Η καινοτομία στην Υγεία απαιτεί διαρκή παρουσία και μακρόπνοο σχεδιασμό
Γράφει ο: Γεώργιος Ζέρδιλας, Γενικός Διευθυντής Ομίλου Ιατρικού Αθηνών
- Βενσάλ Κασέλ, ετών 58: Η Μπελούτσι, ο Άντριου Τέιτ & άλλες ιστορίες για αυτόν που έφερε το Μίσος στην οθόνη
- Γιατί η Γερμανία δεν θα συνελάμβανε τον Νετανιάχου
- Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη, ζητώντας να μειωθούν τα ενοίκια
- Η Tesla η πιο θανατηφόρα μάρκα αυτοκινήτου σε περίπτωση ατυχήματος
Νέας τεχνολογίας ιατρικά υλικά, προηγμένα ιατρικά μηχανήματα που ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής και οι καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις συνθέτουν το τρίπτυχο της νέας, δυναμικής πραγματικότητας στην Ιατρική που έχει διαμορφωθεί ως συνέπεια της αλματώδους τεχνολογικής ανάπτυξης. Οι παγκόσμιες εξελίξεις στο χώρο της Ιατρικής τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα και η πρόκληση για τους παρόχους Υγείας σήμερα είναι το πώς θα κατορθώσουν να ενσωματώσουν τις μεγάλες τεχνολογικές κι επιστημονικές κατακτήσεις του καιρού μας προς όφελος των ασθενών.
Αυτό δεν είναι όσο εύκολο ήταν στο παρελθόν. Πριν από μερικές δεκαετίες η επένδυση σε υψηλού κόστους και τεχνολογικά προηγμένο εξοπλισμό είχε έναν μεγάλο ορίζοντα απόσβεσης του κόστους αυτού κι απόδοσης της επένδυσης. Ένας αξονικός ή μαγνητικός τομογράφος, για παράδειγμα, παρέμενε λειτουργικά και ιατρικά αποδεκτός σε βάθος χρόνου, πριν προκύψει κάποια σημαντική τεχνολογική εξέλιξη που θα τον καθιστούσε παρωχημένο. Σήμερα, ο ρυθμός εξέλιξης των τεχνολογιών είναι τόσο ραγδαίος και η αναβάθμιση των δυνατοτήτων σε κρίσιμο ιατρικό εξοπλισμό τόσο συχνή, που μόνο ελάχιστοι πάροχοι Υγείας μπορούν να τον ακολουθήσουν και μόνον εφόσον έχουν δυο πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: μέγεθος και διαχρονική παρουσία.
Η ενσωμάτωση τεχνολογικών καινοτομιών οδηγεί αναπόφευκτα σε μεγαλύτερη εξειδίκευση και υψηλότερο κόστος υπηρεσιών Υγείας, που για να παραμείνουν προσιτές στο μέσο ασθενή απαιτούνται μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα και μακρόπνοος σχεδιασμός, ώστε να έχει νόημα η πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων, τόσο σε υποδομές όσο και σε εξοπλισμό. Ειδικά στο ασφυκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο του clawback και των rebates, που έρχονται να προστεθούν στον αντίκτυπο της 10ετούς οικονομικής κρίσης και της πανδημίας που ακολούθησε, καθώς και της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού που βιώνουμε σήμερα. Σε ένα τόσο απαιτητικό περιβάλλον, τα μικρά επιχειρηματικά σχήματα δεν μπορούν, θεωρώ, να υποστηρίξουν το μέγεθος των επενδύσεων που απαιτούν οι νέες τεχνολογίες, ενώ οι μικρές κλινικές, αναμένεται να έχουν δύσκολο έργο να ακολουθήσουν τις εξελίξεις.
Ο Ελληνικός πόλος στην Υγεία
Ωστόσο, το μέγεθος ενός επιχειρηματικού σχήματος, αν και απαραίτητο, δεν αρκεί από μόνο του, αλλά πρέπει να συνδυάζεται με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό κι επενδύσεις που να μπορούν να αποδώσουν σε βάθος χρόνου. Αυτό είναι και το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα ενός στρατηγικού παρόχου υπηρεσιών Υγείας με διαχρονική παρουσία στην Ελλάδα, όπως ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, σε σχέση με ένα επενδυτικό κεφάλαιο με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα επένδυσης και αποεπένδυσης.
Από την ίδρυσή του, το 1984, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των ασθενών και της ελληνικής κοινωνίας εν γένει, ως ο πρωτοπόρος και μεγαλύτερος ελληνικός ιατρικός όμιλος, ως ο ελληνικός πόλος κι ένα σταθερό και διαχρονικό σημείο αναφοράς στο χώρο της Υγείας. Ο στόχος από ιδρύσεως του Ομίλου παραμένει πάντα ο ίδιος: η προσφορά ποιοτικών και καινοτόμων υπηρεσιών υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο φέρνοντας κάτω από την ίδια στέγη την επιστήμη και την τεχνολογία. Εξ αρχής, λοιπόν, δόθηκε έμφαση στην ιατρική πρωτοπορία, με μεγάλες επενδύσεις και μακρόπνοο σχεδιασμό. Έκτοτε, ο Όμιλος παραμένει στη πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων προς όφελος των Ελλήνων ασθενών. Ενδεικτικό παράδειγμα, η έλευση του πρώτου πανελλαδικά χειρουργικού ρομποτικού συστήματος da Vinci, το 2006, με τον γιατρό μας. Δρ. Κ. Κωνσταντινίδη, που προσφάτως εξελέγη πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής CRSA και άνοιξε το μεγάλο κεφάλαιο της ρομποτικής χειρουργικής στην Ελλάδα, μια επένδυση τόσο μπροστά από την εποχή της, που οι ασφαλιστικοί φορείς μόλις τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να καλύπτουν.
Brain gain
Η σταθερή και διαχρονική παρουσία του Ομίλου στην Ελλάδα και στην αιχμή της ιατρικής καινοτομίας έχει κι ένα επιπλέον πλεονέκτημα: την προσέλκυση λαμπρών Ελλήνων επιστημόνων, όχι μόνο από το εσωτερικό αλλά και από το εξωτερικό. Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών έχει εδώ και μερικά χρόνια σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε τον καιρό της πανδημίας και συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, επαναπατρισμού Ελλήνων ιατρών που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Κάποιοι εξ αυτών έφυγαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης και αναζήτησαν ένα καλύτερο μέλλον σε κέντρα του εξωτερικού, άλλοι ξεκίνησαν την καριέρα τους στο εξωτερικό. Εκεί, εντάχθηκαν σε ένα διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας, στην αιχμή της πρωτοπορίας, αναπτύσσοντας πολύτιμη τεχνογνωσία. Καθώς οι συνθήκες στη χώρα είναι πλέον πιο ευνοϊκές, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών αποτελεί πόλο έλξης για το ελληνικό ταλέντο του εξωτερικού, παρέχοντας ότι πιο σύγχρονο σε υποδομές κι εξοπλισμό, όπως υβριδικά χειρουργεία και ψηφιακές χειρουργικές αίθουσες ή το νέο πρότυπο ογκολογικό κέντρο που αναμένεται να εγκαινιαστεί προσεχώς.
Η σταθερή δέσμευση του Ομίλου στην ιατρική πρωτοπορία αποτυπώνεται και στον πυλώνα της έρευνας. Ο Όμιλος φιλοξενεί σήμερα μεγάλο αριθμό κλινικών μελετών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μια εντυπωσιακή ψήφος εμπιστοσύνης των κορυφαίων εταιρειών ιατρικής τεχνολογίας στον κόσμο, που προσφέρει τη δυνατότητα σε Έλληνες ασθενείς να λαμβάνουν -πρώτοι στον κόσμο και δωρεάν- καινοτόμες θεραπείες, όπως συνέβη με την πρώτη παγκοσμίως διαδερμική αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας της καρδιάς, τον Απρίλιο του 2022, στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.
Στον πυλώνα της Εκπαίδευσης, ο Όμιλος επίσης έχει δυναμική παρουσία. Πρόσφατα, ο Όμιλος υπέγραψε μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο -μεταξύ άλλων- προβλέπει την κλινική εκπαίδευση φοιτητών Ιατρικής και ήδη οι πρώτοι 37 εξ αυτών εκπαιδεύονται δίπλα σε ιατρούς μας. Αυτή η συμφωνία αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς την ολοκλήρωση ενός πολύ μεγάλου στόχου, ενός οράματος που είχε εξ αρχής ο ιδρυτής του Ομίλου, Δρ. Γ. Αποστολόπουλος, για την ίδρυση Ιατρικής Σχολής στην Ελλάδα. Ένα όραμα που μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά στη διοίκηση του Ομίλου, διασφαλίζοντας μια ανεκτίμητη συνέχεια τόσο σε επίπεδο προσώπων όσο και λειτουργίας. Αυτή είναι διαχρονικά η συνταγή της επιτυχίας του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, την οποία θα συνεχίσει να ακολουθεί αταλάντευτα για να παρέχει καινοτόμες και ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας στους Έλληνες ασθενείς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις