Χαμάς: Το παγκόσμιο δίκτυο που χρηματοδοτεί την δράση της
Οι διαδρομές του χρήματος στα τούνελ της Χαμάς
Ένα παγκόσμιο δίκτυο χρηματοδότησης που περνάει μέσα από τα τούνελ ενισχύει οικονομικά της Χαμάς, με κεφάλαια που είτε προέρχονται από φιλικές χώρες είτε αφορούν κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.
Πρόσφατα η αστυνομία του Ισραήλ δέσμευσε τραπεζικό λογαριασμό στην Barclays, ο οποίος, σύμφωνα με τις αρχές, συνδεόταν με τη συγκέντρωση χρημάτων για την Χαμάς ενώ μπλόκαρε λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιούνταν για τη συλλογή δωρεών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πόσοι λογαριασμοί ή την αξία των περιουσιακών στοιχείων.
Ο προϋπολογισμός που διαχειρίζεται η Χαμάς, σύμφωνα με εκτίμηση του Μάθιου Λέβιτ, πρώην Αμερικανού αξιωματούχου που ειδικεύεται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υπερβαίνει τα 300 εκατ. δολάρια, τα οποία προέρχονται από φορολογία επιχειρήσεων, από χώρες όπως το Ιραν και το Κατάρ ή από από φιλανθρωπικές οργανώσεις. Την ίδια εκτίμηση έχει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο ανακοίνωσε ότι η Χαμάς συγκεντρώνει κεφάλαια από χώρες του Κόλπου και λαμβάνει δωρεές από Παλαιστίνιους, άλλους ομογενείς και τις δικές της φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Tα crypto
Στην Χαμάς έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, καθώς την έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Από τη μεριά της η οργάνωση υποστηρίζει ότι οι οικονομικοί περιορισμοί που επιβάλλονται στους δωρητές της αποτελεί προσπάθεια εξουδετέρωσης της νόμιμης αντίστασης κατά του Ισραήλ. Σύμφωνα με τον Λεβίτ η Χαμάς λόγω των κυρώσεων χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο κρυπτονομίσματα, πιστωτικές κάρτες αλλά και επινοημένες εμπορικές συμφωνίες για να παρακάμψει τις κυρώσεις.
«Η Χαμάς είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους χρήστες κρυπτογράφησης για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», τονίζει ο Τομ Ρόμπινσον, συνιδρυτής της εταιρείας ερευνών blockchain Elliptic.
Ο προϋπολογισμός που διαχειρίζεται η Χαμάς υπερβαίνει τα 300 εκατ. δολάρια
Ωστόσο, φέτος η Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα απομακρυνθεί από την κρυπτογράφηση, μετά από μια σειρά απωλειών ενώ το σύστημα λογιστικών βιβλίων των κρυπτονομισμάτων μπορεί να καταστήσει τις συναλλαγές αυτές ανιχνεύσιμες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές blockchain TRM Labs η συγκέντρωση κεφαλαίων σε κρυπτονομίσματα αυξάνεται μετά επιχειρήσεις της Χαμάς. Μετά από μάχες τον Μάιο του 2021, οι διευθύνσεις κρυπτογράφησης που ελέγχονταν από τη Χαμάς έλαβαν περισσότερα από 400.000 δολάρια σύμφωνα με την TRM Labs. Ωστόσο μετά την τελευταία επιχείριση της οργάνωσης διακινήθηκαν πολύ λιγότερα κεφάλαια. «Ένας πιθανός λόγος για τον χαμηλό όγκο δωρεών είναι ότι οι ισραηλινές αρχές τις στοχοποιούν άμεσα», εκτιμά η TRM, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ έχει κατασχέσει κρυπτονόμισμα αξίας «δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων» από διευθύνσεις που συνδέονται με τη Χαμάς τα τελευταία χρόνια.Μεταξύ του Δεκεμβρίου 2021 και του Απριλίου του τρέχοντος έτους, το Ισραήλ κατέσχεσε σχεδόν 190 λογαριασμούς κρυπτογράφησης που, όπως είπε, συνδέονταν με τη Χαμάς.
Πλοία και εταιρείες κελύφη
Είτε μέσω κρυπτογράφησης είτε με άλλα μέσα, οι σύμμαχοι της Χαμάς έχουν βρει τρόπους να μεταφέρουν χρήματα στη Γάζα. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ το Ιράν παρέχει έως και 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για την υποστήριξη παλαιστινιακών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τη διακίνηση των χρημάτων είναι οι εταιρείες κελύφη, οι ναυτιλιακές συναλλαγές και τα πολύτιμα μέταλλα.
Μέχρι πέρυσι, η Χαμάς είχε δημιουργήσει ένα μυστικό δίκτυο εταιρειών που διαχειρίζονταν επενδύσεις ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες από την Τουρκία έως τη Σαουδική Αραβία, δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, όταν ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος των εταιρειών τον Μάιο του 2022.
Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και καιρό τους κληρικούς ηγέτες του Ιράν ότι υποδαυλίζουν τη βία προμηθεύοντας όπλα στη Χαμάς. Η Τεχεράνη, η οποία δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ, λέει ότι παρέχει ηθική και οικονομική υποστήριξη στην ομάδα. Eπιλέον υποστηρίζει ότι η PIJ, η οποία επίσης ισχυρίστηκε ότι συμμετείχε στην επίθεση του Σαββάτου, και η Χαμάς λαμβάνουν 100 εκατ. δολάρια ετησίως μεταξύ τους από το Ιράν. Η Τεχεράνη έχει επίσης παράσχει εκπαίδευση για τους μαχητές, καθώς και τεχνογνωσία για το πώς να βελτιώσει την παραγωγή ρουκετών ώστε να γίνουν πιο θανατηφόρες και ακριβείς.
Το πλούσιο σε φυσικό αέριο Κατάρ καταβάλλει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στη Γάζα από το 2014, ενώ κάποια στιγμή ξόδεψε 30 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα για να βοηθήσει στη λειτουργία του μοναδικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του θύλακα και να στηρίξει άπορες οικογένειες και δημόσιους υπαλλήλους της κυβέρνησης της Χαμάς.
«Το Κατάρ προσφέρει 100 δολάρια στις φτωχότερες παλαιστινιακές οικογένειες και παρατείνει την περίοδο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια μιας ημέρας στη Γάζα», είπε στο Reuters αξιωματούχος του Κατάρ, προσθέτοντας ότι βοήθησε «να διατηρηθεί η σταθερότητα και η ποιότητα ζωής για … Παλαιστινιακές οικογένειες».
Με τη διαμεσολάβηση του Ισραήλ
Η χρηματοδότηση του Κατάρ για τη Γάζα στην πραγματικότητα περνάει από το Ισραήλ, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τη διαδικασία. Τα κεφάλαια μεταφέρονται ηλεκτρονικά από το Κατάρ στο Ισραήλ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι και αξιωματούχοι του ΟΗΕ μεταφέρουν μετρητά με το χέρι από τα σύνορα στη Γάζα.
Τα μετρητά διανέμονται απευθείας σε άπορες οικογένειες και δημόσιους υπαλλήλους στη Γάζα και κάθε οικογένεια ή άτομο πρέπει να υπογράψει δίπλα στο όνομά του ότι έλαβε τα μετρητά. Ένα αντίγραφο πηγαίνει στο Ισραήλ, ένα στον ΟΗΕ και ένα στο Κατάρ.
«Η βοήθεια του Κατάρ προς τη Λωρίδα της Γάζας συντονίζεται πλήρως με το Ισραήλ, τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ» επισημαίνει κυβερνητικός αξιωματούχος του Κατάρ.
Εισπράξεις από φόρους
Κάθε μήνα, σύμφωνα με το Euronews η Χαμάς εισπράττει μεταξύ 12-15 εκαt. δολαρίων από φόρους που επιβάλλει σε αγαθά που προέρχονται από την Αίγυπτο, με τα πιο φορολογημένα προϊόντα να είναι τα τσιγάρα, τα καύσιμα, ακόμη και τα οικοδομικά υλικά.
Επιπλέον, επέβαλε νέους φόρους στα εισαγόμενα προϊόντα της Δυτικής Όχθης το 2022. Αυτό έχει πλήξει ιδιαίτερα όσους ζουν ήδη σε συνθήκες ακραίας φτώχειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Το ποσοστό ανεργίας στον παράκτιο θύλακα έχει φτάσει το 45%, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία και περισσότερο από το 60% των κατοίκων της Γάζας χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.
Από τον Ιούλιο του 2022, το ποσοστό επισιτιστικής ανασφάλειας στη Γάζα ξεπέρασε το 65%, και το ποσοστό φτώχειας διαμορφώθηκε στο 65%, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.
Πηγή: Ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις