Κηπουρική: «Εργαλείο» ψυχικής ισορροπίας και αυτοπεποίθησης
Το φυσικό περιβάλλον λειτουργεί κατευναστικά για το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου
- Ειδήσεις από την Γάζα: Πώς η Meta περιόρισε τα μέσα από τα παλαιστινιακά εδάφη
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
Στις φυλακές –το γνωρίζουμε και από τις αγροτικές της Ελλάδας– η καλλιέργεια της γης γίνεται τρόπος να «καλλιεργήσει» κάποιος την πεποίθηση της ελευθερίας του, τωρινής ή μελλοντικής.
Στα σχολεία, όπου υιοθετείται η κηπουρική, έστω σε πρώιμο στάδιο, οδηγεί τους μαθητές σε υψηλότερες επιδόσεις, πιο ήρεμη συμπεριφορά και κυρίως καλύτερες συνδέσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.
Προάγει τη συνολική υγεία
Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, από το ιστολόγιό της με συμβουλές υγείας, προτρέπει τον κόσμο να καλλιεργεί στον κήπο του το φαγητό που καταναλώνει, γιατί μια τέτοια ενασχόληση προάγει την καθημερινή υγεία όλων.
Εάν κάποιος θέλει να αυξήσει την πρόσληψη φυτικών ινών, να μειώσει το στρες του και να αποκτήσει λίγο μεγαλύτερη φυσική δραστηριότητα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «The Lancet Planetary Health» τον Ιανουάριο του 2023, ο ενδεδειγμένος τρόπος είναι να ασχοληθεί κανείς με την κηπουρική.
Όλες οι αλλαγές στη ζωή όσων ασχολούνται συστηματικά με αυτή, συνδέονται με γενικότερα καλύτερη εικόνα υγείας, μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών.
Τα οφέλη σύμφωνα με την περίφημη Mayo Clinic
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, το να λερώνει κανείς τα χέρια του με τα χώματα, κρύβει πολλαπλά οφέλη, όπως:
- Αύξηση σωματικής δραστηριότητας.
- Βελτίωση της διατροφής, με μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
- Καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, καθώς οι άνθρωποι, όταν εργάζονται έξω στον κήπο ή το μπαλκόνι του, αναπνέουν καλύτερα και βαθύτερα, καθαρίζουν οι πνεύμονές τους, βελτιώνεται η πέψη, ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνονται τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Μειώνεται η αρτηριακή πίεση, καταλαγιάζει ο καρδιακός ρυθμός, χαλαρώνει η ένταση των μυών και αυξάνονται τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό.
- Ελάττωση του στρες.
- Ανάπτυξη κοινωνικών συνδέσεων.
Πώς συνδέονται οι κήποι με την… ευτυχία
Η σχεδιάστρια κήπων Lottie Delamain, όπως διερευνά στο περιοδικό «House and Garden», επισημαίνει τις ισχυρές συνδέσεις ανάμεσα στη δημιουργία και διατήρηση των κήπων με την καλή ψυχική διάθεση. Καθώς ο φυσικός κόσμος αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο –το διαπιστώσαμε όλοι και κατά την περίοδο της πανδημίας άλλωστε- έναντι της αγχωτικής καθημερινότητας και της παραμονής σε στρεσογόνα περιβάλλοντα.
Ας σκεφτούμε επίσης ότι σε όλα τα θεραπευτήρια, σχεδόν πάντα, όπου το επιτρέπουν οι χωροταξικές συνθήκες, υπάρχει ένας μικρός ή μεγάλος κήπος.
Σε παραδόσεις, όπως η κινεζική, η περσική, η ιαπωνική και η αραβική, ο κήπος κατέχει ξεχωριστή θέση και έχει εξελιχθεί μέσα στους αιώνες σε πραγματική τέχνη, με συμβολισμούς, δυναμική και φυσικά την καταλυτική ομορφιά και αρμονία που όλοι μπορούμε να θαυμάσουμε, ανεξαρτήτως καταγωγής και πολιτισμικών καταβολών.
Σήμερα, η ενασχόληση με την κηπουρική συνιστάται σε ανθρώπους με μετα-τραυματική διαταραχή, επιλόχειο κατάθλιψη, αλλά και ως τρόπος να εξαλειφθεί η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση.
Η επιστήμη έχει αποφανθεί ότι μόνο τρία έως πέντε λεπτά την ημέρα να αφιερώσει κανείς για να «χαζέψει» δέντρα, λουλούδια ή τρεχούμενα νερά, αμέσως μειώνεται ο θυμός, ο πόνος και το άγχος. Το φυσικό περιβάλλον λειτουργεί κατευναστικά για το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου.
«Πράσινο χέρι»
Λαϊκά οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα φυτά και τα περιποιούνται λέμε ότι «πιάνει το χέρι τους», ενώ στα αγγλικά αποκαλείται το ταλέντο τους «πράσινο χέρι». Τι πετυχαίνουμε σε ψυχολογικό επίπεδο με τους κήπους;
Μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά την απώλεια, να «αγκαλιάζουμε» την αλλαγή και τη φυσική ροή των πραγμάτων, όσο ζούμε κοντά στη φύση, να βλέπουμε τους κόπους μας να αποδίδουν και να νιώθουμε αποτελεσματικοί, ενώ ακριβώς αυτή η ενεργοποίηση του μηχανισμού της επιβράβευσης στον εγκέφαλό μας, όταν πετυχαίνουμε κάτι, μας γεμίζει ικανοποίηση, αυτοπεποίθηση και συναισθηματική πληρότητα.
Αρκεί κανείς να ποτίζει τις γλάστρες του, να απολαμβάνει τη φροντίδα των φυτών του και να χαίρεται την ομορφιά τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις