Όταν παγκόσμιοι σταρ σαν τον Φαν Ντάικ και τον Βέγκχορστ είπαν με δύο λέξεις, όσα κανείς δεν τόλμησε για την OPAP αρένα
Τα τεράστια προβλήματα του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας φτάνουν και επίσημα πια ως τον αγωνιστικό χώρο και προβληματίζουν την UEFA εν όψει του τελικού του Europa Conference League
- Χαραμάδα ελπίδας για την κλιματική κρίση στη σύνοδο της G20
- Παύλος Μαρινάκης: Εκλογές το 2027 – Καμία ανησυχία στην κυβέρνηση για διαρροές στον προϋπολογισμό – Τι είπε για ΠτΔ και για ψήφο εμπιστοσύνης
- Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε ψηφοφορία για το όνομα του κόμματός του
- Η Χεζμπολάχ απάντησε στην πρόταση εκεχειρίας των ΗΠΑ - Στον Λίβανο ο Χοχστάιν για να «κλείσει» συμφωνία
Ο Φιρχίλ Φαν Ντάικ, αρχηγός της Λίβερπουλ και για πολλούς ο καλύτερος κεντρικός αμυντικός του σύγχρονου ποδοσφαίρου απαριθμεί σχεδόν 600 επίσημες συμμετοχές είτε σε επίπεδο συλλογικό, είτε με το εθνόσημο της Ολλανδίας. Έχει αγωνιστεί σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις, σε κάθε πιθανό και απίθανο μέρος του κόσμου. Χθες βράδυ στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν ο σκόρερ του μοναδικού γκολ της βραδιάς, εκείνου που εν πολλοίς εξασφάλισε στους «Οράνιε» μια θέση στο Euro 2024.
Ο συμπατριώτης του Βουτ Βέγκχορστ -άλλοτε σέντερ φορ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ- στην ίδια καταμέτρηση συμμετοχών είναι περίπου εκατό ματς πίσω. Εκείνος χθες βράδυ θα μπορούσε να είναι ο «μοιραίος» της Ολλανδίας βλέποντας τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο να «σταματά» την εκτέλεση πέναλτι που ο ίδιος ανέλαβε στα μισά του πρώτου ημιχρόνου. Αλλά δεν…
Προς τι όμως η «ειδική» αναφορά σε δύο παγκόσμιους σταρ του ποδοσφαίρου και ενώ προφανώς κανείς τους δεν χρειάζεται «συστάσεις»; Μα σε ένα γεγονός που αν μη τι άλλο δεν το συναντάς συχνά. Διότι και οι δύο μετά το τέλος της αναμέτρησης στην OPAP αρένα, στο γήπεδο που έχει αναλάβει την διεξαγωγή του τελικού του Conference League της UEFA, δεν στάθηκαν ούτε στο ματς με την Ελλάδα, ούτε στα πέναλτι, ούτε στη νίκη και την ενδεχόμενη πρόκριση της εθνικής τους ομάδα στη τελική φάση του Euro. Και οι δύο εξέφρασαν την ίδια ακριβώς απορία και την ίδια ενόχληση.
Οι δηλώσεις που έκαναν τον γύρο του κόσμου
«Είδες τον αγωνιστικό χώρο; Είναι φρικτός. Είναι απίστευτο πως επιτρέπεται σε αγώνες τέτοιου επιπέδου» είπε πρώτος ο Φαν Ντάικ. «Τι χωράφι ήταν αυτό;» πρόσθεσε ο Βέγκχορστ δημοσιοποιώντας την έκπληξη του για το γεγονός ότι εν έτη 2023 στην Ευρωπαϊκή ζώνη του ποδοσφαίρου, αγώνες του υψηλότερου επιπέδου διεξάγονται σε ακατάλληλους αγωνιστικούς χώρους. Και όταν δύο πολύπειροι και ταξιδεμένοι ποδοσφαιριστές εκφράζονται με αυτόν τον τρόπο για κάποιο γήπεδο, τα κριτήρια τους δεν αφορούν στην «καλαισθησία», αλλά στην επικινδυνότητα. Διότι η κατάσταση ενός αγωνιστικού χώρου, πριν από όλα απειλεί με σοβαρούς τραυματισμούς. Ένα στραβοπάτημα, μια μικρή λακκούβα, μια λάθος αίσθηση στο «πάτημα» πριν από ένα κοντρόλ της μπάλας είναι αιτίες που μπορούν να στείλουν έναν ποδοσφαιριστή ακόμη και στο χειρουργείο.
Απαραίτητη σημείωση: Η OPAP αρένα της Νέας Φιλαδέλφειας, μόλις συμπλήρωσε έναν χρόνο λειτουργίας. Είναι το πλέον «νεόκτιστο» γήπεδο της χώρας δεν κατάφερε όμως όπως φαίνεται να είναι και το πλέον σύγχρονο. Υπάρχουν πάρα πολλά παράπονα από τους επισκέπτες της, για την ποιότητα της κατασκευής αλλά τα «τυφλά σημεία» στις κερκίδες που δεν επιτρέπουν την παρατήρηση του αγωνιστικού χώρου.
Υπήρξαν μια σειρά από θέματα ασφαλείας που απομακρύνθηκαν βιαστικά από την κουβέντα έναν χρόνο πριν, προκειμένου το γήπεδο να ανοίξει τις πύλες του μια ώρα αρχύτερα. Υπάρχουν πάρα πολλά παράπονα και από τους κατοίκους της Νέας Φιλαδέλφειας, που μόλις τον Αύγουστο έζησαν τον τρόμο με την φονική επιδρομή των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και τα επεισόδια στην καρδιά της πόλης, που στοίχισαν τη ζωή ενός νέου ανθρώπου. Τώρα ήρθε και η σειρά των ποδοσφαιριστών να εκφράσουν την απορία τους. Και μάλιστα κάποιων εκ των πλέον επώνυμων στο διεθνές προσκήνιο…
Απολογία εν μέσω γενικής κατακραυγής
«Ο χλοοτάπητας στην OPAP αρένα βρίσκεται σε διαδικασία επανασποράς για την οποία είναι ενήμερη η διοργανώτρια αρχή, η εθνική Ολλανδίας και φυσικά η εθνική Ελλάδας. Πρόκειται για τακτική, ετήσια διαδικασία η οποία γίνεται στην διακοπή του πρωταθλήματος, απλώς στην περίπτωση μας αυτή δεν υπάρχει. Ο αγωνιστικός χώρος είναι απόλυτα ασφαλής και ευπαικτος με μια αισθητική απόκλιση λόγω των απαραίτητων, επιθετικών εργασιών» έσπευσε να απολογηθεί εν μέσω της κατακραυγής ο υπεύθυνος της εταιρίας που έχει την εποπτεία του αγωνιστικού χώρου.
Στην δική του περίπτωση δυστυχώς επιβεβαιώνεται πως η ιδιοκτήτρια εταιρία του γηπέδου, ουσιαστικά η ΑΕΚ του Δημήτρη Μελισσανίδη, παρότι κερδίζει 300.000 ευρώ από την ΕΠΟ για την χρήση από την Εθνική ομάδα μέσα στο 2023, επέλεξε να έχει ο αγωνιστικός χώρος αυτή την εικόνα στις αναμετρήσεις του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.
Εκείνοι που ξέρουν όμως επιμένουν ότι το θέμα δεν είναι μόνο… αισθητικό. Αφορά στην «φτηνή» κατασκευή της υποδομής πάνω στην οποία ακουμπά ο αγωνιστικός χώρος. Στα σίδερα που τοποθετούνται κάτω από τον τάπητα κλπ. Από εκεί ξεκινά το πρόβλημα. Θυμίζουν μάλιστα την δήλωση του Ντανιέλ Ποντένσε ένα μήνα πριν (17/9) στο πρώτο του παιχνίδι επιστρέφοντας στην Ελλάδα (ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-1). «Δεν ήταν καλός ο αγωνιστικός χώρος» σχολίασε ο Πορτογάλος winger. Τότε δεν υπήρχε «επανασπορά».
Η εικόνα στο αθλητικό κέντρο της Ένωσης στα Σπάτα
Ανάλογη με το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας είναι και η εικόνα του αθλητικού κέντρο της ΑΕΚ στα Σπάτα, το οποίο επίσης χρησιμοποιεί και η εθνική μας ομάδα. Η εικόνα στο νεόδμητο «Στέλιος Σεραφείδης» αλλά και στα άλλα προπονητικά γήπεδα. Και εκεί το πρόβλημα είναι ακριβώς το ίδιο. Διότι η κατασκευή προέκυψε με συγκεκριμένο «μπάτζετ» και υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Το βίντεο που ακολουθεί είναι τραβηγμένο μόλις το προηγούμενο Σάββατο: Είναι η είσοδος των ομάδων γυναικών της ΑΕΚ και της ΑΕΛ στον αγωνιστικό χώρο του Σεραφείδιου. Μια ματιά στο χορτάρι μάλλον τα λέει όλα.
Φυσικά για τα κριτήρια επιλογής της ΕΠΟ, ούτε λόγος. Πρόκειται για την Ομοσπονδία που αυστηρά για λόγους «πολιτικής» επέλεξε εδώ και χρόνια να πάρει την εθνική ομάδα από το γήπεδο «Καραϊσκάκης» που της προσφέρονταν δωρεάν. Από το γήπεδο που μόλις τον Αύγουστο φιλοξένησε με επιτυχία τον τελικό του ευρωπαϊκού Super Cup της UEFA (Μάντσεστερ Σίτι-Σεβίλλη):
Το γήπεδο που οι ίδιοι οι διεθνείς ποδοσφαιριστές από την πρώτη στιγμή εξήγησαν στην Ομοσπονδία ότι προτιμούν να διατηρηθεί ως έδρα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Εννοείτε πως από την ΕΠΟ δεν υπάρχει και η παραμικρή αντίδραση σε όλη αυτή την υπόθεση παρά το γεγονός ότι κάθε παιχνίδι της εθνικής μας στην OPAP αρένα στοιχίζει 60.000 ευρώ.
Ο μεγάλος κίνδυνος τραυματισμών
Το να μην μπορούν να αντιληφθούν ότι σε έναν τέτοιο αγωνιστικό χώρο δεν μπορεί να παιχτεί ποδόσφαιρο του υψηλότερου επιπέδου, δεν είναι παράξενο: Αυτοί που διοικούν σήμερα την ΕΠΟ δεν έχουν την παραμικρή επαφή με το ποδόσφαιρο. Το γεγονός ότι δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο τραυματισμών όμως είναι κάτι που ακόμη και για εκείνους μοιάζει με… υπέρβαση.
Πολλώ δε μάλλον όταν οι δηλώσεις του Φαν Ντάικ και του Βέγκχορστ έχουν δώσει διεθνείς διαστάσεις σε αυτή την υπόθεση. Σε μια ιστορία που δεν αφορά τελικά μόνο την ΑΕΚ, το πρωτάθλημα της Super League, την ΕΠΟ και τις εθνικές ομάδες, αλλά και το γήπεδο του επόμενου τελικού του Europa Conference League. Ήδη η UEFA, του Αλεξάντερ Τσέφεριν φέρεται να είναι έντονα προβληματισμένη και ο πρόεδρος Τάκης Μπαλτάκος μάλλον θα πρέπει να ψάξει βαθιά στο μυαλό του για μια –ακόμη- καλή δικαιολογία…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις