Ανεξάρτητη έρευνα για την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ και ζητά μια «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών με προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας
- Αεροπλάνο έκανε 9 ώρες πτήση από Λονδίνο σε... Λονδίνο – Τι προκάλεσε το απίστευτο ταξίδι
- Απίστευτο περιστατικό σε μαιευτήριο - Μπέρδεψαν τα μωρά και το κατάλαβαν μετά από 55 χρόνια
- Πώς παχαίνουμε εισπνέοντας μολυσμένους ρύπους - Τι δείχνουν μελέτες
- Η Μπιγιονσέ ποζάρει πάνω σε μοτοσικλέτα σαν άλλη Μπέτι Ντέιβις
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμά του για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καταδικάζει τις «φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις» της Χαμάς κατά του Ισραήλ, εκφράζοντας παράλληλα σοβαρή ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο, με 500 ψήφους υπέρ, 21 κατά και 24 αποχές, το ΕΚ καταδικάζει απερίφραστα τις βάναυσες επιθέσεις, εκφράζει την υποστήριξή του στο Ισραήλ και στον λαό του και υπογραμμίζει «ότι η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί».
Επιπλέον, ζητά την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που έχουν απαχθεί από τη Χαμάς και αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, «όπως κατοχυρώνεται και περιορίζεται από το διεθνές δίκαιο».
«Αν ήταν εσκεμμένη και έγκλημα πολέμου η επίθεση στο νοσοκομείο, οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν»
Επισημαίνεται, ακόμη, ότι τόσο οι επιθέσεις της Χαμάς όσο και η ισραηλινή αντίδραση κινδυνεύουν να ενισχύσουν έναν κύκλο βίας στην περιοχή. Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές ζητούν μια «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών και τονίζουν ότι η επίθεση σε αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές, συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Ανεξάρτηση έρευνα για τη επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας
Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τον βαθύ πένθος τους για την απώλεια εκατοντάδων αθώων ζωών και για όσους τραυματίστηκαν στην πρόσφατη έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα.
Το ψήφισμα ζητά τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για εσκεμμένη επίθεση και έγκλημα πολέμου, καθώς και, αν αυτό αποδειχθεί, οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.
Εκφράζοντας σοβαρή ανησυχία για την ταχέως επιδεινούμενη κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, το ΕΚ τονίζει τη σημασία της διαφοροποίησης μεταξύ του παλαιστινιακού λαού και των θεμιτών προσδοκιών του αφενός και της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς αφετέρου.
Οι ευρωβουλευτές καλούν τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει και να αυξήσει την ανθρωπιστική της βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό της περιοχής. Καλούν την Αίγυπτο και το Ισραήλ να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων προς τη Λωρίδα της Γάζας.
Έρευνες για το ρόλο του Ιράν
Το ψήφισμα καταδικάζει απερίφραστα τη στήριξη του Ιράν στη Χαμάς και σε άλλες τρομοκρατικές ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους να συμπεριληφθεί ολόκληρος ο στρατός των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και η λιβανέζικη Χεζμπολάχ στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ και ζητούν έρευνες για τον ρόλο του Ιράν και χωρών, όπως το Κατάρ και η Ρωσία, στη χρηματοδότηση και τη στήριξη της τρομοκρατίας στην περιοχή.
Καταγγέλλουν επίσης τις επιθέσεις με ρουκέτες από τον Λίβανο και τη Συρία στο Ισραήλ και ζητούν την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.
Εκφράζοντας ισχυρή υποστήριξη για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν την Επιτροπή να επανεξετάσει διεξοδικά όλη τη χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΕ προς την Παλαιστίνη και την ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί άμεσα ή έμμεσα την τρομοκρατία. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να παρέχει στήριξη για την οικοδόμηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
Τονίζοντας την ανάγκη άμεσης επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας, το ψήφισμα επαναλαμβάνει την αταλάντευτη στήριξή του στη λύση δύο κρατών κατόπιν διαπραγματεύσεων, με βάση τα σύνορα του 1967, κατά την οποία δύο κυρίαρχα, δημοκρατικά κράτη συνυπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο υπό συνθήκες ειρήνης και εγγυημένης ασφάλειας, με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα αμφοτέρων των κρατών και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση των αντισημιτικών ομιλιών, συλλαλητηρίων και επιθέσεων κατά των Εβραίων από την αρχή των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμά και καλεί την Επιτροπή και όλες τις χώρες της ΕΕ να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια των Εβραίων πολιτών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις