«Φοβάμαι για το αγέννητο παιδί μου» – Γυναίκες της Γάζας ετοιμάζονται να γεννήσουν στην εμπόλεμη ζώνη
Περίπου 50.000 γυναίκες στη Γάζα είναι έγκυες, εκ των οποίων το 10% αναμένεται να γεννήσει τον επόμενο μήνα
Η Khulood Khaled ξύπνησε από τον ήχο των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα, καθώς κοιμόταν δίπλα στον γιο της την περασμένη εβδομάδα. Μαύρος καπνός γέμισε το δωμάτιο, δυσκολεύοντάς την να αναπνεύσει. Ένιωσε ένα αίσθημα πανικού να την κυριεύει, ακολουθούμενο από πόνο στην κοιλιά της. Νόμιζε ότι θα έμπαινε σε πρόωρο τοκετό.
Οκτώ μηνών έγκυος και ανήσυχη για το αγέννητο παιδί της, η 28χρονη αποφάσισε να εγκαταλείψει το σπίτι της στη συνοικία αλ-Καράμα της βόρειας Λωρίδας της Γάζας την επόμενη μέρα, καθώς οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν. «Βλέπαμε τα σπίτια να πέφτουν καθώς οδηγούσαμε, σκεπτόμενοι ότι θα μπορούσαμε να πεθάνουμε από λεπτό σε λεπτό», δήλωσε στο CNN.
Στο δρόμο, είδε πρόσφυγες να πλήττονται από ισραηλινά αεροσκάφη «μόλις λίγα μέτρα μακριά». Αγκάλιασε τον γιο της «για να πεθάνουμε μαζί».
Περίπου 50.000 γυναίκες στη Γάζα είναι έγκυες
Η Khulood κατάφερε τελικά να φτάσει στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς, αλλά τώρα επιβιώνει με «ένα ξερό κομμάτι ψωμί», καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει έλλειψη τροφίμων και δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό. «Δεν ξέρω αν το ψωμί θα είναι διαθέσιμο αύριο», είπε.
Περίπου 50.000 γυναίκες στη Γάζα είναι έγκυες, εκ των οποίων το 10% αναμένεται να γεννήσει τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA).
Οι γυναίκες αυτές αντιμετωπίζουν έναν «διπλό εφιάλτη» μετά από μια τρομακτική εβδομάδα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε την Κυριακή στο CNN ο Dominic Allen, εκπρόσωπος του UNFPA για το κράτος της Παλαιστίνης.
«Δεν υπάρχει πια ζωή εδώ»
Οι κάτοικοι της Γάζας έχουν αντιμετωπίσει ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε διάφορους γύρους συγκρούσεων τα τελευταία χρόνια. Αλλά αυτή τη φορά είναι διαφορετικά. Το Ισραήλ έχει ορκιστεί «πανίσχυρη εκδίκηση» μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν στις 7 Οκτωβρίου οι μαχητές της Χαμάς που ελέγχουν το έδαφος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1.400 Ισραηλινοί.
Μεταξύ 7 και 12 Οκτωβρίου, το Ισραήλ έριξε 6.000 βόμβες στον παλαιστινιακό θύλακα – αριθμός που ισοδυναμεί με τον συνολικό αριθμό των αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα κατά τη διάρκεια ολόκληρης της σύγκρουσης Γάζας-Ισραήλ το 2014, η οποία διήρκεσε 50 ημέρες. Τώρα φαίνεται να προετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση.
Πολλοί κάτοικοι της Γάζας ακολούθησαν την έκκληση του Ισραήλ να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα, με εκατοντάδες χιλιάδες να κατευθύνονται προς τα νότια. Αλλά η μετακίνηση δεν ήταν εύκολη για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών, των ηλικιωμένων και των εγκύων.
Φοβούνται τι επιφυλάσσει το μέλλον
Η Nardeen Fares είναι εννέα μηνών έγκυος στο πρώτο της παιδί. Μετά την έκκληση του ισραηλινού στρατού προς τους πολίτες να φύγουν, η 27χρονη ταξίδεψε την Παρασκευή με τον σύζυγό της από τη γειτονιά αλ Ριμάλ στην πόλη της Γάζας στο Χαν Γιουνίς – περίπου 40 λεπτά μακριά.
Με την ημερομηνία του τοκετού της να πλησιάζει, η Fares λέει ότι φοβάται τι επιφυλάσσει το μέλλον.
«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια έξοδος… η μισή Λωρίδα της Γάζας μετακομίζει στο Χαν Γιουνίς», δήλωσε τηλεφωνικά η Fares στο CNN την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι τώρα μοιράζεται μια κατοικία 6 υπνοδωματίων με περισσότερα από 80 άτομα.
«Ως γυναίκα που διανύει τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης της, ένας Θεός ξέρει πότε θα συμβεί και πώς θα είναι η κατάσταση τότε», είπε χαρακτηριστικά. «Βομβαρδισμός, όχι βομβαρδισμός, δεν ξέρεις τι θα συμβεί τότε».
Ανησυχεί ότι τα νοσοκομεία στο Χαν Γιουνίς δεν θα είναι εξοπλισμένα για να την περιθάλψουν αν γεννήσει, δεδομένου του τεράστιου αριθμού των ανθρώπων που καταφθάνουν στην πόλη. Το Χαν Γιουνίς είχε πληθυσμό λίγο πάνω από 400.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο. Δεδομένης της εγγύτητας της πόλης με τα αιγυπτιακά σύνορα, είναι ο προορισμός επιλογής για πολλούς από αυτούς που φεύγουν από το βορρά.
«Δεν θέλω να πεθάνω. Θέλω να δω τον γιο μου να μεγαλώνει»
Στα πρόθυρα του λιμού
Η Mona Ashour, έγκυος στον έβδομο μήνα, παρέμεινε στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, όχι όμως από επιλογή.
Η οικογένειά της δεν έχει τα οικονομικά μέσα για να ταξιδέψει νότια, είπε σε μηνύματα που μετέφερε στο CNN ο ξάδελφός της Hashem Al-Saudi, προσθέτοντας ότι ακόμη και αν μπορούσαν να ταξιδέψουν, η τετραμελής οικογένεια δεν έχει κανέναν για να μείνει στο νότο.
Η Ashour έχει μειώσει τη διατροφή της στο ελάχιστο, καθώς τα αποθέματα τροφίμων και νερού μειώνονται λόγω του αποκλεισμού του Ισραήλ. Γνωρίζει ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει το αγέννητο παιδί της, κάτι που της προκαλεί μεγαλύτερο άγχος.
Η Ashour έχει δύο κόρες και η οικογένεια ζει σε ένα σπίτι που έχει μια αυτοσχέδια στέγη από πάνελ τσίγκου, αφήνοντάς τους εκτεθειμένους στα θραύσματα των ισραηλινών πυραύλων.
«Δεν υπάρχει πια ζωή εδώ»
«Χρειάζομαι πολλά συμπληρώματα διατροφής», είπε, προσθέτοντας ότι ο σύζυγός της, ο οποίος εργαζόταν με ημερομίσθιο πριν από τον πόλεμο, δεν μπορεί πλέον να τα αγοράσει.
Το γραφείο Τύπου της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Γάζα βρίσκεται «στα πρόθυρα ενός πραγματικού λιμού, καθώς τα αγαθά στα καταστήματα εξαντλούνται και δεν έρχεται καμία βοήθεια», προσθέτοντας ότι πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στον θύλακα.
Η Khulood, η οποία εγκατέλειψε τη βόρεια Γάζα, δήλωσε ότι δεν θα ξέρει πού να πάει όταν έρθει η ώρα να γεννήσει.
«Φοβάμαι. Για τον γιο μου, το αγέννητο παιδί μου και για μένα», δήλωσε στο CNN. «Δεν θέλω να πεθάνω. Θέλω να δω τον γιο μου να μεγαλώνει… αλλά δεν υπάρχει πια ζωή εδώ. Η Γάζα έχει γίνει μια πόλη-φάντασμα».
- ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν παρασημοφορεί τη Ρεπουμπλικανή Λιζ Τσέινι, πολέμια του Τραμπ
- Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ζητά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων
- Βόρεια Μακεδονία: Ανασύρθηκαν 3 πτώματα γυναικών μετά από πτώση αυτοκινήτου στον Αξιό
- Συρία: Το Ισραήλ βομβαρδίζει εγκαταστάσεις του στρατού κοντά στο Χαλέπι
- Νότια Κορέα: Πράκτορες επιχειρούν να συλλάβουν τον παυθέντα πρόεδρο και εμποδίζονται από τον στρατό
- Βερολίνο: Δυο αστυνομικοί τραυματίζονται από την έκρηξη «άγνωστου αντικειμένου»