Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Απελευθέρωση δύο ομήρων από τη Χαμάς

Απελευθέρωση δύο ομήρων από τη Χαμάς

Το επιβεβαίωσε τόσο η Χαμάς όσο και το Ισραήλ.

Την απελευθέρωση δύο ακόμα ομήρων από τους περισσότερους από 200 που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους ανακοίνωσε η Χαμάς.

Όπως ανακοίνωσε το ένοπλο τμήμα της Χαμάς, οι ταξιαρχίες Αλ Κασάμ απελευθέρωσαν τη Νούριτ Γιτζάκ και τη Γιοτσεβέντ Λίφσιτζ για «ανθρωπιστικούς λόγους» και ιατρικούς λόγους και χωρίς να ζητηθεί «κάποιο αντάλλαγμα».

Ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, ανέφερε πως αποφασίστηκε η απελευθέρωση δύο ομήρων ως κίνηση καλής θέλησης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει Κατάρ και Αίγυπτος για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Οι δύο γυναίκες φέρεται να έχουν διαβατήριο Ισραήλ και δεν έχουν διπλή υπηκοότητα

Όπως είπε ακολουθήθηκαν οι ίδιες διαδικασίες που έγιναν κατά την απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων και παρόλο που το Ισραήλ προχώρησε σε οκτώ παραβιάσεις των διαδικασιών που έχουν συμφωνηθεί.

Η Χαμάς αποκάλυψε ότι το Ισραήλ αρνήθηκε να δεχθεί τις δύο αιχμαλώτους από την περασμένη Παρασκευή.

Μάλιστα σύμφωνα με τον Ισραηλινό δημοσιογράφο, Αμίτ Σίγκαλ και οι δύο γυναίκες έχουν διαβατήριο Ισραήλ και δεν έχουν διπλή υπηκοότητα.

Το επιβεβαίωσε το Ισραήλ

Οι δύο ηλικιωμένες έφθασαν ήδη στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων, υπογραμμίζοντας πως «στέφθηκαν με επιτυχία οι διπλωματικές προσπάθειες της Αιγύπτου για την απελευθέρωση δύο γυναικών» που κρατούνταν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Tο Ισραήλ επιβεβαίωσε την απελευθέρωση των δύο γυναικών και μία ομάδα βρίσκεται καθ’ οδόν για το πέρασμα της Ράφα προκειμένου να τις παραλάβει.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ το Ισραήλ δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις και ο Ερυθρός Σταυρός διευκόλυνε την απελευθέρωση των δύο ομήρων.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «διευκόλυνε την απελευθέρωση δύο ακόμη ομήρων μεταφέροντάς τις έξω από τη Γάζα. Ο ρόλος μας ως ουδέτερος ενδιάμεσος μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών καθιστά δυνατή αυτή τη δουλειά. Είμαστε έτοιμοι να επισκεφτούμε τους εναπομείναντες ομήρους και να διευκολύνουμε οποιαδήποτε μελλοντική απελευθέρωση. Χαιρόμαστε που αυτά τα άτομα θα επανενωθούν σύντομα με τις οικογένειες και τους αγαπημένους τους».

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι οποίοι επικαλούνται ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο του Ισραήλ, βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για την απελευθέρωση περίπου 50 ομήρων με διπλή υπηκοότητα που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, «βάσει συνομιλιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ».

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Παρασκευής η παλαιστινιακή οργάνωση απελευθέρωσε δύο Αμερικανίδες, την 59χρονη Τζούντιθ Ραανάν και τη 18χρονη κόρη της Νάταλι Ραανάν μετά από ομηρία 13 ημερών.

Οι πληροφορίες ανέφεραν πως οι ανθρωπιστικοί λόγοι για τους οποίους απελευθερώθηκαν οι δύο γυναίκες, είναι ότι η μητέρα είχε επιδεινωμένη υγεία τις τελευταίες μέρες.

Sports in

Και θα στο ξεπληρώσει η ιστορία…

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί μένει στο λιμάνι του και βάζει πλώρη για νέα θρυλικά κατορθώματα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024