Πόλεμος στο Ισραήλ: Δεν αναγνωρίζονται οι σοροί των θυμάτων μετά την επίθεση της Χαμάς
Οι ιατροδικαστές λένε ότι πολλοί από τους 350 σορούς μπορεί να μην ταυτοποιηθούν ποτέ
Μερικές ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, οι ιατροδικαστές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ταυτοποιήσουν κάποια από τα λείψανα των θυμάτων. Ο λόγος είναι ότι κάποιοι σοροί είτε έχουν καεί πέραν της αναγνώρισης, ή έχουν αποσυντεθεί άσχημα πριν βρεθούν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Guardian, χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν με αγωνία τις σορούς των αγαπημένων τους προσώπων προκειμένου να μπορέσουν να τους θάψουν. Σε ότι αφορά την ταφή, υπάρχει μία ιδιαίτερα επείγουσα ανησυχία, καθώς η εβραϊκή παράδοση απαιτεί ταχεία ταφή και το επίσημο πένθος μπορεί να αρχίσει μόνο μετά την κηδεία.
«Θα μειωθεί ο ρυθμός ταυτοποίησης των σορών»
Εννέα ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς, ο δρ Τσεν Κούγκελ, ανέφερε πως είναι ορατό το ενδεχόμενο, ο ρυθμός με τον οποίο δίνουν απαντήσεις στις οικογένειες να επιβραδυνθεί, καθώς φτάνουν στις σορούς που έχουν τα περισσότερα προβλήματα και κάποια από τα θύματα μπορεί να μην αναγνωριστούν ποτέ.
Ο διευθυντής του εθνικού ινστιτούτου ιατροδικαστικής του Ισραήλ, ανέφερε ότι «Κάναμε πολλή δουλειά τις τελευταίες εννέα ημέρες. Τώρα όμως που βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα, ο ρυθμός ταυτοποίησης θα μειωθεί καθώς φτάνουμε στις δύσκολες περιπτώσεις».
Ακόμη, ο ίδιος πρόσθεσε: «Φοβάμαι ότι θα υπάρξουν κάποια θύματα που δεν θα τα βρούμε ποτέ και δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ταυτοποιήσουμε. Ο κόσμος πρέπει να είναι προετοιμασμένος για αυτό το ενδεχόμενο.»
Η μέθοδος ταυτοποίησης των σορών
Το έργο των ιατροδικαστών είναι δύσκολο, καθώς καθημερινά φτάνουν στο ιατροδικαστικό ινστιτούτο, δεκάδες πτώματα ή σε ορισμένες περιπτώσεις συλλογές ανθρώπινων λειψάνων, τα οποία άλλες φορές είναι κατεστραμμένα και άλλες φορές αναγνωρίζονται μετά βίας.
Στην περίπτωση που οι σοροί δεν αναγνωρίζονται, μαρκάρονται με ειδική σήμανση, υποβάλλονται σε αυτοψία και αφαιρούνται δείγματα για εξετάσεις DNA. Στη συνέχεια δε, αποστέλλονται πίσω για αποθήκευση, καθώς το κέντρο δεν έχει χώρο για τόσα πολλά πτώματα.
Όταν οι ιατροδικαστές έχουν τελειώσει, στέλνουν ένα δείγμα οστών σε ένα εργαστήριο, όπου οι τεχνικοί DNA τα καθαρίζουν σχολαστικά, προσπαθώντας να εξάγουν αρκετό υλικό για να πάρουν ένα πλήρες προφίλ που μπορεί να συγκριθεί με τις βάσεις δεδομένων των αγνοουμένων.
Σημειώνεται δε ότι το Ισραήλ διαθέτει μόνο επτά ιατροδικαστές, αν και το μικρό προσωπικό του Kugel έχει ενισχυθεί από εθελοντές που βγήκαν από τη σύνταξη, ή έχουν έρθει από τον ιδιωτικό τομέα ή από το εξωτερικό.
Τι ανέφερε ο Kugel
Ένα άλλο εργαλείο που βοηθά τους ιατροδικαστές είναι οι αξονικές τομογραφίες. Ο Kugel έδειξε στους δημοσιογράφους μια τομογραφία μιας καμένης και σχεδόν μη αναγνωρίσιμης συλλογής οστών που συλλέχθηκαν από έναν χώρο φύλαξης σε ένα κιμπούτς, και στη συνέχεια μια σάρωση αυτών των λειψάνων.
Σύμφωνα με αυτή, δύο σπονδυλικές στήλες και δύο σειρές πλευρών ήταν ορατές, η μία μικρότερη από την άλλη, οι οποίες, όπως είπε, έλεγαν μια οδυνηρή ιστορία του θανάτου τους. «Πρόκειται για έναν ενήλικα με ένα παιδί. Κάθονται μαζί και αγκαλιάζονται», δήλωσε ο Kugel.
«Οι τομογραφίες μπορούν επίσης να προσφέρουν στοιχεία για την αιτία θανάτου. Εάν δεν υπάρχουν μεταλλικά θραύσματα, πιθανότατα σκοτώθηκαν από πυρκαγιές. Σε ορισμένα λιγότερο κατεστραμμένα σώματα που βρέθηκαν σε καμένα κτίρια, η αιθάλη στην τραχεία έδειξε ότι τα θύματα ήταν ζωντανά όταν τέθηκε η φωτιά και πιθανότατα πέθαναν από εισπνοή καπνού», δήλωσε ο Kugel.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη