Ένας πόλεμος εις βάρος τους – Πώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σημαδεύουν τα παιδιά της Γάζας
Περισσότερα από 100 παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα από τότε που το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει τον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα της Γάζα στις 7 Οκτωβρίου
Ένα παιδί σκοτώνεται κάθε 15 λεπτά από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, σύμφωνα με παλαιστινιακή ΜΚΟ, υπογραμμίζοντας το τίμημα που έχει επιφέρει ο σημερινός πόλεμος στα παιδιά.
Περισσότερα από 100 παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα από τότε που το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει τον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα στις 7 Οκτωβρίου, στον απόηχο της φονικής επίθεσης της Χαμάς. Περισσότεροι από 3.400 Παλαιστίνιοι συνολικά έχουν σκοτωθεί στη φονικότερη ισραηλινή επίθεση των τελευταίων δεκαετιών, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.
«Γινόμαστε μάρτυρες μιας γενοκτονίας σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης Defense for Children International – Palestine (DCIP).
Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 14 παιδιά ήταν επίσης μεταξύ των 1.400 ισραηλινών θυμάτων της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Μεταξύ των περίπου 200 ανθρώπων που αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς περιλαμβάνονται επίσης παιδιά. Το Ισραήλ δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για τα δημογραφικά στοιχεία όλων όσοι σκοτώθηκαν σε εκείνη την επίθεση.
Τα παιδιά δεν προστατεύονται νομικά στους πολέμους;
Οι διεθνώς αποδεκτοί κανόνες για τις ένοπλες συγκρούσεις ψηφίστηκαν με τις Συμβάσεις της Γενεύης το 1949, οι οποίες αναφέρουν ότι τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται και να αντιμετωπίζονται ανθρώπινα.
Το Ισραήλ επικύρωσε τις συμβάσεις το 1951, λίγα μόλις χρόνια μετά τη δολοφονία ενάμισι εκατομμυρίου παιδιών στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Αλλά το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει την 4η σύμβαση της Γενεύης, η οποία προστατεύει τους αμάχους που πολεμούν μια κατοχή, καθώς δεν θεωρεί την Παλαιστίνη κατεχόμενη γη.
Η δυσανάλογη χρήση στρατιωτικής ισχύος στη Γάζα διαφημίζεται από το Ισραήλ ως νόμιμο μέσο για την καταστροφή της Χαμάς. Και έτσι, οι θάνατοι αμάχων που αθροίζονται στις επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, δεν χαρακτηρίζονται ως εγκλήματα πολέμου, όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ.
Τι επιπτώσεις έχει ο πόλεμος στα παιδιά;
Γονείς, όπως η Esra Abu Ghazzah, προσπαθούν να βρουν τρόπους να ηρεμήσουν τα παιδιά τους από τους βομβαρδισμούς και την καταστροφή γύρω τους. Η 30χρονη μητέρα δήλωσε στο Al Jazeera ότι τα παιδιά της, ηλικίας οκτώ και δύο ετών, έχουν αρχίσει να κάνουν εμετό μετά τις αεροπορικές επιδρομές, ενώ βρέχουν και το κρεβάτι τους. Και τα δύο είναι αντιδράσεις στον αυξημένο φόβο.
Τα παιδιά της Abu Ghazzah είναι μέρος του 95% των παιδιών Παλαιστινίων στη Γάζα που ζουν με τις ψυχολογικές επιπτώσεις του πολέμου.
Μια ερευνητική εργασία που συνέταξε ο Παλαιστίνιος ψυχολόγος Dr Iman Farajallah διαπίστωσε ότι τα παιδιά που επιβιώνουν από τους πολέμους δεν βγαίνουν αλώβητα και μπορεί να πληρώσουν υψηλό τίμημα ψυχολογικά, συναισθηματικά και στη συμπεριφά τους. Ορισμένα παιδιά παρουσιάζουν ανησυχία, παλινδρόμηση ή βίαιη συμπεριφορά.
Για τη Samah Jabr, μια 35χρονη μητέρα τεσσάρων παιδιών στην πόλη της Γάζας, ο μεγαλύτερος γιος της Qusay, που είναι 13 ετών, είναι η κύρια ανησυχία της.
Η ίδια δήλωσε στο Al Jazeera: «Είναι πολύ ταραγμένος και ξεσπάει συχνά αυτές τις μέρες. Πηδάει σε κάθε θόρυβο. Δεν αντέχει κανέναν που μιλάει δυνατά, ακόμη και αν αστειεύεται. Προσπαθώ να του πω ότι αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει».
Κάποια παιδιά δεν θέλουν να χάσουν από τα μάτια τους τις μανάδες τους, εξηγεί η Farajallah: «Δεν βγαίνουν καν από το δωμάτιο για να πάνε στο μπάνιο ή στην κουζίνα χωρίς τις μητέρες τους, και μιλάω για εφήβους εδώ».
Πώς επηρεάστηκαν τα σχολεία;
Με την τελευταία εκστρατεία ανελέητων βομβαρδισμών, η εκπαίδευση έχει και πάλι ανασταλεί, καθώς τα σχολεία μετατρέπονται σε αυτοσχέδια καταφύγια και η επιβίωση γίνεται το μοναδικό μάθημα.
Τα Ηνωμένα Έθνη παρέχουν τώρα καταφύγιο σε περίπου 400.000 εκτοπισμένους κατοίκους της Γάζας στα σχολεία και άλλες εγκαταστάσεις τους, αλλά η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, η UNRWA που διαχειρίζεται 278 σχολεία στη Γάζα, δήλωσε ότι τέσσερα σχολεία έχουν υποστεί ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, στους οποίους έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον έξι άνθρωποι.
Το Ίδρυμα Education Above All (EAA), το οποίο παρέχει υποτροφίες σε Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη στο σχολείο al-Fakhoora στη Γάζα, ανέφερε ότι το κτίριο καταστράφηκε την Τρίτη από τους βομβαρδισμούς.
Το EAA εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει ότι «η συλλογική τιμωρία, τα αντίποινα και οι επιθέσεις κατά αμάχων και πολιτικών υποδομών αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και αν είναι σκόπιμες αποτελούν εγκλήματα πολέμου».
Πώς επηρεάζει η έλλειψη τροφίμων και νερού τα παιδιά;
Ο πλήρης αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ σημαίνει ότι δεν μπορούν να εισέλθουν τρόφιμα ή νερό στην περιοχή, αλλά οι ισραηλινές αρχές δήλωσαν ότι επανέλαβαν την παροχή νερού στη νότια Γάζα την Τρίτη.
Οι Παλαιστίνιοι, όμως, διεμήνυσαν ότι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για τη λειτουργία των αντλιών νερού, η κρίση συνεχίζεται.
Με τα τρόφιμα και το νερό να εξαντλούνται γρήγορα, οι κάτοικοι της Γάζας δίνουν προτεραιότητα στα ελάχιστα αποθέματα νερού που έχουν για τα παιδιά τους.
Τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από αφυδάτωση και ο υποσιτισμός μπορεί να επιταχύνει περαιτέρω τις επιπτώσεις της έλλειψης νερού.
Ένας διατροφολόγος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) με έδρα την Ιερουσαλήμ δήλωσε στο Al Jazeera ότι η κακή υγιεινή του νερού μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν υψηλό κίνδυνο διαρροϊκών ασθενειών, οι οποίες είναι η πιο κοινή αιτία αφυδάτωσης και η πρώτη παγκοσμίως αιτία παιδικής θνησιμότητας για παιδιά κάτω των πέντε ετών.
Η έλλειψη τροφής, στην καλύτερη περίπτωση, επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία και τα επίπεδα ενέργειας και, στη χειρότερη, μπορεί να οδηγήσει σε πείνα και θάνατο.
Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες;
Για όσα παιδιά δεν πεθάνουν σε αυτό τον πόλεμο, θα πρέπει να μάθουν πώς να επιβιώνουν χωρίς τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους, εξήγησε ο Ghassan Abu-Sitta, ένας Βρετανός-Παλαιστίνιος χειρουργός που εργάζεται με την Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Ο ίδιος έχει αποκαλέσει αυτό τον πόλεμο «πόλεμο κατά των παιδιών».
«Οι επιπτώσεις αυτού του πολέμου δεν θα επηρεάσουν μόνο τα θύματα που έχουμε χάσει, μερικά από τα οποία είναι ακόμη παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια των σπιτιών τους, αλλά ο ψυχολογικός αντίκτυπος σε εμάς τους πολίτες και τα παιδιά μας θα είναι καταστροφικός», δήλωσε την Τρίτη ο Μοχάμαντ Αμπού Ρουκμπέχ, ανώτερος ερευνητής πεδίου στη Γάζα, στο DCIP.
Είναι δυνατή η κατάπαυση του πυρός σύντομα;
Καθώς οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και τα σύνορα παραμένουν σφραγισμένα, οι διεθνείς οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η οργάνωση Save the Children, έχουν ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός.
Η ανακοίνωση της UNICEF αναφέρει πως «η άμεση κατάπαυση του πυρός και η ανθρωπιστική πρόσβαση είναι οι κορυφαίες προτεραιότητες, για να επιτραπεί η παροχή της απαραίτητης βοήθειας στα παιδιά και τις οικογένειες στη Γάζα».
«Ένα παιδί είναι ένα παιδί. Τα παιδιά παντού πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή και δεν πρέπει ποτέ να δέχονται επιθέσεις», υπογραμμίζει η διεθνής οργάνωση για τα παιδιά.
- Ερντογάν – Νετανιάχου «πολιορκούν» τη Συρία
- ΝΟΚ: Χτίζουν χωρίς πρόβλημα όσοι έχουν βγάλει άδεια
- Μαζί στη ζωή, μαζί στη γυμναστική: Πέντε διάσημα ζευγάρια που προπονούνται παρέα
- Άλεκ Μπάλντουιν: «Όταν σε μισούν θέλουν να πεθάνεις, να πας φυλακή, να σε εξαφανίσουν»
- Η ολική επαναφορά της Τζένιφερ Λόπεζ πήγε άπατη: Χαμηλές πτήσεις στα επαγγελματικά της pop star
- Πόσο αυξάνει το ενοίκιο η ανακαίνιση του ακινήτου – Οι 12 περιοχές που άλλαξαν πίστα [γράφημα]