Σκύλος: Πώς θα ξεπεράσει τον φόβο του για την πολυκοσμία
Τρέμουν, γαβγίζουν και δείχνουν με κάθε τρόπο την έντονη δυσφορία τους όταν βρεθούν σε χώρους με πολυκοσμία. Πώς θα βοηθήσετε τον σκύλο σας να ξεπεράσει τη φοβία του
- Αλέκος Αλεξανδράκης: Ο πρίγκιπας της σκηνής και της οθόνης
- Σοβαρή καταγγελία 27χρονης εις βάρος των γονέων της – Υποστήριξε ότι την άφησαν δεμένη στο κρεβάτι της
- «Έχω κάνει μήνυση» - Τι ανέφερε ο πατέρας του 12χρονου που εγκλωβίστηκε σε φρεάτιο
- Ανείπωτη καταστροφή από τις φωτιές στην Καλιφόρνια - Πάνω από 130 σπίτια έχουν γίνει στάχτη
Δεν είναι λίγοι οι σκύλοι, που όταν βρεθούν σε χώρους με πολυκοσμία τους …λούζει κρύος ιδρώτας.
Νοιώθουν έντονο φόβο και το μόνο που θέλουν είναι να φύγουν από το συγκεκριμένο σημείο.
Γιατί όμως, ένας σκύλος φοβάται την πολυκοσμία και πως μπορούμε να απαλύνουμε τον φόβο του;
Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων έχει τις απαντήσεις.
«Φόβο για την πολυκοσμία νοιώθουν, αδέσποτα σκυλάκια που ενώ ζούσαν στην επαρχία, υιοθετήθηκαν από ανθρώπους που μένουν σε μεγαλουπόλεις.
Και οι λόγοι είναι ότι, δεν είναι εξοικειωμένα με την παρουσία πολλών ανθρώπων, αλλά και οι αρνητικές εμπειρίες που μπορεί να έχουν από τους ανθρώπους.
Επίσης, φόβο για την πολυκοσμία νοιώθουν και τα σκυλάκια που δεν εξοικειώθηκαν με την παρουσία πολλών ανθρώπων κατά τη νεαρή τους ηλικία ή είχαν κάποια αρνητική εμπειρία.
Ένας σκύλος που φοβάται τους έντονους θορύβους, ενδέχεται να φοβάται και τις τοποθεσίες με πολύ κόσμο γιατί είναι μέρη πολύβουα.
Και μην ξεχνάτε ότι, ο σκύλος μας έχει ενισχυμένη ακοή και ο θόρυβος για αυτόν είναι πολύ πιο δυνατός.
Επίσης, ένας σκύλος, ο οποίος δεν νιώθει άνετα στην παρουσία ανθρώπων, είναι λογικό να δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο όταν βρίσκεται σε μέρη με πολλά άτομα.
Οι σκύλοι που δεν είναι εξοικειωμένοι με πολύ κόσμο, εκδηλώνουν στρες
Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι ο σκύλος νοιώθει άβολα
Συχνά, τα σκυλάκια που δεν είναι εξοικειωμένα με τόσο κόσμο εκδηλώνουν στρες.
Στα αρχικά στάδια της ανησυχίας τους παρουσιάζουν τα εξής: α) υπερέκκριση σάλιου, β) συχνοουρία, γ) έντονο λαχάνιασμα, δ) γλείψιμο, ε) τρέμουλο.
Επίσης, μπορεί να αρνούνται να φάνε την αγαπημένης τους λιχουδιά. Όπως, και τα κατεβασμένα αυτιά και η ουρά είναι ένδειξη ότι φοβούνται.
Εάν δεν καταφέρουν να απομακρυνθούν, βλέπουμε ότι αρχίζουν να τραβάνε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Παρουσιάζουν έντονη ανησυχία και, πολλές φορές, γαβγίζουν ακατάπαυστα, στην προσπάθεια τους να διώξουν τον κόσμος ή, έστω, να τον απομακρύνουν.
Θα ήμασταν τουλάχιστον αφελείς εάν πιστεύαμε ότι, ο σκύλος μας δεν θα μας θεωρήσει υπεύθυνους για τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί. Όταν τον κρατάμε από το λουρί, ή τον έχουμε εγκλωβίσει στην αγκαλιά μας, ενώ είναι φοβισμένος και θέλει να τρέξει μακριά. Πώς άλλωστε να εμπιστευτεί κάποιον, που τον αναγκάζει να βρίσκεται σε μέρη που δεν θέλει;
Το αποτέλεσμα λοιπόν, είναι να φοβίσουμε ακόμα περισσότερο τον φίλο μας, και, ενδεχομένως να κλονίσουμε και τη σχέση.
Αρκετοί κηδεμόνες. στην προσπάθεια τους να αποδείξουν στους μικρούς τους φίλους ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται, τους αναγκάζουν να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τον φόβο τους. Αυτό όμως, δεν τους βοηθάει γιατί σε κατάσταση πανικού -όπως και σε οποιαδήποτε κατάσταση έντονης συναισθηματικής φόρτισης-, τα σκυλιά μας, όπως και εμείς, δεν είναι σε θέση να σκεφτούν «λογικά».
Ο τρόπος για να γίνει σωστή έκθεση του σκύλου μας στην πολυκοσμία
Η λύση για να ξεπεράσει τον φόβο του το σκυλάκι μας, είναι η σταδιακή εξοικείωση και οι θετικές συνδέσεις.
Τι εννοούμε; Αρχικά, συστήνουμε στον σκύλο μας σε ένα άτομο, στη συνέχεια σε δύο, πέντε, και πάει λέγοντας.
Είναι πολύ πιο εύκολο να συνηθίσει την παρουσία νέων ατόμων όταν είναι λίγοι κάθε φορά και να αυξάνονται σταδιακά – πιο εύκολα πας από τα δύο στα τέσσερα, πάρα από το ένα στα 100 άτομα.
Παράλληλα, θα πρέπει να φροντίσουμε ο σκύλος μας να γεμίζει θετικές εμπειρίες από τους ανθρώπους.
Μπορούμε να του δίνουμε μία λιχουδίτσα κάθε φορά που του γνωρίζουμε ανθρώπους ή ακόμα καλύτερα να του την προσφέρουν οι άλλοι.
Ακόμα ένας τρόπος είναι το παιχνίδι. Σε απόσταση από τον κόσμο μπορούμε να παίξουμε μαζί του, έτσι ώστε να κάνει θετική σύνδεση.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, ο σκύλος μας θα ορίσει τον ρυθμό για να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα. Δεν θέλουμε να τον πιέσουμε και να τον πάμε σε μέρη με πολυκοσμία, εάν δεν αισθάνεται έτοιμος.
Καλό θα ήταν, να συμβουλευτούμε έναν θετικό εκπαιδευτή, ώστε να βοηθήσει τον σκύλο μας να βρει την αυτοπεποίθησή του για να μπορεί να ανταπεξέρχεται πιο εύκολα σε κάθε δυσκολία, που μπορεί να συναντά».
● Η κυρία Στέλλα Ρηγάκη είναι απόφοιτη της Σχολής Star Dog Academy του Γιάννη Αραχωβίτη.
Εμπλουτίζει τις γνώσεις της για τις εξελίξεις στον χώρο με συνεχή επιμόρφωση και μετεκπαίδευση.
Σκοπός της, να προσφέρει βοήθεια στον άνθρωπο για ουσιαστική επικοινωνία με τον καλύτερό του φίλο: τον σκύλο του.
Η αγάπη της για τα ζώα ξεκινά από την παιδική της ηλικία, καθώς μεγάλωσε με διάφορα ζώα και με μητέρα επαγγελματία groomer.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις