Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ καταγγέλλουν έντονες διακρίσεις εις βάρος τους

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ καταγγέλλουν έντονες διακρίσεις εις βάρος τους

Κρατούν «χαμηλό προφίλ», δεν λένε κουβέντα για όσα συμβαίνουν και ενίοτε συμπεριφέρονται σαν να είναι μία κανονική ημέρα. Οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ βρίσκονται ξανά στο επίκεντρο διακρίσεων.

«Δεν είναι η πρώτη φορά…». Αυτά ακριβώς ήταν τα λόγια της Νούρα προς τη συνάδερφό της, όταν εκείνη της περιέγραφε το μεσημέρι του Σαββάτου τα όσα είχαν μόλις διαδραματιστεί μετά την αιφνίδια επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Κανείς δεν φανταζόταν, πως αυτή η απάντησή της θα οδηγούσε στην απομάκρυνση από την εργασία της μέχρι νεωτέρας.

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, η Νούρα, Παλαιστίνια κάτοικος του Ισραήλ και εργαζόμενη, για περισσότερο από δύο χρόνια, σε νοσοκομείο της χώρας, έριξε μια κλεφτή ματιά στα νέα της ημέρας, αλλά πάνω στη βιασύνη της, δεν αντιλήφθηκε ποτέ, ότι η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς είχε μόλις εξαπολύσει επίθεση στο Ισραήλ.

«Ξέρουμε ότι θα κριθούμε αν πούμε μια λέξη»

Οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι του Ισραήλ αποτελούν το 20% του πληθυσμού της

Έτσι, όταν η εμφανώς ταραγμένη συνάδελφός της άρχισε να της μιλά για το τι είχε συμβεί, εκείνη απάντησε αρκετά ήρεμη, πως δεν είναι η πρώτη φορά, μια απάντηση που τώρα αναγνωρίζει ότι δεν είχε ενσυναίσθηση.

Η αρχή του κακού

Καθώς άρχισαν να έρχονται περισσότερες λεπτομέρειες και η άνευ προηγουμένου φύση της επίθεσης έγινε πιο ξεκάθαρη, η Νούρα κλήθηκε στο γραφείο του διευθυντή της, όπου της είπαν να αφήσει τη δουλειά της και να μην επιστρέψει μέχρι νεωτέρας, εξαιτίας αυτής της συνομιλίας με τη συνάδελφό της.

«Ένιωσα πολύ προσβεβλημένη, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι μου συμβαίνει αυτό», είπε η Νούρα, η οποία είναι μία από τους 1,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που είναι πολίτες του Ισραήλ, περίπου το 20% του πληθυσμού της χώρας.

«Νιώθω ότι γίνονται διακρίσεις», συνέχισε. «Μέρα με τη μέρα, δεν το νιώθεις. Το αντιλαμβάνεσαι όμως όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ξέρεις ότι αυτόματα μετατρέπεσαι από φίλος σε εχθρό» δηλώνει χαρακτηριστικά στο Al Jazeera, ελπίζοντας να ακουστούν όσα έχει να πει, ξεκάθαρα και αμερόληπτα.

«Η απόφαση είχε ληφθεί, δεν ήθελαν να ακούσουν»

Λίγο αργότερα, έλαβε μια επιστολή από τη διοίκηση του νοσοκομείου, στην οποία κλήθηκε σε ακρόαση για να επισημοποιηθεί η αναστολή της με την αιτιολογία ότι είχε παραβιάσει τον πειθαρχικό κώδικα του ιδρύματος, υποστηρίζοντας φερόμενη την επίθεση της Χαμάς.

Η Νούρα ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε είπε τα λόγια για τα οποία κατηγορείται.

«Αυτό που με προσέβαλε περισσότερο είναι ότι όταν με κάλεσαν για τη συνάντηση, είχαν ήδη πάρει την απόφασή τους. Δεν ήθελαν να ακούσουν» ανέφερε η ίδια.

Δεκάδες καταγγελίες

Η περίπτωση της Νούρα δεν είναι η μοναδική. Δικηγόροι και οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ισραήλ έχουν λάβει δεκάδες καταγγελίες τόσο από εργαζόμενους όσο και από φοιτητές που, από το περασμένο Σάββατο, αποβλήθηκαν απότομα από τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τους χώρους εργασίας λόγω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, συνομιλιών με συναδέλφους.

Επιστολές που εστάλησαν από ορισμένα πανεπιστήμια και χώρους εργασίας, υποδεικνύουν αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης που υποτίθεται ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Σε κάποιες περιπτώσεις οι παραλήπτες έχουν κληθεί να εμφανιστούν ενώπιον πειθαρχικής επιτροπής.

«Δεν μπορώ πραγματικά να εκφράσω ή να μιλήσω για αυτό που συμβαίνει»

«Άνθρωποι που εργάζονταν για τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια βρέθηκαν να λαμβάνουν επιστολές που έλεγαν να μην πάνε στη δουλειά εξαιτίας όσων ανήρτησαν», είπε ο Χασάν Τζαμπαρίν, διευθυντής του Adalah, του Νομικού Κέντρου για τα Δικαιώματα των Αραβικών Μειονοτήτων στο Ισραήλ.

Σε ορισμένες από τις περιπτώσεις, «λένε ότι οι ακροάσεις θα διεξαχθούν αργότερα, αλλά δεν [καθορίζουν] πότε», είπε. «Η ακρόαση θα πρέπει να διεξαχθεί πριν ληφθεί η απόφαση» επισημαίνει ο ίδιος.

«Αυτό που συμβαίνει δεν είναι νόμιμο»

Το Adalah γνωρίζει τουλάχιστον 12 εργαζομένους  που τέθηκαν σε αναστολή από την πρώτη ημέρα της επίθεσης υπό παρόμοιες συνθήκες, κυρίως λόγω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έλαβε επίσης παράπονα από περίπου 40 Παλαιστίνιους φοιτητές σε ισραηλινά πανεπιστήμια και κολέγια που έλαβαν επιστολές αποβολής ή αναστολής από τα ιδρύματά τους.

«Αυτόματα μετατρέπεσαι από φίλος σε εχθρό»

Ο Wehbe Badarni, διευθυντής του Σωματείου Αράβων Εργατών στη βόρεια πόλη της Ναζαρέτ, είπε επίσης στο Al Jazeera ότι το σωματείο παρακολουθεί περισσότερες από 35 καταγγελίες, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών καθώς και εργαζομένων σε νοσοκομεία, ξενοδοχεία, βενζινάδικα, εστιατόρια και τηλεφωνήματα κέντρα.

«Η υποκίνηση σε τρομοκρατία είναι μια σοβαρή κατηγορία που θα πρέπει να αποδειχθεί στο δικαστήριο», δήλωσε ο Salam Irsheid, δικηγόρος του Adalah. «Κατά τη γνώμη μας, αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή δεν είναι νόμιμο».

Κλίμα τρόμου

Ένας άλλος εργαζόμενος στον τομέα της Υγείας είπε ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να κρατήσει χαμηλό προφίλ, υπό τον φόβο αντιποίνων.

«Κανείς δεν μιλάει για την κατάσταση, βρίσκομαι αντιμέτωπος με θυμωμένα πρόσωπα κάθε πρωί, δεδομένου ότι είμαι ο μόνος Παλαιστίνιος που εργάζεται εκεί» εξηγεί.

«Τα νέα είναι τρομακτικά, αλλά όταν είμαι στη δουλειά προσπαθώ να είμαι ψύχραιμος. Δεν μπορώ πραγματικά να εκφράσω ή να μιλήσω για αυτό που συμβαίνει», είπε. «Από τον τελευταίο πόλεμο [το 2021] όλοι κρατούν χαμηλό προφίλ».

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί»

Σε μια άλλη υπόθεση, ο Ahmad Mahajna, γιατρός στο νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ, τέθηκε σε αναστολή επειδή πρόσφερε γλυκά σε έναν Παλαιστίνιο έφηβο που βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν για τραύματα από πυροβολισμούς μετά από φερόμενη επίθεση.

«Υπάρχει ένα κλίμα τρόμου, οι άνθρωποι φοβούνται» λέει γιατρός στο Al Jazeera.

Οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ κατά καιρούς έχουν αντιμετωπίσει διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας ανεπαρκούς επένδυσης στις κοινότητές τους.

Ωστόσο, «ο ρατσισμός έχει επιταχυνθεί» περαιτέρω, δηλώνει η δικηγόρος Sawsan Zaher. «Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί». Η ίδια αποκάλυψε επίσης πως ο κόσμος αποφεύγει να μιλά αραβικά δημόσια.

«Σε κάθε περιστατικό ή κάτι που συμβαίνει, προσπαθούμε να μην το συζητάμε καθόλου. Προσπαθούμε απλώς να το ξεχάσουμε, να το βάλουμε στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας γιατί ξέρουμε ότι θα κριθούμε αν πούμε μια λέξη», είπε η Νούρα.

«Αυτή τη φορά, ήταν λάθος μου που απάντησα».

Must in

Επίσημο: H Λίνα Σουλούκου νέα CEO της Νότιγχαμ Φόρεστ (pic)

Η Λίνα Σουλούκου θα είναι και επίσημα η νέα εκτελεστική διευθύντρια (CEO) της Νότιγχαμ Φόρεστ – Η ανακοίνωση του αγγλικού συλλόγου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο