Ελληνοτουρκικά: Από τα ρηχά το πρώτο βήμα του διαλόγου
Η πρώτη συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακσαπάρ, απείχε πολύ από το να μπει στην ουσία μιας διαπραγμάτευσης
- Σοκ στην Πάρο: Άγρια επίθεση ανήλικων με μαχαίρι σε βάρος δύο ανδρών
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Υπό τη βαριά σκιά των εξελίξεων που φέρνει ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς στη Μέση Ανατολή και τους κινδύνους για διάχυση των συγκρούσεων και αποσταθεροποίηση της περιοχής να είναι ορατοί ξεκίνησε ο πολιτικός διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας με τους ΥΦΥΠΕΞ των δύο χωρών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακσαπάρ, να εστιάζουν και στα περιφερειακά θέματα.
Οι πολιτικές διαβουλεύσεις στην πρεμιέρα τους, κατά το αναμενόμενο, έμειναν στα «ρηχά» με μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας, η οποία απείχε πολύ από το να μπει στην ουσία μιας διαπραγμάτευσης.
Το κλίμα στη συνάντηση περιγράφεται ως «εξαιρετικό» και οι ομάδες Παπαδοπούλου και Ακτσαπάρ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ηρεμία στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, κατά τη συνάντηση «οι δύο πλευρές συμφώνησαν να οικοδομήσουν πάνω στην ήδη υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα, προκειμένου να εντοπιστούν πεδία συμφωνίας και συνεργασίας σε διμερές και διεθνές επίπεδο».
Συζήτησαν επίσης τις διαδικασίες προετοιμασίας του επικείμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας τον Δεκέμβριο, «καθώς και τους υπάρχοντες διαύλους επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και των διερευνητικών/συμβουλευτικών συνομιλιών», με τις δύο πλευρές να εκφράζουν δέσμευση «για τη συνέχιση του διαλόγου, με σκοπό την επίτευξη συναντίληψης».
Διπλωματικές πηγές σημείωναν στα «ΝΕΑ» ότι η συζήτηση ήταν γενική και οι δύο πλευρές απέφυγαν επιμελώς να θίξουν τα ζητήματα που ανεβάζουν την ένταση. Το κλίμα στη συνάντηση, η οποία κράτησε περίπου τέσσερις ώρες με το γεύμα, περιγράφεται ως «εξαιρετικό» από πηγές του ΥΠΕΞ, οι οποίες τονίζουν ότι οι ομάδες Παπαδοπούλου και Ακτσαπάρ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ηρεμία στο Αιγαίο και στην ανάγκη διατήρησής της, με το ημερολόγιο υπερπτήσεων και παραβιάσεων να γράφει και χθες μηδενικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» το πότε θα γίνει η επόμενη συνάντηση των Παπαδοπούλου – Ακτσαπάρ θα αξιολογηθεί και δεν θα είναι υποχρεωτικά μετά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, στην Θεσσαλονίκη, αλλά όποτε κριθεί απαραίτητο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως στις 7 Δεκεμβρίου αναμένεται η τρίτη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, εντός του 2023, οι οποίοι έχουν θέσει ως στόχο τα απτά αποτελέσματα. Ο πολιτικός διάλογος, αναμένεται να προχωρήσει με τις δύο πλευρές να δίνουν προτεραιότητα σε τομείς που όπως φάνηκε και από τη συνάντηση προσφέρονται για εντατικοποίηση της συνεργασίας, όπως είναι οι διερευνητικές επαφές.
Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με «καλή προαίρεση» πατώντας πάνω στη βάση των 64 γύρων των διερευνητικών επαφών, που ήταν χρήσιμοι, με τη διαδικασία πλέον να εντάσσεται στις πολιτικές διαβουλεύσεις συγκρατώντας τα σημεία σύγκλισης των προηγούμενων γύρων. Με αρμόδιες πηγές να τονίζουν ότι ήταν σαφής η πρόθεση και της τουρκικής αντιπροσωπείας να μην δυναμιτίσει με κανένα τρόπο το κλίμα.
Το Μεταναστευτικό
Στο θέμα του Μεταναστευτικού, που εξετάστηκε και υπό το φως των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, η ελληνική πλευρά αναγνώρισε την ελαχιστοποίηση των ροών στον Εβρο και τόνισε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας, με την τουρκική πλευρά να δηλώνει την ετοιμότητά της.
Στο τραπέζι και το θέμα της πολιτικής προστασίας, ενώ Παπαδοπούλου και Ακτσαπάρ με ορίζοντα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στάθηκαν και στο σύνολο των υφιστάμενων διμερών συμφωνιών για να διαπιστωθεί ποιες έχουν τεθεί σε ισχύ και ποιες όχι, αλλά και ποιες χρειάζονται εκσυγχρονισμό.
Στο πλαίσιο των περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων που μπήκαν στο τραπέζι ήταν – πέραν του Μεσανατολικού – οι εξελίξεις τόσο στον Καύκασο όσο και τα Βαλκάνια. Δίπλα στην Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου χθες κάθισαν ο πολιτικός διευθυντής του ΥΠΕΞ, πρέσβης Ρούσος Κούνδουρος, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Τουρκίας, Ανδρέας Φρυγανάς, οι διπλωμάτες Ελένη Πετρουλά και Χριστίνα Βασιλάτου και η νομική σύμβουλος Μάνια Τελαλιάν.
Δίπλα στον Μπουράκ Ακτσαπάρ ήταν ο τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα, Τσαγατάι Ερτζιγές, ο υποδιευθυντής αεροναυτικών και συνοριακών υποθέσεων Ορτσούν Μπασαράν, και οι διπλωμάτες Φερχάτ Ακίν, Ουμούτ Τοπτσούογλου και Ντενίζ Χαντζέρ.
Με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε χθες συναντήσεις με τους πρεσβευτές και επιτετραμμένους των αραβικών χωρών, καθώς και με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Αθήνα, Νόαμ Κατς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις