Ιδρύεται κέντρο στο Βερολίνο «αφιερωμένο» στα θύματα της ναζιστικής τρομοκρατίας
Το νέο κέντρο πρόκειται να «συμπεριλάβει πληθυσμιακές ομάδες θυμάτων που μέχρι σήμερα έχουν λάβει λιγότερη προσοχή», αναφέρει το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.
Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα τη δημιουργία ενός εκθεσιακού και ερευνητικού κέντρου στο Βερολίνο, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στα εκατομμύρια θύματα κατά τη διάρκεια της κατάληψης των ευρωπαϊκών χωρών από τη ναζιστική Γερμανία, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το νέο κέντρο «θα μας «παρουσιάσει» τη φρίκη του πολέμου και της μαζικής εξόντωσης, εξαιτίας της γερμανικής κυριαρχίας» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Κλαούντια Ροθ. «Αυτό το πολύ σημαντικό έργο πολιτισμού μνήμης θα καταστήσει επίσης ξεκάθαρο ότι δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τα μαρτύρια που υπέστησαν οι άνθρωποι στις χώρες που είχαν καταληφθεί από τη Βέρμαχτ».
Οι λαοί της Ανατολικής Ευρώπης
Από το 1990 έχουν ανεγερθεί στο κέντρο του Βερολίνου μνημεία για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, Εβραίους, ομοφυλόφιλους και Ρομά. Το 2018, η τελευταία κυβέρνηση, υπό την Άνγκελα Μέρκελ, «έριξε στο τραπέζι» την επιθυμία να αναγνωριστούν και τα δεινά άλλων θυμάτων «στο πλαίσιο ενός διαλόγου με τους γειτονικούς μας λαούς στην Ανατολική Ευρώπη».
Ως τα τέλη του 1942, 230 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν υπό γερμανική κατοχή. Το ναζιστικό καθεστώς προέβη σε δολοφονίες και γενοκτονίες, δουλεμπορία, λεηλασίες, καταστροφές σπιτιών και σεξουαλική βία σε αυτούς τους λαούς. Για τους ναζί, οι Πολωνοί, οι Ανατολικοευρωπαίοι και οι Σοβιετικοί πολίτες θεωρούνταν «κατώτεροι Σλάβοι» ή «Untermenschen».
Ο στόχος
Κατά τη διαδικασία ψήφισης στo Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι αντιπολιτευόμενοι Χριστιανοδημοκράτες ενέκριναν το σχέδιο για το νέο κέντρο. Η κυβέρνηση έχει πλέον το καθήκον να βρει την ιδανική τοποθεσία στο κέντρο του Βερολίνου και να φροντίσει ώστε το νέο κέντρο να διαθέτει μόνιμη έκθεση και επαρκείς πόρους για την παρουσίαση περιοδικών εκθέσεων, τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τη διεξαγωγή ερευνών και τη συγκέντρωση εκθεμάτων.
«Το κέντρο θα πρέπει να έχει ως στόχο την συνολική καταγραφή των δεινών των θυμάτων, να «προσφέρει βήμα» στη μνήμη και να τιμήσει ομάδες θυμάτων που έχουν λάβει μέχρι σήμερα λιγότερη προσοχή», ανέφερε η Ομοσπονδιακή Βουλή στην απόφαση που εξέδωσε. Σημειώνεται ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, «ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν εξαιτίας της κατοχής είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο».
Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει επίσης να καταπολεμηθεί η αμάθεια του γερμανικού πληθυσμού σχετικά με την κατοχή των ευρωπαϊκών γειτόνων από τη ναζιστική Γερμανία και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις για τις χώρες αυτές και τους λαούς τους».
«Μπορούμε να πούμε «ποτέ ξανά» μόνο αν ξέρουμε τι δεν πρέπει να επαναληφθεί», δήλωσε ο Raphael Gross, πρόεδρος του Deutsches Historisches Museum. «Αυτό αποτελεί ένα μήνυμα προς τους ανθρώπους στις πρώην κατεχόμενες χώρες ότι η Γερμανία είναι διατεθειμένη να ασχοληθεί ενδελεχώς».
*Με πληροφορίες από: theartnewspaper.com | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Φοιτητές και φοιτήτριες εξεγείρονται στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης έπειτα από την απόπειρα των ναζί να παρεμποδίσουν την είσοδο των Εβραίων στο Πανεπιστήμιο | Photo: ushmm.org | picryl.com
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου