Ισραήλ: Δύο ηγετικά στελέχη της Χαμάς οι «εγκέφαλοι» της σφαγής λέει ο στρατός
Πιστεύεται ότι κρύβονται στις υπόγειες σήραγγες εκατοντάδων χιλιομέτρων κάτω από τη Γάζα - Ποιοι είναι.
Στο στόχαστρο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) βρίσκονται δύο ηγετικά στελέχη της Χαμάς, ο επικεφαλής της οργάνωσης στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, και ο διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγάς της, Μοχάμεντ Ντέιφ, γνωστός ως «επισκέπτης».
Το προσωνύμιο «επισκέπτης» του Ντέιφ αναφέρεται στη συνήθη πρακτική των Παλαιστίνιων μαχητών να περνούν κάθε βράδυ και σε άλλο σπίτι για να αποφύγουν τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.
Ο IDF θεωρεί ότι τα δύο ηγετικά στελέχη κρύβονται στις υπόγειες σήραγγες εκατοντάδων χιλιομέτρων που έχει κατασκευάσει η Χαμάς στη Γάζα.
Στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες να εντοπιστούν οι δύο άντρες και να εκτελεστούν αλλά μετά την πολύνεκρη επίθεση σε ισραηλινό έδαφος, ο εντοπισμός τους έχει γίνει πρώτη προτεραιότητα.
«Έχουν δύο επιλογές: Να σκοτωθούν ή να παραδοθούν άνευ όρων. Τρίτη επιλογή δεν υπάρχει» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ.
Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση, που ελέγχει τη Γάζα από το 2007 και θεωρείται «τρομοκρατική» από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, απάντησε ότι «δεν φοβάται».
Γιαχία Σινουάρ, ο Οσάμα Μπιν Λάντεν της Γάζας
Ο 63χρονος Γιαχία Σινουάρ είναι ο υπ’ αριθμόν 1 καταζητούμενος στο Ισραήλ, καθώς θεωρείται ο ιθύνων νους της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου. Χαρακτηρίζεται σκληροπυρηνικός και απορρίπτει οποιοδήποτε ενδεχόμενο συμφιλίωσης με το Ισραήλ.
Ο Σινουάρ γεννήθηκε σε κέντρο μεταναστών στη Γάζα και εντάχθηκε στη Χαμάς το 1987. Στην ιεραρχία της οργάνωσης αναρριχήθηκε γρήγορα λόγω της ικανότητάς του να ενώνει το ακροατήριό του χρησιμοποιώντας ρητορική μίσους. Αποφοίτησε από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας και έμαθε τη εβραϊκά, τη «γλώσσα των εχθρών» όπως έχει πει, στις ισραηλινές φυλακές όπου κρατήθηκε επί 20 χρόνια.
Ο Γιαχία Σινουάρ χαρακτηρίζεται σκληροπυρηνικός και απορρίπτει οποιοδήποτε ενδεχόμενο συμφιλίωσης με το Ισραήλ
Εξέτιε τέσσερις ποινές ισοβίων για τη δολοφονία δύο Ισραηλινών στρατιωτών, αλλά αποφυλακίστηκε το 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής 1.000 Παλαιστίνιων κρατουμένων με τον Γαλλοϊσραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.
To 2017 εξελέγη επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα όταν ο προκάτοχός του στο αξίωμα, ο Ισμαήλ Χανίγια, ανέλαβε τη διεύθυνση του πολιτικού γραφείου του κινήματος και στη συνέχεια αυτοεξορίστηκε. Τότε ο Γιαχία Σινουάρ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες να βελτιώσει τις σχέσεις της οργάνωσης με την Αίγυπτο και τη Φατάχ καλλιεργώντας το όραμα για την κυριαρχία του αραβικού κόσμου όπως έχει δηλώσει ο ίδιος.
Ο Γιαχία Σινουάρ συνειδητοποιεί γρήγορα ότι η Χαμάς χρειάζεται εκσυχρονισμό και δημιουργεί μυστικές υπηρεσίες εντός της και καταστρώνει σχέδια για καίρια πλήγματα στο Ισραήλ. Παράλληλα, επεκτείνει το δαιδαλώδες δίκτυο τούνερ κάτω από τη Γάζα και αναζητά νέες πηγές χρηματοδότησης.
Ο ηγέτης της Χαμάς έχει μπει στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού για τον οποίο αντιπροσωπεύει «το πρόσωπο του διαβόλου». Ο εκπρόσωπος του IDF, Ρίτσαρντ Χεχτ, σε συνέντευξη Τύπου είχε πει για τον Γιαχία Σινουάρ ότι «είναι προγραμμένος και θα φτάσουμε σ’ αυτόν».
«Αυτός επέλεξε να στείλει τους σφαγείς στα σπίτια μας να σκοτώσουν τα παιδιά μας και, όταν το κάνεις αυτό, επιλέγεις τη θανατική σου καταδίκη», δήλωσε ο Πίτερ Λέρνερ από τον IDF.
Ο ρόλος του «επισκέπτη»
Ο Μοχάμεντ αλ Ντέιφ γεννήθηκε και αυτός σε προσφυγικό καταυλισμό, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Από το 2015 το όνομά του περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ΗΠΑ με τους πλέον καταζητούμενους «διεθνείς τρομοκράτες».
Τόσο λίγα είναι γνωστά για αυτόν που ακόμη και το όνομά του είναι ένα μυστήριο. Οι άνθρωποι που τον γνώριζαν τη δεκαετία του 1980 λένε ότι ακόμη και τότε ονομαζόταν Ντέιφ. Η μόνη φωτογραφία που κυκλοφορεί είναι μια κοκκώδης φωτογραφία, που έχει τραβηχτεί πριν από τουλάχιστον 20 χρόνια.
«Η οργή του λαού και του έθνους μας θα ξεσπάσει» ακούγεται να λέει ο Ντέιφ σε ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε από τους διαύλους της Χαμάς το πρωί της 7ης Οκτωβρίου
Λέγεται ότι σπούδασε κοντά στον Yahya Ayyash, έναν κατασκευαστή βομβών με το ψευδώνυμο «Μηχανικός» που δολοφονήθηκε από το Ισραήλ το 1996 με ένα κινητό τηλέφωνο γεμάτο εκρηκτικά.
Σε συνεντεύξεις, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που γνώριζαν τον Ντέιφ, περιγράφουν έναν ήσυχο, έντονο άνθρωπο που δεν ενδιαφέρεται για τις εσωτερικές αντιπαλότητες των παλαιστινιακών φατριών. Αντίθετα, υποστηρίζουν, εμφανίζεται αμετάπειστος σε ό,τι αφορά τη φύση της ισραηλινο-αραβικής σύγκρουσης θεωρώντας τη χρήση της βίας ως το μέσο για την επίλυσή της.
Περιγράφουν επίσης έναν άνθρωπο του οποίου η ικανότητα να εξελίσσεται συνεχώς παράλληλα με τα τεχνολογικά επιτεύγματα του ισραηλινού στρατού απεικονίστηκε κατά τη διάρκεια του άγριου πολέμου 11 ημερών μεταξύ της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας και του Ισραήλ το 2021.
Έχοντας γλιτώσει από τουλάχιστον έξι απόπειρες δολοφονίας οι εχθροί του τον αποκαλούν «επτάψυχη γάτα». «Η οργή του λαού και του έθνους μας θα ξεσπάσει» ακούγεται να λέει σε ένα ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε από τους διαύλους της Χαμάς το πρωί της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.
- Ντόναλντ Τραμπ: Ο Spot, ένας ρομποτικός σκύλος φρουρεί το σπίτι του στο Παλμ Μπιτς
- Δρόμο επικίνδυνης κλιμάκωσης στην Ουκρανία διαλέγουν οι ΗΠΑ εγκρίνοντας πυραυλικά χτυπήματα στη Ρωσία
- Χρήστος Μάστορας: Θύμα διαδικτυακής απάτης ο τραγουδιστής
- Ο Εθνικός Ύμνος είναι αδιαπραγμάτευτος
- Το πράσινο φως του Μπάιντεν μόλις αύξησε το διακύβευμα ενός πολέμου που θα κληρονομήσει ο Τραμπ
- Τα ζώδια σήμερα: Μας τα’ παν κι άλλοι