«Όλα για τη Ζωή μας»: Το βιολογικό ρολόι και η ψυχολογία μας
Βιολογικό ρολόι είναι το εσωτερικό ρολόι, ή κιρκάδιος ρυθμός, τον όποιο έχουμε όλοι και μας συντονίζει.
Η ραδιοφωνική παραγωγός, Μαρία Αντωνά, και η ψυχολόγος και συστηματική ψυχοθεραπεύτρια, Μαρία Κωνσταντινοπούλου, μιλά στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» και τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το βιολογικό ρολόι και γιατί όταν αυτό απορρυθμίζεται, υπάρχουν ψυχολογικές μεταπτώσεις.
Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας», η ψυχολόγος και συστηματική ψυχοθεραπεύτρια, Μαρία Κωνσταντινοπούλου, εξήγησε το τι είναι το βιολογικό ρολόι.
«Βιολογικό ρολόι είναι το εσωτερικό ρολόι, ή κιρκάδιος ρυθμός, τον όποιο έχουμε όλοι και μας συντονίζει».
Η ραδιοφωνική παραγωγός, Μαρία Αντωνά, είπε πως το δικό της βιολογικό ρολόι μάλλον έχει απορυθμιστεί διότι όπως είπε, δεν μπορεί να κοιμηθεί πριν τις δύο το βράδυ.
Η κ. Μαρία Κωνσταντινοπούλου είπε πως έτσι όπως έχουμε κάνει τη ζωή μας, ο ύπνος πλέον είναι άστατος.
«Είναι κάτι όμως, που μπορούμε να ρυθμίζουμε. Το βιολογικό ρολόι χτυπάει κανονικά γύρω στις 10. Ωστόσο, οι ώρες που το χρησιμοποιούμε για τον ύπνο είναι αργότερα. Η διαταραχή του βιολογικού μας ρολογιού έχει άμεση σχέση με τη ψυχολογία μας. Εάν δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να νιώθουμε θλίψη, δυσκολία στη διατροφή, να μην κάνουμε σωματική άσκηση».
Οι συνέπειες του απορυθμισμένου ρολογιού
Όπως εξήγησε, ο κιρκάδιος ρυθμός είναι ο εσωτερικός αυτορυθμιστής του οργανισμού μας ώστε να ανταπεξέλθουμε στις αλλαγές.
Ακόμη και το μικρό φως που έχει το κινητό όταν το χρησιμοποιούμε πριν τον ύπνο δίνει στον εγκέφαλο το σήμα πως είναι μέρα
«Επομένως, όσο δεν είναι καλά ρυθμισμένος, έχουμε πολλές δυσκολίες. Ο βασικός παράγοντας για το βιολογικό ρολόι είναι το φως της ημέρας, διότι δίνει σήματα για εγρήγορση, κοινωνικοποίηση, ενώ αντίθετα το σκοτάδι δίνει σήματα για ύπνο, χαλάρωση και ξεκούραση. Ακόμη και το μικρό φως που έχει το κινητό όταν το χρησιμοποιούμε πριν τον ύπνο δίνει στον εγκέφαλο το σήμα πως είναι μέρα».
Η ειδικός είπε πως το απορυθμισμένο βιολογικό ρολόι μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κατάθλιψη ή σωματικές δυσλειτουργίες.
«Υπάρχει η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, η οποία λαμβάνει χώρα τον χειμώνα. Τότε, έχουμε λιγότερο φως και κατ’ επέκταση είμαστε προγραμματισμένοι να κοιμόμαστε περισσότερες ώρες και αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στη διατροφή μας.
- Νέοι αγρότες: Αλλαγές στον κύκλο εργασιών της γεωργικής εκμετάλλευσης
- «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»: Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για το πρόγραμμα
- Νότια Κορέα: Μέχρι πότε υπάρχει προθεσμία για τη σύλληψη του Γιουν – Συγκρούσεις με τους σωματοφύλακές του
- Η «ταράτσα» του γείτονα
- Οι ειδήσεις που πρέπει να ξέρεις από το in [Βίντεο]
- Νότια Κορέα: Φωτιά ξέσπασε σε πολυώροφο κτίριο – Αναφορές για εγκλωβισμένους