Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Στο χείλος της κατάρρευσης τα νοσοκομεία της Γάζας

Στο χείλος της κατάρρευσης τα νοσοκομεία της Γάζας

Οι ανταποκρίσεις των ξένων ΜΜΕ από την εμπόλεμη ζώνη προκαλούν πανικό: Τα νοσοκομεία στη Γάζα ξεμένουν από προμήθειες και φάρμακα

Τα κέντρα υγείας μετά βίας έχουν πόσιμο νερό, φαγητό, φάρμακα ή κρεβάτια για να φροντίσουν τους τραυματίες, οι οποίοι ήδη ανέρχονται σε σχεδόν 10.000, σύμφωνα με γιατρούς και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η πραγματικότητα είναι σκληρή: τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης.

Ενώ εκατοντάδες τραυματίες εισέρχονται καθημερινά στα κέντρα υγείας της Λωρίδας, ο πλήρης αποκλεισμός από ξηρά, θάλασσα και αέρα που έχει επιβάλει το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου άφησε αυτόν τον θύλακα χωρίς προμήθειες ηλεκτρισμού, νερού, τροφίμων ή φαρμάκων.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Σήμερα, για δύο ώρες, ψάχναμε για πόσιμο νερό», θρηνεί ο Δρ Abu Mughaisib

Ζωή για 24 ώρες

«Τα αποθέματα καυσίμων σε όλα τα νοσοκομεία της Γάζας αναμένεται να διαρκέσουν για περίπου 24 ακόμη ώρες», δήλωσε το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA). Και χωρίς καύσιμα, κινδυνεύουν «οι ζωές χιλιάδων ασθενών», ειδικά όσων νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, νεογνά σε θερμοκοιτίδες και ασθενείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση.

«Ό,τι γίνεται τώρα είναι για να σωθούν ζωές», χωρίς τη δυνατότητα πραγματοποίησης άλλων τύπων ενεργειών, επισημαίνει ο Mohamed Abu Mughaisib, αναπληρωτής ιατρικός συντονιστής μιας ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λωρίδα.

Οι 3.500 κλίνες που εκτιμά ο ΟΗΕ ότι διαθέτουν όλα τα κέντρα υγείας στη Λωρίδα δεν επαρκούν, επιπλέον, για τη φροντίδα όλων των ασθενών. Σε μόλις 10 ημέρες, σχεδόν 10.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ως αποτέλεσμα των επιθέσεων με πυραύλους των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 2.800.

Μόνο τα πιο επείγοντα περιστατικά χειρουργούνται λόγω έλλειψης πόρων, σύμφωνα με γιατρούς που εργάζονται στη Γάζα που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Εκκλήσεις για αίμα

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, Ashraf Al Qidra, ζήτησε από τους πολίτες της Γάζας να πάνε στο νοσοκομείο Al Shifa, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα, για να δώσουν αίμα: «Εάν το νοσοκομείο σταματήσει να λειτουργεί, ολόκληρος ο κόσμος θα είναι υπεύθυνος για τις εκατοντάδες ή χιλιάδες ασθενείς που εξαρτώνται από τις υπηρεσίες μας».

Τα παυσίπονα έχουν επίσης εξαντληθεί και δεν έχουν μείνει σχεδόν καθόλου φάρμακα ακόμη και στα φαρμακεία, σύμφωνα με το προσωπικό της περιοχής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Η Αλ Σίφα βρίσκεται στο βόρειο μισό, το οποίο ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από τους 1,1 εκατομμύριο κατοίκους του να εκκενώσουν ενόψει μιας χερσαίας εισβολής και το οποίο περιλαμβάνει 22 ιατρικά κέντρα.

Ένα άλλο είναι το νοσοκομείο Kamal Adwan. Το προσωπικό δεν έχει εγκαταλείψει τις θέσεις του γιατί η αποχώρηση «θα σήμαινε θάνατο» για τα επτά νεογέννητα που εξαρτώνται από αναπνευστήρες και για «άλλους ασθενείς υπό περίθαλψη», δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ο επικεφαλής της παιδιατρικής Χουσάμ Αμπού Σαφίγια.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Σήμερα, για δύο ώρες, ψάχναμε για πόσιμο νερό», θρηνεί ο Δρ Abu Mughaisib. Παρόλο που υπάρχει ακόμα φαγητό, τα νοσοκομεία «μετά βίας μπορούν να λειτουργήσουν» και τα φάρμακα «εξαντλούνται».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επισημάνει την πίεση που ασκεί η κατάσταση στα νοσοκομεία στο νότο. Όχι μόνο «ήδη στη μέγιστη χωρητικότητα» περιθάλπουν τραυματίες από τους βομβαρδισμούς και υποφέρουν από τις ίδιες ελλείψεις σε ιατρικές προμήθειες, νερό, ηλεκτρισμό και καύσιμα, αλλά θα πρέπει τώρα να απορροφούν ασθενείς από τα ιατρικά κέντρα στο βορρά, τα οποία αγωνίζονται να λειτουργήσουν πάνω από τη μέγιστη χωρητικότητά τους.

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

«Βράζει» η Μέση Ανατολή: Εντολή Νετανιάχου να συνεχιστεί ο πόλεμος με τη Χεζμπολάχ - Πώς αντιδρά η Δύση

Έγιναν δεκάδες πλήγματα εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η οποία άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ την επόμενη της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024