Γάζα: Ποια είναι η οδηγία Αννίβας και τι το δόγμα Νταχίγια του ισραηλινού στρατού;
Δύο οδηγίες του Ισραηλινού στρατού που έχουν δεχτεί έντονη κριτική ανά τα χρόνια, κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιούνται στην Λωρίδα της Γάζας
Την ώρα που η Λωρίδα της Γάζας κοιτάζει κατάματα την ισοπέδωση από τους βομβαρδισμούς και την ανθρωπιστική καταστροφή με το χτύπημα στο νοσοκομείο που προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων να προκαλεί αποτροπιασμό στη διεθνή κοινή γνώμη, ο ισραηλινός στρατός επιμένει σε αμφιλεγόμενες τακτικές στη διεξαγωγή του πολέμου.
Η Οδηγία Αννίβας και το Δόγμα Νταχίγια, που χρησιμοποιούνται από τον ισραηλινό στρατό, θεωρείται πως επιτρέπουν την άνιση βία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ακόμα χειρότερα, η Οδηγία Αννίβας επιτρέπει την χρήση κάθε απαιτούμενης βίας, αρκεί να μην πέσει στρατιώτης στα χέρια του εχθρού και χρησιμοποιηθεί ως λόγος εκβιασμού ή ανταλλαγής κρατουμένων.
Το Δόγμα Νταχίγια
Το Δόγμα Νταχίγια προέκυψε το 2006 στον πόλεμο στον Λίβανο. Η Νταχίγια είναι ένα προάστιο της Βηρυτού και προπύργιο της Χεζμπολάχ, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς από Ισραηλινά τζετ.
Σύμφωνα με τον αρχηγό του ισραηλινού ΓΕΕΘΑ Γκαντί Άιζενκοτ που υπηρέτησε από το 2015 έως το 2019, «το δόγμα Νταχίγια ορίζει την δυσανάλογη χρήση δύναμης ενάντια σε κάθε χωριό από όπου προέρχονται πυροβολισμοί κατά του Ισραήλ, προκαλώντας υπέρμετρη ζημιά και καταστροφή».
«Από την δική μας οπτική αποτελούν στρατιωτικές βάσεις. Αυτό το σχέδιο έχει ήδη εγκριθεί» υποστήριξε ο Άιζενκοτ.
Με την σειρά του ο συνταγματάρχης Γκάμπριελ Σίμπονι επεξήγησε τον όρο στο Ισραηλινό Ινστιτούτο για της Εθνικές Σπουδές Ασφαλείας: «Οι επιθέσεις πρέπει να στοχεύουν στις στρατιωτικές δυνατότητες της Χεζμπολάχ και πρέπει να στοχεύουν οικονομικά συμφέροντα πολιτών που στηρίζουν την οργάνωση».
Καλώντας ουσιαστικά στην καταστροφή του βιοπορισμού των πολιτών, καθώς υπογραμμίζει πως «(Το Ισραήλ) θα πρέπει να απαντά με δυσανάλογο τρόπο, ώστε να καταστήσει απόλυτα σαφές πως το Κράτος του Ισραήλ δεν θα ανεχτεί καμία προσπάθεια διατάραξης της ηρεμίας που επικρατεί τώρα κατά μήκος των συνόρων του».
Το συνολικό σχέδιο ορίζει πως «Μια τέτοια απάντηση στοχεύει στο να προξενήσει ζημιά και να απονέμει τιμωρία σε τέτοιο βαθμό που να απαιτείται μακρά και δαπανηρή διαδικασία ανακατασκευής».
«Αυτή η προσέγγιση» συνεχίζει ο συνταγματάρχης «μπορεί να εφαρμοστεί και στην Λωρίδα της Γάζας. Όπου οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) θα πρέπει να χτυπούν δυνατά την Χαμάς και να απέχουν από το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι ψάχνοντας για εκτοξευτές ρουκετών».
Όλα αυτά μπορούν να συσχετιστούν στην παρούσα συγκυρία ειδικά αν συγκρατήσουμε πως ο εκπρόσωπος τύπου των IDF Ντάνιελ Χάγκαρι έχει ήδη δηλώσει από την Δευτέρα απαντώντας στις απώλειες αμάχων στην Λωρίδα της Γάζας πως «Η έμφαση είναι στην ζημιά και όχι στην ακρίβεια».
Ο Γιόνι Μπεν Μεναχέμ αναλυτής ασφαλείας θεωρεί πως το δόγμα εφαρμόζεται στην Παλαιστίνη υπό την μορφή ψυχολογικού πολέμου.
Εφόσον χρησιμοποιείται το δόγμα αποτελεί παραβίαση του Ανθρωπιστικού Δικαίου: της Αρχής της Διάκρισης και της Αρχής της Δυσαναλογίας για την αντιμετώπιση πολιτών ως στρατιώτες.
Η Οδηγία Αννίβας
Η Οδηγία Αννίβας αφορά την μη σύλληψη στρατιωτών. Η οδηγία αυτή είναι σε χρήση από το 1980 με απόφαση του Ισραηλινού Στρατού. Η οδηγία αυτή επιτρέπει την χρήση κάθε τρόπου, ώστε να μην υπάρξει σύλληψη και φυλάκιση στρατιωτικού.
Επιτρέπει δε, το να τεθεί η ζωή του ομήρου σε κίνδυνο.
Η τελευταία χρήση της Οδηγίας Αννίβας ήταν το 2014 στην Γάζα όπου ο υπολοχαγός Χαντάρ Γκόλντιν είχε συλληφθεί από την Χαμάς.
Ο Δρ. Μέκελμπεργκ θεωρεί πως η Οδηγία μπορεί να είναι σε ισχύ τώρα, όπου προτεραιοποιείται η καταστροφή της Χαμάς με κάθε τρόπο από την προστασία της ζωής των ομήρων. Αυτό είναι εμφανές και από το γεγονός πως δεν έχουν σταματήσει οι βομβαρδισμοί.
Ο καθηγητής Κάσερ, συν-συγγραφέας του ηθικού κώδικα του Ισραηλινού στρατού, ανέφερε πως το 2014 η οδηγία γίνονταν αντιληπτή ως πως ήταν προτιμότερο να πεθάνει ο όμηρος-στρατιώτης παρά να πέσει στα χέρια του εχθρού.
Η Οδηγία Αννίβας εκκίνησε από τις απαγωγές Ισραηλινών στρατιωτών, τους οποίους οι Παλαιστίνιοι αντάλλαζαν με δικούς τους αιχμαλώτους που κρατούνταν σε Ισραηλινές φυλακές. Ήταν απαγορευμένη κάθε δημοσίευση για αυτήν από την στρατιωτική λογοκρισία από το 1986 έως το 2003.
Ονομάστηκε οδηγία Αννίβα από τον Καρχηδόνιο ηγέτη που αυτοκτόνησε για να μην συλληφθεί από τους Ρωμαίους
Μια φράση στην οδηγία, η με κάθε τρόπο (σ.σ. by all means), ερμηνεύονταν με λάθος τρόπο από τον στρατό και τους αξιωματικούς στο πεδίο με αποτέλεσμα αυτή η οδηγία να ωθεί σε θανάτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους έντεκα ισραηλινούς που έχουν υπάρξει όμηροι και έγινε χρήση της οδηγίας, μόνο σε μια περίπτωση επιβίωσε ένας εξ αυτών. Ο Τζιλάντ Σαλίτ.
Η πρώτη εφημερίδα που κατάφερε να αποκαλύψει μέρη της αναθεωρημένης εντολής ήταν η Μααρίβ, το 2014.
Η εκδοχή του 2014 ανέφερε:
Α) Κατά τη διάρκεια της ομηρίας, πρώτη προτεραιότητα είναι η διάσωση των στρατιωτών από τους απαγωγείς, ακόμα και με κίνδυνο της ακεραιότητάς τους.
Β) Αν έχουν αναγνωριστεί οι απαγωγείς και τα θύματα και οι απαγωγείς δεν υπακούν στις εντολές του στρατού, ο στρατός οφείλει να πυροβολήσει, ώστε να συλλάβει τους απαγωγείς.
Δ) (Από το Β πάει στο Δ, δεν υπάρχει γνώση αν αποτελεί στρατιωτικό χιούμορ ή έχει παραβλεφθεί μια εντολή). Αν το όχημα των απαγωγέων δεν σταματήσει, πρέπει να πυροβοληθούν ατομικά, με επίγνωση, με στόχο τους απαγωγείς, ακόμα και αν σημαίνει να κάνουμε κακό στους στρατιώτες μας.
Αστερίσκος στην τελευταία οδηγία ανέφερε πως «σε κάθε περίπτωση πρώτα πρέπει να ακινητοποιηθεί το όχημα και να εμποδιστεί η φυγή».
Παρότι πολλοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως στόχος είναι η μη σύλληψη στρατιώτη από τον εχθρό ακόμη και με κίνδυνο της ζωής του ή της ζωής πολιτών, εκπρόσωπος τύπου του Ισραήλ έχει αναφέρει πως απαγορεύεται η προσπάθεια να πυροβοληθεί στρατιώτης για να μην πέσει στα χέρια του εχθρού. Κάτι που οι μαρτυρίες το διαψεύδουν.
Το θέμα έχει επανέλθει καθώς ασκείται κριτική στο Ισραήλ πως αυτές οι δύο οδηγίες ή καλύτερα η Οδηγία και το Δόγμα χρησιμοποιούνται σήμερα. Βάζοντας σε κίνδυνο εξίσου ζωές Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
- Τότε θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της νέας Ferrari
- Λάκης Λαζόπουλος: «Αυτή είναι η τελευταία μου περίοδος στην τηλεόραση»
- Βεζένκοφ για το MVP της αγωνιστικής που πήρε από τον Ναν: «Αυτά είναι για να ασχολείται ο κόσμος»
- Καραμέρος: Κάποιοι βιάστηκαν να ξεγράψουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά το δίπολο δεν τσουλάει
- Οι φωτογραφίες που καθόρισαν το έτος 2024 μέσα από τα μάτια των NYT
- Μπαρτζώκας: «Πρέπει να επιβάλουμε το παιχνίδι μας, παίζουμε πιο σκληρά από την Άλμπα»