To ποσό-μαμούθ που ζητάει ο Μπάιντεν για Ισραήλ και Ουκρανία – Θα το εξασφαλίσει άραγε;
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί να χρηματοδοτήσει τις νέες κινήσεις της κυβέρνησής του να ενισχύσει μέτωπα στον κόσμο που εξυπηρετούν τα αμερικανικά συμφέροντα.
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Να βάλουν ξανά βαθειά το χέρι στη τσέπη, ζητά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από τους Αμερικανούς, για να ενισχύσει κυρίως, τους συμμάχους του Ισραηλινούς και Ουκρανούς να αντιμετωπίσουν τα θερμά μέτωπα, έναντι της Χαμάς και της Ρωσίας, αντίστοιχα.
Ειδικότερα, ο Μπάιντεν παρουσίασε τη Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, ίσως, το τελευταίο νομοσχέδιο της προεδρικής του θητείας, που δεν είναι τίποτα άλλο από πρόταση-μαμούθ 106 δισ. δολ. ενίσχυσης κυρίως της χρηματοδότησης σε Ουκρανία και Ισραήλ.
Πριν το νομοθετικό αυτό πακέτο, είχε προηγηθεί η ομιλία του Μπάιντεν τη Πέμπτη το βράδυ 19 Οκτωβρίου, σχετικά με τον πόλεμο στο Ισραήλ. «Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι όταν οι τρομοκράτες δεν πληρώνουν το τίμημα για τον τρόμο τους – όταν οι δικτάτορες δεν πληρώνουν το τίμημα για την επιθετικότητά τους – προκαλούν περισσότερο χάος και θάνατο και περισσότερη καταστροφή», είπε ο Μπάιντεν. «Και το κόστος και οι απειλές για την Αμερική και τον κόσμο συνεχίζουν να αυξάνονται» συμπλήρωσε.
Το συνολικό πακέτο του Μπάιντεν περιλαμβάνει βοήθεια σε:
- Ουκρανία (στρατιωτική και ανθρωπιστική)
- Ισραήλ/Γάζα (στρατιωτική και ανθρωπιστική)
- συμμάχους των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό, λόγω της Κίνας (στρατιωτική)
- υπουργείο Εσωτερικών για το μεταναστευτκό στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού
Ουκρανία και Ισραήλ πρωτίστως
Ειδικότερα, το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας προσανατολίζεται αναμφίλεκτα στην ενίσχυση προς την Ουκρανία, τόσο για οικονομική όσο και για στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται από τις ΗΠΑ.
Το αίτημα του Μπάιντεν περιλαμβάνει ένα πλήρες έτος χρηματοδότησης για την Ουκρανία, ή 61,4 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού η κυβέρνηση δυσκολεύτηκε να περάσει βοήθεια στη χώρα λόγω της αντίθεσης των Ρεπουμπλικανών της Βουλής.
Το αίτημα χρηματοδότησης του Μπάιντεν ζητά επίσης από το Κογκρέσο να εγκρίνει 14,3 δισεκατομμύρια δολάρια για το Ισραήλ. Περισσότερα από 10 δισ. δολ. θα διατεθούν για αμυντικές ανάγκες, κυρίως μέσω της υποστήριξης της αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάρει μια τόσο σημαντική απόφαση η Κάτω Βουλή των ΗΠΑ, δίχως να έχει ακόμα πρόεδρο.
Το τρίτο μέτωπο που ζητά να ενισχυθεί ο Μπάιντεν είναι εναντίον της Κίνας. «Οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας στην περιοχή χρειάζονται την υποστήριξή μας περισσότερο από ποτέ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Ερωτηθείς από το CBS News πέρυσι εάν οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονταν την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, ο Μπάιντεν απάντησε ότι θα το έκαναν. «Βρισκόμαστε σε κάτι που μοιάζει με μια έντονη και παρατεταμένη παγκόσμια σύγκρουση», δήλωσε ο Κοέν, του Ατλαντικού Συμβουλίου.
«Η παραμέληση των συμμάχων μας ή της βιομηχανικής μας βάσης αποτελεί σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια για τις ΗΠΑ».
Τέλος, ο Μπάιντεν ζητά κονδύλια για το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας για να αντιμετωπιστούν οι μεταναστευτικές πιέσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων, με το Μεξικό, όπου ο αριθμός των μεταναστών που τέθηκαν υπό κράτηση στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα ξεπέρασε 218.000!
Δίχως τον ξενοδόχο δεν γίνεται
Σύμφωνα με του υπολογισμούς του επιτελείου το Μπάιντεν υπολογίζουν να περάσει η πρόταση ταχύτατα στη Γερουσία, όπου αναμένεται να τύχει ευρύτερης δικομματικής στήριξης.
Ωστόσο, η υπόθεση δεν είναι τόσο απλή. Σε μια περίοδο που οι Αμερικανοί μέσω δημοσκοπήσεων δείχνουν την δυσαρέσκειά τους για περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία, η πρόταση Μπάιντεν δεν είναι σίγουρο ότι θα βρει ευήκοα στη στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Το τοπίο είναι ακόμα πολύ θολό, καθώς ακόμα είναι ακέφαλη η Βουλή αναζητώντας τον επόμενο πρόεδρό της. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάρει μια τόσο σημαντική απόφαση η Κάτω Βουλή των ΗΠΑ, δίχως να έχει πρόεδρο.
Βέβαια, το κομμάτι που αφορά την ενίσχυση της Ουκρανίας είναι επίσης πιθανό να αποδειχθεί το πιο αμφιλεγόμενο μέρος της χρηματοδότησης, με τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής να αμφισβητούν τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μπάιντεν, ενόψει και των εκλογών το 2024.
Με πληροφορίες από New York Times
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις