Σε μία κομβική χρονιά που σηματοδοτείται από την αναβάθμιση της οικονομίας στον διεθνή επενδυτικό χάρτη με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, εν μέσω όμως ισχυρών, διεθνών προκλήσεων, οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο, στηρίζοντας ολιστικά τη μετάβαση σε ένα νέο και περισσότερο ανθεκτικό παραγωγικό μοντέλο.

Οι σύνθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία, ελέω κλιματικής αλλαγής, γεωπολιτικών αναταράξεων και ενεργειακής κρίσης, απαιτούν τη βέλτιστη αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου, εθνικού και κοινοτικού πόρου προκειμένου όλες οι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, να αναπτυχθούν εντός και εκτός συνόρων, να εκσυγχρονιστούν και να δημιουργήσουν νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Κεντρικό συστατικό σε αυτή την προσπάθεια είναι η δέσμευση του επιχειρηματικού κόσμου στην πρωτοπορία. Κάτι που αποτελεί κεντρική στρατηγική της Eurobank. Από ισχυρή θέση, ως η πρώτη συστημική ελληνική τράπεζα που εξυγίανε τον ισολογισμό της και ιδιωτικοποιήθηκε πλήρως με την οριστική αποχώρηση του ΤΧΣ, ενώ ισχυροποιεί διαρκώς τη διεθνή της παρουσία, αρχικά στη Βουλγαρία και πιο πρόσφατα με την απόφαση να ενισχύσει την παρουσία της στην Κύπρο, η Τράπεζα εστιάζει στη χρηματοδότηση της οικονομίας, με προτεραιότητα την Ελλάδα, αλλά και κάθε αγορά στην οποία δραστηριοποιείται.

Ως Τράπεζα της Ανάπτυξης και του Τουρισμού, χρηματοδοτεί εμβληματικά έργα και επενδύσεις μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων συμβάλλοντας στον περιορισμό του επενδυτικού κενού κυρίως μέσω επενδύσεων βάσει των κριτηρίων ESG (Environmental, Social, Governance). Αντιμετωπίζοντας ολιστικά το επενδυτικό οικοσύστημα και συνεκτιμώντας τη διασύνδεση κάθε έργου με την εθνική επενδυτική στρατηγική, χρηματοδοτεί έργα – ορόσημα προς ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Η χρηματοδοτική στρατηγική εστιάζεται σε πέντε πυλώνες: Υποδομές και εμπορικό Real Estate, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, καινοτόμος βιομηχανία και ασφαλώς ο Τουρισμός, όπου η Τράπεζα βάσει στρατηγικής, υλοποιεί παρεμβάσεις συνολικής αξίας €1,5 δισ. στην τετραετία 2020 – 2024.

Σταθερά κερδοφόρα, η Eurobank πρωτοστατεί στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΤΑΑ. Με την έγκριση της πέμπτης δόσης κεφαλαίων του ΤΑΑ έχει αναλάβει τη διαχείριση κεφαλαίων άνω του €1 δισ. μέσω του Ταμείου για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Συμμετέχει στη χρηματοδότηση 55 επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού €3,4 δισ., αξιοποιώντας πόρους €925 εκατ. μέσω του TAA και €687,4 εκατ. μέσω δανείων που χορήγησε παράλληλα για τα σχέδια αυτά.

Επιπλέον, η Eurobank παρέχει ολιστική στήριξη των μικρότερων επιχειρήσεων, διευκολύνοντας την αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων χρηματοδότησης και μέσω των πόρων ευρωπαϊκών ή/και ελληνικών προγραμμάτων που αφορούν ειδικά τις μικρές επιχειρήσεις. Η Eurobank, που από το 2020 έχει χορηγήσει €2,5 δισ. σε επιχειρήσεις με τζίρο έως €5 εκατ., επιδιώκει να είναι ένας αποτελεσματικός σύμμαχος για όλες τις επιχειρήσεις και ειδικά για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία, παραδοσιακά, αποτελεί δομικό στοιχείο για την ελληνική οικονομία.

Με δεδομένες τις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις όπως η κλιματική κρίση, η Τράπεζα σχεδιάζει προτάσεις και παρέχει λύσεις για να στηρίξει τις ΜμΕ στην προσπάθεια να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους σε συνθήκες κρίσης, με την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων, την ψηφιακή τους αναβάθμιση, τις βιώσιμες παρεμβάσεις για τον περιορισμό του ενεργειακού τους κόστους, την εξασφάλιση αναβαθμισμένων και ασφαλών υποδομών. Σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώνει οικοσυστήματα με τραπεζικές και μη τραπεζικές υπηρεσίες, που έχουν δομηθεί με σκοπό να προσφέρουν ανά κλάδο, εξειδικευμένα προνόμια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων:

  • Υλοποιεί το Πρόγραμμα Business Banking Τουρισμός για 13η διαδοχική χρονιά, με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού «οικοσυστήματος». Το Πρόγραμμα, που έχει υποστηρίξει έως σήμερα περισσότερες από 53.600 επιχειρήσεις, προσφέρει προνόμια και ανταγωνιστικές, αναβαθμισμένες λύσεις τραπεζικών προϊόντων & υπηρεσιών, καθώς και λοιπών υπηρεσιών, που παρέχονται μέσω συνεργειών στο πλαίσιο ενός δυναμικού δικτύου συνεργατών, προς όλες τις τουριστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας και όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των νησιωτικών περιοχών της, αλλά και της Χαλκιδικής. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το πρόγραμμα Business Banking Φαρμακεία στηρίζοντας ενεργά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον κλάδο του φαρμακείου σε όλη την Ελλάδα με ειδικά προνόμια και εκπτώσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες της Eurobank, αλλά και εκπτώσεις στη συνεργασία των επιχειρήσεων με εξειδικευμένους σύμβουλους για την ψηφιακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του φαρμακείου.
  • Προσφέρει το καινοτόμο προϊόν POS Cash Advance, ένα πολύτιμο εργαλείο για τις επιχειρήσεις, αφού αξιοποιεί τις καθημερινές εισπράξεις προσφέροντας ρευστότητα. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση που διαθέτει ενεργό POS της Worldline Greece μπορεί να αξιοποιεί τις εισπράξεις της και να μετατρέπει το POS της σε χρηματοδοτικό εργαλείο, εξασφαλίζοντας άμεση ρευστότητα για τη χρηματοδότηση αναγκών της επιχείρησης σε κεφάλαιο κίνησης με ποσό έως και €50.000. Παρέχει τη δυνατότητα να αποπληρώνεται η χρηματοδότηση σταδιακά μέσα από τις εισπράξεις που γίνονται από την επιχείρηση με χρήση του POS.
  • Με στόχο την θωράκιση των επιχειρήσεων απέναντι σε προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, όπως η ανθεκτικότητα απέναντι σε ακραία φαινόμενα, αλλά και η πράσινη μετάβαση διαθέτει ελκυστικές λύσεις. Εδώ εντάσσονται προγράμματα για την ασφάλιση επιχειρήσεων, όπως η ασφάλεια My Business First, προϊόν της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife FFH ΑΕΓΑ που προσφέρεται από την Eurobank, με την ιδιότητα ασφαλιστικού διαμεσολαβητή. Επιπροσθέτως, διαθέτει αποκλειστικά προνόμια σε επιχειρήσεις που υλοποιούν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης για το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με το πρόγραμμα Bridge Financing Εξοικονομώ χορηγείται πιστωτικό όριο για τις εργασίες του Εξοικονομώ 2021 ενώ, παράλληλα, προσφέρονται συμβουλευτικές υπηρεσίες, εκπτώσεις και προνόμια στους πελάτες των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, επιχειρήσεις με έως €5 εκατ. τζίρο που θέλουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα με σκοπό την αυτοκατανάλωση και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασής τους, έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση με ενεργειακό συμψηφισμό Net metering, με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.
  • Προσφέρει ολοκληρωμένα προγράμματα μισθοδοσίας με σημαντικά προνόμια για το μισθοδοτούμενο προσωπικό των επιχειρήσεων.
  • Θέτει στη διάθεση των επιχειρήσεων τεχνογνωσία, εξειδικευμένους συμβούλους – Relationship Managers και πρωτοποριακές υπηρεσίες όπως η υπηρεσία v-Banking για προσωπική επικοινωνία με τον Επαγγελματικό Σύμβουλο, ενώ στηρίζει την αναβάθμιση των επιχειρήσεων με μία σειρά υπηρεσιών από τρίτες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά για διάφορες δράσεις, όπως η ψηφιακή αναβάθμιση και η επιχειρησιακή ευφυΐα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Eurobank αναπτύσσει το ανθρωποκεντρικό μοντέλο Phygital που αξιοποιεί την άρτια τεχνολογική υποδομή, προϊόν υψηλών επενδύσεων εδώ και πολλά χρόνια και τον ανθρώπινο παράγοντα για απλή, γρήγορη, προσωποποιημένη και ασφαλή εξυπηρέτηση 24/7. Η επικοινωνία διευκολύνεται ψηφιακά παρέχοντας στον πελάτη όλα τα διαθέσιμα κανάλια, η εξυπηρέτηση γίνεται γρήγορη και αποτελεσματική χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως το m-Banking, το e-Banking, ενώ οι λειτουργίες της Τράπεζας είναι δομημένες εσωτερικά έτσι ώστε να αξιοποιείται η τεχνολογία προς το μέγιστο όφελος για την κάλυψη των αναγκών της σύγχρονης οικογένειας, του σύγχρονου καταναλωτή και της σύγχρονης επιχείρησης.