Ανοιξε το κουτί της Πανδώρας στο ποδόσφαιρο
Το δηλητήριο της Μέσης Ανατολής διαχέεται στον πυρήνα των συλλόγων
Αυτό που φοβόταν ο κόσμος του ποδοσφαίρου είναι πια γεγονός. Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε και το δηλητήριο της Μέσης Ανατολής διαχέεται στον πυρήνα των συλλόγων, τα αποδυτήρια με τον κίνδυνο «μικρών εμφυλίων» ανάμεσα σε φιλοϊσραηλινούς και φιλοπαλαιστίνιους, κυρίως μουσουλμάνους ή αραβικής καταγωγής να είναι πλέον ορατός.
Η Μπάγερν είναι ο πρώτος σύλλογος που καλείται να διαχειριστεί μία τόσο δύσκολη όσο και λεπτή κατάσταση. Στα βίντεο που ανέβασε το Σαββατοκύριακο στο Instagram ο μαροκινός αμυντικός της Νουσαΐρ Μαζράουϊ εύχεται ο Θεός «να βοηθήσει τους καταπιεσμένους αδερφούς μας στην Παλαιστίνη να πετύχουν τη νίκη», ενώ μια σημαία της Παλαιστίνης που κυματίζει εμφανίζεται στην εικόνα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, κυρίως μεταξύ των φίλων της Μπάγερν. Από την πρώτη στιγμή, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και το ξέσπασμα των βίαιων συγκρούσεων ο βαυαρικός σύλλογος εξέφρασε τη συμπαράστασή του και την ανησυχία του για τους φίλους της στο Ισραήλ.
Από τη στιγμή που άνοιξε το κουτί της Πανδώρας, είναι πλέον δύσκολο να συγκρατηθούν απόψεις, θέσεις και συναισθήματα
Ενας από τους παίκτες της Μπάγερν, ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Ντάνιελ Πέρετς είναι Ισραηλινός και ζήτησε μέσω των social media από τους αθλητές να μιλήσουν κατά της τρομοκρατίας.
Ο διχασμός δεν προκαλείται ωστόσο μόνο με τα σχόλια και τις δημόσιες θέσεις των αθλητών
Μέσω της Bild ο Μαζράουι δικαιολογήθηκε λέγοντας πως θα εργαστεί για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη και πως θα είναι πάντα ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατία, μίσος και βία. Εξέφρασε δε την έκπληξη του γιατί δέχτηκε μηνύματα μίσους.
Μαζράουϊ και Πέρετς θα βρεθούν ξανά στις προπονήσεις την Τετάρτη και η Bild αναρωτιέται σε ποιο επίπεδο μπορεί να είναι οι σχέσεις των δύο παικτών κι αν μπορούν να αγωνιστούν πλέον στην ίδια ομάδα.
Διχασμός
Ο διχασμός δεν προκαλείται ωστόσο μόνο με τα σχόλια και τις δημόσιες θέσεις των αθλητών. Προκαλείται και από τη σιωπή. Διάσημοι ποδοσφαιριστές αραβικής καταγωγής όπως οι Σαλάχ, Χακίμι, Μπενασέρ, Μπόνο και Αζαλζουλί προτίμησαν να παραμείνουν σιωπηλοί με αποτέλεσμα να στοχοποιηθούν. Στην πατρίδα του Σαλάχ, στην Αίγυπτο ο άσος της Λίβερπουλ δέχτηκε καταιγισμό αρνητικών σχολίων. «Ο Θεός να μη σε συγχωρέσει», «Η Ιστορία αναγνωρίζει τους αληθινούς άνδρες, έχασες πολύ από την αρρενωπότητά σου», «Ως κάποιος που σέβεσαι τον αραβικό κόσμο δεν πρέπει να τον εγκαταλείπεις όταν σε χρειάζεται περισσότερο. Υπάρχει ακόμα χρόνος, καλύτερα να αντιδράσεις αργά παρά ποτέ».
Σε φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση στη Βρετανία οι συμμετέχοντες κρατούσαν φωτογραφίες του Σαλάχ που έγραφαν: «Αγνοείται. Τελευταία φορά που τον είδαμε: Παραμονή Χριστουγέννων».
Αιγυπτιακά δημοσιεύματα ανέφεραν το βράδυ της Κυριακής πως ο Σαλάχ έκανε γενναία δωρεά στον Ερυθρό Σταυρό για να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους. Τα ίδια δημοσιεύματα υπογράμμισαν πως ο ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ προτιμά να δείχνει έμπρακτα τη συμπαράστασή του παρά με δημόσιες τοποθετήσεις. Πολλοί δεν του συγχωρούν πως πέρυσι φωτογραφήθηκε με την οικογένεια του μπροστά σε χριστουγεννιάτικο δέντρο και ευχήθηκε «Καλά Χριστούγεννα».
Το δηλητήριο του διχασμού εξαπλώνεται ταχύτατα. Στη Γαλλία ο αλγερινός ποδοσφαιριστής της Νις Γιουσέλ Ατάλ αναγκάστηκε να απολογηθεί την Κυριακή μετά την αναδημοσίευση βίντεο στα social media που καλούσε για «μία μαύρη μέρα για τους Εβραίους».
Το βίντεο το κατέβασε άμεσα αλλά η ζημιά είχε γίνει. Η γαλλική ομοσπονδία αποδοκίμασε την ενέργειά του με τον πρόεδρο Φιλίπ Ντιαλό να χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία του Ατάλ ως «έκκληση για βία». Για να προσθέσει: «Η ρητορική μίσους δεν θα περάσει».
Όπως και ο Μαζράουι, ο Ατάλ στη συνέχεια ανασκουμπώθηκε αναφέροντας πως δεν ήταν στις προθέσεις του να σοκάρει τον κόσμο και αποδοκιμάζει κάθε μορφής βία.
Από τη στιγμή που άνοιξε το κουτί της Πανδώρας, είναι πλέον δύσκολο να συγκρατηθούν απόψεις, θέσεις και συναισθήματα. Ο Γάλλος Καρίμ Μπενζεμά, αλγερινής καταγωγής μουσουλμάνος που αγωνίζεται πλέον στη Σαουδική Αραβία και την Αλ Ιτιχαντ, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ των Παλαιστινίων γράφοντας στο Twitter: «Ολες οι προσευχές μας για τους κατοίκους της Γάζας που είναι για μία ακόμα φορά θύματα αυτών των άδικων βομβαρδισμών που δεν λυπούνται γυναίκες και παιδιά». Ο βετεράνος ισραηλινός τερματοφύλακας Νταβίντ Αουάτ του απάντησε με υβριστικά σχόλια σε πέντε διαφορετικές γλώσσες αποκαλώντας τον «πουτ.. γιε».
Η αρνητική επίδραση του πολέμου στη Γάζα στο ποδόσφαιρο έχει τον αντίκτυπό της και στο καλαντάρι. Τα δύο παιχνίδια των προκριματικών του Euro 2024 του Ισραήλ με Ελβετία και Κόσοβο έχουν αναβληθεί, ενώ πριν από λίγο η Μακάμπι Χάιφα και η Μακάμπι Τελ Αβίν κατέθεσαν αίτημα στην UEFA να αναβληθούν οι αναμετρήσεις τους με τις Βιγιαρεάλ (ανήκουν στον ίδιο όμιλο με τον Παναθηναϊκό στο Γιουρόπα Λιγκ) και την Ζόρια (Κόνφερενς Λιγκ), αντίστοιχα.
Επίσης πολλοί από τους ξένους παίκτες που αγωνίζονται σε ομάδες του Ισραήλ δεν επιθυμούν να επιστρέψουν πίσω και ζητούν να εφαρμοστεί το ειδικό καθεστώς που ενεργοποιήθηκε για τους παίκτες των ουκρανικών ομάδων όταν ξέσπασε ο πόλεμος με τη Ρωσία και τους επέτρεψαν να πάνε σε άλλα κλαμπ.
- Η 11άδα της ΑΕΚ για το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό (pic)
- «Ένα αποδυναμωμένο Ιράν ίσως στραφεί στα πυρηνικά», προειδοποιούν οι ΗΠΑ
- Ποιες αποφάσεις θα πάρει ο Μητσοτάκης στα βουνά της Κρήτης
- Μαγδεμβούργο: Ένας τρομοκράτης από αυτούς που δεν έχουμε συνηθίσει
- LIVE: Παναθηναϊκός – Άρης
- Ζαχαράκη για νέα σύλληψη αστυνομικού της Βουλής: Δεν γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε μορφή βίας από οποιονδήποτε