Μπάιντεν – Νετανιάχου: Οι δηλώσεις μετά τη συνάντηση στο Τελ Αβίβ
Η συνάντηση Μπάιντεν - Νετανιάχου στο Ισραήλ επιβεβαίωσε τις στενές σχέσεις των δύο χωρών και τη στήριξη της Ουάσιγκτον στο συμμαχικό κράτος σε μία κρίσιμη καμπή για τη Μέση Ανατολή
Πλήρη στήριξη προσέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο Ισραήλ κατά την επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ και τη συνάντησή του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η επίσκεψη εξπρές του Μπάιντεν πραγματοποιείται στη σκιά του πολύνεκρου χτυπήματος στο νοσοκομείο al-Ahli στη Γάζα, που έχει προκαλέσει οργή στον αραβικό κόσμο και την κατακραυγή διεθνών οργανισμών.
«Φαίνεται ότι το έκανε (σ.σ το χτύπημα) η άλλη ομάδα, όχι εσείς, αλλά κάποιοι δεν είναι σίγουροι», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ υιοθετώντας έτσι τον ισχυρισμό του Τελ Αβίβ ότι πίσω από τον βομβαρδισμό βρίσκεται η ισλαμική τζιχάντ, χωρίς ωστόσο ο Μπάιντεν να την κατονομάζει.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έδωσε κάποιο στοιχείο για να υποστηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό, ωστόσο η δημόσια αυτή τοποθέτηση κλείνει ουσιαστικά την έρευνα που προανήγγειλαν οι ΗΠΑ για το χτύπημα στη Γάζα, πριν καλά καλά ξεκινήσει.
Ακόμα ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ θα έχει όση βοήθεια χρειάζεται στον πόλεμο
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ από τη μεριά του δεν έκανε οποιαδήποτε αναφορά στο χτύπημα στη Γάζα ούτε στην ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα, για την οποία δέχεται πιέσεις να ανοίξει ασφαλείς διαδρόμους ώστε να φτάσει βοήθεια.
Η Χαμάς δεν εκπροσωπεί όλο τον παλαιστινιακό λαό
Ο Μπάιντεν εξέφρασε τη λύπη του και την αγανάκτησή του για το χτύπημα στο νοσοκομείο προσθέτοντας ότι «πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί όλο τον παλαιστινιακό λαό και του έχει φέρει μόνο δεινά».
Αυτή ήταν και η μοναδική αναφορά του στους κατοίκους της Γάζας χωρίς να διατυπώνει κάποιο αίτημα – τουλάχιστον δημόσια – για την ανθρωπιστική βοήθεια.
Ακόμα ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ θα έχει όση βοήθεια χρειάζεται στον πόλεμο που χαρακτήρισε ως νόμιμη αυτοάμυνα ενώ ανέφερε πως 31 Αμερικανοί σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις της Χαμάς.
«Θέλω να πω στον λαό του Ισραήλ: το θάρρος, η δέσμευσή του, η γενναιότητά του, είναι εκπληκτικό, είναι πραγματικά εκπληκτικό. Είμαι περήφανος που βρίσκομαι εδώ.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που επέστρεψα στο Ισραήλ. Σας ευχαριστώ που με δεχτήκατε. Ανυπομονώ να κάνουμε μια διεξοδική συζήτηση για το πώς θα συνεχίσουμε από εδώ και πέρα».
«Συγκινητική επίσκεψη»
Ο Νετανιάχου από την πλευρά του έκανε λόγο για συγκινητική επίσκεψη, καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη προέδρου των ΗΠΑ που πραγματοποιείται σε περίοδο πολέμου, και ευχαρίστησε τον Μπάιντεν που ήταν, είναι και θα είναι πάντα στο πλευρό του Ισραήλ.
«Αυτό δείχνει το βάθος της προσωπικής σας δέσμευσης για το Ισραήλ. Αυτό δείχνει το βάθος της προσωπικής σας δέσμευσης για το μέλλον του εβραϊκού λαού και τη δέσμευσής σας για το ένα και μοναδικό εβραϊκό κράτος», είπε ο Νετανιάχου.
Αρχικά ο Μπάιντεν θα επισκεπτόταν και την Ιορδανία όπου θα είχε συνάντηση κορυφής με αραβικά κράτη και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, ωστόσο μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου η Ιορδανία ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση.
Ο ΟΗΕ σήμερα για πρώτη φορά ζήτησε κατάπαυση του πυρός μέσω του ΓΓ του οργανισμού, και σχετικό ψήφισμα θα ψηφιστεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας το απόγευμα της Τετάρτης.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου