Η ζωή και ο θάνατος του mRNA σε ανοιχτή online διάλεξη προς τιμήν του Φ.Καφάτου
Στο πλαίσιο του θεσμού των «Διαλέξεων Καφάτου», η βιοχημικός Έλενα Κόντι θα εξηγήσει πώς τα κύτταρα αναγνωρίζουν και εξουδετερώνουν τα άχρηστα ή ελαττωματικά μόρια αγγελιαφόρου RNA.
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Πούτιν σε Σολτς: Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τη νέα εδαφική πραγματικότητα
- Η «νέα ελίτ» στη Ρωσία – Από τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, στην πολιτική σκηνή
Οι μηχανισμοί που καταστρέφουν τα προβληματικά ή άχρηστα μόρια mRNA στα κύτταρα είναι το αντικείμενο της φετινής διάλεξης που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στη μνήμη του σπουδαίου έλληνα βιολόγου Φώτη Καφάτου.
Στο πλαίσιο του θεσμού των «Διαλέξεων Καφάτου», η Έλενα Κόντι, διευθύντρια του Ινστιτούτου Βιοχημείας «Μαξ Πλανκ» στη Γερμανία, θα δώσει ομιλία με θέμα «Πώς τα κύτταρα ελέγχουν τη ζωή και τον θάνατο των μορίων mRNA».
Τα μόρια mRNA, εξηγεί η ανακοίνωση του EMBL, παίζουν κρίσιμο ρόλο στα κύτταρα καθώς μεταφέρουν τις πληροφορίες που περιέχει το DNA σε μοριακά «εργοστάσια» που παράγουν πρωτεΐνες.
Τα mRNA δεν μένουν στα κύτταρα για πολύ, αφού αποδομούνται από εξειδικευμένους κυτταρικούς μηχανισμούς αφότου επιτελέσουν το έργο τους.
Η διαδικασία αυτή θυμίζει τη λειτουργία ενός πολυάσχολου γραφείου, όπου τα χρήσιμα έγγραφα διατηρούνται ενώ τα άχρηστα ή δυνητικά επιβλαβή έγγραφα απορρίπτονται. Οι μοριακοί μηχανισμοί που αποδομούν τα mRNA λειτουργούν έτσι όπως οι καταστροφείς εγγράφων.
Η αστοχία αυτών των μηχανισμών έχει επιβλαβείς συνέπειες στον οργανισμό, επισημαίνει η ανακοίνωση.
Στη διάλεξή της, η Κόντι θα εξετάσει πώς τα κύτταρα αναγνωρίζουν τα άχρηστα ή ελαττωματικά μόρια mRNA.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά στο Διαδίκτυο τη διάλεξη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Ανθρώπου και Φύσης του Μονάχου στις 19.00 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου.
Ο Φώτης Καφάτος (1940 – 2017) είχε διατελέσει γενικός διευθυντής του ΕΜΒL για πάνω από μια δεκαετία (1993 -2005) και το 2017 έγινε ο πρώτος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας.
Έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην ίδρυση Τμήματος Βιολογίας στο ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου εργάστηκε ως καθηγητής, καθώς και στην ίδρυση του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο Ηράκλειο Κρήτης.
Ως ερευνητής είχε επίσης σημαντικό έργο στη μελέτη της ελονοσίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις