Τρίτη 23 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών ηγετικών στελεχών της Χαμάς

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών ηγετικών στελεχών της Χαμάς

Στις περισσότερες περιπτώσεις σκοτώνονται και μέλη των οικογενειών τους

Πάνω από εκατό επιχειρησιακούς στόχους που ανήκαν στη Χαμάς «χτύπησε» ο Ισραηλινός στρατός κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, με αποτέλεσμα να σκοτώσει ένα ακόμη μέλος της ισλαμιστικής οργάνωσης που συμμετείχε στις σφαγές στο νότιο Ισραήλ.

Μαχητικά αεροσκάφη των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων έπληξαν υπόγεια σήραγγα, αποθήκες όπλων και δεκάδες επιχειρησιακά κέντρα διοίκησης. Κατά τη διάρκεια των επιδρομών, σκοτώθηκε ο Amjad Majed Muhammad Abu ‘Odeh, στέλεχος του ναυτικού της Χαμάς που συμμετείχε στη σφαγή Ισραηλινών αμάχων στο νότιο Ισραήλ. 

Ορισμένοι από τους θανάτους δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την πλευρά του Ισραήλ

Ο Οσάμα Μαζίνι

Η εξόντωση της Χαμάς από το Ισραήλ δεν σταματά εδώ. Εχθές, η οργάνωση ανακοίνωσε πως ο αρχηγός των Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας της, Τζεχάντ Μέιζεν μαζί με μέλη της οικογένειάς του, σκοτώθηκε από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα, με τις ισραηλινές δυνάμεις ωστόσο να μην έχουν επιβεβαιώσει την είδηση.

Επιπλέον,σύμφωνα με την Jerusalem Post, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε  την Jamila Abdallah Taha al-Shanti, μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου και την πρώτη γυναίκα στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς.

Νεκρός και ο επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης Popular Resistance Committee που βρίσκεται στην Ράφα.  Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, ο Ραφάτ Χαρμπ Χουσέιν Αμπού Χαλάλ σκοτώθηκε σε μια αεροπορική επιδρομή που ανέλαβε η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ.

Οσάμα Μαζίνι

Την ίδια κατάληξη είχε και ο Οσάμα Μαζίνι ένα ακόμα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς και, μάλιστα, από το πολιτικό τμήμα της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης που εξαπέλυσε – σε συνεργασία και με άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις – την πρωτόγνωρη και αιματηρή επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τον σκότωσε στις 16 Οκτωβρίου με τις Ένοπλες Δυνάμεις να δίνουν στη δημοσιότητα βίντεο από τον βομβαρδισμό που επέφερε τον θάνατό του.

Ο Οσάμα Μαζίνι ήταν ανώτερος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς και είχε γεννηθεί το 1966. Είχε γίνει γνωστός από τις διαπραγματεύσεις για τον αιχμάλωτο Ισραηλινό στρατιώτη, Γκιλάντ Σαλίτ.

Σε ένα κήρυγμά του το 2006, ο Μαζίνι είχε επικρίνει τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ για τα σχόλια του τελευταίου σχετικά με το Ισλάμ, λέγοντας ότι ο ποντίφικας ήταν «αδαής και ηλίθιος», «εγκληματίας και αλαζόνας» και «ένας σκληρός άνθρωπος, που χύνει αίμα, που προσπαθεί να σκοτώσει».

Κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ κατά της Λωρίδας της Γάζας τον Δεκέμβριο του 2008, ο Μαζίνι προειδοποίησε το Ισραήλ για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων, δηλώνοντας ότι «ο λαός της Γάζας περιμένει να δει τον σιωνιστικό εχθρό στη Γάζα για να τον κάνει κομμάτια».

Σύμφωνα με τις IDF, ο Μαζίνι ήταν υπεύθυνος για τους κρατούμενους της Χαμάς και για «τρομοκρατικές δραστηριότητες» κατά του Ισραήλ.

Στις 16 Οκτωβρίου, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Σιδερένια Σπαθιά», όπως έχει ονομαστεί ο πόλεμος κατά της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης.

Αλί Καντί

Ισραηλινό στρατιωτικό αεροσκάφος σκοτώνει στις 14 Οκτωβρίου τον Αλί Καντί διοικητή της Nukhba, της ελίτ ομάδας κομάντο της Χαμάς.

Μεράντ Αμπού Μεράντ

Την ίδια ημέρα, (14/10) η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε τη δολοφονία του Μεράντ Αμπού Μεράντ, ενός διοικητή της πολεμικής αεροπορίας της Χαμάς.

Νεκροί συγγενείς του «Επισκέπτη»

Θεωρείται ο εγκέφαλος πίσω από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Ωστόσο, οι Ισραηλινές Δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να τον εντοπίσουν. Στις 11 Οκτωβρίου όμως βομβάρδισαν το σπίτι του πατέρα του, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία μέλη της οικογένειάς του.

Για τον Ντέιφ, του οποίου το όνομα de guerre σημαίνει «Ο Επισκέπτης» και αναφέρεται στην συνήθη πρακτική των Παλαιστίνιων μαχητών να περνούν κάθε βράδυ και σε άλλο σπίτι για να αποφύγουν τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, η επίθεση ήταν η πιο τολμηρή και θανατηφόρα.

Ο «Επισκέπτης»

Παρόλα αυτά, οι ισραηλινές αρχές τον αναζητούν εδώ και χρόνια και η ικανότητά του να ξεγελά τον ισραηλινό στρατό ενώ σκοτώνει στρατιώτες και πολίτες, έχει κερδίσει τον σεβασμό των Παλαιστινίων μαχητών.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Ντέιφ έχει εκτοξευθεί στα υψηλότερα κλιμάκια της παλαιστινιακής ηγεσίας, επισκιάζοντας τους αντιπάλους του στη Φατάχ, την πιο μετριοπαθή φατρία που προτιμά η Δύση, και τους ομολόγους του στη Χαμάς, που θεωρούνται τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ.

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον με ταχύτητα φωτός

Ο Βεζένκοφ επαναφέρει «ρυθμίσεις» που θα απογειώσουν το επιθετικό παιχνίδι του Ολυμπιακού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024