Όσοι μεγαλώσαμε με τη φωνή του Νίκου Κακλαμανάκη να αντηχεί στα αυτιά μας λέγοντας, «γεια σας περήφανοι Έλληνες», όσοι σχεδόν 20 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ανατριχιάζουμε ακόμη σαν ανακαλούμε τις τελευταίες στιγμές που διασχίζει ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ, φτάνει στην κορυφή μίας λευκής σκάλας και ανάβει τον βωμό της Ολυμπιακής Φλόγας, σηματοδοτώντας την έναρξη της μεγαλύτερης γιορτής του παγκόσμιου αθλητισμού, δεν γινόταν να λείπουμε από το ραντεβού που έδωσε ο σπουδαίος, Χρυσός Ολυμπιονίκης με το κοινό στο The Ellinikon Experience Centre, την Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου.

Δεν γινόταν να λείπουμε, διότι ξέρουμε πως το Ελληνικό ήταν η αφετηρία ενός συναρπαστικού «ταξιδιού», το οποίο οδήγησε τον «γιο του ανέμου» από το όνειρο στον άθλο, στο υψηλότερο βάθρο της ιστιοπλοΐας αλλά και στις καρδιές εκατομμύρια Ελλήνων οι οποίοι το 1996 αναγνώρισαν στο πρόσωπό του μία πηγή αστείρευτης δύναμης και έμπνευσης. Αυτή τη δύναμη και έμπνευση, λοιπόν, μας μετέδωσε και μέσα από την ομιλία του στο πρώτο «Talks» του θεσμού «The Ellinikon Moments», μίας σειράς εκδηλώσεων που χωρίζονται στις θεματικές Talks, Culture, Heritage και φιλοδοξεί να αναδείξει την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του Ελληνικού, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον του The Ellinikon.

Για τον Χρυσό Ολυμπιονίκη «Ελληνικό σημαίνει φτερά και ρίζες ταυτόχρονα»

Είναι αλήθεια πως η μεγάλη προσέλευση του κοινού δεν μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς ο Νίκος Κακλαμανάκης αποτελεί μία από τις πιο αγαπητές και ταπεινές φυσιογνωμίες του εγχώριου αθλητισμού. Με την ίδια ταπεινότητα, λοιπόν, ανέβηκε και στο podium την Πέμπτη, έπειτα από την πρόσκληση της δημοσιογράφου Χριστίνας Βραχάλη, η οποία εκτελούσε χρέη συντονίστριας, αλλά και έπειτα από ένα θερμό χειροκρότημα του κοινού που τον καλωσόρισε με ζέση.

Αφού ζήτησε να δείξουμε κατανόηση για την έντονη συναισθηματική του φόρτιση, μίας και στις πρώτες σειρές κάθονταν τα πιο αγαπημένα του πρόσωπα, ο Νίκος Κακλαμανάκης ξεκίνησε να «ξετυλίγει» το κουβάρι της ιστορίας από τον τόπο στον οποίο ξεκίνησαν όλα, δηλαδή από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, εκεί από όπου κάθε φορά έφευγε με την ευχή της γιαγιάς του και επέστρεφε πάντα πιο δυνατός, έχοντας και μία νέα διάκριση στις αποσκευές του. Για αυτό, άλλωστε, όπως επεσήμανε και ο ίδιος, «Ελληνικό για εμένα σημαίνει φτερά και ρίζες ταυτόχρονα».

Ναι, στο Ελληνικό άνοιξε πρώτη φορά τα φτερά και τα πανιά του, «διψώντας» να ζήσει μέσα στη θάλασσα, να εξερευνήσει τον εαυτό του, να δει έως πού αντέχει να φτάσει. Πυξίδα στο ξεκίνημα του «ταξιδιού» του ήταν ένα κόλπο το οποίο του εκμυστηρεύτηκε ο ιστιοπλόος Ηλίας Χατζηπαυλής σε μία πανελλήνια ιστιοδρομία ανδρών το 1981. Ο Νίκος ήταν μόλις 13 χρονών, οι συμμετοχές 101 ανάμεσα σε αυτές και αρκετοί ενήλικες, εκτός από τον πατέρα του, αλλά η συμβουλή του Χατζηπαυλή τον έφερε πρώτο και με διαφορά στο σημείο τερματισμού.

30.000 ώρες κουβέντας με τον άνεμο, εικόνες από αλάτι και αστείρευτη ανθρώπινη αγάπη

Καθώς η ζωντανή αφήγηση του Νίκου Κακλαμανάκη μας είχε παρασύρει σε μία νοητή διαδρομή στο παρελθόν, γίναμε συνοδοιπόροι του σε στιγμές ορόσημα που «σφράγισαν» την πορεία του, όπως τη θριαμβευτική άφιξη των Ολυμπιονικών της Ατλάντα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, την ιστορική, εθνική γιορτή που στήθηκε αργότερα στο Καλλιμάρμαρο, την πρώτη και τη δεύτερη προσπάθεια για τον διάπλου του Αιγαίου, την αδικία που του στέρησε την πρόκριση πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ και τον οδήγησε στη μοναχικότητα, στα βουνά της Λευκάδας να παρακολουθεί από την τηλεόραση ενός άδειου καφενείου τον συναθλητή του να αγωνίζεται στη θέση του, το όνειρό του να τσαλακώνεται.

Ήταν η περίοδος που συνειδητοποίησε πως για να συναντήσει το όνειρό του, έπρεπε να βγει ξανά στα ανοιχτά να το αναζητήσει, έπρεπε να πάει εκείνος σε αυτό. Έκτοτε, ο Νίκος Κακλαμανάκης δεν έχει σταματήσει να παλεύει με τη θάλασσα και τα όριά του, υπηρετώντας με κόπο και πόνο το όνειρο και τα ιδεώδη του. Τα ιδεώδη και τις αξίες που τον έχουν φέρει ανάμεσα σε εκκολαπτόμενους ιστιοπλόους, μικρά παιδιά που νιώθουν την καρδιά τους να «ανάβει» από προσμονή για τη νίκη, όταν τον παρακολουθούν να αφηγείται «χρυσές» εμπειρίες φτιαγμένες από 30.000 ώρες ακούραστης κουβέντας με τον άνεμο, από αλάτι και αστείρευτη ανθρώπινη αγάπη.

Κάπως έτσι, λοιπόν, ο Νίκος Κακλαμανάκης μας οδήγησε από το χθες στο σήμερα, μέσα από δικά του, προσωπικά «μονοπάτια». Αφού η Χριστίνα Βραχάλη έκανε μία σύντομη κουβέντα μαζί του και εμείς μπορέσαμε να του απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας, ο Χρυσός Ολυμπιονίκης κατέβηκε από τη σκηνή, για να βρεθεί στην αγκαλιά των δικών του ανθρώπων, της οικογένειας και των μαθητών του.

Η συνάντησή μας με αυτή τη σπουδαία προσωπικότητα του αθλητισμού ήταν μόνο η αρχή για τον νέο, φθινοπωρινό κύκλο του «The Ellinikon Moments», ενός θεσμού της LAMDA Development. Μέσα στο επόμενο διάστημα, το «The Ellinikon Moments» θα μας δώσει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο The Ellinikon Experience Centre και το The Ellinikon Experience Park, ομιλίες διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ομιλητών, να συμμετέχουμε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δρώμενα, υποστηρίζοντας σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της χώρα και τέλος, να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την «πλούσια» πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της περιοχής του Ελληνικού.