Μπόμπι Τσάρλτον: Ένας Σερ που πρώτα έγινε… βασιλιάς
Ο Τσάρλτον κέρδισε πολλά, δεν του χαρίστηκε τίποτα. Πιστός πάντα στις αξίες και τον ξεχωριστό κώδικα του αγγλικού ποδοσφαίρου
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Γράφτηκαν αμέτρητες λέξεις σε κάθε γωνιά του κόσμου, για τον χαμό του θρύλου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σερ Μπόμπι Τσάρλτον, σε ηλικία 86 ετών.
Όπως όμως πολύ εύστοχα ανέφερε ο αγγλικός σύλλογος με μήνυμα στο Χ, «οι λέξεις δεν θα είναι ποτέ αρκετές».
Γιατί πολύ απλά όταν τον λόγο παίρνουν τα συναισθήματα, οι λέξεις πάνε στην άκρη δίνοντας χώρο έκφρασης στις καρδιές.
Και ο παίκτης – σημαία της Γιουνάιτεντ ήξερε αν μη τι άλλο να «μιλάει» στα σώψυχα εκατομμυρίων φιλάθλων, όχι μόνο με την παρουσία του στους αγωνιστικούς χώρους των γηπέδων, αλλά και με τις μεγάλες «μάχες» που έδωσε ακόμα και για την ίδια του τη ζωή.
Γεννημένος νικητής ακόμα και στις πιο δύσκολες μάχες
Τίποτε δεν χαρίστηκε στον τεράστιο Τσάρλτον, έναν άνθρωπο που τιμήθηκε με τον τίτλο του Σερ αλλά πρώτα έγινε… βασιλιάς.
Ναι υπήρξε και στέμμα στο κεφάλι του ακούραστου Μπόμπι και ήταν λαμπερό και φτιαγμένο από ατόφιο χρυσάφι. Όπως και το ποδοσφαιρικό μυαλό του ευφυούς Άγγλου μεσοεπιθετικού.
Σε ηλικία 15 χρονών όλοι περίμεναν να δουν έναν ακόμα ανθρακωρύχο στην οικογένεια Τσάρλτον, καθώς αυτή ήταν η… μοίρα των περισσότερων νεαρών ανδρών στην περιοχή που γεννήθηκε ο Σερ Μπόμπι, στην πόλη Άσινγκτον.
Κι από ένα μέλλον στα έγκατα της γης σε μια καριέρα στα ουράνια. Ένα… τσιγάρο δρόμος που θα έλεγαν και οι παλιότεροι. Μα πάντα με τη ίδια περηφάνια προχωρώντας με το κεφάλι ψηλά.
Ήταν αυτός που σήκωσε στις πλάτες του την Εθνική ομάδα της Αγγλίας, στο Μουντιάλ του 1966, φτάνοντας μέχρι το τέλος του δρόμου και την κατάκτηση του τροπαίου.
Το μέγεθος του κατορθώματος αποδεικνύεται στις μέρες μας, καθώς εκείνος ο τίτλος (που ανήκει σε μεγάλο βαθμό στον Τσάρλτον) είναι ο μοναδικός που έχει καταφέρει να κατακτήσει η Αγγλία σε διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ναι, υπήρξε Σερ αλλά πρώτα έγινε βασιλιάς, κερδίζοντας με το σπαθί του την φήμη και την δόξα που θα τον συνόδευαν σε όλη του τη ζωή. Όχι μόνο στην καριέρα του σαν παίκτης.
Εκείνοι άλλωστε που διαμορφώνουν την ιστορία του ποδοσφαίρου δεν μεγαλούργησαν μόνο εντός γραμμών.
Βγήκαν κι έξω απ’ τον ασβέστη για να οριοθετήσουν την πορεία της ζωής τους και μακριά από τα γήπεδα.
Η αναγέννηση μετά το Μόναχο
Αναφερθήκαμε στις μεγάλες μάχες που έδωσε ο Τσάρλτον και δεν μπορεί να μη σταθεί κάποιος στο ότι επέζησε στο τραγικό αεροπορικό δυστύχημα του 1958 στο Μόναχο.
Ξεκληρίστηκε η μεγάλη ομάδα της Γιουνάιτεντ αλλά ο ίδιος έζησε ίσως για να συναντηθεί με το πεπρωμένο του. Με το πεπρωμένο εκείνης της ομαδάρας που η μοίρα έβαλε σημάδι ένα παγωμένο βράδυ στη Βαυαρία, τον Φλεβάρη του 1958.
Ο Τσάρλτον υπήρξε μια αγέρωχη φιγούρα στο Ολντ Τράφορντ, ένας άνθρωπος που ήταν τα πάντα για την μεγάλη οικογένεια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Ίσως όμως αδικεί κάποιος τον εκλιπόντα, αν σταθεί κάποιος μόνο στην οικογένεια της Γιουνάιτεντ. Δεν υπάρχουν όρια για τον Τσάρλτον, εδώ μιλάμε για την οικογένεια του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο.
Και η επίδραση του Μπόμπι Τσάρλτον στο ίδιο το σπορ φάνηκε από τον μεγάλο αποχαιρετισμό.
Ο μεγάλος αποχαιρετισμός
Ο τρόπος που εκατομμύρια φίλαθλοι είπαν «αντίο» στον θρύλο του αγγλικού ποδοσφαίρου, φανερώνει τον σεβασμό όλων σε έναν άνθρωπο που θαρρείς γεννήθηκε για να παίξει ποδόσφαιρο.
Γύρισε όλο τον κόσμο όχι μόνο ως παίκτης, αλλά και σαν μέλος της διοίκησης του αγγλικού συλλόγου. Κι έκλεβε πάντα την παράσταση ακόμα και από παίκτες του βεληνεκούς του Γκιγκς, του Μπέκαμ, του Καντονά, του Σκόουλς και του Σμάιχελ.
Όλοι ήθελαν να μιλήσουν με τον Μπόμπι Τσάρλτον, όλοι ήθελαν να σφίξουν το χέρι του θρύλου. Κι αυτό το κέρδισε ο Τσάρλτον, τίποτα δεν του χαρίστηκε.
Έγραψε ιστορία με πολλούς τρόπους, φορώντας την φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του.
Οι αριθμοί, οι επιδόσεις, οι τίτλοι αλλά και η αγωνιστική του συμπεριφορά φανερώνουν το μεγαλείο του ανδρός.
Υπήρξε περήφανο μέλος των «λιονταριών» και τίμησε με την παρουσία του πρώτα απ’ όλα το ίδιο το ποδόσφαιρο.
Πιστός θαρρείς σ’ εκείνες τις παλιές αγγλικές παραδόσεις για το κορυφαίο σπορ όλου του κόσμου.
Πιστός σ’ εκείνες τις βασικές αρχές και αξίες που καθιστούν, ακόμα και σήμερα, το αγγλικό ποδόσφαιρο μοναδικό.
Δεν ήταν όμως μόνο ένας παίκτης – σύμβολο για την ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Ένας πρεσβευτής της Γιουνάιτεντ σε όλο τον κόσμο
Υπήρξε ο άνθρωπος που όριζε την πορεία του συλλόγου ως πρεσβευτής των ιδανικών της αγγλικής ομάδας και η αλήθεια είναι πως κανείς δεν θα μπορούσε να εκπληρώσει τα συγκεκριμένα καθήκοντα καλύτερα από έναν Σερ.
Κι αυτός άλλωστε που τον «διαδέχθηκε» ως σημαία στον ιστό του Ολντ Τράφορντ, είναι ένας άλλος Σερ. Ο Άλεξ Φέργκιουσον.
Το αγγλικό ποδόσφαιρο έχασε μια τεράστια προσωπικότητα και τίποτε δεν θα είναι ίδιο για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τα χρόνια που θα έρθουν.
Σίγουρα όμως το όνομα του Σερ Μπόμπι Τσάρλτον θα είναι πάντα στα χείλη των οπαδών του αγγλικού συλλόγου και η εξέδρα με το όνομα του στο Ολντ Τράφορντ, θα μεταφέρει από γενιά σε γενιά τον μύθο του τεράστιου Άγγλου.
Το όνομα ενός Σερ που πρώτα έγινε… βασιλιάς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις