξη. Έδειχναν υπερβολικά ώριμοι για την ηλικία τους, σαν παιδιά με εμφάνιση ενηλίκου.
Ήταν μια αναπάντεχη ασυμφωνία που έκανε κάποιους να αναρωτιούνται αν το καθιερωμένο μοντέλο της Κοσμολογίας, το οποίο περιγράφει το χρονολόγιο της εξέλιξης του Σύμπαντος, έπρεπε να αναθεωρηθεί.
Eξάρσεις παραγωγής άστρων μπορούν να κάνουν μικρούς γαλαξίες να δείχνουν μεγάλοι
Φαίνεται όμως ότι τα φαινόμενα απατούν: σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Τhe Astrophysical Journal Letters, οι αρχέγονοι γαλαξίες μάλλον δεν είναι τόσο μεγάλοι όσο δείχνουν, απλώς είναι ασυνήθιστα φωτεινοί.
Προσομοιώσεις με μαθηματικά μοντέλα έδειξαν ότι τα σύννεφα αέριου υδρογόνου από τα οποία σχηματίζονται νέα άστρα συμπεριφέρονται ελαφρώς διαφορετικά στους νεαρούς γαλαξίες, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται ανά διαστήματα φάσεις απότομης αστρογένεσης.
Και αυτές οι εξάρσεις παραγωγής νέων άστρων θα ήταν αρκετές για να κάνουν τους επίμαχους γαλαξίες εξίσου φωτεινούς με πολύ μεγαλύτερους ώριμους γαλαξίες, κάτι που λύνει το μυστήριο χωρίς να παραβιάσει το καθιερωμένο μοντέλο, καταλήγει η μελέτη.
Ακόμα και στους γαλαξίες, με άλλα λόγια, η λάμψη των νιάτων είναι απατηλή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις