Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Χαμάς: «Θα ανταλλάξουμε ομήρους με 6.000 αιχμάλωτους Παλαιστίνιους στο Ισραήλ»

Χαμάς: «Θα ανταλλάξουμε ομήρους με 6.000 αιχμάλωτους Παλαιστίνιους στο Ισραήλ»

«Τη στιγμή που οι συνθήκες θα το επιτρέψουν, θα τους απελευθερώσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς αναφορικά με την τύχη των ομήρων.

Έτοιμη να απελευθερώσει τους ομήρους που πήρε ως αιχμαλώτους κατά την αιφνιδιαστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, είναι η Χαμάς, εφόσον το Ισραήλ σταματήσει τους ανελέητους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και την επιθετικότητα εναντίον των Παλαιστινίων.

Ο πρώην ηγέτης της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι μεταξύ των Ισραηλινών ομήρων περιλαμβάνονται υψηλόβαθμοι αξιωματικοί από τη μεραρχία στη Γάζα.

Ο Μεσάλ, ο οποίος ηγείται τώρα του γραφείου της Χαμάς που είναι αρμόδιο για την παλαιστινιακή διασπορά, δήλωσε ότι υπάρχουν 6.000 άνδρες και γυναίκες κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές που «θέλουμε να απελευθερωθούν» σε ανταλλαγή με Ισραηλινούς αιχμαλώτους.

«Τους συμπεριφερόμαστε όπως μας έχει συμβουλέψει η θρησκεία μας. Τρώνε και πίνουν ό,τι κι εμείς. Ζουν όπως κι εμείς εδώ στη Λωρίδα της Γάζας»

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι 22 είναι οι όμηροι που σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ και ο τελευταίος ήταν ένας Ισραηλινός καλλιτέχνης.

Οι προϋποθέσεις για την απελευθέρωση των ομήρων

Μιλώντας στο Sky News, ο επικεφαλής πολιτικών και διεθνών σχέσεων της Χαμάς, δρ. Μπασέμ Ναΐμ δήλωσε πως δεν γνωρίζει πόσοι όμηροι είναι ακόμα ζωντανοί εξαιτίας των ισχυρών βομβαρδισμών του Ισραήλ.

«Δεν ξέρω πόσοι είναι ζωντανοί. Είναι αδύνατον να γνωρίζω με τόσο ισχυρούς βομβαρδισμούς. Οι επικοινωνίες έχουν κοπεί εντελώς», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα όπως και άλλοι αξιωματούχοι της Χαμάς ανέφερε πως η οργάνωση είναι έτοιμη να απελευθερώσει ανθρώπους όταν η επιθετικότητα κατά των ανθρώπων μας σταματήσει».

«Ελπίζω ότι έχουμε τους ομήρους ζωντανούς τη στιγμή που θα τελειώσει η επιθετικότητα γιατί οι ταξιαρχίες Αλ Κασάμ (το στρατιωτικό σκέλους της Χαμάς) ανακοίνωσαν ότι εννιά σκοτώθηκαν χθες από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και πριν από τρεις ημέρες σκοτώθηκαν ακόμα 13, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ξένων».

«Συμπεριφερόμαστε στους ομήρους από διαφορετικές εθνικότητες σαν να είναι φιλοξενούμενοι μας»

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ταξιαρχίας Αλ Κασάμ, Αμπού Ομπάιντα δήλωσε ότι η Χαμάς έχει αιχμαλωτίσει από 200 έως 250 άτομα, πολλοί εκ των οποίων είναι ξένοι, τους οποίους πήραν μαζί τους οι μαχητές πριν προλάβουν να ελέγξουν τις ταυτότητές τους.

«Τη στιγμή που οι συνθήκες θα το επιτρέψουν, θα τους απελευθερώσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, ωστόσο σημείωσε πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται υπό τις παρούσες συνθήκες και τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

«Τους συμπεριφερόμαστε όπως μας έχει συμβουλέψει η θρησκεία μας. Τρώνε και πίνουν ό,τι κι εμείς. Ζουν όπως κι εμείς εδώ στη Λωρίδα της Γάζας. Τους συμπεριφέρομαστε με ανθρώπινο τρόπο», είπε ακόμα.

«Συμπεριφερόμαστε στους ομήρους από διαφορετικές εθνικότητες σαν να είναι φιλοξενούμενοι μας, εν μέσω των βάρβαρων επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν ψάχνουμε προβλήματα με αυτούς», είπε ακόμα.

Όλα αυτά δείχνουν ότι οι ταξιαρχίες Αλ Κασάμ πλέον συντάσσονται με τη γραμμή του πολιτικού σκέλους της Χαμάς, καθώς παρόλο που ένας εκπρόσωπος του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς προειδοποίησε για εκτελέσεις ομήρων σε περίπτωση που το Ισραήλ βομβάρδιζε σπίτια χωρίς προειδοποίηση, ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης, Μούσα Αμπού Μαρζούκ έκανε λόγο για λάθος.

«Είναι λάθος. Δεν μπορούμε να εκτελέσουμε ομήρους. Ας σταματήσουμε τον πόλεμο και τα υπόλοιπα θα σταματήσουν σε αυτό το ζήτημα», είχε πει χαρακτηριστικά.

Πρώτο βίντεο με όμηρο

Μάλιστα η Χαμάς δημοσίευσε και βίντεο στο οποίο διακρίνεται μία όμηρος. Πρόκειται για μία 21χρονη κοπέλα από το Ισραήλ, η οποία όπως λέει βρίσκεται ως όμηρος στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με την ίδια είχε τραυματιστεί στο χέρι και δέχθηκε ιατρική περίθαλψη σε νοσοκομείο.

Μάλιστα στο βίντεο διακρίνεται ένας γιατρός να δένει το χέρι της 21χρονης. Η νεαρή κοπέλα ζητάει από την κυβέρνηση του Ισραήλ να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να γυρίσει ασφαλής στο σπίτι της.

Σύμφωνα με τη Haaretz, η κοπέλα έχει διπλή υπηκοότητα καθώς είναι Γαλλοισραηλινή και η οικογένεια της μόλις είδε το βίντεο ανέφερε πως «είμαστε χαρούμενοι».

Δείτε το βίντεο

«Με λένε Μία, είμαι είκοσι ενός ετών από το Σοχάμ. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη Γάζα. Γύρισα νωρίς το πρωί του Σαββάτου από ένα πάρτι στο Σντερότ. Τραυματίστηκα σοβαρά στο χέρι. Με έφεραν στη Γάζα και με πήγαν στο νοσοκομείο εδώ. Με φρόντιζαν, μου παρείχαν φάρμακα. Ζητώ απλώς να με γυρίσετε πίσω στο σπίτι μου το συντομότερο δυνατό, στην οικογένειά μου, στους γονείς μου, στα αδέλφια μου. Σας παρακαλώ, βγάλτε με από εδώ το συντομότερο δυνατό», λέει χαρακτηριστικά η 21χρονη κοπέλα στο βίντεο.

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024