Το «De insulis nuper inventus» του Χριστόφορου Κολόμβου έκανε ρεκόρ
Η παλαιότερη έκδοση της επιστολής του Κολόμβου με την οποία ανήγγειλε στους Ισπανούς Μονάρχες την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου βγήκε σε δημοπρασία από τον οίκο Christie's
- Η σχέση Τουρκίας – Συρίας και οι ανησυχίες σε Ελλάδα και Κύπρο
- Στο «κόκκινο» η γρίπη και ο RSV στην Ευρώπη – Προειδοποίηση ECDC για τις γιορτές
- Ο Έλον Μασκ «βάπτισε» σωτήρα της Γερμανίας το ακροδεξιό κόμμα AfD - «Μπορεί να σώσει τη χώρα»
- Δύο από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται στα Βαλκάνια
Το έγγραφο, γνωστό ως «De insulis nuper inventis» («Των Νήσων που Ανακαλύφθηκαν πρόσφατα», στα λατινικά), έφτασε στην τιμή πώλησης των 3,9 εκατομμυρίων δολαρίων, υπερδιπλάσια από την πρώτη εκτίμηση.
Η παλαιότερη έκδοση της επιστολής του Κολόμβου στην οποία ανήγγειλε στους Μονάρχες Φερδινάνδο και Ισαβέλλα την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου δημοπρατήθηκε από τον οίκο Christie’s έναντι 3,9 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των φόρων, υπερδιπλάσιο ποσό από την εκτίμηση της εταιρείας, που ήταν μεταξύ 1 και 1,5 εκατομμυρίου.
Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, ο Χριστόφορος Κολόμβος (Cristobal Colon για τους Καστιγιάνους) έγραψε την επιστολή προς τους πρώτους Βασιλείς της Ισπανίας, στην οποία τους εξιστόρησε τις λεπτομέρειες των ανακαλύψεων που είχε κάνει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού που χρηματοδοτήθηκε από τους δυο μονάρχες, στο Niña, μετά από ένα οδυνηρό ταξίδι επιστροφής διαμέσου του Ατλαντικού.
Η επιστολή «άλλαξε για πάντα την αντίληψη των ανθρώπων για το μέγεθος, το σχήμα και τις δυνατότητες του κόσμου τους», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο οίκος Christie’s
Σε αυτό περιέγραψε επίσης την τοπογραφία και τους αυτόχθονες πληθυσμούς αυτών που τότε πίστευε ότι ήταν τα «νησιά της Ινδίας». «Τους έχω πάρει στην κατοχή μου όλους για την Υψηλότητά σας», παρατήρησε.
Προκειμένου να μεταδοθούν τα νέα σε όλη την τότε Ευρώπη και να πιστοποιηθεί η ανωτερότητα της ισπανικής αυτοκρατορίας έναντι των Πορτογάλων, η επιστολή ανηπαρήχθη για πρώτη φορά στα ισπανικά στα εργαστήρια του Pere Posa στη Βαρκελώνη (σώζεται μόνο ένα αντίγραφο, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης).
Στη συνέχεια μεταφράστηκε στα λατινικά από τον Leandro di Cosco και τυπώθηκε σε ένα από τα πρώτα τυπογραφεία της Ρώμης από τον Stephan Plannck το 1493.
Αυτό το έγγραφο, γνωστό ως «De insulis nuper inventis» (Των Νήσων που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα) «ένα από τα πρώτα στην ιστορία που προκάλεσαν φρενίτιδα, που εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Ευρώπη και άλλαξε για πάντα την αντίληψη των ανθρώπων για το μέγεθος, το σχήμα και τις δυνατότητες του κόσμου τους», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο οίκος Christie’s.
Ο Κολόμβος ολοκλήρωσε την επιστολή ζητώντας από τους Ισπανούς Μονάρχες να του χρηματοδοτήσουν ένα νέο ταξίδι: «Υπόσχομαι ότι, με λίγη βοήθεια, θα δώσω στους ανίκητους ηγεμόνες μας όλο το χρυσό που χρειάζονται, τόσα μπαχαρικά, βαμβάκι και μαστίχα, που υπάρχουν μόνο στη Χίο, τόσο ξύλο αλόης, τόσους σκλάβους για να υπηρετούν ως ναυτικοί όπως οι Μεγαλειότητά σας θέλει κι επίσης ραβέντι και άλλα είδη μπαχαρικών».
Αυτό το «De insulis nuper inventis» αποτελείται από τέσσερα φύλλα τυπωμένα και στις δύο όψεις και χρονολογείται «την τρίτη ημέρα πριν από τις καλένδες του Μαΐου 1493» και στάλθηκε στον Gabriel Sánchez, «ταμία των Βασιλέων Φερδινάνδου και Ισαβέλλας». Προηγείται μια εισαγωγή στην οποία ο Κολόμβος περιγράφεται ως ο άνθρωπος «στον οποίο η εποχή μας οφείλει ένα μεγάλο χρέος».
Δεν έχουν απομείνει πρωτότυπα χειρόγραφα με τη γραφή του ναυάρχου, αλλά υπάρχουν 16 τεκμηριωμένα αντίγραφα σε διαφορετικές βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο, αλλά μόνο δύο έχουν παραμείνει σε ιδιωτικά χέρια μέχρι σήμερα.
Η δημοπρατηθείσα επιστολή είναι ένα από αυτά και βρισκόταν σε ιδιωτική ελβετική βιβλιοθήκη για έναν αιώνα. Αν και δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το προηγούμενο στάδιο, η Μάργκαρετ Φορντ, επικεφαλής ξένων βιβλίων και χειρογράφων στον οίκο Christie’s, υποστηρίζει ότι «τίποτα δεν είναι ύποπτο για την προέλευσή του μετά από μια λεπτομερή έρευνα που διενεργήθηκε» από την εταιρεία της.
Το 2018, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν ένα από αυτά στην Ισπανία, το οποίο είχε κλαπεί από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Καταλονίας μεταξύ 2004 και 2005. Η επιστολή εξήχθη παράνομα στη χώρα αυτή για νσ πουληθεί λαθραία, αλλά το ίδρυμα δεν είχε εντοπίσει άλλα στοιχεία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις