Ινδία: Το ανώτατο δικαστήριο αρνείται να νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφυλόφιλων
Το δικαστήριο είχε δεχτεί 21 αιτήσεις από ομόφυλα ζευγάρια που είπαν ότι το να μην μπορούν να παντρευτούν τους καθιστά «πολίτες δεύτερης κατηγορίας».
Το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφυλόφιλων, πέντε χρόνια μετά την ιστορική του απόφαση να αποποινικοποιήσει την ομοφυλοφιλία.
Ο ανώτατος δικαστής της χώρας, Νταναντζάγια Γιέσβαντ Τσαντρασούντ, υποστήριξε στην ετυμηγορία του ότι η θέσπιση ενός τέτοιου νόμου είναι αρμοδιότητα του κοινοβουλίου. Ο ίδιος ανέφερε ότι υπήρχε ένας βαθμός «συμφωνίας και διαφωνίας για το πόσο μακριά πρέπει να φτάσουμε» για τους γάμους ομοφυλόφιλων.
Το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια επιτρέπεται μόνο σε Ταϊβάν και Νεπάλ.
Σύμφωνα με το Reuters, δύο από τους πέντε δικαστές της έδρας συμφώνησαν με τον Τσαντρασούντ ότι το δικαστήριο δεν νομιμοποιεί τους γάμους ομοφυλόφιλων. Το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια επιτρέπεται μόνο σε Ταϊβάν και Νεπάλ από όλη την Ασία, όπου σε μεγάλο βαθμό κυριαρχούν συντηρητικές αξίες.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, έχει αντιταχθεί στα σχετικά αιτήματα κάνοντας λόγο για «αστικές ελιτιστικές απόψεις» και σημειώνοντας πως το κοινοβούλιο είναι αρμόδιο για να συζητήσει και να νομοθετήσει το θέμα.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του ανώτατου δικαστή
Όπως αναφέρει το indiatoday, ο ανώτατος δικαστής Νταναντζάγια Γιέσβαντ Τσαντρασούντ ανακοινώνοντας την ιστορική δέσμη προτάσεων, που προκύπτουν από τη δικαστική απόφαση δήλωσε ότι «η ομοφυλοφιλία ή το queerness δεν είναι ούτε κάτι που αφορά μόνο τους αστούς ή μόνο την ελίτ», εννοώντας πως η σεξουαλική ταυτότητα δεν ορίζεται από την κοινωνική τάξη ή από την καταγωγή.
«Η επιλογή συντρόφου ζωής αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της επιλογής της πορείας της ζωής του ατόμου. Ορισμένοι μπορεί να το θεωρούν ως την πιο σημαντική απόφαση της ζωής τους. Το δικαίωμα αυτό ανάγεται στη ρίζα του δικαιώματος στη ζωή και την ελευθερία σύμφωνα με το άρθρο 21 του Συντάγματος της Ινδίας. Το δικαίωμα σύναψης μιας ένωσης περιλαμβάνει το δικαίωμα επιλογής συντρόφου και το δικαίωμα αναγνώρισης της ένωσης αυτής. Η μη αναγνώριση τέτοιων ενώσεων θα οδηγήσει σε διακρίσεις εις βάρος των queer ζευγαριών», συνέχισε ο δικαστής.
«Μπορεί να μην είμαστε μοναδικοί στην ικανότητά μας να νιώθουμε αγάπη, αλλά είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους», πρόσθεσε αναφέροντας ακόμα πως οι σχέσεις αυτές μπορεί να έχουν πολλές μορφές και «το δικαίωμα στις στενές σχέσεις πρέπει να είναι απεριόριστο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις