Μητσοτάκης: Κανείς στον αραβικό κόσμο δεν καταλογίζει στην Ελλάδα μονομέρεια – Είμαστε πυλώνας σταθερότητας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «διακρίναμε την τρομοκρατική Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό» και τόνισε ότι «πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι, που είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται»
Για τις κρίσιμες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με αφορμή τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
«Κανείς στον αραβικό κόσμο δεν καταλογίζει στην Ελλάδα μονομέρεια. Είμαστε πυλώνας σταθερότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε ότι θα επισκεφθεί το Ισραήλ όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε αρχικά τον αποτροπιασμό του για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα, το βράδυ της Τρίτης, ζητώντας την διαλεύκανση της τραγωδίας.
«Στην ευρύτερη γειτονιά μας διαδραματίζονται τραγικά γεγονότα», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι φοβάται κλιμάκωση.
Στο ερώτημα ποιος ευθύνεται για το χτύπημα, απάντησε ότι αυτό δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο.
«Είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν εντυπώσεις και από τη μια και από την άλλη πλευρά, γιατί παίζεται το παιχνίδι της προπαγάνδας», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι «διακρίναμε την τρομοκρατική Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό» και τόνισε ότι «πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι, που είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται».
Παράλληλα, επανέλαβε το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου.
«Υπήρξε μία άγρια τρομοκρατική επίθεση, όμοια της οποίας δεν έχουμε ξαναδεί στη Μέση Ανατολή. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της αυτοάμυνας του Ισραήλ, εντός των πλαισίων του διεθνούς δικαίου και διακρίναμε την τρομοκρατική Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό. Το Ισραήλ έχει υποχρέωση να αντιδράσει εντός του διεθνούς δικαίου», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Υπογράμμισε, πάντως, ότι «η εκδίκηση δεν ταιριάζει στα οργανωμένα κράτη» και ζήτησε από το Ισραήλ αυτοσυγκράτηση.
Για τις συγκεντρώσεις που γίνονται ειδικά από το ΚΚΕ και άλλες αριστερές οργανώσεις, που κατηγορούν την Ελλάδα ότι μεροληπτεί υπέρ του Ισραήλ, απάντησε ότι η Ελλάδα έχει μια πάγια πολιτική και τόνισε πως, «αγωνιζόμενοι για τη λύση δύο κρατών, υπηρετούμε την ειρήνη στην περιοχή. αλλά και την στρατηγική μας σχέση με το Ισραήλ. Υπηρετούμε την ειρήνη στην περιοχή και θέλουμε να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας – και με το φάσμα της ισλαμικής τρομοκρατίας πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί», σημείωσε.
«Μετέθεσα το ταξίδι μου για λόγους ασφαλείας. Θα πάω να συναντήσω τον βασιλιά της Ιορδανίας. Ίσως βρεθώ με τον Σίσι στο Κάιρο. Κανείς στον αραβικό κόσμο δεν καταλογίζει μονομέρεια στην Ελλάδα, που να μας αποκλείει από τις συζητήσεις», προσέθεσε.
«Η πολιτική φύλαξης των συνόρων μας θα ενταθεί»
Μιλώντας για τις μεταναστευτικές ροές και ερωτηθείς αν φοβάται όξυνση του προβλήματος είπε ότι «οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν θέλουν να φύγουν και θα το πράξουν μόνο αν υπάρξουν ασφυκτικές συνθήκες».
«Ναι, είχαμε μια αύξηση των μεταναστευτικών ροών πριν ξεσπάσει η κρίση στη Μέση Ανατολή», παραδέχτηκε, τόνισε όμως ότι «η πολιτική μας, της φύλαξης των συνόρων, όχι απλά θα συνεχιστεί αλλά θα ενταθεί. Είναι πλέον ευρωπαϊκή θέση ότι δεν θα καθορίζουν οι διακινητές ποιοι θα μπαίνουν στην Ευρώπη».
«Είμαστε σε στενότατη συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας των ευρωπαϊκών χωρών και είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας στην κρίση του Μεσανατολικού, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «σε αντίθεση με την Ελλάδα, που η στάση της είναι ισορροπημένη, η στάση της Τουρκίας δεν είναι ισορροπημένη και η μη ανοιχτή καταδίκη της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης είναι πολύ προβληματική».
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δήλωσε ότι «ο πολιτικός διάλογος ξεκίνησε σε καλό κλίμα, με έμφαση στα ζητήματα συνεργασίας και στη μετανάστευση και στη διαδικασία για να συζητήσουμε τα δύσκολα ζητήματα».
Έθεσε ως ορόσημο την πραγματοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη τον προσεχή Δεκέμβριο, τονίζοντας πως «θα ήταν πισωγύρισμα να μη γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας».
Για την ακρίβεια
«Κάντε με προφήτη, για να μπορώ να κάνω πρόβλεψη», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Όπως είπε, «η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να πηγαίνει πολύ καλύτερα από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών οικονομιών και ελπίζω να επιβεβαιωθεί αυτό και στις επόμενες αξιολογήσεις των οίκων. Δεν έχουμε δει ακόμη μεγάλες διαταραχές στην αγορά πετρελαίου, μακάρι αυτό να συνεχιστεί, αλλά η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει ελληνική κοινωνία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά ελπίζω να μην συμβεί αυτό. Ελπίζω να μην χρειαστεί να ανατρέξουμε στις εφεδρείες μας για να αντιμετωπίσουμε μια νέα κρίση».
Παραδέχθηκε ότι «υπάρχει συσσωρευμένη αύξηση τιμών, αλλά βλέπουμε την αρχή του τέλους», υποστήριξε.
Μήνυμα στις πολυεθνικές: «Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία»
Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς αν σκοπεύει να μειώσει τον ΦΠΑ, απάντησε πως έχει αποδειχθεί ότι δεν αποδίδει.
«Αν νομίζουν οι πολυεθνικές ότι η Ελλάδα είναι μπανανία, είναι βαθιά νυχτωμένες, και αν χρειαστεί θα τα βάλουμε και με αυτούς», σημείωσε.
Και υπενθύμισε ότι επιβλήθηκαν μεγάλα πρόστιμα για πλασματικές εκπτώσεις, κάτι που η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει.
Κατέληξε λέγοντας ότι «με ενδιαφέρει η πρόοδος της οικονομίας να έχει αποτύπωμα στον καθένα και στην καθεμία, δηλαδή καλύτερους μισθούς και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα».
«Όχι» σε ανασχηματισμό
Ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις που έκανε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου προέτρεψε σε αυστηρό τόνο τους υπουργούς της κυβέρνησης «πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό και μετά να μιλάμε», ανέφερε πως δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθεί να μεταφέρει σε όλους τους συνεργάτες του ένα «μήνυμα σεμνότητας και μετριοπάθειας».
«Όταν προέρχεσαι από δύο μεγάλες νίκες μπορεί εύκολα να θεωρείς ότι όλα είναι δεδομένα», προσέθεσε.
Σημείωσε, μάλιστα, πως αν έχουν πάρει κάποιων τα μυαλά «αέρα», είναι δική του δουλειά κατ’ ιδίαν να το λύσει: «Θέλω να είμαι τόσο αυστηρός με τους συνεργάτες μου όσο με τον εαυτό μου. Σίγουρα υπήρξαν άστοχες δηλώσεις», τόνισε και είπε ότι αυτό δεν είναι προαναγγελία ανασχηματισμού.
«Έπρεπε να ισορροπήσω την ανάγκη για ανανέωση, το σίριαλ του ανασχηματισμού παίζεται σε διαρκή επανάληψη», είπε χαρακτηριστικά.
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές
«Όταν μπαίνεις στη μάχη, μπαίνεις για να κερδίσεις. Κάναμε δύο αποτιμήσεις, της πρώτης κάλπης, όπου υπήρξε ο πραγματικός ανταγωνισμός. Εκεί έγινε η πραγματική καταμέτρηση των δυνάμεων. Η επιτυχία της πρώτης κάλπης δεν ακυρώνεται από τη δεύτερη: 12 στους 13 περιφερειάρχες προέρχονται από τη ΝΔ. Θα προτιμούσα να είχαν κερδίσει οι υποψήφιοι που υποστηρίζονταν επίσημα από τη ΝΔ», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας αν ήταν λάθος ο στόχος για «13 στις 13 περιφέρειες».
«Οι πολίτες είναι κυρίαρχοι. Αυτές οι εκλογές τελείωσαν. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η κάλπη της καθημερινότητας. Υποχρέωσή μου είναι να συνεργάζομαι με όλους τους αυτοδιοικητικούς», ανέφερε.
Για την ανατροπή στον Δήμο Αθηναίων
«Δεν θέλω να μπω στη λεπτομέρεια της εκλογικής ανάλυσης, παρά μόνο να πω ότι σίγουρα ήταν πολύ στενάχωρο, για εμένα και σε προσωπικό επίπεδο όπως αντιλαμβάνεστε», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης την εκλογή του Χάρη Δούκα στη δημαρχία της Αθήνας και την ήττα του Κώστα Μπακογιάννη, για τον οποίο τόνισε πως εξακολουθεί να πιστεύει ότι «ήταν ένας καλός δήμαρχος».
Και προσέθεσε: «Εύχομαι καλή επιτυχία στον διάδοχό του, θα έχει πάντα την πόρτα του γραφείου μου ανοιχτή, διότι μιλάμε για την Αθήνα, την πρωτεύουσά μας και πρέπει να υπάρχει καλή συνεργασία και το εύχομαι και το ελπίζω. Τον άκουσα μετρημένο στη συνέντευξη την οποία έδωσε, γιατί υπάρχουν ζητήματα, θέλω να το τονίσω αυτό κ. Χατζηνικολάου, τα οποία άπτονται θα έλεγα της κεντρικής κρατικής αρμοδιότητας.
»Κάμερες θα μπουν στην Αθήνα, το Μετρό στα Εξάρχεια θα γίνει. Αυτές είναι κεντρικές επιλογές, δεν είναι υπό την αίρεση της νέας δημοτικής αρχής. Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με τον νέο δήμαρχο και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι ώστε να έχουμε την προστιθέμενη αξία που ο δήμαρχος μπορεί να προσφέρει σε αυτή την προσπάθεια. Το μεγάλο έργο, παραδείγματος χάρη, του Βοτανικού είναι έργο το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Θα προχωρήσει, ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει γήπεδο. Η διπλή ανάπλαση θα προχωρήσει. Αυτά είναι έργα για τα οποία έχουμε δεσμεύσει σημαντικότατους πόρους, εθνικούς πόρους, για να τα ολοκληρώσουμε».
- Τασουλάς: Τιμωρητικός και εκδικητικός πατριωτισμός είναι υποκρισία & βαρβαρότητα -Δεν αναφερόμουν στον Σαμαρά
- «Βόμβα» στην Euroleague: «Τέλος από τη Μονακό ο Ομπράντοβιτς»
- Stoiximan GBL: MVP της 7ης αγωνιστικής ο Καραγιαννίδης
- O Φάνης Λαμπρόπουλος θέλει να πάει Eurovision, δεν τρολάρει
- Τουρκία: Διαδηλώσεις στη δίκη για τη «Μαφία των Νεογέννητων» – Σοκάρουν τα ποσά των αποζημιώσεων
- Ναδάλ: «Τα ιδανικά φινάλε είναι για τις αμερικάνικες ταινίες»