Η άνοδος του δολαρίου και των αμερικανικών ομολόγων ανοίγει την πόρτα σε ένα κύμα χρεοκοπιών στον κόσμο
Οι χώρες με υψηλό χρέος που εκφράζεται σε αυτό το νόμισμα δυσκολεύονται να αποφύγουν τη χρεοκοπία (Αιθιοπία, Τυνησία, Πακιστάν, Αργεντινή, Εκουαδόρ, Βολιβία, Αίγυπτος) και πνίγονται…
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Η αστραπιαία άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, χέρι-χέρι με το δολάριο, έχει σκορπίσει τον φόβο στον κόσμο ότι θα υπάρξει κύμα χρεοκοπιών σε δεκάδες αναπτυσσόμενες χώρες.
Η υψηλή κατοχή χρέους αυτών των χωρών στο ισχυρό βορειοαμερικανικό νόμισμα, που δεν σταματά να ανεβαίνει, κάνει πολλές κυβερνήσεις που είχαν ήδη πληγεί από κρίση χρέους, να τρέμουν για το πώς εκτοξεύονται οι πιθανότητες αθέτησης πληρωμών, αρνούμενοι την αποζημίωση επενδυτών που μπει σε αναδυόμενες αγορές χρέους.
Τα υψηλά επιτόκια και η ισχύς της οικονομίας των ΗΠΑ (κάτι που υποδηλώνει ότι η Fed έχει ακόμη περισσότερο χώρο για να τα διατηρήσει ή να τα αυξήσει) ήταν καύσιμο για τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και του δολαρίου. Από τα χαμηλά του τον Ιούλιο, το αμερικάνικο νόμισμα γνώρισε ράλι ύψους 6,15% έναντι ενός των υπόλοιπων νομισμάτων (Δείκτης Δολαρίου). Από την πλευρά τους, τα 10ετή ομόλογα έχουν εκτοξεύσει την απόδοσή τους στο 4,64%, αν και έχουν φτάσει ακόμη και στο 4,9%. Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, υπάρχουν περισσότερα από 210 δισ. σε ομόλογα αναδυόμενων αγορών σε δολάρια.
Σε μία από τις εκθέσεις της Fed του St. Louis οι αναλυτές τόνισαν ότι αυτή η κατάσταση θα έχει βασικό αντίκτυπο στις αναδυόμενες οικονομίες. Εκτός από την αρχική άνοδο του ίδιου του δολαρίου, που καθιστά πιο δύσκολη την πληρωμή του χρέους που εκφράζεται σε αυτό, σύμφωνα με το ίδρυμα, το σημερινό περιβάλλον έχει μια άλλη ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση. «Μια άνοδος των επιτοκίων και η άνοδος του νομίσματος θα μπορούσε να προκαλέσει φυγή επενδυτών από τις αναδυόμενες οικονομίες στις ΗΠΑ και, ως εκ τούτου, να υποτιμήσει τα νομίσματά τους», τονίζεται στην έκθεση.
Συνοψίζοντας, είναι πιο δύσκολο για έναν επενδυτή να αγοράσει ομόλογα από μια αναδυόμενη χώρα εάν το αμερικανικό ομόλογο, που είναι πιο ασφαλές, προσφέρει κοντά στο 5% και είναι επίσης εκφρασμένο σε νόμισμα που βρίσκεται σε πτώση, ενώ το δολάριο αυξάνεται. Τέλος, η έκθεση κατέληξε με μια προειδοποίηση: «Η νομισματική σύνθεση του χρέους σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Κολομβία και η Σαουδική Αραβία (και οι υπόλοιπες αναδυόμενες χώρες) θα μπορούσε να τις φέρει σε μειονεκτική θέση και να επιβραδύνει περαιτέρω την οικονομική τους ανάκαμψη».
Τα CDS (ασφάλιση πιστωτικής αθέτησης) χωρών όπως η Αιθιοπία, η Τυνησία, το Πακιστάν, η Αργεντινή, ο Ισημερινός, η Βολιβία, η Αίγυπτος, η Μοζαμβίκη, οι Μαλδίβες, η Γκαμπόν ή η Κένυα έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες (και ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες). Περισσότερες από 21 χώρες έχουν δει το δημόσιο χρέος τους να διαπραγματεύεται σε πολύ υψηλά επίπεδα πίεσης, με premium άνω των 1.000 μονάδων έναντι του T-Note. Η συναίνεση του Bloomberg προδιαθέτει ότι αυτή η διαφορά θα μπορούσε να διευρυνθεί βραχυπρόθεσμα, προκαλώντας προβλήματα χρεοκοπίας μεταξύ όλων αυτών των χωρών.
Η Αίγυπτος πληρώνει ήδη το 40% του εισοδήματός της μόνο για τα χρέη
Στην περίπτωση της πολυπληθέστερης χώρας της Μέσης Ανατολής και της σημαντικότερης οικονομίας της Βόρειας Αφρικής, τα 5ετή CDS του έθνους των Φαραώ εκτοξεύτηκαν κατά 14% τον τελευταίο μήνα στις 1.798 μονάδες, οδηγώντας στην πιθανότητα μιας «προεπιλογής» στο 30%.
Στο Κάιρο βρίσκονται σε μια πραγματικά κρίσιμη κατάσταση γιατί, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, με την υποτίμηση κατά 50% της αιγυπτιακής λίρας από τον Φεβρουάριο του 2022, το χρέος τους έχει εκτοξευθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα να χρειάζονται το 40% του εισοδήματός τους μόνο για καταβολή τόκων.
Περισσότερες από 21 χώρες έχουν δει το δημόσιο χρέος τους να διαπραγματεύεται σε πολύ υψηλά επίπεδα πίεσης, με premium άνω των 1.000 μονάδων έναντι του T-Note
Μικρότερες οικονομίες, όπως το Πακιστάν, βυθίζονται επίσης σε έναν αγώνα με τον χρόνο για να συγκεντρώσουν 22 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2024, ένα πρόβλημα που επιδεινώθηκε από την υποτίμηση του νομίσματός τους. Αν και έχει δύο δάνεια-γέφυρας από τη Σαουδική Αραβία και το ΔΝΤ για 6 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά, η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να συνδυάσουν την απόκτηση αυτών των χρημάτων με απελευθερωμένο πληθωρισμό, επιτόκια στα μέγιστα επίπεδα και μια σχεδόν πλήρη ανασυγκρότηση μετά από τις τρομερές πλημμύρες το 2022.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Τυνησία. Εάν η χώρα των Βερβερίνων δεν πληρώσει 500 εκατομμύρια δολάρια αυτόν τον μήνα, θα είναι ήδη σε κατάσταση χρεοκοπίας και, αν ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο, θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα περίπλοκο πρόγραμμα με τους πιστωτές της εν μέσω οικονομικής κρίσης. Η χώρα που εξαρτάται από τις εξαγωγές της βρέθηκε με το ένα πρόβλημα μετά το άλλο μετά τον κορωνοϊό, από μια καταστροφική ξηρασία έως ένα πληθωριστικό κύμα που έχει βυθίσει τις εταιρείες της. Στην Αφρική, η Κένυα πρέπει να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα πληρωμές 2 δισεκατομμυρίων που δεν μπορεί να υποστηρίξει, καθώς η Τράπεζα της Αφρικής αρνήθηκε να προσφέρει τη στήριξή της μετά την πτώση κατά 16% του νομίσματός της (το σελίνι Κένυας) έναντι του δολαρίου.
Περί τα 23 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν διαφύγει από τα αναδυόμενα κεφάλαια χρέους
Το «χτύπημα» του δολαρίου συμβαίνει επίσης στις υπόλοιπες αναδυόμενες χώρες, ακόμη και σε ορισμένες πολύ πιο… κρατικές όπως το Μεξικό, το οποίο έχει υψηλό βαθμό χρέους σε δολάρια. Αν και η χώρα των Αζτέκων απέχει ακόμη πολύ από μια σοβαρή πιθανότητα χρεοκοπίας (2,24%), το CDS έχει αυξηθεί περισσότερο από 30% τον τελευταίο μήνα. Η Σαουδική Αραβία, μια χώρα που προστατεύεται οικονομικά από μια θάλασσα πετρελαίου, έχει δει τα CDS της να εκτινάσσονται από 46 σε 57 δολάρια, 23,9%, μόλις από τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Όσον αφορά τις χώρες όπου βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη μια «προεπιλογή», αυτό ήταν ήδη μαχαιριά για τις διαπραγματεύσεις. Η διαπραγμάτευση της Ζάμπια, η οποία έχει αποδεχθεί μια συμφωνία για αναδιάρθρωση 6,3 δισεκατομμυρίων με ξένες κυβερνήσεις, έρχεται σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις όπως η Σρι Λάνκα και η Γκάνα, που καθυστερούν με την πάροδο του χρόνου. Υπό αυτή την έννοια, η περίοδος από το 2020 ήταν μια από τις μεγαλύτερες όσον αφορά τις «προεπιλογές» με 14 χρεοκοπίες σε εννέα χώρες (τα τελευταία 20 χρόνια υπήρχαν 19 χρεοκοπίες συνολικά), σύμφωνα με στοιχεία της Fitch Ratings.
Ένα νέο κύμα χρεοκοπιών θα μπορούσε να είναι θανατηφόρο για τις αναδυόμενες αγορές, των οποίων η ελκυστικότητα για τους επενδυτές φαίνεται να έχει πέσει κατακόρυφα μέχρι στιγμής φέτος. Τα χρεόγραφα των αναδυόμενων αγορών, σύμφωνα με την Bank of America, έχουν καταγράψει μια έξοδο κεφαλαίων άνω των 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι στιγμής για φέτος, δείχνοντας ότι οι επενδυτές εγκαταλείπουν γρήγορα αυτό το τμήμα.
«Ο δρόμος της ελάχιστης αντίστασης σε πολύ βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι η ισχύς του δολαρίου ενόψει μιας χαμηλότερης όρεξης για ρίσκο», λένε οι ειδικοί.
Υπό αυτή την έννοια, η πρόσφατη επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, αντιπροσωπεύει ένα άλλο βάρος στα προβλήματα αυτών των χωρών. Τα τύμπανα μιας νέας σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και η επακόλουθη αβεβαιότητα σχετικά με το διεθνές πανόραμα ωθούν τους επενδυτές, σε έναν αβέβαιο κόσμο, να αναζητήσουν την ασφάλεια του δολαρίου και να αναζητήσουν κερδοφορία με χαμηλότερο κίνδυνο στο T-Note. Ο δρόμος της μικρότερης αντίστασης σε πολύ βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι η ισχύς του δολαρίου εν μέσω χαμηλότερης όρεξης για κινδύνους είναι το συμπέρασμα όλων αυτών,
Αυτή η κρίση χρέους μεταξύ των φτωχότερων, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Oxfam International, θα είναι ένα πλήγμα για τους προϋπολογισμούς τους άνω των 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα πέντε χρόνια. Όλα αυτά και μόνο, λόγω του γεγονότος της κατάστασης των υψηλών υποχρεώσεων, της δυσκολίας στη χρηματοδότησή τους και, κυρίως, της υψηλής τιμής των τόκων επί του ΑΕΠ της που μπορεί να μειώσει οριστικά την οικονομική τους δύναμη. Μια αλλαγή που μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο αυτούς, αλλά και το μέλλον του κόσμου.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αυτές οι χώρες θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το 58% της παγκόσμιας οικονομίας το 2028, καθώς θα πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατος της οικονομικής ανάπτυξης. Μια ανάπτυξη που θα μπορούσε να παρεμποδιστεί από προβλήματα με το χρέος της έναντι του δολαρίου να εκτοξεύεται στα ύψη, τονίζεται μεταξύ άλλων σε αναλύσεις των Expansion, Economista και Corriere.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις