Ισραήλ: Νέα ένταση με την Τουρκία – Απέσυρε τους διπλωμάτες του
Αξιωματούχοι από το Ισραήλ που γνωρίζουν το θέμα, δήλωσαν ότι οι διπλωμάτες έφυγαν την Πέμπτη λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και όχι λόγω διπλωματικής κρίσης
Το Ισραήλ απέσυρε όλους τους διπλωμάτες του από την Τουρκία την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένης και της πρέσβειρας στην Αγκυρα, ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης, το ειδησεογραφικό site Middle East Eye.
Κίνδυνος
Είχε προηγηθεί την Τρίτη η οδηγία του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC) του Ισραήλ, με την οποία προειδοποιούσε τους πολίτες του να αποφεύγουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία γιατί υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος για τη ζωή τους.
Το Συμβούλιο, προέτρεψε όλους τους ισραηλινούς πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία να φύγουν το συντομότερο δυνατό.
Η οδηγία αυτή, 48 ώρες αργότερα, απέκτησε πιο επιτακτικό χαρακτήρα.
Το Συμβούλιο, προέτρεψε όλους τους ισραηλινούς πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία να φύγουν το συντομότερο δυνατό.
Αξιωματούχοι από το Ισραήλ που γνωρίζουν το θέμα, δήλωσαν στο MEE ότι οι διπλωμάτες έφυγαν την Πέμπτη λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και όχι λόγω διπλωματικής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών.
Οδηγία
Ενας εξ αυτών τόνισε μάλιστα, ότι η ισραηλινή συμβουλή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας δεν διαφοροποιούσε τους διπλωμάτες από τους απλούς Ισραηλινούς πολίτες και είχε καλέσει όλους τους Ισραηλινούς να φύγουν.
Την Τρίτη το ΕΣΚ συμβούλευσε τους Ισραηλινούς να εφαρμόσουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, όπως να ελαχιστοποιήσουν την παρουσία τους σε δημόσιους χώρους και να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις.
Διαδηλώσεις
Σημειώνεται ότι καθημερινά πληθαίνουν οι διαδηλώσεις που γίνονται κατά του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα, καθώς ο κόσμος που συμμετέχει καταγγέλλει τους τιμωρητικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά του πληθυσμού στη Γάζα.
Ο βομβαρδισμός
Σημειώνεται ότι το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει τη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, όταν μαχητές της Χαμάς, εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση κατά του Ισραήλ, από την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα προσφερθεί να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο και να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Οι σχέσεις
Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, επιδεινώθηκαν για πρώτη φορά το 2011, όταν η Τουρκία απέλασε τον πρεσβευτή του Ισραήλ μετά την έκθεση του ΟΗΕ για την επιδρομή του Ισραήλ στο πλοίο βοήθειας Mavi Marmara προς τη Γάζα το 2010, κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι υπήκοοι.
Το χάσμα επουλώθηκε το 2016, όταν αποκαταστάθηκαν οι πλήρεις διπλωματικές σχέσεις και οι δύο χώρες έστειλαν πρεσβευτές.
Εντάσεις
Οι εντάσεις αναζωπυρώθηκαν το 2018, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δεκάδες Παλαιστίνιους που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής στη Γάζα.
Οι διαδηλωτές απαιτούσαν την εφαρμογή του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων και τον τερματισμό της εξουθενωτικής πολιορκίας της Γάζας.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου