Να κρατήσουν την «μπάλα χαμηλά» όσον αφορά τις προσδοκίες και τη δυνατότητα ο πολιτικός διάλογος Ελλάδας και Τουρκίας να προχωρήσει με άλματα προσπαθούν εδώ και μήνες οι διπλωμάτες στην Αθήνα επιμένοντας στο ένα βήμα τη φορά και στο κατ’ αρχήν χτίσιμο της εμπιστοσύνης.

Σε αυτή τη βάση της διατήρησης και αξιοποίησης του καλού κλίματος και της παράτασης της ηρεμίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη ο πρώτος γύρος των πολιτικών διαβουλεύσεων, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με επικεφαλής των δύο ομάδων τους ΥΦΥΠΕΞ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Να σπάσει ο πάγος

Με την πρώτη συνάντηση να έχει στόχο να «σπάσει ο πάγος» των ετών της έντασης, αλλά και να βρουν οι δύο πλευρές το βηματισμό τους σε αυτό το νέο – και αναβαθμισμένο πολιτικά για την ελληνική πλευρά – τραπέζι διαλόγου.

Αθήνα και Άγκυρα δείχνουν ότι έχουν αντιλαμβάνονται τη δυσκολία της οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επιλέγουν να κάνουν την αρχή στις συνομιλίες τους με τα ζητήματα στα οποία μπορούν να πατήσουν για να κάνουν το επόμενο βήμα και όχι με ζητήματα που μπορούν να εκτροχιάσουν το διάλογο.

Το ανακοινωθέν

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν στην έναρξη των πολιτικών διαβουλεύσεων «συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και διεθνή θέματα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να οικοδομήσουν πάνω στην ήδη υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα, προκειμένου να εντοπισθούν πεδία συμφωνίας και συνεργασίας σε διμερές και διεθνές επίπεδο.

Αθήνα και Άγκυρα δείχνουν ότι έχουν αντιλαμβάνονται τη δυσκολία της οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Εξέτασαν τις διαδικασίες προετοιμασίας του επικείμενου Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας το Δεκέμβριο, καθώς και τους υπάρχοντες διαύλους επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και των διερευνητικών/συμβουλευτικών συνομιλιών. Εν προκειμένω, οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για τη συνέχιση του διαλόγου, με σκοπό την επίτευξη συναντίληψης».

Η θετική ατζέντα

Στο κοινό ανακοινωθέν τονίζεται επίσης ότι κατά τη συνάντηση των ΥΦΥΠΕΞ Κώστα Φραγκογιάννη και Μπουράκ Ακτσαπάρ για τη θετική ατζέντα «οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τον κοινό τους στόχο να παραγάγουν απτά αποτελέσματα για το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ), που θα διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2023 στη Θεσσαλονίκη, επί ζητημάτων που άπτονται της Θετικής Ατζέντας, όπως η επιχειρηματικότητα, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η ενέργεια, οι επιστήμες, η τεχνολογία, η γεωργία, το περιβάλλον, η κοινωνική ασφάλιση και υγεία, η νεολαία, η εκπαίδευση και ο αθλητισμός».

Ορόσημο

Ορόσημο για τον ελληνοτουρκικό διάλογο αποτελεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου παρουσία Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Με στόχο να καταγραφούν οι συγκλίσεις και σε συμφωνίες, δεδομένου ότι η θετική ατζέντα είχε σχεδόν «κλείσει» ήδη από τη συνάντηση του Μαρτίου στην Άγκυρα.

Μακριά από αγκάθια

Διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν στο in ότι στην συνάντηση της Τρίτης και οι δύο πλευρές απέφυγαν τις παγίδες που θα μπορούσαν να οξύνουν τα πνεύματα συμφωνώντας ότι χρειάζονται λύσεις και πρέπει να προχωρήσει ο διάλογος με αυτόν τον προσανατολισμό αλλά χωρίς να μπαίνουν στην ουσία των προβλημάτων. Στη βάση και των θετικών στοιχείων που έχουν καταγραφεί από τις διερευνητικές.

Μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό ήταν επίσης ένα ζήτημα που μπήκε στο τραπέζι ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Ένας τομέας που Ελλάδα και Τουρκία έχουν αποδείξει ότι μπορούν και έχουν τη διάθεση όταν παραστεί ανάγκη. Και μάλιστα αποτελεσματικά.

Μέση Ανατολή

Δεδομένου ότι η πρώτη συνάντηση του πολιτικού διαλόγου γίνεται εν μέσω της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, οι εξελίξεις ήταν ψηλά στην ατζέντα καθώς και το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της περιοχής με τους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το εν λόγω ζήτημα και τη μεγάλη εικόνα στην περιοχή με την Αθήνα να δείχνει διατεθειμένη να διευρύνει το διάλογο με την Τουρκία και να εξασφαλίσει ότι η ένταση δεν θα επιστρέψει «από το παράθυρο».

Όσο για την επόμενη συνάντηση Παπαδοπούλου – Ακτσαπάρ αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι όλα είναι ανοιχτά.