Ισραήλ: «Μην απαντάτε στον πόνο μας με θάνατο», λέει ο αδελφός θύματος της Χαμάς
Ο αδελφός του δολοφονημένου Hayim Katsman, που υπήρξε ακτιβιστής της ειρήνης, ζητάει να σταματήσουν οι πράξεις εκδίκησης.
- Λίβανος: Η στιγμή που ισραηλινός πύραυλος ισοπεδώνει πολυκατοικία στη Βηρυτό
- Η αστυνομία καίει πάνω από έναν τόνο ναρκωτικές ουσίες (βίντεο)
- Ένα εντυπωσιακό και σπάνιο καιρικό φαινόμενο εμφανίστηκε σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη
- Άρπαξαν 4 κινητά τηλέφωνα αξίας 5.000 ευρώ και άρχισαν να τρέχουν – Συνελήφθη 21χρονος
«Είμαι σίγουρος ότι ακόμα και μπροστά στους δολοφόνους του, τους μαχητές της Χαμάς, ο αδελφός μου θα εναντιωνόταν στη δολοφονία αθώων», είπε ο Noy Katsman στον επικήδειο για τον δολοφονημένο αδελφό του, τον ακτιβιστή της ειρήνης, Hayim Katsman.
Η θλίψη και η απώλεια για τη σφαγή του αδελφού του μεγεθύνθηκε βλέποντας το Ισραήλ να εξαπολύει πόλεμο στο όνομά του.
«Μη χρησιμοποιείτε τον θάνατο και τον πόνο μας για να προκαλέσετε τον θάνατο και τον πόνο άλλων ανθρώπων και άλλων οικογενειών», είπε ο Noy τη στιγμή που η ισραηλινή κυβέρνηση σφυροκοπούσε τη Γάζα και ετοιμαζόταν για χερσαία εισβολή.
Η θλίψη του Noy για τον αδελφό του γιγαντώθηκε στο άκουσμα ότι το Ισραήλ εξαπολύει πόλεμο στο όνομά του
Η επιχειρηματολογία κατά των αντιποίνων στη Γάζα είναι αντιδημοφιλής, αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian. Σε κάποιο σημείο του επικήδειου οι πενθούντες εξέφρασαν θυμό και αποδοκιμασία. Παρ’ όλα αυτά, οι φίλοι του Hayim ήρθαν να ευχαριστήσουν τον Noy.
«Είναι ακριβώς αυτό που θα ήθελε ο αδελφός σου να πεις» του είπε κάποιος από αυτούς.
Στο στόχαστρο της Χαμάς, η σιωνιστική αριστερά
Ο Hayim και ο Noy ανήκουν σε μια σχετικά μικρή κοινότητα αριστερών, ακτιβιστών της ειρήνης και αγωνιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι συγκρούσεις και ο πόλεμος δεν είναι η λύση για να φτάσει η χώρα τους στην ειρήνη.
Κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, η κοινότητα των ακτιβιστών επλήγη σκληρά, προσωπικά και πολιτικά, καθώς οι μαχητές της Χαμάς έβαλαν στο στόχαστρο κέντρα της σιωνιστικής αριστεράς, όπου πολλοί έχουν φίλους και συγγενείς.
«Στις κοινότητες στον νότο, όπου άλλοι σφαγιάστηκαν κι άλλοι απήχθησαν, υπήρχαν τόσοι πολλοί που αγωνίζονταν για την ειρήνη, τόσοι πολλοί που ονειρεύονταν ένα διαφορετικό μέλλον», δήλωσε ο Avner Gvaryahu, εκτελεστικός διευθυντής της Breaking the Silence, μιας ομάδας που ιδρύθηκε από Ισραηλινούς βετεράνους πολέμου για να καταγράφει περιστατικά στρατιωτικής κακοποίησης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
«Υπάρχουν μέλη όλων των κορυφαίων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν απαχθεί ή είναι νεκροί ή τραυματισμένοι», πρόσθεσε.
Ο Hayim ήταν ένας από τους πρώην στρατιώτες των IDF που κατέθεσαν για το Breaking the Silence, το οποίο απαγορεύεται στα ισραηλινά σχολεία. Είχε μείνει για κάποιο διάστημα στις παλαιστινιακές αγροτικές κοινότητες στους κατεχόμενους λόφους της Νότιας Χεβρώνας, προσφέροντας με την παρουσία του κάποια προστασία από τον ισραηλινό στρατό, την αστυνομία και τους εποίκους.
«Ήμουν εκεί. Δεν έχω ανάγκη από εκδίκηση, τίποτα δεν θα επιστρέψει αυτούς που έφυγαν. Όλη η στρατιωτική ισχύς στη γη δεν θα προσφέρει άμυνα και ασφάλεια. Μια πολιτική λύση είναι το μόνο ρεαλιστικό πράγμα που είναι δυνατό», έγραψε η Ziv Stahl, η εκτελεστική διευθύντρια της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Yesh Din, σε ένα κύριο άρθρο της Haaretz, για τις ώρες που κρυβόταν σε ένα ασφαλές δωμάτιο με έναν τραυματισμένο συγγενή της.
Η Neda Heiman, η οποία εργάζεται επίσης με το Women Wage Peace, έχασε την επαφή με την 84χρονη μητέρα της νωρίς εκείνο το πρωί του Σαββάτου. Αργότερα την είδε σε ένα βίντεο, να την αναγκάζουν ένοπλοι της Χαμάς να επιβιβαστεί σε ένα φορτηγό. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μόνο μια πολιτική λύση μπορεί να λύσει τα προβλήματα, οι βομβαρδισμοί στη Γάζα δεν μπορούν να αποτελέσουν μόνιμη λύση, έχουμε βρεθεί εκεί, το έχουμε κάνει αυτό» είπε.
Ένα μη δημοφιλές μήνυμα
Το μήνυμα του Noy δεν ακούγεται πολύ στο Ισραήλ. Ο ίδιος έχει δώσει περισσότερες από 20 συνεντεύξεις σχετικά με την ομιλία αυτή, το έργο του αδελφού του και τον δικό τους ακτιβισμό. Ούτε ένα αίτημα δεν έχει έρθει από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
«Ως κράτος πρέπει να απαντήσουμε στο θεμελιώδες ερώτημα: Και μετά τι; Καταλαμβάνουμε τη Λωρίδα της Γάζας και μετά τι;»
Παρόλα αυτά, παρηγορήθηκε από τη διαδικτυακή υποστήριξη τόσο από Ισραηλινούς όσο και από ανθρώπους που δήλωσαν ότι βρίσκονταν στη Γάζα. «Ήθελα απλώς να σας πω πόσο λυπάμαι για ό,τι συνέβη στον αδελφό σας και θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ που δεν μας θέλατε νεκρούς όπως όλοι οι άλλοι», ήταν ένα από τα μηνύματα που έλαβε.
Μια χώρα που θεωρούσε τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες της από τις αποτελεσματικές στον κόσμο έχει καταστραφεί από τις καταστροφικές αποτυχίες της. Οι ακτιβιστές λένε ότι οι αστοχίες στην ασφάλεια της 7ης Οκτωβρίου έχουν τις ρίζες τους σε μια βαθύτερη αποτυχία πολιτικού οράματος. Αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί, το Ισραήλ δεν θα είναι ποτέ ασφαλές.
«Όλος αυτός ο πόνος χρησιμοποιείται για να πάμε σε μια χειρότερη κατεύθυνση που δεν μας υπόσχεται τίποτα άλλο παρά περισσότερο πόνο, περισσότερο αίμα, περισσότερες απώλειες», δήλωσε ο Alon-Lee Green, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Standing Together, ενός κινήματος Εβραίων και Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ.
«Ως κράτος έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τους πολίτες μας, αλλά πρέπει να απαντήσουμε στο πολύ θεμελιώδες ερώτημα: Και μετά τι; Καταλαμβάνουμε τη Λωρίδα της Γάζας και μετά τι;» τόνισε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις