Σάμος: Μειωμένη αλλά ποιοτική η φετινή παραγωγή σταφυλιών
Εκτεταμένες οι ζημιές από τον περονόσπορου
Στα 25.000 hl ανήλθε ο όγκος της παραγωγής του σαμιώτικου αμπελώνα, σημειώνοντας μείωση που άγγιξε ακόμα και στο 40%, ενώ κατά 5% αυξήθηκαν οι τιμές των σταφυλιών.
Σύμφωνα με το δελτίο τρύγου, η παρατεταμένη ξηρασία που επικράτησε το 2022 και το χειμώνα του 2023 σε συνδυασμό με τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον Ιούνιο με ασυνήθιστα συχνές βροχοπτώσεις και τον Ιούλιο 2023 είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθεί, από άποψη ποσότητας λόγω της ανάπτυξης περονόσπορου, η χειρότερη παραγωγή των τελευταίων δεκαετιών στο νησί, με μείωση η οποία πλησίασε σε κάποιες περιπτώσεις το 40%.
Η χειρότερη παραγωγή των τελευταίων δεκαετιών στο νησί, με μείωση η οποία πλησίασε σε κάποιες περιπτώσεις το 40%
Το τελικό προϊόν δεν είχε κανένα ποιοτικό πρόβλημα καθώς τα εναπομείναντα μοσχάτα σταφύλια ήταν υγιή, αναπτύχθηκαν φυσιολογικά, απέκτησαν τον ιδανικό σακχαρικό τίτλο ανά κατηγορία οίνου και έφτασαν σε κανονική ωριμότητα.
Ο όγκος παραγωγής συνολικά ανήλθε στα 25.000 HL, ενώ οι τιμές των σταφυλιών, αυξήθηκαν κατά 5%, αύξηση που καταβλήθηκε και τα προηγούμενα έτη αδιαλείπτως από το 2016 από το συνεταιρισμό.
Ο τρυγητός στη Σάμο για το έτος 2023 ξεκίνησε στις 7/8/2023 και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, έχοντας συνολική διάρκεια 50 ημερών.
Η ποικιλία – βασιλιάς
Να σημειωθεί ότι η ποικιλία-βασιλιάς είναι το Άσπρο Μοσχάτο Σάμου («muscat blanc à petits grains») ή αλλιώς «μοσχούδι». Πρόκειται για μια ευγενή ποικιλία αμπέλου, αρκετά διαδεδομένη σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Αν και απαντάται και σε άλλα μέρη της Ελλάδος και του κόσμου όπου επίσης παράγει γλυκούς οίνους, μόνο στη Σάμο εκδηλώνεται ο καλύτερος χαρακτήρας του.
Το Άσπρο Μοσχάτο καλύπτει το 98% του αμπελώνα της Σάμου. Το υπόλοιπο, μοιράζονται οινοποιήσιμες ερυθρές ποικιλίες, το «ρητινό», το «φωκιανό» και ο «αυγουστιάτης».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις