Λερναία Υδρα είναι τα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά μεταξύ των χωρών σε όλο τον κόσμο μετά την σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Τελευταίο ένα σχεδόν… διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Ισραήλ και Ισπανία που ανάγκασε την ισραηλινή κυβέρνηση να δηλώσει την δυσαρέσκεια της.

Όπως αναφέρουν τα μέσα στις δυο χώρες, το Ισραήλ «καταδικάζει έντονα» τις «ανήθικες» δηλώσεις που ευθυγραμμίζονται με την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς που έγιναν από «ορισμένα μέλη» της ισπανικής κυβέρνησης και ζήτησε από τον Πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, να τις καταδικάσει «αδιαμφισβήτητα».

Σε δήλωση της πρεσβείας του στη Μαδρίτη, το Ισραήλ δήλωσε ότι «καταδικάζει έντονα τις πρόσφατες δηλώσεις ορισμένων μελών της ισπανικής κυβέρνησης», αν και δεν έχει ξεχωρίσει κάποια συγκεκριμένα.

Το Ισραήλ θεωρεί «βαθιά ανησυχητικό» ότι ενώ θρηνεί το θάνατο περισσότερων από 1.400 ανθρώπων και την απαγωγή περισσότερων από 150 αμάχων από τη Χαμάς, «ορισμένα στοιχεία εντός της ισπανικής κυβέρνησης επέλεξαν να ευθυγραμμιστούν με αυτήν την τρομοκρατία» την οποία εξισώνει με το Ισλαμικό Κράτος.

«Αυτές οι δηλώσεις δεν είναι μόνο απολύτως ανήθικες, αλλά θέτουν επίσης σε κίνδυνο την ασφάλεια των εβραϊκών κοινοτήτων της Ισπανίας, εκθέτοντάς τους στον κίνδυνο μεγαλύτερου αριθμού αντισημιτικών επεισοδίων και επιθέσεων», προειδοποίησε η διπλωματική αντιπροσωπεία.

Έτσι, κάλεσε τον Σάντσεθ «να καταγγείλει και να καταδικάσει κατηγορηματικά αυτές τις επαίσχυντες δηλώσεις». Ακριβώς, ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης επανέλαβε αυτή τη Δευτέρα από τα Τίρανα, όπου συμμετείχε σε συνάντηση με ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες, την καταδίκη του για την «τρομοκρατική επίθεση» της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, ο Σάντσεθ έχει αναγνωρίσει «το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο πλαίσιο του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου», αν και έχει επισημάνει ότι «η προστασία των αμάχων είναι απαραίτητη όπως και η πρόσβαση στη διεθνή βοήθεια για όσους τη χρειάζονται, ειδικά στη Γάζα».

Η ισραηλινή δήλωση έρχεται μια ημέρα αφότου η υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων και ηγέτης των Podemos, Ιόνε Μπελάρα, συμμετείχε σε διαδήλωση στη Μαδρίτη υπέρ των Παλαιστινίων μαζί με άλλους ηγέτες του κόμματός της. Ομοίως, η Μπελάρα ζήτησε επίσης το Σάββατο να παραπεμφεί το Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ισπανικό ΥΠΕΞ μιλά για ψεύδη

Από την πλευρά του, το ισπανικό Υπουργείο Εξωτερικών «απορρίπτει κατηγορηματικά τα ψεύδη» της δήλωσης της ισραηλινής πρεσβείας σχετικά με ορισμένα από τα μέλη της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν τις εννέα το βράδυ, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας απάντησε με μια δήλωση στην οποία «απορρίπτει κατηγορηματικά τα ψέματα που εκφράζονται στη δήλωση της Ισραηλινής Πρεσβείας για ορισμένα μέλη της και δεν αποδέχεται αβάσιμους υπαινιγμούς για αυτά. Οποιοσδήποτε πολιτικός αρχηγός μπορεί ελεύθερα να εκφράσει θέσεις ως εκπρόσωπος ενός πολιτικού κόμματος σε μια πλήρη δημοκρατία όπως η Ισπανία», υπογραμμίζεται στο κείμενο. «Σε κάθε περίπτωση, η θέση της κυβέρνησης της Ισπανίας στο σύνολό της όσον αφορά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που διέπραξε η Χαμάς είναι σαφής: κατηγορηματική καταδίκη, αίτημα για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του εντός των ορίων για το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο», προσθέτει. Για να μην αφήσει καμία αμφιβολία, τονίζει: «Η κυβέρνηση στο σύνολό της έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανάγκη να διαχωρίσει τον παλαιστινιακό πληθυσμό από την τρομοκρατική ομάδα Χαμάς, να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας και την επιτακτική ανάγκη διατήρησης των βασικών προμηθειών που είναι απαραίτητες για την επιβίωση του εν λόγω πληθυσμού. Η κυβέρνηση στο σύνολό της επαναλαμβάνει ότι η μόνη βιώσιμη λύση για την επίτευξη μιας κατάστασης ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή είναι η λύση δύο κρατών που συνυπάρχουν σε ειρήνη και ασφάλεια, όπως έχει εγκριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη».

Η «Ελ Παϊς» τονίζει: «Στο σημείωμά της, η ισραηλινή διπλωματική αντιπροσωπεία περιγράφει ως «βαθιά ανησυχητικό» ότι, σε μια περίοδο που το Ισραήλ «θρηνεί» την απώλεια «αθώων ζωών στη βάρβαρη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», όταν «περισσότεροι από 150 πολίτες, μεταξύ των οποίων παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, παραμένουν αιχμάλωτοι των τρομοκρατών της Χαμάς στη Γάζα, ορισμένα στοιχεία της ισπανικής κυβέρνησης επέλεξαν να ευθυγραμμιστούν με αυτήν την τρομοκρατία τύπου ISIS», σε σχέση με το Ισλαμικό Κράτος.

«Αυτές οι δηλώσεις δεν είναι μόνο απολύτως ανήθικες, αλλά θέτουν επίσης σε κίνδυνο την ασφάλεια των εβραϊκών κοινοτήτων στην Ισπανία, εκθέτοντάς τους στον κίνδυνο μεγαλύτερου αριθμού αντισημιτικών επεισοδίων και επιθέσεων», προσθέτει το σημείωμα της Ισραηλινής Πρεσβείας.

Τόσο ο «Σουμάρ», ο σχηματισμός υπό την ηγεσία της Γιολάντα Ντίαθ, όσο και οι Podemos και Izquierda Unida συμμετείχαν αυτήν την Κυριακή στη διαδήλωση που περιόδευσε το κέντρο της Μαδρίτης σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη. Ο «Σουμάρ» έχει «καταδικάσει» ρητά τις επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού που διαπράττει η Χαμάς στο Ισραήλ.

Η Ιόνε Μπελάρα, Υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων και μοναδική της Κυβέρνησης που μετείχε στην πορεία για τη στήριξη στον παλαιστινιακό λαό απάντησε στο Χ:

«Η κυβέρνηση Νετανιάχου διαπράττει εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, μαζικούς βομβαρδισμούς, διακοπές νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, δεν αφήνει την ανθρωπιστική βοήθεια. Η καταγγελία αυτής της γενοκτονίας δεν είναι ευθυγράμμιση με τη Χαμάς, είναι μια δημοκρατική υποχρέωση. Σιωπή, συνενοχή με τον τρόμο». Η Μπελάρα, επίσης γενικός γραμματέας του Podemos, ζήτησε αυτό το Σάββατο από το σοσιαλιστικό τμήμα της κυβέρνησης «να συνεργαστεί για να υποβληθεί αίτηση από την κυβέρνηση στην Εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να διερευνήσει «τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Παλαιστίνη από τον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου».

Την περασμένη Τρίτη, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ισραήλ μπροστά από την Ισραηλινή Πρεσβεία στη Μαδρίτη. Στην εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν εξέχοντες ηγέτες του Λαϊκού Κόμματος και του Vox, καθώς και η πρεσβευτής του Ισραήλ στη Μαδρίτη, Ροντίκα Γκόρντον.

Αναμένεται συνέχεια…