Ένα ζυθοποιείο του 16ου αιώνα «μεταμορφώνεται» σε μπαρ με σιντριβάνι μπύρας
Το ζυθοποιείο «Tenczynek» στην Πολωνία, χρονολογείται από το 1553 και πρόκειται να γίνει ένα ιδιόμορφο μπαρ.
Το πολωνικό γραφείο αρχιτεκτονικής Projekt Praga έχει αναδιαμορφώσει ένα αιωνόβιο ζυθοποιείο έξω από την Κρακοβία για να φιλοξενήσει ένα νέο μπαρ και εστιατόριο, ενσωματώνοντας τολμηρά και μοντέρνα στοιχεία στον ιστορικό χώρο με τα τούβλα και τους «θόλους».
Το ζυθοποιείο Tenczynek χρονολογείται από το 1553, αν και μέρη του κτιρίου καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ανοικοδομήθηκαν μόλις το 2014. Το κατάστημα έχει έκταση 250 τετραγωνικών μέτρων, με λίγο λιγότερο από το μισό του χώρου να είναι αφιερωμένο στο μπαρ και το εστιατόριο. Το υπόλοιπο μέρος διατέθηκε για την κουζίνα και το αποστακτήριο.
Η προσέγγιση
Το Projekt Praga διάλεξε μια προσέγγιση ελάχιστων παρεμβάσεων προκειμένου να σεβαστεί την προϋπάρχουσα αρχιτεκτονική και να μειώσει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του εγχειρήματος.
Αυτό περιλάμβανε τους αυθεντικούς τοίχους από τούβλα πίσω από ένα στρώμα κεραμιδιών, αφήνοντάς τους «ακατέργαστους» σε μια προσπάθεια να μειωθούν στο ελάχιστο τα κατασκευαστικά απόβλητα και οι εκπομπές ρύπων.
«Στο Tenczynek, σεβαστήκαμε τη σημασία του ντόπιου χαρακτήρα του ζυθοποιείου»
Τα νέα αρχιτεκτονικά στοιχεία δημιουργήθηκαν από μια γκάμα από φυσικά υλικά – όπως, κεραμικά, ατσάλι και γυαλί – σε συνεργασία με Πολωνούς τεχνίτες και χειροτέχνες.
View this post on Instagram
«Στο Tenczynek, σεβαστήκαμε τη σημασία του ντόπιου χαρακτήρα του ζυθοποιείου», δήλωσε στο Dezeen ο συνιδρυτής του Projekt Praga, Marcin Garbacki. «Εδώ, η παραγωγή μπύρας και βότκας διεξάγεται με παραδοσιακές μεθόδους».
«Ο τόπος έχει μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα και ενέργεια που λειτουργεί αρμονικά με τη χειρονακτική εργασία» πρόσθεσε. «Τα στοιχεία του design είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον χειρωνακτικό χαρακτήρα της ζυθοποιίας, ενσωματωμένα άψογα στον χώρο χωρίς να επιχειρείται η μεταμόρφωση του».
Self – service σιντριβάνι
Το κεντρικό σημείο αναφοράς του taproom είναι ένα κεντρικό self – service σιντριβάνι για ποτά, που βρίσκεται μέσα σε μια κολώνα ντυμένη με χειροποίητα κεραμικά πλακάκια από το οικογενειακό εργαστήριο Ardea Arte.
«Επιπροσθέτως, διευκολύνει τις τυχαίες συναντήσεις των ανθρώπων που θα επισκεφτούν το μπαρ, λειτουργώντας ως κοινωνικό εργαλείο»
Ο ζεστός μπορντό τόνος των κεραμικών στοιχείων ταιριάζει με την αρχιτεκτονική από τούβλα και τα πλούσια κόκκινα χρώματα που χρησιμοποιούνται στα ράφια και τα πόδια των τραπεζιών για να δημιουργήσουν μια έντονη και καθηλωτική ατμόσφαιρα.
View this post on Instagram
«Δεδομένου ότι αυτό το στοιχείο (το αλκοολούχο σιντριβάνι) ορίζει τον τρόπο λειτουργίας του χώρου – πρόκειται για taproom – αποφασίσαμε να το μετατρέψουμε σε μια μίνι-ροτόντα, την καρδιά του χώρου», δήλωσε ο Garbacki.
«Επιπροσθέτως, διευκολύνει τις τυχαίες συναντήσεις των ανθρώπων που θα επισκεφτούν το μπαρ, λειτουργώντας ως κοινωνικό εργαλείο».
Τα χειροποίητα φωτιστικά από πηλό που κρέμονται χαμηλά πάνω από τα τραπέζια αναδεικνύουν την οικεία ατμόσφαιρα του χώρου
Το ξύλινο δάπεδο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να λειτουργεί σαν χαλί που οριοθετεί το χώρο, σταματώντας κοντά στους τοίχους σε μια απόσταση περίπου δέκα εκατοστών, «σηματοδοτώντας» το παλιό από το νέο.
View this post on Instagram
Τα χειροποίητα φωτιστικά από πηλό που κρέμονται χαμηλά πάνω από τα τραπέζια αναδεικνύουν την οικεία ατμόσφαιρα του χώρου. Σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με τους κεραμίστες Andrzej Bero και Piotr Linca και διαθέτουν μια χρωματική παλέτα που συνδέεται με το αυθεντικό τούβλο καθώς και με τα νέα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στο έργο.
Με τη χρήση μιας σειράς διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών αμπαζούρ, το στήσιμο κάθε τραπεζιού είναι ελαφρώς διαφορετικό. «Τα σχέδια των πήλινων λαμπτήρων αποτελούν γέφυρα μεταξύ της νέας εσωτερικής διακόσμησης και της υπάρχουσας δομής των ακατέργαστων τοιχών», δήλωσε ο Garbacki.
*Με πληροφορίες από Deezen | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Projekt Praga
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις