Δεκάδες fake βίντεο έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες που εμφανίζουν δήθεν ντοκουμέντα από τον πόλεμο στο Ισραήλ και τη χρήση του νέου συστήματος αεράμυνας με ακτίνες λέιζερ, Iron Beam.

Μάλιστα τα συγκεκριμένα πλάνα προέρχονται από ένα γνωστό πολεμικό video game, το Arma 3.

Fake news

Το παρακάτω βίντεο που δήθεν δείχνει τη λειτουργία του Iron Beam

Η ανακοίνωση της εταιρίας

Η εταιρεία ανάπτυξης του Arma 3, Bohemia Interactive δήλωσε θλιμμένη που υλικό από το παιχνίδι χρησιμοποιείται για παραπλανητικές ειδήσεις για τον πόλεμο στο Ισραήλ.

Συγκεκριμένα η Bohemia δήλωσε στο Twitter: «Με τα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν στην Μέση Ανατολή, θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να μοιραστούμε την άποψή μας για την χρήση του Arma 3 ως υλικό για fake news. Είναι θλιβερό για όλους μας να βλέπουμε το παιχνίδι που αγαπάμε να χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο. Παρότι βρήκαμε τρόπο να λύσουμε το πρόβλημα ως ένα σημείο σε συνεργασία με αρμόδιες εταιρείες, δυστυχώς δεν μπορούμε να το εξαλείψουμε τελείως. Βλέπουμε ότι πολλοί από εσάς προσπαθείτε να αποκαλύπτετε τέτοια βίντεο στα social media και σας ευχαριστούμε για αυτό.»


Ο δημοσιογράφος του BBC, Shayan Sardarizadeh παρουσίασε αρκετά βίντεο από το Arma 3, τα οποία παρουσιάζονται ως υλικό από τους πυραύλους του Ισραήλ.

Η Bohemia έδειξε στους fans διάφορους τρόπους για να ξεχωρίζουν τα videos του Arma 3 από τα πραγματικά, όπως η χαμηλή ανάλυση, η κουνημένη κάμερα και διάφορα γεγονότα που υποτίθεται ότι συμβαίνουν το βράδυ για να κρύψουν τις ατέλειες του παιχνιδιού.

Άλλο ένα fake βίντεο