Ποιος έλαβε το μήνυμα των αυτοδιοικητικών;
Το ΠΑΣΟΚ θέλει να χτυπήσει το μεταρρυθμιστικό, κεντρώο προφίλ της ΝΔ και του προέδρου της.
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας: Χτύπησε τη γυναίκα του και την έσερνε με το αυτοκίνητο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Ποιος έλαβε το μήνυμα των αυτοδιοικητικών; Η άτυπη συζήτηση που έχει ξεκινήσει μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, από την προηγούμενη Κυριακή του δεύτερου γύρου, περιστρέφεται γύρω από την λέξη «αλαζονεία». Για έπαρση κατηγορούσε η Χαριλάου Τρικούπη το Μέγαρο Μαξίμου προεκλογικά -έπαρση που όχι μόνο αφορά τους χειρισμούς της σε θέματα θεσμών και διαφάνειας, αλλά και στην απόπειρα διαμόρφωσης του εκλογικού αποτελέσματος.
Καθόλου τυχαία, αυτό ήταν το βασικό επιχείρημα δύο έμπειρων στελεχών, του γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Σαλαγιάννη, και του μέλους της ΚΠΕ και διευθυντή του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλη Οθωνα, όταν εγκαταστάθηκαν στην Θεσσαλία, την εβδομάδα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου: έδωσαν έμφαση στις δηλώσεις Αυγενάκη για τις καθυστερήσεις των αποζημιώσεων, ώστε να ξυπνήσουν αντανακλαστικά αντίδρασης στην τοπική κοινωνία.
Στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να πάρουν τον ρόλο του βασικού αντιπάλου της ΝΔ ενόψει ευρωεκλογών -και αυτό να αποτυπωθεί και στο ποσοστό που θα πάρει στις κάλπες.
Εκ του αποτελέσματος, το κατάφεραν -και η ανασκευή των δηλώσεων, η προτροπή για μετριοπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο και η άμεση πρόσκληση του Δημήτρη Κουρέτα από τον Πρωθυπουργό ερμηνεύονται και ως κινήσεις «damage control» από την κυβέρνηση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης στην πρώτη του συνέντευξη (OPEN) μετά τις εκλογές: ««ο κ. Μητσοτάκης ήθελε 13/13 στις Περιφέρειες και απόλυτη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στην αυτοδιοίκηση. Και απέτυχε. Πήρε ένα στοίχημα στις πλάτες του και ο ελληνικός λαός, -ιδιαίτερα τη δεύτερη Κυριακή- του γύρισε την πλάτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην πρώτη ευκαιρία (ΑΝΤ1), ο Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι: «Δεν πιστεύω στην ήσσονα προσπάθεια, ούτε στην υποκριτική μετριοπάθεια. Όταν μπαίνεις στη μάχη, μπαίνεις για να κερδίσεις, ιδίως όταν έχεις δώσει πολιτικό χρώμα στις εκλογές. Τι να έλεγα δηλαδή, ότι θέλω να κερδίσουμε τρεις Περιφέρειες;», ανέφερε για τις δηλώσεις περί «13 στα 13» που είχε κάνει προεκλογικά.
«Έχω την εντύπωση ότι κάποιοι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους», ανέφερε για την περίπτωση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. «Τι εννοώ με αυτό: μονίμως άκουγα, τέσσερα χρόνια τώρα, “να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη, να φύγει ο Μητσοτάκης”. Για να έρθει ποιος και να κάνουν τι; Να απαντήσουν πρώτα σε αυτό: ποια είναι η εναλλακτική πολιτική πρόταση σε αυτό το οποίο πρεσβεύει σήμερα η ΝΔ. Μετά να δουν εάν μπορούν να συνεννοηθούν».
Οι στόχοι
Ο Μητσοτάκης, εξηγούν από την αντιπολίτευση, συνεχίζει να παίζει με την προοπτική της μη αξιόπιστης εναλλακτικής, βάζοντας από την μια πλευρά την δική του κυβέρνηση, και από την άλλη δύο κόμματα που, στην δική του ανάγνωση, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν το πρόγραμμα, αλλά και το δικό του προφίλ -ή, έναλλακτικά, ένα ακαθόριστο σχήμα συνεργασίας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. Όπως σημειώνουν όσοι τον άκουσαν, γι’ άλλη μια φορά απέφυγε να διαλέξει αντίπαλο, θέλοντας να διατηρήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στο ίδιο μέτρο, ώστε η σύγκριση να είναι ευκολότερη.
Από το ΠΑΣΟΚ μίλησαν ξανά για αλαζονεία: «Η αλαζονεία, οι εκβιασμοί των ψηφοφόρων, οι ανίερες συμμαχίες με την ακροδεξιά, ο ψευδεπίγραφος μεταρρυθμιστικός οίστρος και η αποδεδειγμένη αποτυχία του επιτελικού κράτους αποδοκιμάστηκαν ηχηρά από τους πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι η αξιόπιστη αντιπολιτευτική φωνή. Σταθερά προσανατολισμένη στα προβλήματα της κοινωνίας και όχι στις αυτοαναφορικές αγωνίες του κ. Μητσοτάκη», ανέφεραν χαρακτηριστικά από την Χαριλάου Τρικούπη.
Στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να πάρουν τον ρόλο του βασικού αντιπάλου της ΝΔ ενόψει ευρωεκλογών -και αυτό να αποτυπωθεί και στο ποσοστό που θα πάρει στις κάλπες. Για να το πετύχει, θέλει να χτυπήσει το μεταρρυθμιστικό, κεντρώο προφίλ της ΝΔ και του προέδρου της -κάνοντας, δηλαδή, παράλληλα ανοίγματα στην ευρύτερη Κεντροαριστερά και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στους ψηφοφόρους του προοδευτικού κέντρου, που θεωρούνται ενδιάμεσοι με τη ΝΔ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις