Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Η γάτα μου πίνει πολύ νερό. Να ανησυχήσω;

Η γάτα μου πίνει πολύ νερό. Να ανησυχήσω;

Η υπερβολική και συχνή δίψα στις γάτες δεν είναι καλό σημάδι για την υγεία της

Η γάτα δεν συνηθίζει να καταναλώνει πολύ νερό. Αν παρατηρήσουμε λοιπόν, ότι η γάτα μας πίνει περισσότερο νερό τότε θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρό μας.

Και οι λόγοι είναι τρεις.

Η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη μάς τους εξηγεί: «Οι γάτες που ζουν στη φύση λαμβάνουν την υγρασία που χρειάζεται ο οργανισμός τους από τα θηράματά τους (ποντίκια, πουλιά κ.α). Τα γατάκια που έχουμε σπίτι μας όμως, δεν κυνηγάνε και τα ταΐζουμε με ξηρά ή υγρή τροφή. Αυτό έχει αποτέλεσμα, να μην ενυδατώνονται ίσως, και τόσο καλά.»

Επίσης, προσθέτει «οι περισσότερες γάτες δεν έχουν και καλή σχέση με το νερό. Γι’ αυτό, εμείς, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να φροντίζουμε η γάτα μας να πίνει νερό. Αν της δίνουμε ξηρά τροφή μπορούμε να την μουλιάσουμε. Αν δεν τη τρώει, μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή της τη κατάλληλη υγρή τροφή, υπολογίζοντας πάντα τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώσει η γάτα μας. Στη περίπτωση που δίνουμε στη γάτα μας υγρή τροφή μπορούμε να τις προσθέσουμε λίγο χλιαρό νεράκι».

Η ενυδάτωση εκτός από τη λήψη νερού συμπληρώνεται και με την επιλογή σωστής διατροφής

Η παχυσαρκία στις γάτες συνδέεται με τον σακχαροδιαβήτη

Επίσης, σημειώνει η ίδια, «μπορούμε να προμηθευτούμε από τα pet shop την ποτίστρα σιντριβάνι, έτσι ώστε να της παρακινήσουμε το ενδιαφέρον, να τη δει σαν παιχνίδι και να πιει νερό. Όμως, όταν μια γάτα αρχίζει να πίνει περισσότερο νερό, απ’ ότι συνήθιζε, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι. Ο πρώτος λόγος είναι ότι μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα με το σάκχαρο».

Προσοχή στις παχύσαρκες γάτες

Ειδικά, η παχυσαρκία στις γάτες συνδέεται με τον σακχαροδιαβήτη.

Οι στειρωμένες γάτες, εξηγεί η κτηνίατρος, «που έχουμε σπίτι, οι οποίες δεν κινούνται πολύ και παχαίνουν γρήγορα με τη διατροφή που τους κάνουμε, είναι πολύ πιο εύκολο να αποκτήσουν σάκχαρο. Τα συμπτώματα που έχει ο σακχαροδιαβήτης είναι, μεταξύ άλλων- η πολυδιψία και πολλές φορές η πολυουρία.»

Η δεύτερη αιτία είναι τα νεφρά. «Η πολυδιψία και η πολυουρία είναι συμπτώματα της νεφρικής επιβάρυνσης και της νεφρικής ανεπάρκειας. Οπότε, αν δούμε τη γάτα μας να πίνει περισσότερο νερό, από όσο έπινε, θα πρέπει να ενημερώσουμε και να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο μας.

Στη περίπτωση που έχουμε πολλές γάτες και έχουμε την υποψία ότι μία από αυτές παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να την απομονώσουμε για να σιγουρευτούμε.

Όταν λοιπόν, επισκεφτούμε τον κτηνίατρο μας θα πρέπει να τον ενημερώσουμε σωστά, έτσι ώστε να τον κατευθύνουμε για τις εξετάσεις που πρέπει να κάνει η γάτα μας.

Θα γίνουν οι απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις για το σάκχαρο και τα νεφρά. Επίσης, εάν έχουμε παρατηρήσει τη γάτα μας να κάνει πολλά ούρα ή να έχει συχνοουρία τότε μπορεί να χρειαστεί να κάνει και εξετάσεις ούρων  (γενική ούρων ή καλλιέργεια ούρων) για να δούμε μήπως συμβαίνει κάτι με το κατώτερο ουροποιητικό. Αν οι εξετάσεις βγουν θετικές τότε ο κτηνίατρος μας θα χορηγήσει τα σωστά φάρμακα και θα μας συμβουλεύσει για την ειδική διατροφή».

Η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη

Ψυχολογικοί λόγοι

Στην περίπτωση που οι εξετάσεις είναι καλές θα πρέπει να εξετάσουμε τον ψυχολογικό παράγοντα, επισημαίνει η κυρία Μπαρδάνη.

«Πολλές φορές, οι γατούλες πίνουν περισσότερο νερό επειδή έχουν στρες. Άγχος στη γάτα μπορεί να της προκαλέσει η αλλαγή περιβάλλοντος, για παράδειγμα,  η μετακόμιση, ή ο ερχομός ενός προσώπου στο σπίτι μας που δεν γνωρίζει ή ενός ζώου. Επίσης, μπορεί να την φοβίζει κάτι που υπάρχει στον χώρο της.

Έτσι, εάν αποκλείσουμε τους παθολογικούς παράγοντες τότε θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και τους ψυχολογικούς παράγοντες, οι οποίοι προκαλούν στη γάτα μας πολυδιψία.

Γενικά, όταν παρατηρούμε κάτι διαφορετικό στο ζώο μας, καλό είναι να το παρακολουθούμε: να βλέπουμε πόσο νερό καταναλώνει, να ελέγχουμε  την λεκάνη άμμου του για να δούμε τη ποσότητα των ούρων του.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε, για προληπτικούς λόγους, είναι να ενυδατώνουμε σωστά τη γάτα μας. Και πάντα να παρατηρούμε εάν κάνει πολλά ούρα ή πίνει πολύ νερό ή έχει συχνοουρία».

Sports in

Πέθανε 20χρονος τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα

«Έφυγε» τα ξημερώματα της Τετάρτης (17/7) από τη ζωή σε ηλικία 20 ετών ο τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα Γουαγιακίλ, Τζάστιν Κορνέχο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024