Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Διίστανται οι απόψεις Αράβων και Ευρωπαίων ηγετών
Στην Σύνοδο Κορυφής στο Κάϊρο, οι άραβες ηγέτες ζήτησαν να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα, ενώ οι Ευρωπαίοι υπερασπίστηκαν το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα»
Εκ διαμέτρου αντίθετες ήταν οι απόψεις των ηγετών των αραβικών χωρών και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, σε ότι αφορά τον πόλεμο Ισραήλ και Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας. Κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη στο Κάιρο, οι Άραβες ηγέτες ζήτησαν να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος, ενώ οι Ευρωπαίοι υπερασπίστηκαν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες της Ahram Online, μετά το τέλος της Συνόδου δεν υπήρχε κοινό ανακοινωθέν, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες απαίτησαν την σαφή καταδίκη της Χαμάς. Ο Αιγύπτιος προεδρικός εκπρόσωπος, Ahmed Fahmy, ανέφερε ότι οι ηγέτες διαφώνησαν σχετικά με «το επίπεδο των καταδικών» και την έκκληση για κατάπαυση του πυρός.
Οι υποστηρικτές των δύο απόψεων
Ο Αιγύπτιος προεδρικός εκπρόσωπος ανέφερε, επίσης, ότι σε αντίθεση με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, το Ιράκ και την Παλαιστίνη που ζήτησαν την άμεση κατάπαυση του πυρός και την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, οι ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου καθώς και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταδίκασαν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ως «τρομοκρατική».
Πέραν τούτου, κατά την διάρκεια της συνόδου, οι ηγέτες των χωρών αυτών τάχθηκαν υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ να αμύνεται, σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά
Σε δήλωσή της, μετά το πέρας της συνόδου κορυφής, η αιγυπτιακή προεδρία δήλωσε ότι ο πόλεμος αυτός αποκάλυψε μια «ανεπάρκεια» στις αξίες της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά την αντιμετώπιση κρίσεων.
«Ενώ βλέπουμε μια βιασύνη και έναν ανταγωνισμό για την άμεση καταδίκη της δολοφονίας αθώων ανθρώπων σε έναν τόπο, διαπιστώνουμε ακατανόητη διστακτικότητα στην καταδίκη της ίδιας πράξης σε έναν άλλο τόπο», δήλωσε η Προεδρία.
Η Αίγυπτος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους τους εταίρους για την επίτευξη των στόχων για τους οποίους πραγματοποιήθηκε αυτή η σύνοδος κορυφής, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες ή τη διάρκεια της σύγκρουσης, πρόσθεσε η Προεδρία.
Διατυπώθηκαν αντίθετες απόψεις σχετικά με την διαχείριση της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς
«Όλος αυτός ο πόνος έχει όνομα. Ονομάζεται Χαμάς»
Σε ομιλία της στη σύνοδο κορυφής, η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολόννα χαρακτήρισε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, λέγοντας ότι «το ισλαμιστικό κίνημα επιδιώκει να καταστρέψει το κράτος του Ισραήλ και να εξαπλώσει το χάος αντί να εκπληρώσει τις προσδοκίες των Παλαιστινίων.»
Η ίδια χαρακτήρισε την επίθεση της Χαμάς «βάρβαρη», τονίζοντας το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» για να διασφαλιστεί ότι παρόμοιες επιθέσεις της Χαμάς δεν θα συμβούν στο μέλλον.
Ανέφερε ότι «αν και το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να απαντήσει στην επίθεση και να προστατεύσει τους Ισραηλινούς πολίτες, πρέπει επίσης να διασφαλίσει την προστασία των Παλαιστινίων πολιτών στη Γάζα.»
Αντίστοιχα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ κατηγόρησε τη Χαμάς για τις επιθέσεις και τόνισε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί και να προστατεύσει το λαό του από την τρομοκρατία.
«Η αιτία όλου του πόνου αυτών των τελευταίων εβδομάδων, και του ίδιου πόνου που μας φέρνει εδώ σήμερα, του πόνου που υπέστησαν μικρά κορίτσια, μητέρες και οικογένειες, όλος αυτός ο πόνος έχει όνομα. Ονομάζεται Χαμάς», δήλωσε ο Μπάερμποκ.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο αγώνας κατά της Χαμάς πρέπει να διεξαχθεί με τη «μεγαλύτερη δυνατή» προσοχή στην ανθρωπιστική κατάσταση των αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών στη Γάζα.
Οι Ευρωπαίοι ζήτησαν αυτοσυγκράτηση από τον ισραηλινό στρατό
Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κατά την διάρκεια της συνόδου, κατήγγειλαν την επίθεση της Χαμάς στη Γάζα και ζήτησαν αυτοσυγκράτηση από τις Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.\
Πρώτος, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλίβερλι δήλωσε ότι ζήτησε αυτοσυγκράτηση από τον ισραηλινό στρατό «παρά τις απίστευτα δύσκολες συνθήκες», ενώ καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ως τρομοκρατική και υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, υποστήριξε ότι οι αραβικές χώρες, το Ισραήλ και η Δύση είναι όλοι «στόχοι» για τη Χαμάς, ενώ πρόσθεσε πως μέσω της επίθεσης της, στο Ισραήλ, η ένοπλη οργάνωση σχεδίαζε «να αναγκάσει το Ισραήλ να αντιδράσει εναντίον της Γάζας, κάτι που θα δημιουργούσε ένα αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των αραβικών χωρών, του Ισραήλ και της Δύσης και θα έθετε σε κίνδυνο την ειρήνη για όλους τους εμπλεκόμενους λαούς.»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε επίσης το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά επιβεβαίωσε ότι οι πολιτικές συλλογικής τιμωρίας απαγορεύονται επίσης από το ίδιο δίκαιο. Ο κ. Μητσοτάκης καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς, ζητώντας την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς. «Καμία ειρήνη δεν μπορεί να συζητηθεί μέχρι να απελευθερωθούν (οι αιχμάλωτοι)», είπε.
Έκκληση στην διεθνή κοινότητα από Ισπανία και Νορβηγία
Κατά την διάρκεια της συνόδου, η Ισπανία και η Νορβηγία εστίασαν στο θέμα αυτό, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες για την επίτευξη της ειρήνης.
Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε να προσφερθεί στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς μια «αξιόπιστη προοπτική ειρήνης» για την επίλυση της σύγκρουσης σύμφωνα με τη λύση των δύο κρατών. Ο Σάντσεθ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αδράξει κάθε ευκαιρία για την προώθηση του διαλόγου και της ειρήνης μεταξύ των δύο πλευρών.
«Για πάρα πολλά χρόνια, η διεθνής κοινότητα πίστευε ότι θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς να δώσουμε μεγάλη προσοχή στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης. Τα πρόσφατα γεγονότα απέδειξαν ότι η παραδοχή αυτή είναι λανθασμένη. Σήμερα δεν μπορούμε να αναβάλουμε άλλο τη λύση», δήλωσε.
Ahora lo imprescindible es proteger a todos los civiles. A los rehenes, que deben ser devueltos inmediatamente con sus familias, y a los que sufren el horror en Gaza.
La única forma de conseguirlo es con más ayuda humanitaria y un alto el fuego humanitario. Y, al mismo tiempo,… pic.twitter.com/xWrkK3fpwq
— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) October 21, 2023
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Espen Barth Eide επανέλαβε την καταδίκη για την επίθεση της Χαμάς, την πλήρη πολιορκία της Γάζας και την απώλεια ζωών αμάχων και στις δύο πλευρές.
Ο Eide κάλεσε να επαναληφθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την επίτευξη της λύσης των δύο κρατών προς όφελος των Παλαιστινίων, των Ισραηλινών και όλων των άλλων μερών.
«Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα, καθώς απομακρύνουμε τα συντρίμμια αυτής της τρομερής κρίσης και καθώς ελπίζουμε ότι καταφέραμε να αποτρέψουμε μια περαιτέρω κλιμάκωση, να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε.
Πού συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για την ανάγκη «άμεσης και άνευ όρων» απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.
Ακόμη, οι ίδιοι συμφώνησαν στην τήρηση ανθρωπιστικής εκεχειρίας και εξέφρασαν φόβους για το ενδεχόμενο η κρίση να μετατραπεί σε περιφερειακή ή παγκόσμια τραγωδία.
- Αγόρασε διαμέρισμα πάνω από το γήπεδο ποδοσφαίρου της Μπρέντφορντ και έγινε περιζήτητη «νύφη»
- Ονάνα: «Οι παίκτες θέλουν να παραμείνει ο Φαν Νίστελροϊ»
- Θεσσαλονίκη: Μαθητές πιάστηκαν στα χέρια εν ώρα μαθήματος – Κατέληξαν στο νοσοκομείο
- Ντόναλντ Τραμπ: Η θεωρία πίσω από το ιδιαίτερο… μαύρισμα του επερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ
- ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο χαρακωμάτων
- ΣΥΡΙΖΑ: Στικάκι με 1.934 υπογραφές υπέρ της συμμετοχής Κασσελάκη στις εκλογές, κατέθεσε η Θεοδώρα Τζάκρη