«Κακοφωνία στις Βρυξέλλες» για τη Γάζα
Ο γερμανικός Τύπος για τη στάση της ΕΕ και της Τουρκίας στη διαμάχη στη Μέση Ανατολή, καθώς και για τις καλλιέργειες καπνού στη βόρεια Ελλάδα.
«Κακοφωνία στις Βρυξέλλες»: Με αυτή τη φράση τιτλοφορείται άρθρο στη σημερινή tageszeitung του Βερολίνου, το οποίο στηλιτεύει τη στάση της Ε.Ε. στο παλαιστινιακό ζήτημα.
«Παλαιότερα η Ε.Ε. είχε χαράξει μία ξεκάθαρη πορεία στην πολιτική της για τη Μέση Ανατολή. Επί θητείας του πρώτου «υπουργού Εξωτερικών” Χαβιέρ Σολάνα, η Ένωση συντασσόταν με τη λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους. Είκοσι χρόνια μετά όμως, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επικεφαλής της Επιτροπής και τον Ζοσέπ Μπορέλ ως Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε., επικρατεί χάος.
[…] Η φον ντερ Λάιεν ταξίδεψε στο Ισραήλ, τάχθηκε στο πλευρό της χώρας και ξέχασε να αναφερθεί στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα. Έπειτα από διαδηλώσεις στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και το Βέλγιο, υπήρξε αντίδραση: μέσα σε μία νύχτα η ανθρωπιστική βοήθεια τριπλασιάστηκε», παρατηρεί η taz.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ξεχνά” να επικρίνει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, ο οποίος είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο, και μόλις λίγες ημέρες αργότερα παρουσιάζεται ως πρωταθλήτρια στην ανθρωπιστική βοήθεια – επιπλήττοντας το Τελ Αβίβ; Μία τέτοια στάση δεν αποτελεί ξεκάθαρη χάραξη πορείας, αλλά καθαρό καιροσκοπισμό.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ακολουθεί για άλλη μια φορά το παράδειγμα των Η.Π.Α. Από τη στιγμή που ο πρόεδρος Μπάιντεν απαίτησε από το Ισραήλ να επιτρέψει την παροχή βοήθειας στους ανθρώπους στη Γάζα, ξαφνικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί ανάλογη στάση. Θα ήταν αρκετό να είχε ερωτηθεί ο Μπορέλ, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και ο οποίος είχε απαιτήσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας εξαρχής. Εκείνος γνωρίζει κάποια πράγματα για τη Μέση Ανατολή, ενώ η φον ντερ Λάιεν όχι. Γι’ αυτό και θα πρέπει να αφήσει την εξωτερική πολιτική στην ησυχία της», καταλήγει η taz.
Αλλάζει η στάση της Τουρκίας προς το Ισραήλ;
Ο πόλεμος στο Ισραήλ εξακολουθεί να θέτει ενώπιον ενός σημαντικού διλήμματος και τον πρόεδρο Ερντογάν. «Οι τόνοι από την Άγκυρα γίνονται πιο εχθρικοί απέναντι στο Ισραήλ, μετά και τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Κατά τις πρώτες ημέρες μετά την επίθεση στο Ισραήλ η Άγκυρα προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. […] Τώρα όμως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν περιγράφει διαφορετικά τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η χώρα του: όχι πλέον ως διαμεσολαβητής μεταξύ δύο μερών, αλλά ως μία «εγγυήτρια δύναμη υπέρ της παλαιστινιακής πλευράς” σε μία πολυμερή διαδικασία διαπραγματεύσεων, κατά την οποία θα πρέπει να μεριμνήσουν «άλλες χώρες” για την ασφάλεια του Ισραήλ».
Η Τουρκία εξακολουθεί γενικώς να επιδιώκει τη βελτίωση των διπλωματικών της σχέσεων με το Ισραήλ. […] Το κύριο κίνητρο του Ερντογάν είναι η ελπίδα για την κατασκευή ενός αγωγού μέσω του οποίου το φυσικό αέριο από το Ισραήλ θα ρέει στην Ευρώπη μέσω της Ανατολίας. Η ενεργειακή συνεργασία του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο ανησυχεί την Άγκυρα, η οποία φοβάται ότι θα μείνει πίσω.
Από την άλλη πλευρά, το ότι ο Ερντογάν οξύνει και πάλι τους τόνους, σχετίζεται και με το γεγονός ότι στο εσωτερικό της Τουρκίας έχει ξεσπάσει ένας άτυπος ανταγωνισμός για το ποιος θα επικρίνει περισσότερο το Ισραήλ. Οι ισλαμιστές εταίροι του Ερντογάν ηγούνται στις επικρίσεις, όμως σε αυτές συμμετέχουν όλα τα κόμματα. Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε το Ισραήλ για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”. Γι’ αυτό και το Ισραήλ κάλεσε τελικά όλους τους πολίτες του που βρίσκονται στην Τουρκία να φύγουν το συντομότερο δυνατόν».
Γιώργος Πασσάς – DW
- Nemo: «Άρωμα» Eurovision στη σκηνή του MadWalk – και μια έκπληξη
- Δύο κινήσεις που πάνε κόντρα στην εποχική κατάθλιψη
- Δίδυμες πήγαν να κάνουν το «κόλπο γκρόσο» στη δουλειά, τις πήραν χαμπάρι και έγιναν viral
- Για αυτό τον λόγο η βασίλισσα Ελισάβετ αντιπαθούσε τον Ντόναλντ Τραμπ
- Πόσο θα μπορούσαν να μειώσουν το ΑΕΠ τα ζευγάρια των millenials που δεν κάνουν παιδιά
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία