Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Μητέρες στη Γάζα μιλούν για τις ψυχικές επιπτώσεις της σύγκρουσης στα παιδιά τους
Τα αφήνουν όλα πίσω, εστιάζουν στα τρομαγμένα πρόσωπα των παιδιών τους και παλεύουν να τα ηρεμήσουν. Οι μητέρες στη Γάζα δίνουν τη δική τους μάχη
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- Πώς υποδέχτηκαν την επικοινωνία Σολτς - Πούτιν σε Λονδίνο και Παρίσι - Κινήσεις τακτικής στην σκακιέρα
- «Δεν θα καλύπτω εγώ τους πάντες, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους» λέει η Ειρήνη
- Παρέλαση μασκοφόρων ενόπλων νεοναζί στο Οχάιο
Τη στιγμή που ακόμη μία ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σημειωνόταν στη Γάζα, η οκτάχρονη Pretty Abu-Ghazzah έμεινε σοκαρισμένη, ενώ τα πεντάχρονα δίδυμα αδέρφια της όρμησαν στην αγκαλιά της μητέρας τους Esraa, ενώ το μόλις δύο ετών και μικρότερο αδερφάκι της, έκλαψε δυνατά.
Για να γλιτώσει από τον σφοδρό βομβαρδισμό στη γειτονιά τους στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, η Esraa έφερε τα παιδιά της στο σπίτι των πεθερικών της σε μια λιγότερο στοχευμένη περιοχή.
Ωστόσο η διαφυγή από τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία μοιάζει αναπόφευκτη, ιδίως για τις αθώες ψυχές των παιδιών της.
«Δεν αντέχω να βλέπω τα παιδιά μου να τρέμουν και τα πρόσωπά τους χλωμά από τον τρόμο. Είναι πολύ οδυνηρό. Η Pretty έκανε εμετό πολλές φορές σήμερα λόγω πανικού και φόβου», είπε η 30χρονη μητέρα.
Αποτελώντας σχεδόν το μισό από τα 2,3 εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στη Γάζα, τα παιδιά υποφέρουν από τις ψυχικές και συναισθηματικές συνέπειες των ετών αποκλεισμού και βίας.
«Δεν αντέχω να βλέπω τα παιδιά μου να τρέμουν»
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Save the Children, τέσσερα στα πέντε παιδιά στον θύλακα αντιμετωπίζουν κατάθλιψη και φόβο.
Η συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, την οποία εξαπέλυσε μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, έχει σκοτώσει τουλάχιστον 2.382 Παλαιστίνιους και έχει τραυματίσει άλλους 9.714 μέχρι στιγμής, αναφέρει το Al Jazeera.
Έχει επίσης αφήσει τους γονείς να προσπαθούν να κρατήσουν τα παιδιά τους ζωντανά και ψυχικά υγιή μέσω αυτού που περιγράφουν ως την πιο άγρια επίθεση που έχουν αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια.
Συμπτώματα
Αφού το Ισραήλ διέκοψε την ηλεκτρική ενέργεια στη Γάζα την περασμένη Δευτέρα, οι κάτοικοι ζουν τώρα στο σκοτάδι εν μέσω φθίνουσας προμήθειας καυσίμων, τα οποία χρειάζονται για τη λειτουργία των γεννητριών.
Πολλοί γονείς χρησιμοποιούν την περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο που έχουν για να ζητήσουν συμβουλές για να παρηγορήσουν τα παιδιά τους σε πλατφόρμες όπως το YouTube και από ομάδες υποστήριξης WhatsApp.
Η Esraa παρακολουθούσε τις αντιδράσεις των παιδιών της στις αεροπορικές επιθέσεις με ανησυχία. Εκτός από τον εμετό, υπέφεραν από ακούσια ούρηση, ένα σύμπτωμα που είπε ότι είναι πρόσφατο και υπογραμμίζει τον αυξημένο φόβο.
«Ήταν σημαντικό να συζητήσουμε μαζί τους τι συμβαίνει γύρω τους»
Στην έκθεση της Save the Children αναφέρεται ότι το 79% των φροντιστών ανέφεραν αύξηση της νυχτερινής ενούρησης στα παιδιά, σε σύγκριση με 53 τοις εκατό το 2018.
«Βρήκα πολλά χρήσιμα βίντεο στο YouTube κατά τη διάρκεια του τελευταίου πολέμου για το πώς να μιλήσω στα παιδιά. Ήταν σημαντικό να εμπλακούμε σε μια συζήτηση μαζί τους και να συζητήσουμε τι συνέβαινε γύρω τους» λέει η Esraa.
Απασχολώντας το μυαλό τους
Η Esraa μέσω του διαδικτύου έμαθε πώς να διασκεδάζει και να απασχολεί τα παιδιά της κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Ένας τρόπος ήταν η χαλάρωση του περιορισμού στον χρόνο οθόνης.
«Συνήθως περιορίζω τη χρήση του iPad των παιδιών μου, αλλά δεδομένων αυτών των οδυνηρών περιστάσεων, τους επιτρέπω να παρακολουθούν κινούμενα σχέδια για να διασκεδάσουν. Επίσης λέει ότι τους διαβάζει ιστορίες.
Σε αντίθεση με προηγούμενες επιθέσεις στην περιοχή, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία δεν έχει εκδώσει προειδοποιήσεις πριν βομβαρδίσει οικιστικές μονάδες, γεγονός που έχει κάνει εκατοντάδες οικογένειες να αγωνίζονται για τη ζωή τους.
Η Esraa αναφέρει ότι ο χρόνος παιχνιδιού των παιδιών της περιστρέφεται γύρω από τον πόλεμο και τη μίμηση ενεργειών της ίδιας.
«Με κοιτούν και προσποιούνται ότι έχουν τηλεφωνικές συνομιλίες, ρωτώντας το ένα το άλλο: «Τι συμβαίνει στην περιοχή σας;» Με μιμούνται όταν τηλεφωνώ στα μέλη της οικογένειάς μου που ζουν σε διάφορα μέρη της Γάζας, απλώς για να βεβαιωθώ ότι είναι καλά» εξηγεί.
«Έχει σταματήσει να τρώει και να πίνει»
Η Rawan, μια άλλη μητέρα στα 30 της, είπε ότι οι τρεις κόρες της παλεύουν με την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν.
«Αυτός είναι ο πέμπτος πόλεμος που έχω βιώσει ως μητέρα και κάθε φορά, στρέφομαι στο YouTube και σε διαδικτυακά άρθρα για να βελτιώσω την υποστήριξη προς τις κόρες μου σε περιόδους σύγκρουσης» λέει η ίδια.
Ωστόσο, η μεγάλη της κόρη παρουσιάζει έντονα συμπτώματα. «Οι κόρες μου, η Aysel, 9, η Areen, 6 και η Aleen, 4, επηρεάζονται βαθιά από τους τρομακτικούς ήχους των βομβαρδισμών, ειδικά η Aysel. Είναι πλέον αρκετά μεγάλη για να καταλάβει τις συνέπειες του πολέμου. Έχει σταματήσει να τρώει και να πίνει. Παρατήρησα επίσης αύξηση στον καρδιακό της ρυθμό», είπε.
«Τους αγκαλιάζω και τους παρηγορώ συνεχώς»
Αποστροφή προς το φαγητό έχει δείξει και η 4χρονη Aleen, καθώς και τρέμουλο. Για να μετριάσει το άγχος τους, η Rawan προσπαθεί να τις κάνουν να εμπλακούν σε ομαδικά παιχνίδια και δραστηριότητες.
Όπως πολλοί άνθρωποι στη Γάζα που αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς, η Rawan και η οικογένειά της πέρασαν τις πρώτες τρεις ημέρες της επίθεσης στο σπίτι τους στην πόλη της Γάζας.
«Μένουν κοντά μου ανά πάσα στιγμή, ακόμα και όταν ετοιμάζω γεύματα»
Ωστόσο, αφού εντάθηκαν οι βομβαρδισμοί κοντά στην κατοικία τους, εγκαταστάθηκαν σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στην καρδιά της Λωρίδας της Γάζας.
Όπως και με τα παιδιά της Esraa, η μετεγκατάσταση δεν έχει αμβλύνει την ψυχική αναταραχή των παιδιών της Rawa. «Μένουν κοντά μου ανά πάσα στιγμή, ακόμα και όταν ετοιμάζω γεύματα. Τους αγκαλιάζω και τους παρηγορώ συνεχώς» ανέφερε.
Όταν οι κόρες της ρωτούν για τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Rawan προσπαθεί να τους αποσπάσει την προσοχή δείχνοντάς τους φωτογραφίες και βίντεο από πιο ευτυχισμένες στιγμές.
Σε αντίθεση με την Esraa, η Rawan αισθάνεται υποχρεωμένη να περιορίσει τη χρήση κινητών τηλεφώνων και iPad από τα παιδιά της για ψυχαγωγία, καθώς αυτές οι συσκευές είναι απαραίτητες για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Προσπάθησε επίσης να περιορίσει την έκθεσή τους στις ειδήσεις κλείνοντας την τηλεόραση κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ σχετικά με τον πόλεμο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις