Παράλληλοι εμφύλιοι σε έναν ανοιχτό πόλεμο
«Ωρα μηδέν» για την Κουμουνδούρου μπροστά στην κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή του Νοεμβρίου - Η διαγραφή Τζουμάκα και η ανέλπιστη στήριξή του από το αντίπαλο εσωκομματικό στρατόπεδο
Η πρόταση διαγραφής του Στέφανου Τζουμάκα από τον Στέφανο Κασσελάκη για την επίθεση με σκληρά λόγια στη νέα ηγεσία φαίνεται πώς άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την Κουμουνδούρου.
Η παρέμβαση του νέου προέδρου του κόμματος από τις ΗΠΑ με τη φράση «ο κ. Τζουμάκας έθεσε σήμερα τον εαυτό του εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» πυροδότησε εκτός από την αντίδραση από μεριάς του Τζουμάκα και μια σειρά τοποθετήσεις που ενισχύουν το κλίμα της δίνης, της εσωστρέφειας, ακόμη και του ανοιχτού εμφυλίου, αφού για πολλούς η πρόταση διαγραφής αυτής είναι μια θρυαλλίδα περαιτέρω ρήξεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Θα τρίζουν τα κόκαλα του Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο συμπορεύθηκα με έντονες πολιτικές συγκρούσεις και ουδέποτε διανοήθηκε να στραφεί εναντίον μου διοικητικά. Αλλά και ο προκάτοχός του στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Α. Τσίπρας, θεωρούσε αδιανόητη τη διαγραφή στελέχους για τις απόψεις του», ήταν ένα μόνο μέρος της αντίδρασης Τζουμάκα. Για τους γνώστες όμως των παρασκηνίων και της ανθρωπογεωγραφίας του ΣΥΡΙΖΑ, η έκπληξη δεν ήλθε από εκεί.
Μια σειρά στελεχών που μόνο κοντά ενδοτασικά δεν είναι στον Τζουμάκα πήραν αμέσως το μέρος του. Μια εξήγηση που δίνεται είναι πως ακριβώς εδώ δεν έχει σημασία αν η Ομπρέλα ή στελέχη της τάσης των 6 συν 6 διαφωνούν με τον Τζουμάκα, αλλά στέκονται στον τρόπο που επέλεξε ο Κασσελάκης να λάβει μέτρα. Ετσι εκ των στελεχών που αμέσως τάχθηκαν με τον υπό διαγραφή Τζουμάκα ήταν από τον Νίκο Φίλη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ή την Αννέτα Καββαδία και τη Φωτεινή Βάκη μέχρι τον Νάσο Ηλιόπουλο.
Οριακές καταστάσεις
Εδώ η πιο σκληρή στάση Φίλη πυροδότησε και διαρροή από το προεδρικό περιβάλλον που ενέτεινε ακόμα περισσότερο το ρήγμα.
Στελέχη της αντιπολίτευσης εκτιμούν πως ο χώρος είναι σε αποδρομή και πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε αρχηγικό κόμμα που μεταλλάσσεται σε έναν απολίτικο σχηματισμό
«Στην ουσία επιθυμεί τη διαγραφή του αγωνιστή της Δημοκρατίας Στέφανου Τζουμάκα για την πολιτική κριτική που ασκεί και για όσα είχε αναφέρει την εποχή που διεκδικούσε την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και προχθές στην Πολιτική Γραμματεία, χωρίς να λάβει οποιαδήποτε απάντηση» έγραψε ο Φίλης και η πλευρά της πλειοψηφίας δεν το άφησε αναπάντητο: «Αν ο Νίκος Φίλης ή οποιοδήποτε στέλεχος ή μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμερίζεται τη συγκεκριμένη αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα, τίθεται το ερώτημα: Γιατί παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;».
Παράλληλα, ξέσπασε θερμό επεισόδιο μεταξύ των Πάνου Σκουρλέτη και Παύλου Πολάκη που ξεκίνησε από δημόσιες παρεμβάσεις και κατέληξε στα κοινωνικά δίκτυα με επίδικο την αναβίωση της κόντρας που είχαν τα δύο κορυφαία στελέχη τον καιρό της πανδημίας.
Ο μαγικός αριθμός «10»
Ολα αυτά διαμορφώνουν ένα νέο περιβάλλον απόλυτα βραδυφλεγές για τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 11-12 Νοεμβρίου. Εδώ προσδιορίζουν πολλοί ακόμα και σενάρια ρήξης και αποχώρησης στελεχών που αγγίζουν και τη σύσταση της ΚΟ του κόμματος.
Ο αριθμός που είναι οριακός είναι το 10, αν και με τον σημερινό συσχετισμό της ΚΟ δεν είναι εύκολο να κατορθωθεί, αφού θα προϋποθέτει πως από το κόμμα δεν θα φύγουν μόνο οι λιγοστοί πια βουλευτές της επιρροής της Ομπρέλας (Τσακαλώτος, Ψυχογιός, Πέρκα κ.ά.), αλλά και τα στελέχη γύρω από την Εφη Αχτσιόγλου και την ομάδα των 6 συν 6 (Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος, Χαρίτσης, Μπάρκας, Κοντοτόλη), αλλά και ανένταχτοι τάσεων, όπως η Τζούφη ή η Φωτίου. Τέτοιο σενάριο όμως μέχρι χθες πηγές το απέκλειαν, παρότι επιβεβαιώνουν πως η ΚΕ θα είναι κρίσιμη.
Νέο κείμενο υπογραφών
Εξάλλου σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη της αντιπολίτευσης διακινούν κείμενο υπογραφών για τη διατήρηση των ταυτοτικών χαρακτηριστικών, εκτιμούν πως ο χώρος είναι σε αποδρομή, πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε αρχηγικό κόμμα που μεταλλάσσεται σε έναν απολίτικο σχηματισμό, ενώ εδώ υπάρχει το πρόπλασμα ακόμα και ενός νέου πολιτικού τόπου για τους ίδιους.
Παρέμβαση από τις ΗΠΑ για «νέο 1981»
Ο Στέφανος Κασσελάκης παραμένει στις ΗΠΑ, το Σάββατο μίλησε στο «Κεφαλονίτικο Σπίτι», είδε ομογενείς, έδωσε συνεντεύξεις. Ολα αυτά στον απόηχο των παλιότερων απόψεών του που αλίευσε η «Εφημερίδα των Συντακτών» και που φέρουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να έχει «φιλελεύθερες» απόψεις, να μιλάει θετικά για τον Ρέιγκαν, να κινείται με την παλιά αυτή αρθογραφία του μακριά από τις έννοιες της Αριστεράς.
Ο Κασσελάκης στους ομογενείς μίλησε για την ανάγκη ενός νέου 1981 – δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που επικαλείται τον Ανδρέα Παπανδρέου. Για τα τρικυμιώδη εσωτερικά του χώρου του είπε πως η συντριπτική πλειονότητα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ «συμφωνεί με τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε στην πατρίδα μας. Οσοι διαφωνούν επιφανειακά με το προσωπικό προφίλ μου, δεν διαφωνούν στη συντριπτική πλειονότητα των προτάσεών μου για τη χώρα άρα το θέμα είναι για μερικούς ανθρώπους προσωπικό και όχι πολιτικό, εντάξει σεβαστό».
Για την παλιότερη αρθρογραφία του απάντησε στον Ρ/Σ «Cosmos fm» πως «ο 24χρονος Στέφανος ίσως να μην ψήφιζε για τον 35χρονο Στέφανο. Καταρχάς, δεν θυμάμαι αυτά τα άρθρα. Δεν θυμάμαι ποιος ήμουν 24 ετών». Και συμπλήρωσε πως βιωματικά «μεγάλωσα, έγινα επιχειρηματίας, είδα ανισότητες, άλλαξε ο εαυτός μου και επέλεξα, παρά το γεγονός ότι γνώριζα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να πάω με τον Αλέξη Τσίπρα επειδή τη διακυβέρνηση που έκανε την περίοδο 2015-2019, την καλή διαχείριση που έκανε στο τέλος της ημέρας».
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου