Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Ισραήλ - Χαμάς: Βομβαρδίζουν τον τρίτο μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό στη Γάζα - Δύο ομήρους απελευθέρωσε η Χαμάς

Ισραήλ – Χαμάς: Βομβαρδίζουν τον τρίτο μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό στη Γάζα – Δύο ομήρους απελευθέρωσε η Χαμάς

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Αργά το βράδυ της Δευτέρας εντείνονται και πάλι οι βομβαρδισμοί στη Γάζα - Δύο ομήρους απελευθέρωσε νωρίτερα η Χαμάς

Τουλάχιστον 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Γάζα, στον σφοδρότερο βομβαρδισμό του Ισραήλ από τις 7 Οκτώβρη.

Οι πρώτες χερσαίες μάχες μικρής κλίμακας έγιναν χθες στο δυτικό τμήμα της λωρίδας της Γάζας, ενώ το Τελ Αβίβ έχει προαναγγείλει χερσαία εισβολή με τις ΗΠΑ να φαίνεται πως πιέζουν για να καθυστερήσει αν και οι ίδιες διέψευσαν τους ισχυρισμούς.

«Να απελευθερωθούν οι όμηροι και μετά μπορούμε να μιλήσουμε για κατάπαυση του πυρός» δήλωσε ο Μπάιντεν.

Την ίδια στιγμή η ένταση με το Λίβανο λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, με αναλυτές να προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης είναι μεγάλος.

Με το σταγονόμετρο περνά η ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο θύλακα, ενώ σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές το Ισραήλ βομβάρδισε χθες δίπλα σε τρία νοσοκομεία.

Χωρίς αποτέλεσμα παραμένουν οι όποιες διπλωματικές προσπάθειες, με τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη να πληθαίνουν σε όλον τον πλανήτη.

Δύο ομήρους απελευθέρωσε το βράδυ της Δευτέρας οι Χαμάς με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο νωρίτερα για απελευθέρωση συνολικά 50 αιχμαλώτων, κάτι που τελικά δεν προχώρησε.

Δείτε live εικόνα

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

05:30 Οι Google Maps και Waze απενεργοποιούν προσωρινά τα δεδομένα ζωντανής κυκλοφορίας στο Ισραήλ

Η Google απενεργοποιεί προσωρινά τις συνθήκες ζωντανής κυκλοφορίας στις εφαρμογές της υπηρεσίας χαρτογράφησης Google Maps και Waze (θυγατρική της Google) στο Ισραήλ, επιβεβαίωσε η εταιρεία τεχνολογίας τη Δευτέρα στο CNN σε είδηση του Geektime, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για μια πιθανή χερσαία εισβολή στη Γάζα.

«Όπως έχουμε κάνει στο παρελθόν σε καταστάσεις συγκρούσεων και ως απάντηση στην εξελισσόμενη κατάσταση στην περιοχή, απενεργοποιήσαμε προσωρινά τη δυνατότητα να βλέπουμε ζωντανές πληροφορίες για τις συνθήκες κυκλοφορίας και την επισκεψιμότητα (sic) από εκτίμηση για την ασφάλεια των τοπικών κοινοτήτων», δήλωσε εκπρόσωπος της Google Maps.
Η Google δεν ανέφερε αν τα εργαλεία θα απενεργοποιηθούν στο Ισραήλ, στη Γάζα ή και στα δύο. Δεν είπε επίσης αν η ενέργεια αυτή έγινε κατόπιν αιτήματος του Ισραηλινού στρατού.

Η Google έκανε μια παρόμοια κίνηση πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέφερε το Reuters. Στην Ουκρανία, η Google απενεργοποίησε προσωρινά τα δεδομένα οχημάτων σε πραγματικό χρόνο.

05:15 Ο Μπλίνκεν θα συμμετάσχει στην υπουργική σύνοδο του ΣΑ του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί την Τρίτη στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στην Υπουργική Σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί επίσης με ομολόγους του και αξιωματούχους του ΟΗΕ κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη.

04:50 Η οργάνωση Save the Children αναφέρει ότι τουλάχιστον 2.000 παιδιά σκοτώθηκαν στη Γάζα

Η διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση Save the Children ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, λέγοντας ότι ο αριθμός των παιδιών που έχουν σκοτωθεί στη λωρίδα έχει φτάσει τουλάχιστον τα 2.000.

«Καλούμε όλα τα μέρη να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία των ζωών των παιδιών και τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές «σκοτώνουν και τραυματίζουν παιδιά αδιακρίτως».

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανέφερε νωρίτερα ότι ο αριθμός των νεκρών από τις ισραηλινές επιθέσεις στο πολιορκημένο έδαφος έχει φθάσει τουλάχιστον τους 5.087, συμπεριλαμβανομένων 2.055 παιδιών και 1.119 γυναικών.

Η οργάνωση Save the Children πρόσθεσε ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά είναι «παγιδευμένα» στη Γάζα χωρίς ασφαλές μέρος για να πάνε. Η ανθρωπιστική οργάνωση προειδοποίησε για τις καταστροφικές επιπτώσεις της απουσίας φαρμάκων και ηλεκτρικής ενέργειας για την τροφοδοσία των υποδομών υγείας στον πυκνοκατοικημένο θύλακα.

«Το σύστημα υγείας [στη Γάζα] έχει φτάσει στο χειρότερο στάδιο της ιστορίας του», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Άσραφ Αλ Κούντρα, σε δήλωσή του νωρίς την Τρίτη.

04:25 Η νοσοκόμα του Ichilov λέει ότι οι ισραηλινοί όμηροι φαίνεται να είναι καλά στην υγεία τους

Νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Ichilov του Τελ Αβίβ αναφέρει σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή της ότι η Νουρίτ Κούπερ και η Γιοτσεβέντ Λίφσιτζ φαίνεται να είναι καλά στην υγεία τους μετά την άφιξή τους στο ισραηλινό ιατρικό κέντρο, αμέσως μετά την απελευθέρωσή τους.

Οι δύο ηλικιωμένες γυναίκες μιλούσαν και οι δύο και είχαν μια συναισθηματική επανένωση με τις οικογένειές τους, λέει η νοσοκόμα.

Οι γυναίκες ξεκουράζονται πριν οι γιατροί κάνουν πιο εξαντλητικές εξετάσεις για να προσδιορίσουν την ακριβή ιατρική τους κατάσταση.

Τόσο η Κούπερ όσο και η Λίφσιτζ ακολουθούσαν φαρμακευτική αγωγή, τα οποία πιθανότατα δεν μπόρεσαν να λάβουν κατά τη διάρκεια των δύο και πλέον εβδομάδων αιχμαλωσίας τους.

Η νοσοκόμα λέει ότι το νοσοκομείο θα έχει καλύτερη εικόνα της κατάστασής τους το πρωί.

04:00 Ποιοι έχουν επισκεφθεί ως τώρα το Ισραήλ για να εκφράσουν την στήριξή τους;

Μέχρι στιγμής πολλοί πρωθυπουργοί, υπουργοί εξωτερικών και άμυνας έχουν επισκεφθεί το Ισραήλ για να εκφράσουν την στήριξή τους ή την ανησυχία για τους οιμήρους.

Σε επίπεδο πρωθυπουργών, καγκελαρίων και προέδρων το Ισραήλ έχουν επισκεφθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Ρουμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και ο καγκελάριος της Γερμανίας.

Σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών το Ισραήλ επικέφθηκαν οι υπουργοί του Καναδά, των ΗΠΑ, της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Γερμανίας, της Ρουμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δεν έλειψαν και οι υπουργοί άμυνας των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ρουμανίας. Αύριο θα επισκεφθεί το Ισραήλ ο Ε.Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας, ενώ οι Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχουν ήδη επισκεφθεί το Ισραήλ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

03:35 Η Χαμάς ζητά από όλους τους Άραβες να πάρουν «ιστορική θέση»

Ο Ισμαήλ Χανίγιεχ επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, εξέδωσε ανακοίνωση όπου ζητά από τους άραβες ηγέτες να μπουν στον πόλεμο.
«Στο όνομα του Αλλάχ, του Πανάγαθου, του Ελεήμονος.

Αυτοί οι εγκληματίες δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ κανενός. Σκοτώνουν παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους, διαπράττοντας τις πιο αποτρόπαιες σφαγές σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Με αυτόν τον τρόπο, γράφουν μια σελίδα ντροπής στην αιματοβαμμένη ιστορία τους.

Οι τιτάνες της αντίστασης και τα λιοντάρια της μάχης θα τους καταδιώξουν. Τα οχυρά τους θα συντριβούν και δεν θα γνωρίσουν την ειρήνη, όσος χρόνος και αν χρειαστεί μέχρι ο λαός και τα παιδιά μας να απολαύσουν την ασφάλεια, την ελευθερία και την κυριαρχία πάνω στην ευλογημένη γη μας.

Ω ηγέτες των αραβικών και ισλαμικών χωρών, πόση ακόμα αιματοχυσία και σφαγές πρέπει να δείτε μπροστά σας για να θυμώσετε για τον Αλλάχ και να πάρετε ιστορική θέση ενάντια σε αυτή την παραβίαση του αίματος των παιδιών, των γυναικών και των γερόντων της Γάζας; Και η Δυτική Όχθη δεν είναι πολύ πίσω στον απολογισμό των μαρτύρων.

Προς τη Δύση, ποτισμένη με το αίμα του αθώου λαού μας, εσείς που ισχυρίζεστε ότι υπερασπίζεστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τις θέσεις σας υπέρ της γενοκτονίας στη Γάζα, έχετε πέσει μια για πάντα από το ρεκόρ της ανθρωπότητας και έχετε χτίσει ένα τείχος ανάμεσα σε εσάς και τους αραβικούς και ισλαμικούς λαούς που δεν θα πέσει ποτέ».

Ismail Haniyeh,
Επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.

03:15 Επικοινωνία μεταξύ των Υπουργών Άμυνας ΗΠΑ και Ισραήλ

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν για να τον ενημερώσει σχετικά με τις ισραηλινές στρατιωτικές προσπάθειες για την αποκατάσταση της ασφάλειας μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους Νew York Times.

Ο Όστιν υπογράμμισε τη σημασία του να επιτρέψει το Ισραήλ την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από την Αίγυπτο και τόνισε τη σημασία της προστασίας των Παλαιστινίων αμάχων κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τη συνεχιζόμενη παροχή βοήθειας ασφαλείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και εξέτασαν τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει το Υπουργείο Άμυνας για να αποτρέψει οποιονδήποτε κρατικό ή μη κρατικό παράγοντα που επιδιώκει να κλιμακώσει αυτόν τον πόλεμο», αναφέρεται.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν επέμειναν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν πει στο Ισραήλ τι να κάνει και εξακολουθούσαν να υποστηρίζουν την χερσαία εισβολή.

02:50 Μπάιντεν «οι ΗΠΑ δεσμεύονται να μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα στη Γάζα»

Ο Μπάιντεν δηλώνει ότι η κυβέρνησή του «παραμένει δεσμευμένη» να διασφαλίσει ότι οι Παλαιστίνιοι πολίτες στη Λωρίδα της Γάζας έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, ιατρική περίθαλψη και άλλη βοήθεια, χωρίς εκτροπή από τη Χαμάς».

Η Ουάσινγκτον έχει δεχθεί επικρίσεις επειδή δεν απαίτησε από το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς του στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος.

Αντιμετωπίζει μεγάλες αντιδράσεις στο εξωτερικό εν όψει εκλογών.

02:20 Ο Ισραηλινός στρατός «απάντησε» στην Χεσμπολάχ για τα πλήγματα με ρουκέτες

Ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε πως έπληξε τοποθεσίες της Χεζμπολάχ, μεταξύ των οποίων ένα στρατιωτικό φυλάκιο και έναν πύργο επιτήρησης, πιθανώς στο νότιο Λίβανο.

Ο στρατός λέει ότι τα πλήγματα είναι απάντηση σε βλήματα που εκτοξεύτηκαν από το λιβανέζικο έδαφος κατά τη διάρκεια της Δευτέρας.

Ένα βίντεο δείχνει δύο κτίρια να πλήττονται από τις αεροπορικές επιδρομές.

02:00 H Kίνα θα κάνει ο,τι μπορεί για να συμβάλει στην ειρήνη και την συμφιλίωση

Η Κίνα θα κάνει ό,τι μπορεί για να συμβάλει στη συμφιλίωση Παλαιστινίων-Ισραήλ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της στον Ισραηλινό ομόλογό του σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Κίνα θα υποστηρίξει επίσης σταθερά οποιαδήποτε λύση, εφόσον αυτή συμβάλλει στην ειρήνη, δήλωσε ο υπουργός Wang Yi, χαρακτηρίζοντας τη σύγκρουση «σημαντική επιλογή μεταξύ πολέμου και ειρήνης», ανέφεραν την Τρίτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Γουάνγκ κάλεσε επίσης το Ισραήλ να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία της ασφάλειας των Κινέζων πολιτών και των εκεί ιδρυμάτων, προσθέτοντας ότι «όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά θα πρέπει να τηρούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύουν την ασφάλεια των αμάχων».

01:40 Οι όμηροι εθεάθησαν να βγαίνουν από το ελικόπτερο και να μπαίνουν στο νοσοκομείο

Ένα ελικόπτερο του στρατού προσγειώθηκε στην ταράτσα του νοσοκομείο Ισίλοφ στο Τελ Αβίβ και ανεφέρθηκαν να αποβιβάζονται πολλά άτομα, εκ των οποίων ένα σε αναπηρική καρέκλα. Τα εβραιόφωνα μίντια, σύμφωνα με τους Times of Israel, κάνουν λόγο πως πρόκειτα για τις δύο ομήρους Γιοσεβέντ Λίφσιτζ και Νουρίτ Κούπερ.

01:18 «Δεν θα αναστείλουμε τη χερσαία επέμβαση για τους ομήρους»

Το Ισραήλ δεν θα αναστείλει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα «για χάρη» των ομήρων που κρατά η Χαμάς, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ στη γερμανική Bild.

«Αυτή τη στιγμή υποθέτουμε ότι [η Χαμάς] θέλει να χρησιμοποιήσει τους απαχθέντες ως διαπραγματευτικά χαρτιά. Αλλά δεν μπορεί να αποτρέψει την επίθεση.

Ενεργούμε με βάση πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών. Κάνουμε ό,τι μπορούμε σε αυτόν τον πόλεμο για να απελευθερώσουμε τους ομήρους. Αποστολή μας είναι η εξάλειψη της Χαμάς, των υποδομών της, και να απελευθερώσει τους απαχθέντες χωρίς να επιτρέψει στη Χαμάς να τους χρησιμοποιήσει για να αποτρέψει την εισβολή και να προστατευτεί. Αυτό δεν θα συμβεί».

01:07 Ο ΟΗΕ καλεί να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός»

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απηύθυνε έκκληση να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας τους ηγέτες των δυο εμπόλεμων πλευρών να κάνουν «θαρραλέες επιλογές».

«Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, η οποία θα σώσει τη ζωή αμάχων χάρη στην ταχεία και αποτελεσματική διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα» τόνισε ο Φόλκερ Τουρκ.

«Πρέπει να πρυτανεύσει η ανθρωπιά», επέμεινε, υπογραμμίζοντας πως «υπερβολικά πολλοί άμαχοι, ανάμεσά τους πάρα πολλά παιδιά, έχασαν ήδη τη ζωή τους — και στις δυο πλευρές».

Παλαιστίνιοι και ένα μωρό στην αγκαλιά μπροστά από ερείπια στην Khan Yunis, μετά από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Στη Λωρίδα της Γάζας, τον μικρό θύλακα όπου ζουν στοιβαγμένοι 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια άρχισε να φθάνει με το σταγονόμετρο από το Σάββατο, μέσω Αιγύπτου. Οι ποσότητες που παραδίδονται όμως είναι εντελώς ανεπαρκείς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Αν δεν φθάσει περισσότερη βοήθεια για τους Γαζαίους, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων, φαρμάκων, τροφίμων και νερού, τις επόμενες ημέρες, ή ακόμη και ώρες, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι στη Γάζα θα πεθάνουν, από πείνα, δίψα ή έλλειψη ιατρικής περίθαλψης», προειδοποίησε ο Τουρκ, δηλώνοντας «βαθιά ανήσυχος» για την επιβίωση των κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα, μη εξαιρουμένων «μελών του δικού μου προσωπικού» και άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ.

00:59 Παρέμβαση Ομπάμα – Η στάση του Ισραήλ μπορεί να σκληρύνει περαιτέρω στη στάση της Παλαιστίνης

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έγραψε ότι «είναι δυνατό για τους ανθρώπους με καλή θέληση να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και να αντιτίθενται σε ορισμένες πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα χωρίς να είναι αντισημίτες».

Σε ανάρτησή του στο Medium, ο Ομπάμα κάλεσε τον κόσμο να «υψώσει ανάστημα απέναντι στον αντισημιτισμό σε όλες του τις μορφές, παντού. Αυτό σημαίνει να απορρίπτουμε τις προσπάθειες να ελαχιστοποιήσουμε την τρομερή τραγωδία που μόλις υπέστη ο ισραηλινός λαός, καθώς και την ηθικά χρεοκοπημένη πρόταση ότι οποιαδήποτε αιτία μπορεί με κάποιο τρόπο να δικαιολογήσει τη σκόπιμη σφαγή αθώων ανθρώπων».

Προειδοποίησε ότι «η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να αποκόψει τρόφιμα, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα σε έναν αιχμάλωτο άμαχο πληθυσμό απειλεί όχι μόνο να επιδεινώσει μια αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση- θα μπορούσε να σκληρύνει περαιτέρω τη στάση των Παλαιστινίων για γενιές, να διαβρώσει την παγκόσμια υποστήριξη προς το Ισραήλ, να παίξει στα χέρια του Ισραήλ και να υπονομεύσει τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

00:51 Σφυροκοπά και πάλι τη Γάζα το Ισραήλ

Οι αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται στην Khan Younis.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ένα κτίριο στο οποίο βρίσκονταν κάτοικοι, έχει ισοπεδωθεί. Οχήματα ασθενοφόρων παραλάμβαναν τα θύματα που εγκλωβίστηκαν κάτω από τα ερείπια.

Επίσης, ένας πύραυλος έπληξε ένα κτίριο μπροστά από το νοσοκομείο Al-Nasr.

00:40 Κραυγή αγωνίας από χειρουργό στη Γάζα – «Χωρίς ρεύμα τα νοσοκομεία θα είναι ένας μαζικός τάφος»

Την αγωνία για τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας «έβγαλε» ένας Βρετανοπαλαιστίνιος χειρούργος που ταξίδεψε στον παλαιστινιακό θύλακα για να βοηθήσει, καθώς όπως προειδοποίησε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, το νοσοκομείο στο οποίο βρίσκεται «θα είναι απλώς ένας μαζικός τάφος».

Ο δρ. Γκασάν Αμπού-Σιτάχ περιέγραψε τη δραματική κατάσταση που επικρατεί και δήλωσε ότι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα «δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε για αυτούς τους τραυματίες» που βρίσκονται στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα όπου εργάζεται.

«Το σύστημα αποσυντίθεται και χωρίς κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστικό διάδρομο – όχι συμβολικά 14, 15, 20 φορτηγά για δυόμισι εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά έναν πραγματικό ανθρωπιστικό διάδρομο που θα επιτρέπει την εκκένωση αυτών των τραυματιών και θα επιτρέπει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας και την είσοδο ιατρικών ομάδων – χωρίς αυτό, θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή από αυτή που ήδη υπάρχει εδώ», δήλωσε ο Αμπού-Σιτάχ στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN τη Δευτέρα.

00:25 Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από ισραηλινό πλήγμα στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σάτι

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε πως πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε πλήγμα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στον καταυλισμό Αλ Σάτι, στο βορειοανατολικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

«Πολλά θύματα είναι γυναικόπαιδα, που καταπλακώθηκαν από τα ερείπια», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ασράφ αλ Κίντρα.

Ο προσφυγικός καταυλισμός Αλ Σάτι, γνωστός και ως «Beach camp», είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

00:15 AP: Στρατιωτικούς συμβούλους στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ

Το Πεντάγωνο έστειλε στρατιωτικούς συμβούλους, ανάμεσα στους οποίους και έναν έμπειρο στρατηγό του Σώματος Πεζοναυτών, στο Ισραήλ για να το βοηθήσει στον σχεδιασμό του για τον πόλεμο στη Γάζα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Associated Press.

Ο Τζέιμς Γκλυνν, ο οποίος στο παρελθόν βοήθησε στις επιχειρήσεις κατά του ISIS (ISIL) και υπηρέτησε στη Φαλούτζα του Ιράκ, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο Γκλυνν θα παρέχει επίσης για τον μετριασμό των απωλειών μεταξύ των αμάχων.

Οι σύμβουλοι δεν θα εμπλακούν στις μάχες.

00:07 Το Ισραήλ ευχαριστεί την Αίγυπτο και τον Ερυθρό Σταυρό μετά την απελευθέρωση των δύο ομήρων

Η ισραηλινή κυβέρνηση ευχαρίστησε την Αίγυπτο και τον Ερυθρό Σταυρό για το ρόλο τους στην απελευθέρωση της Yocheved Lifshitz και της Nurit Cooper, των δύο ηλικιωμένων ομήρων που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς νωρίτερα τη Δευτέρα.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού, αναφέρεται ότι οι δύο γυναίκες κατευθύνονται σε ισραηλινό ιατρικό κέντρο όπου θα τις περιμένουν οι συγγενείς τους.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση, οι IDF και όλες οι δυνάμεις θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εντοπίσουν τους αγνοούμενους Ισραηλινούς και να επιστρέψουν τους ομήρους με ασφάλεια» αναφέρεται.

Ακόμη αναφέρθηκε πως οι άντρες των δύο γυναικών κρατούνται από την Χαμάς.

23:56 Συνάντηση Νετανιάχου με τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό των IDF

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ συναντήθηκαν με τον αρχηγό των IDF Χερζλ Χάλεβι στο Τελ Αβίβ.

Νετανιάχου, Γκάλαντ και Χάλεβι / Πηγή: Kobi Gideon / GPO

Σημειώνεται ότι νωρίτερα εξέδωσαν κοινή δήλωση για τη συνεργασία τους που συνεχίζεται απρόσκοπτα με στόχο την εξόντωση της Χαμάς.

23:45 Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για τη δολοφονία ηγετικού στελέχους της

Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για τη «δολοφονία» του Όμαρ Νταράγμα, ηγετικού στελέχους της οργάνωσης που είχε συλληφθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Όμαρ Νταράγμα πέθανε σήμερα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες μέσα στη φυλακή όπου κρατείτο.

Στην πόλη Τουμπάς της Δυτικής Όχθης, μεταξύ Ναμπλούς και Τζενίν, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους μετά την είδηση του θανάτου του Νταράγμα σε ισραηλινή φυλακή.

Πηγή: ΑΠΕ, Times of Israel

23:37 Χαμάς: Αν σταματήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, θα απελευθερώσουμε τους ομήρους

Ο Khaled Meshaal, επικεφαλής του γραφείου της παλαιστινιακής ομάδας στη διασπορά, δήλωσε ότι οι όμηροι που κρατούνται από παλαιστινιακές ομάδες στη Γάζα θα απελευθερωθούν εάν το Ισραήλ σταματήσει τους βομβαρδισμούς του πολιορκημένου θύλακα.

«Αν σταματήσουν αυτή την επιθετικότητα, θα διαπιστώσετε ότι οι μεσολαβητές όπως το Κατάρ, η Αίγυπτος και κάποιες αραβικές χώρες και άλλοι θα βρουν έναν τρόπο να απελευθερώσουν τους ομήρους και να τους στείλουμε στα σπίτια τους» δήλωσε ο Meshaal στο Sky News τη Δευτέρα.

Ο Meshaal δήλωσε ότι 22 όμηροι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα.

Ερωτηθείς για τον θάνατο αμάχων στις 7 Οκτωβρίου κατά την επίθεση της Χαμάς, είπε: «Εάν υπήρξε κάποια δολοφονία, αυτή σίγουρα δεν ήταν σκόπιμη».

Πρόσθεσε ότι τα περάσματα στη Γάζα θα πρέπει να ανοίξουν και να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας.

«Αν αυτό συμβεί και υπάρξει κατάπαυση του πυρός, θα έρθουμε στο μεγάλο ερώτημα ποια ήταν η βασική αιτία αυτού που συνέβη και θα πούμε ότι είναι η κατοχή. Έτσι, το Ισραήλ θα πρέπει να αποσυρθεί από όλα τα κατεχόμενα εδάφη και θα έχουμε μια ευκαιρία να βρούμε λύση».

23:23  Το Ισραήλ χτύπησε και πάλι θέση της Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο

Οι IDF ανέφεραν ότι αεροσκάφος τους επιτέθηκε σε θέση της Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο πυρήνας ετοιμαζόταν να εκτοξεύσει πύραυλο σε ισραηλινό έδαφος κοντά στην περιοχή Mount Dov.

23:17 Οι γιατροί στη Γάζα χειρουργούν χωρίς μορφίνη ή παυσίπονα

Οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μορφίνη ή παυσίπονα για τη θεραπεία αμάχων, καθώς η πολιορκία του Ισραήλ στον θύλακα εξαντλεί κρίσιμες ιατρικές προμήθειες εν μέσω επίμονων βομβαρδισμών, δήλωσε τη Δευτέρα αξιωματούχος οργανισμού αρωγής.

«Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι τα κιτ τραύματος, τα κιτ χειρουργικής επέμβασης», δήλωσε ο Λίο Κανς, ο επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ιερουσαλήμ μιλώντας στον Μαξ Φόστερ του CNN.

«Όσον αφορά τη διαχείριση του πόνου, αυτό δεν συμβαίνει. Αυτή τη στιγμή έχουμε ανθρώπους που χειρουργούνται χωρίς να έχουν μορφίνη. Μόλις συνέβη σε δύο παιδιά».

Έχουμε πολλά παιδιά που είναι δυστυχώς μεταξύ των τραυματιών και συζητούσα με έναν από τους χειρουργούς μας, ο οποίος παρέλαβε χθες έναν 10χρονο, με εγκαύματα στο 60% της επιφάνειας του σώματος και δεν είχε να του δώσει παυσίπονα.

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να εμποδίζουν αυτά τα βασικά φάρμακα να φτάσουν στον πληθυσμό» πρόσθεσε ο Κανς.

23:09 Πλάνα από την απελευθέρωση των δύο ηλικιωμένων γυναικών

23:00 Προσωρινή «παύση πυρός» θα επιδιώξει ο Μακρόν στο Ισραήλ

Μια προσωρινή και ανθρωπιστικού χαρακτήρα «παύση πυρός», με στόχους την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή της Γάζας και την εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων για την απελευθέρωση ομήρων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και Γάλλοι, θα επιδιώξει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος θα επισκεφτεί αύριο Τρίτη το Ισραήλ.

Αυτό ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές σήμερα στο Παρίσι, σημειώνοντας ότι η γαλλική πρόταση δεν έχει το χαρακτήρα της κατάπαυσης του πυρός ή ακόμα περισσότερο της ανακωχής – που περιέχουν στοιχεία μονιμότητας,  αλλά αποσκοπούν στην απελευθέρωση των ομήρων, η οποία είναι και ο πρωταρχικός στόχος της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι οι τρομοκρατικές πράξεις της Χαμάς είναι απολύτως καταδικαστέες, ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά και ότι θα πρέπει να υπάρξει απόλυτος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και του δικαίου του πολέμου, κυρίως σε ότι αφορά το ζήτημα των ομήρων. Η γαλλική πλευρά εκτιμά πως σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ομήρων, που δεν είναι μόνο ισραηλινής υπηκοότητας, το Ισραήλ δεν θα πρέπει να αφεθεί μόνο του στις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς. Εκτιμά επίσης ότι μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να επιδιωχθεί η αποκλιμάκωση της βίας, ενώ μακροπρόθεσμα θεωρεί πως δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση παρά η δημιουργία δύο κρατών στην περιοχή, ενός για τους Ισραηλινούς και ενός για τους Παλαιστινίους.

22:50 UNRWA: Νεκροί τουλάχιστον 35 εργαζόμενοι στη Γάζα

Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ανέφερε τη Δευτέρα ότι μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 35 εργαζόμενοι του.

Ο οργανισμός πρόσθεσε ότι 40 εγκαταστάσεις έχουν επίσης υποστεί ζημιές εν μέσω των μαχών.

22:39 Έφτασαν στην Αίγυπτο οι δύο γυναίκες

Οι δύο ηλικιωμένες που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς έφτασαν στο αιγυπτιακό πέρασμα της Ράφα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου.

«Οι προσπάθειες της Αιγύπτου πέτυχαν να απελευθερώσουν δύο γυναίκες από τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε το ίδιο ΜΜΕ.

22:36 Μπάιντεν: Να απελευθερωθούν οι όμηροι και μετά μπορούμε να μιλήσουμε για κατάπαυση του πυρός

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι οι όμηροι που κρατούνται από τη  Χαμάς πρέπει να απελευθερωθούν, όταν ρωτήθηκε για την κατάπαυση του πυρός. «Θα πρέπει να αφήσουμε ελεύθερους αυτούς τους ομήρους και μετά να μιλήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

22:30 Νεκρή Ιταλοϊσραηλινή που αγνοείτο μετά την επίθεση της Χαμάς

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι ανακοίνωσε ότι η Ιταλοϊσραηλινή Λίλιαχ Λέα Χαβρόν, η τύχη της οποίας αγνοείτο από την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, είναι νεκρή.

Το πτώμα του συζύγου της, Εβιτάρ Κιπνίς, είχε εντοπιστεί πριν από λίγες ημέρες. Ζούσαν και οι δυο στο κιμπούτς Μπεερί, το οποίο απέχει λίγα χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας. Στο κιμπούτς αυτό, από την πρώτη ημέρα των ερευνών, εντοπίσθηκαν περισσότερα από εκατό πτώματα.

Ο Εβιτάρ Κιπνίς ήταν καλλιτέχνης και η γυναίκα του κοινωνικός λειτουργός η οποία είχε γεννηθεί στο Μπεερί. «Τα συλλυπητήριά μου στα παιδιά τους και στην οικογένειά τους, για την Ιταλία είναι ακόμη μια ημέρα πένθους», έγραψε στο διαδίκτυο ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

22:15 «Φήμες» τα περί απελευθέρωσης 50 ομήρων λέει η Χαμάς

Οι αναφορές για την επικείμενη απελευθέρωση 50 ομήρων είναι «φήμες» που μεταδίδονται από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, λέει εκπρόσωπος της Χαμάς.

«Δεν ξέρουμε γιατί διαδίδουν αυτές τις φήμες. Ίσως θέλουν να σαμποτάρουν την όλη διαδικασία ή να υπονομεύσουν αυτό το βήμα ή κάτι άλλο» προσέθεσε.

22:12 Ο Ερυθρός Σταυρός διευκόλυνε την απελευθέρωση των ομήρων

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «διευκόλυνε την απελευθέρωση δύο ακόμη ομήρων μεταφέροντάς τις έξω από τη Γάζα. Ο ρόλος μας ως ουδέτερος ενδιάμεσος μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών καθιστά δυνατή αυτή τη δουλειά. Είμαστε έτοιμοι να επισκεφτούμε τους εναπομείναντες ομήρους και να διευκολύνουμε οποιαδήποτε μελλοντική απελευθέρωση. Χαιρόμαστε που αυτά τα άτομα θα επανενωθούν σύντομα με τις οικογένειες και τους αγαπημένους τους» αναφέρει η ανακοίνωση.

22:05 Ισραηλινός στρατός: Είμαστε έτοιμοι για εισβολή

«Πολύ καλά προετοιμασμένες» είναι οι χερσαίες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με τον αρχηγό του επιτελείου των IDF, Herzi Halevi.

«Θέλουμε να φέρουμε τη Χαμάς σε σημείο εξόντωσης, την ηγεσία της, τη στρατιωτική της πτέρυγα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιτιθέμεθα με μεγάλη δύναμη. Σκοτώνουμε ανώτερους διοικητές, σκοτώνουμε πράκτορες, καταστρέφουμε υποδομές και δρούμε με μεγάλη αποφασιστικότητα» είπε ο Halevi σε διοικητές της 146ης Μεραρχίας στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με τους Times of Israel.

«Ένας ελιγμός στο νότο είναι καλά προετοιμασμένος».

Αναφερόμενος στην καθυστέρηση της χερσαίας επιχείρησης, ο Halevi λέει: «Υπάρχουν τακτικές, επιχειρησιακές και στρατηγικές εκτιμήσεις, οι οποίες μας έδωσαν περισσότερο χρόνο. Και οι δυνάμεις μας προετοιμάζονται καλύτερα, πράγμα που κάνουν και τώρα».

21:57 Αναφορές ότι το Ισραήλ επιβεβαίωσε την απελευθέρωση των ομήρων

Μετά την ανακοίνωση της Χαμάς ισραηλινά μέσα ανέφεραν ότι το Ισραήλ επιβεβαίωσε την απελευθέρωση των δύο γυναικών.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ το Ισραήλ δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις και ο Ερυθρός Σταυρός διευκόλυνε την απελευθέρωση των δύο ομήρων.

21:52 Ιατροδικαστές ακόμα προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τα θύματα από την επίθεση της Χαμάς

Στο ιατροδικαστικό ινστιτούτο του Τελ Αβίβ, η οσμή του θανάτου είναι αφόρητη: μέσα σε κουτιά, σε μεταλλικές κλίνες, απανθρακωμένα, ακρωτηριασμένα πτώματα σε αποσύνθεση. Εδώ κείτονται τα λείψανα των Ισραηλινών που σφαγιάστηκαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, μέχρι να εξεταστούν και να αναγνωριστούν από τους δικούς τους.

Υπάρχουν πτώματα παντού. Ή ανθρώπινα μέλη. Τριγύρω, ιατροδικαστές με πράσινες φόρμες προσπαθούν να ανασυνθέσουν τα σώματα, σε ένα μακάβριο παζλ.

Πριν εξεταστούν από τους ειδικούς, τα πτώματα τοποθετούνται σε φορεία, μέσα σε πλαστικούς, μαύρους σάκους. Ορισμένοι από τους σάκους είναι πολύ μικροί, σε παιδικό μέγεθος. Στον καθένα τους τοποθετείται ένα νούμερο. Τα φορεία φτάνουν από παντού, τα σπρώχνουν άνδρες, κυρίως Ορθόδοξοι Εβραίοι που δήλωσαν εθελοντές. Η θρησκεία τους ορίζει ότι ένας νεκρός δεν επιτρέπεται να ενταφιαστεί παρά μόνο εάν το σώμα είναι πλήρες. Για αυτό, κάνουν ό,τι μπορούν.

Ο γιατρός Κούγκελ κλαίει. «Κάνω αυτή τη δουλειά εδώ και 31 χρόνια. Ποτέ δεν είδα τέτοια βαρβαρότητα, τέτοια ωμότητα, τέτοια μανία. Είναι απλώς φριχτό», λέει.

21:45 Οι ΥΠΕΞ Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας ζητούν να μην στοχοποιούνται αθώοι πολίτες στη Γάζα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας ζήτησαν σήμερα από την Τεχεράνη να μην μπαίνουν στο στόχαστρο «αθώοι πολίτες» στη Γάζα, τον παλαιστινιακό θύλακα που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ σε αντίποινα για την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας, του Ιράν, της Τουρκίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκαν στην Τεχεράνη σήμερα για να συζητήσουν την κατάσταση στον Καύκασο. Στο επίκεντρο ωστόσο βρέθηκε και η κατάσταση στη Γάζα. «Υπογράμμισαν την ανάγκη να σταματήσει αμέσως η στοχοποίηση αθώων πολιτών», σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά το πέρας της συνάντησης.

Πηγή: ΑΠΕ

21:37 Ο Ισραηλινός στρατός δημοσιεύει βίντεο φερόμενου μέλους της Χαμάς, ομολογεί δολοφονίες

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο Ισραηλινός στρατός απέστειλε σε δημοσιογράφους βίντεο, το οποίο δεν έχει ανέβει ή επιβεβαιωθεί ακόμα, στο οποίο φερόμενο μέλος της Χαμάς ομολογεί υπό ανάκριση πως υπήρχε εντολή για σφαγές και ακρότητες στα κιμπούτς την 7η Οκτωβρίου.

Στο βίντεο περιγράφεται ένα άτομο, με θολό πρόσωπο το οποίο αναφέρει τις οδηγίες που είχαν λάβει οι μαχητές της Χαμάς κατά την διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

21:26 Το Πεντάγωνο δεν θεωρεί πως η ηγεσία του Ιράν έχει δώσει εντολή για επιθέσεις στα αμερικανικά στρατεύματα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν πως έχει δοθεί εντολή από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για επιθέσεις σε Αμερικανούς στρατιώτες στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου έπειτα από μια αύξηση των επιθέσεων σε Ιράκ και Συρία που αποδίδονται σε φιλοϊρανικές οργανώσεις.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν βρεθεί κατ΄ επανάληψη στο στόχαστρο πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, μετά την επίθεση μαχητών της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

«Δεν θεωρούμε απαραίτητα πως το Ιράν τούς έχεις δώσει ρητή εντολή να εξαπολύσουν τέτοιου είδους επιθέσεις» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ.

Πιεζόμενος να απαντήσει σε ερωτήσεις για το θέμα αυτό, ο Ράιντερ πρόσθεσε: «Δεν έχουμε δει κάποια ρητή εντολή, για παράδειγμα, από τον ανώτατο ηγέτη, που να λέει: ‘Πηγαίνετε και κάντε αυτό’».

Ο Ράιντερ είπε, ωστόσο, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν εντέλει πως η Τεχεράνη φέρει ευθύνη για τέτοιες επιθέσεις από ένοπλες οργανώσεις «λόγω του γεγονότος ότι υποστηρίζονται από το Ιράν».

Πηγή: ΑΠΕ

21:14: «Απελευθερώσαμε δύο ομήρους» λέει η Χαμάς

«Απελευθερώσαμε δύο ομήρους» λέει εκπρόσωπος της Χαμάς, σύμφωνα με τη haaretz.

Όπως ανακοίνωσε το ένοπλο τμήμα της Χαμάς, οι ταξιαρχίες Αλ Κασάμ ανακοίνωσαν ότι απελευθέρωσαν τη Νούριτ Γιτζάκ και τη Γιοτσεβέντ Λίσιτζ για «ανθρωπιστικούς λόγους» και «χωρίς κάποιο αντάλλαγμα».

21:12 Το Ισραήλ σκότωσε τον διοικητή της Χαμάς υπεύθυνο για τις επιθέσεις με αντιαρματικούς πυραύλους

Οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναφέρουν ότι σε αεροπορική επιδρομή το πρωί της Δευτέρας σκοτώθηκε ο επικεφαλής της μονάδας αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων της Χαμάς στη βόρεια Γάζα, Ιμπραχίμ αλ Σακέρ.

Οι IDF λένε ότι ο αλ Σακέρ ήταν υπεύθυνος για την πυραυλική επίθεση που σκότωσε τον επιλοχία Omer Tabib κατά τη διάρκεια του πολέμου του Μαΐου του 2021.

Η οικογένεια του Tabib έχει ενημερωθεί, λέει ο στρατός.

Επιπλέον, οι IDF λένε ότι ο αλ Σακέρ «ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την καθοδήγηση πολλαπλών επιθέσεων με αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους προς το ισραηλινό έδαφος και συγκεκριμένα εναντίον στρατιωτών των IDF».

21:09 Σειρήνες στις συνοριακές κοινότητες της Γάζας

Σειρήνες ηχούν στις συνοριακές κοινότητες της Γάζας.

21:05 «Λιγότεροι από 50 όμηροι αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι απόψε»

Πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα είπε ότι ο αριθμός που ενδέχεται να απελευθερωθεί απόψε αναμένεται να είναι σχετικά χαμηλός σε σύγκριση με την αναφορά των New York Times για 50 άτομα.

Η ίδια πηγή, που επικαλείται η Haaretz, πρόσθεσε ότι ο ισχυρισμός για απελευθέρωση 50 ομήρων δεν προέκυψε στις συζητήσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή.

20:59 Λευκός Οίκος: Οι ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να «αποφασίζουν μόνες τους» πώς θα διεξάγουν επιχειρήσεις

Εν μέσω αναφορών ότι οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ να καθυστερήσει την αναμενόμενη χερσαία εισβολή του στη Γάζα εν μέσω διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι εναπόκειται στον ισραηλινό στρατό να λάβει τις δικές του αποφάσεις.

«Η άποψή μας είναι ότι ο ισραηλινός στρατός πρέπει να αποφασίσει μόνος του πώς θα διεξάγει τις επιχειρήσεις» δήλωσε ο Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Al Jazeera.

«Δεν είναι δουλειά μας να τους υπαγορεύουμε όρους και σίγουρα δεν είναι δουλειά μας να προεξοφλούμε οποιεσδήποτε μελλοντικές επιχειρήσεις, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτό θα ήταν ανάρμοστο» είπε.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά από το Ισραήλ να καθυστερήσει την χερσαία εισβολή στη Γάζα προκειμένου να κερδίσει χρόνο για περισσότερες διαπραγματεύσεις σχετικά με τους ομήρους.

20:53 Επικοινωνία φον ντερ Λάιεν – Αμπάς

Επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς είχε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αυτές είναι πολύ δύσκολες στιγμές για τον παλαιστινιακό λαό που έχει προδοθεί από τη Χαμάς, είπα στον Πρόεδρο Αμπάς στο τηλέφωνο. Μετέφερα σε αυτόν και στις οικογένειες εκείνων που έχασαν αθώες ζωές τα θερμά μου συλλυπητήρια» ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Συμπλήρωσε ότι κατέστησε σαφές ότι «στις νόμιμες προσπάθειές του να πολεμήσει τους τρομοκράτες της Χαμάς, το Ισραήλ πρέπει να επιδιώξει να προστατεύσει τις ζωές των αμάχων και να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Τέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής, επισήμανε ότι «η ΕΕ συνεργάζεται με εταίρους για να καλύψει τις ανθρωπιστικές ανάγκες των ευάλωτων Παλαιστινίων».

20:47 Νέες απειλές από τους Φρουρούς της Επανάστασης: Θα χτυπήσουμε με πύραυλο εάν χρειαστεί

Μετά τις δηλώσεις του Ισραηλινού υποστράτηγου Μάικλ Έντελσταϊν περί εμπλοκής του Ιράν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, Ιρανός διοικητής υπονόησε ότι ο στρατός θα χτυπήσει το Ισραήλ ακόμα και με πύραυλο αν χρειαστεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλείται το Sky News, ανώτατο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης, ο Ali Fadavi, άφησε να εννοηθεί ότι το Ιράν θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χτυπήσει το Ισραήλ.

«Ορισμένοι θεωρούν ότι μια άμεση πυραυλική επίθεση στη Χάιφα είναι η πιο πρακτική ενέργεια. Θα προχωρήσουμε σε αυτήν την ενέργεια χωρίς δισταγμό, εάν κριθεί απαραίτητο». «Ωστόσο, δεν είμαι εγώ αυτός που καθορίζει την αποστολή» συμπλήρωσε ο Ali Fadavi.

20:42 Η πρώτη γυναίκα μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πόλη της Γάζας

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΧαμάςJamila Al-Shanti, σκοτώθηκε μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο σπίτι της στην πόλη της Γάζας, ανέφερε η Χαμάς, σύμφωνα με το CNN.

«Ένα μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κινήματος της Χαμάς, η Δρ Τζαμίλα Αλ-Σάντι, μαρτύρησε στον κατοχικό βομβαρδισμό του σπιτιού της στη Λωρίδα της Γάζας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Δρ Τζαμίλα Αλ-Σάντι ίδρυσε τη γυναικεία πτέρυγα του κινήματος της Χαμάς στη Γάζα και ήταν η πρώτη γυναίκα μέλος του πολιτικού του γραφείου, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Η Αλ-Σάντι ήταν χήρα του συνιδρυτή της Χαμάς Αμπντέλ Αζίζ Αλ-Ραντίσι.

20:36 Δημόσιες ακροάσεις για τις συνέπειες της κατοχής του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο

Το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) θα πραγματοποιήσει δημόσιες ακροάσεις για να επιτρέψει στα μέρη να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τις νομικές συνέπειες της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ προτού εκδώσει τελικά μια μη δεσμευτική νομική γνώμη.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών είχε ζητήσει τον Δεκέμβριο από το ICJ να εκφράσει την άποψή του σχετικά με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Οι ακροάσεις στην Χάγη θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου.

20:31 «Όλα έτοιμα για απελευθέρωση ομήρων»

Το ειδησεογραφικό δίκτυο I24 μεταδίδει ότι 50 όμηροι με διπλή υπηκοότητα κατευθύνονται προς τη νότια Γάζα, όπου πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι υπό την επιτήρηση του Ερυθρού Σταυρού.

Οι Times of Israel δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

Την ίδια ώρα διπλωματική πηγή από το Ισραήλ αναφέρει ότι «το Ισραήλ δεν θα συμμετάσχει στην επιλογή των ξένων ομήρων που θα απελευθερωθούν».

Ο εκπρόσωπος των IDF, Daniel Hagari, δεν διαψεύδει τις πληροφορίες, αλλά λέει ότι ο κόσμος θα ενημερώνεται όταν υπάρχει κάτι που γνωρίζει με βεβαιότητα.

20:25 Μπορέλ: Αναγκαία η κατάπαυση του πυρός για να περάσει η βοήθεια στη Γάζα

H ανάγκη για «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να περάσει ανεμπόδιστα η βοήθεια, αναγνωρίστηκε από τους περισσότερους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασαν σήμερα στο Λουξεμβούργο. Αυτό ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σε συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι η θέση της ΕΕ θα καθοριστεί από τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 26 και 27 Οκτωβρίου. Εξήγησε ότι «παύση εχθροπραξιών» δεν σημαίνει «κατάπαυση του πυρός» – όπως ζήτησαν τα Ηνωμένα Έθνη στη Διεθνή Διάσκεψη του Καϊρου – αλλά μια προσωρινή εκεχειρία για να μπορέσει να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, χωρίς να κινδυνεύσει από τα πυρά των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ή της Χαμάς. Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στα θύματα μεταξύ του προσωπικού της UNWRA – της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τη βοήθεια στους παλαιστίνιους πρόσφυγες.

20:19 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Τουλάχιστον 5.087 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα από τις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων 2.055 παιδιών και 1.119 γυναικών.
  • Μόνο 54 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν εισέλθει στη Γάζα μέχρι στιγμής.
  • Τα νοσοκομεία της Γάζας λένε ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς καύσιμα, τα οποία το Ισραήλ έχει αποκλείσει από την είσοδο στον παλαιστινιακό θύλακα.
  • Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Δύση ότι έδωσαν στο Ισραήλ «άδεια να σκοτώνει».
  • Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Χαμάς πρόκειται να απελευθερώσει 50 ομήρους, οι οποίοι έχουν διπλή υπηκοότητα.
  • Το ολονύχτιο σφυροκόπημα στη Γάζα άφησε πίσω του πολλούς νεκρούς σε αυτό που έχει περιγραφεί από τις παλαιστινιακές αρχές ως η πιο αιματηρή μέρα των βομβαρδισμών

20:13 «Σιδερένιο Κεντρί» – Το νέο όπλο που χρησιμοποίησε το Τελ Αβίβ

Ένα νέο όπλο γνωστό ως «Σιδερένιο Κεντρί» (Iron Sting), χρησιμοποίησε το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, ενάντια στους μαχητές της Χαμάς. Από τους βομβαρδισμούς και τα χτυπήματα μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 5.000 Παλαιστίνιοι ανάμεσά τους αρκετά παιδιά και απλοί πολίτες.

Το γεγονός έκανε γνωστό η ίδια Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ (IAF), η οποία σε ανάρτησή της στο X (πρώην Twitter) δημοσίευσε ένα βίντεο, στο οποίο το όπλο αναφέρεται ως «Ατσάλινο Κεντρί» (Steel Sting), παρόλο που οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) και η κατασκευάστρια εταιρεία Elbit Systems, το αποκαλούν «Σιδερένιο Κεντρί» (Iron Sting).

20:10 Δεν πρέπει να δίνεται στο Ισραήλ «άδεια να σκοτώνει» λέει ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός καταδίκασε σήμερα τις απόψεις που δίνουν «στο Ισραήλ άδεια να σκοτώνει» αφού η Ουάσινγκτον και ευρωπαϊκές χώρες, επικαλούμενες το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, επιφυλάχθηκαν να καλέσουν σε ένα τέλος των πληγμάτων του στη Γάζα.

«Αυτό που ακούμε από το στόμα των ηγετών της κατοχής [σ.σ. Ισραήλ] σχετικά με τις ετοιμασίες για μια χερσαία εισβολή σημαίνει περισσότερα εγκλήματα, θηριωδίες και αναγκαστικές εκτοπίσεις» δήλωσε ο Μοχάμεντ Στάγεχ κατά την έναρξη συνεδρίασης της παλαιστινιακής κυβέρνησης στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

20:08 NYT: Κάναμε λάθος για την έκρηξη στο νοσοκομείο al Ahli στη Γάζα

Το δημοσίευμα των ΝΥΤ για την έκρηξη στο νοσοκομείο

«Κάναμε λάθος» δηλώνουν οι New York Times για το δημοσίευμά τους σχετικά με την κάλυψη της έκρηξης στο νοσοκομείο al Ahli στη Γάζα.

Η ανακοίνωση των συντακτών των NYT αναφέρει ότι «βασίστηκαν πολύ περισσότερο» στους ισχυρισμούς της Χαμάς από όσο έπρεπε.

Από την πρώτη στιγμή της έκρηξης στο νοσοκομείο Αλ Αχλί της Γάζας ξεκίνησαν και οι εκατέρωθεν κατηγορίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για το ποιος την προκάλεσε, με τους ισλαμιστές να κατηγορούν την Ιερουσαλήμ και αντίθετα το Ισραήλ να κατηγορεί την Ισλαμική Τζιχάντ.

20:01 IDF: «Αν η Χαμάς παραδοθεί άνευ όρων, δεν θα εισβάλουμε»

Εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων δήλωσε ότι ο στρατός «πιθανώς» θα εισβάλει στη Γάζα εκτός κι αν η Χαμάς «παραδοθεί άνευ όρων».

Μιλώντας στο ABC Radio Melbourne, ο αντισυνταγματάρχης Τζόνοθαν Κόνρικους δεν έδωσε απάντηση στο γιατί έχει καθυστερήσει η χερσαία εισβολή, αντ’ αυτού είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα «διαλύσουν πλήρως τη Χαμάς».

«Αν η Χαμάς έβγαινε από τις κρυψώνες της, επέστρεφαν τους ομήρους μας -και τους 212- και παραδοθούν άνευ όρων, τότε ο πόλεμος θα τελείωνε», τόνισε, για να προσθέσει: «Αν δεν το κάνουν, μάλλον θα πρέπει να μπούμε και να το κάνουμε μόνοι μας».

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ώρες έρχονται αντιφατικές πληροφορίες από το Ισραήλ για τη χερσαία εισβολή ενώ διεθνή δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ πιέζουν το τελ Αβίβ να καθυστερήσει.

Στον απόηχο των αντιφάσεων, ήρθε η κοινή δήλωση Νετανιάχου, υπουργείου Άμυνας και IDF ότι συνεργάζονται από κοινού για την εξόντωση της Χαμάς.

19:54 Η Χαμάς εξετάζει το ενδεχόμενο απελευθέρωσης ομήρων με αντάλλαγμα καύσιμα

Πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων δήλωσε, σύμφωνα με τη haaretz, ότι είναι πιθανό η Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους τη Δευτέρα, τονίζοντας,  ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν έχει αποφασιστεί ακόμα.

19:51 Πόσο πιθανή είναι η χρήση χημικών όπλων στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Το κατά πόσο είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθούν όπλα μαζικής καταστροφής όπως είναι τα χημικά όπλα στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, εξήγησε μιλώντας στο MEGA και στο Live News ο Θόδωρος Λιόλιος, αναπληρωτής Κοσμήτορας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής & Οπλικών Επιστημών.

Όπως επισήμανε αρχικά, σε κάθε πόλεμο, οι αντιμαχόμενες πλευρές χρησιμοποιούν επικοινωνιακά το χαρτί των χημικών όπλων για να κατηγορήσουν τον αντίπαλο και να κινητοποιήσουν υπέρ τους την διεθνή κοινότητα.

19:45 Κοινή δήλωση Νετανιάχου, υπουργείου Άμυνας και IDF

Το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) εξέδωσαν μια σπάνια κοινή δήλωση που διαβεβαιώνει τη «στενή και πλήρη συνεργασία» μεταξύ τους.

«Συνεργαζόμαστε στενά, όλο το εικοσιτετράωρο, για να οδηγήσουμε το Κράτος του Ισραήλ σε μια αποφασιστική νίκη επί της Χαμάς» αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

19:41 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια

20 φορτηγά πέρασαν σήμερα από το πέρασμα της Ράφα στη Γάζα, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

«Αυτό είναι το τρίτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας από την αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο, το οποίο περιλαμβάνει τρόφιμα, φάρμακα και ιατρικό υλικό».

19:30 Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη

Δύο Παλαιστίνοι σκοτώθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαλαζόν, κοντά στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Κάτοικοι της περιοχής είπαν στο Reuters ότι οι ισραηλινές δυνάμεις μπήκαν στον καταυλισμό και έκαναν πολλές συλλήψεις. Οι στρατιώτες συγκρούστηκαν με ενόπλους και με κάποιους νέους που εκτόξευαν πέτρες εναντίον τους.

Τουλάχιστον 95 Παλαιστίνοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη αφού ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, πριν από δύο εβδομάδες.

19:16 Γκάλαντ: Το επόμενο στάδιο του πολέμου θα είναι μια θανατηφόρα επίθεση από στεριά, αέρα και θάλασσα

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε, σύμφωνα με τη haaretz, ότι ο στρατός «προετοιμάζεται διεξοδικά για το επόμενο στάδιο [του πολέμου], το οποίο θα είναι μια θανατηφόρα και πολυμέτωπη επίθεση – από αέρος, θαλάσσης και ξηράς» αναφερόμενος στη σχεδιαζόμενη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα.

19:09 «Επαναλαμβανόμενοι οι βομβαρδισμοί κοντά στο νοσοκομείο al-Quds.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) αναφέρει ότι «επαναλαμβανόμενες, βίαιες» ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιούνται κοντά στο νοσοκομείο al-Quds στην πόλη της Γάζας.

Η Ερυθρά Ημισέληνος έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις απειλούν να βομβαρδίσουν το νοσοκομείο, το οποίο φιλοξενεί χιλιάδες εκτοπισμένους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

19:04 Τέσσερις αλήθειες για το ρόλο των κρυπτονομισμάτων στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας

Ο ρόλος των κρυπτονομισμάτων στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και διαφόρων ένοπλων ριζοσπαστικών ομάδων έχει τεθεί εκ νέου στο μικροσκόπιο μετά την φονική επίθεση που εξαπέλυσε στο Ισραήλ η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς.

Το Ισραήλ έχει κατασχέσει λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που, σύμφωνα με ισχυρισμούς του, συνδέονται με τη Χαμάς. Οι αμερικανοί βουλευτές προέτρεψαν την κυβέρνηση να πατάξει τη χρήση κρυπτονομισμάτων από τη Χαμάς και τις όμορες εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Αλλά τα κρυπτονομίσματα είναι μόνο ένας τρόπος με τον οποίο βίαιες μαχητικές ομάδες και οργανώσεις που χαρακτηρίζονται από τη Δύση ως «τρομοκρατικές», λαμβάνουν χρήματα τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούν για τους σκοπούς τους.

18:57 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι χτύπησε πυρήνες της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δηλώνουν ότι πραγματοποίησαν πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον δύο ακόμη πυρήνων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο που φέρονται να προετοιμάζουν επιθέσεις με αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους.

18:50 Σχεδόν 20.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν στο Λίβανο

Σχεδόν 20.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους στο νότιο Λίβανο από τις αρχές Οκτωβρίου, ανέφερε υπηρεσία του ΟΗΕ, την ώρα που κλιμακώνεται η βία στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

18:39 UNRWA: Η κατάσταση στη Γάζα είναι «πραγματική ανθρώπινη καταστροφή»

Η UNRWA αναφέρει ότι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι μια «πραγματική ανθρώπινη καταστροφή».

Η υπηρεσία του ΟΗΕ μοιράστηκε μηνύματα από Παλαιστίνιους στη Γάζα, οι οποίοι ανέφεραν ότι τους τελείωσε το νερό και δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και 12 ημέρες.

Τα μηνύματα δείχνουν ότι κάποιοι πίνουν νερό που βράζουν, ενώ φοβούνται ότι το αέριο για το μαγείρεμα θα τελειώσει σύντομα.

18:31 Αναφορές για απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς

Οι New York Times, επικαλούμενοι ανώτερο ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο, αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για την απελευθέρωση περίπου 50 ομήρων της Χαμάς, ατόμων με διπλή υπηκοότητα, «βάσει συνομιλιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ».

Ο γερουσιαστής του Ροντ Άιλαντ Τζακ Ριντ, ο οποίος είναι επικεφαλής της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, λέει στους Times ότι το Ισραήλ θα πρέπει να καθυστερήσει μια χερσαία εισβολή για να επιτρέψει τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες, που το να βιαστούμε δεν είναι πιθανώς η καλύτερη προσέγγιση» λέει, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Το δελτίο ειδήσεων του καναλιού 12, επικαλούμενο ισραηλινή πηγή, αναφέρει ότι η συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει σύντομα.

18:25 Αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία φέρονται να δέχθηκαν επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία φέρονται να δέχθηκαν επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με το Reuters. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

18:17 Αναβάλλονται για τρεις μήνες οι τοπικές εκλογές

Η Κνεσέτ (ισραηλινό κοινοβούλιο) ενέκρινε την αναβολή των τοπικών εκλογών για τρεις μήνες.

18:11 Σούνακ: Η έκρηξη στο νοσοκομείο al Ahli φαίνεται ότι προκλήθηκε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα

Η έκρηξη στο νοσοκομείο Al-Ahli στην πόλη της Γάζας την Τρίτη προκλήθηκε πιθανότατα από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από το εσωτερικό της Γάζας, δήλωσε τη Δευτέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σουνάκ.

Ο Σουνάκ δεσμεύτηκε επίσης ότι η κυβέρνηση θα παράσχει επιπλέον 20 εκατομμύρια λίρες για τη στήριξη των Παλαιστινίων στη Γάζα.

18:05 Συσσίτιο στη Ράφα – Συγκλονιστικές εικόνες

Παλαιστίνιοι, που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω ισραηλινών επιδρομών, συγκεντρώνονται για να πάρουν το μερίδιό τους από τρόφιμα που προσφέρουν εθελοντές σε ένα σχολείο του ΟΗΕ στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Παλαιστίνιοι περιμένουν στην ουρά για λίγο φαγητό

Δεκάδες παιδιά περιμένουν στο συσσίτιο στη Ράφα

18:00 IDF: Νέα ανταλλαγή πυρών στα σύνορα με τον Λίβανο

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού, Ντάνιελ Χάγκαρι, δήλωσε ότι αντάλλαξαν πυρά με ενόπλους  στα σύνορα με τον Λίβανο.

17:55 Οι Φρουροί της Επανάστασης αρνούνται τα περί ανάμειξης του Ιράν στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Απέρριψε τις αναφορές του Ισραηλινού στρατηγού Μάικλ Έντελσταϊν «για περί ανάμειξης του Ιράν» στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο υπαρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης Αλί Φανταβί.

Ο Αλί Φανταβί σημείωσε ότι οι δυνάμεις της Παλαιστίνης είναι ανεξάρτητες και έχουν αναβαθμίσει τον στρατιωτικό τους εξοπλισμό εδώ και χρόνια.

Πρόσθεσε ότι «η αυτόνομη στρατιωτική επιχείρηση των παρατάξεων της Παλαιστινιακής αντίστασης άφησε τους Ισραηλινούς σε σοκ», υπογραμμίζοντας ότι το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome του Ισραήλ «αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά αποτυχία».

Παράλληλα, Ιρανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η Τεχεράνη «υποστηρίζει σθεναρά» την Παλαιστίνη, χωρίς, όμως, να εμπλέκεται στη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ισραήλ.

17:51 Ισραήλ: Ο νόμος για την αποζημίωση των οικογενειών πεσόντων στρατιωτών ισχύει και για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, διευκρίνισε ότι ο νόμος για τις οικογένειες των στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Χαμάς ισχύει και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο νόμος ορίζει ποια μέλη της οικογένειας  των στρατιωτών που πέθαναν στη μάχη δικαιούνται αποζημίωση.

17:46 Ο Χέρτζογκ έδειξε βιογραφία βομβιστή σαν «εγχειρίδιο κατασκευής χημικού όπλου»

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, παρουσίασε «ντοκουμέντα» τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο βρέθηκαν σε έναν νεκρό μαχητή της Χαμάς στο κιμπούτς Μπέερι,  και τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο αποτελούν «αποδείξεις» ότι η οργάνωση σχεδίαζε να δημιουργήσει χημικά όπλα και να τα χρησιμοποιήσει, κάτι που όμως τελικά δεν ισχύει.

Σύμφωνα με το Middle East Eye, τα ντοκουμέντα που παρουσίασε ο πρόεδρος του Ισραήλ είναι μία ανεπίσημη βιογραφία του Ραμζί Γιουζέφ που ήταν ανάμεσα στους βομβιστές της επίθεσης στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 1993.

17:37 Ακτιβιστές διαδήλωσαν υπέρ της Παλαιστίνης στη Χάγη

Ακτιβιστές κατέλαβαν την είσοδο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη, διαμαρτυρόμενοι κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο με τη Χαμάς.

Οι ακτιβιστές της ομάδας Extinction Rebellion κρατούσαν ένα πανό που έγραφε: «ο Νετανιάχου είναι εγκληματίας πολέμου».

17:26 «Περιμένουμε εντολή από τον Νετανιάχου, πρέπει να μπούμε στη Γάζα» λέει ο ισραηλινός στρατός

«Πρέπει να μπούμε βαθιά μέσα στη Γάζα, ανεξάρτητα από το κόστος των απωλειών, είμαστε εν αναμονή της εντολής Νετανιάχου» λέει ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με τη haaretz.

17:20 Ισραηλινός υποστράτηγος: «Το Ιράν εμπλέκεται στην επίθεση της Χαμάς»

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι το Ιράν εμπλέκεται στην επίθεση της Χαμάς και ότι έχει αποδείξεις, τις οποίες, ωστόσο δεν παρουσιάζει.

Ο υποστράτηγος Μάικλ Εντελστάιν δήλωσε ότι «έχουμε αποδείξεις για την εμπλοκή του Ιράν» αλλά αρνήθηκε να διευκρινίσει ποια είναι αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία.

«Δεν μπορώ να επεκταθώ πάρα πολύ, αλλά μπορείτε να καταλάβετε τι εννοώ. Όχι μόνο για τον εξοπλισμό, αλλά για κάτι περισσότερο από αυτό» είπε, σύμφωνα με το Sky News.

17:15 «Μας σφάζουν και σκοτώνουν τα παιδιά μας, φτάνει»

Να σταματήσουν οι ανελέητοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα παρακαλούν οι κάτοικοι.

«Δεν θέλουμε βοήθεια, θέλουμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας- φτάνει πια με το να σκοτώνουν τα παιδιά μας και να μας σφάζουν» συγκλονίζει η Aziza Abu Mar.

«Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε ούτε την ημέρα ούτε τη νύχτα εξαιτίας των βομβαρδισμών και της δυστυχίας στην οποία ζούμε. Αρκετά, δεν έχουμε πια υπομονή, είμαστε εξαντλημένοι, δεν αισθανόμαστε πια άνθρωποι» λέει στο Al Jazeera.

17:06 Λίβανος: Δεν θέλουμε πόλεμο με το Ισραήλ

Η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν επιθυμεί πόλεμο με το Ισραήλ, δήλωσε ο υπηρεσιακός Πληροφοριών της χώρας, Ζιάντ Μακάρι, σε συνέντευξή του στο RIA Novosti, που αναμεταδίδει το CNN.

«Η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν θέλει πόλεμο. Εάν, Θεός φυλάξοι, συμβεί αυτό, θα το αντιμετωπίσουμε» δήλωσε και τόνισε ότι «τέτοιες απειλές από το Ισραήλ είναι σύνηθες φαινόμενο».

«Το Ισραήλ συνηθίζει να εκτοξεύει απειλές και σχεδόν κάθε εβδομάδα ο ένας ή ο άλλος ισραηλινός πολιτικός ή στρατιωτικός αξιωματούχος απειλεί τον Λίβανο και υπόσχεται να καταστρέψει τη χώρα. Οι απειλές του Νετανιάχου έχουν γίνει μόνιμο φαινόμενο για το Ισραήλ» είπε χαρακτηριστικά.

16:57 ΟΗΕ: Ο μισός πληθυσμός της Γάζας -και παραπάνω- έχει εκτοπιστεί από τις εστίες του

Το γραφείο ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ (OCHA) ανακοίνωσε ότι περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι από τον πληθυσμό της Γάζας -περισσότεροι από τους μισούς- είναι πλέον εσωτερικά εκτοπισμένοι, με πολλούς να αναζητούν καταφύγιο σε υπερπλήρη καταφύγια έκτακτης ανάγκης του ΟΗΕ.

Το Ισραήλ ζήτησε από τους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν τον βορρά.

Ο ΟΗΕ εκτιμά, όπως αναφέρει ο Guardian, ότι εκατοντάδες -πιθανώς χιλιάδες- άνθρωποι, που είχαν τραπεί σε φυγή, επέστρεφαν τώρα στο βορρά λόγω των αυξημένων βομβαρδισμών στο νότο και της έλλειψης καταφυγίων.

Χάρτης της Γάζας

16:49 Με τον πρόεδρο του Ισραήλ μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πριν από την αναχώρησή του από το Ισραήλ τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτζογκ (Isaac Herzog), τον οποίο δεν μπόρεσε να συναντήσει σήμερα κατά την παραμονή του στην Ιερουσαλήμ, λόγω του προγράμματος του Χέρτζογκ σε άλλο σημείο της χώρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνομιλία τους ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον ισραηλινό λαό.

16:42 «Τρέμαμε από τον φόβο, η χθεσινή νύχτα δεν περιγράφεται με λέξεις» λέει φοιτητής στη Γάζα

Ως τον χειρότερο βομβαρδισμό από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, περιγράφουν τις ολονύκτιες επιδρομές οι κάτοικοι της Γάζας.

«Η χθεσινή νύχτα δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια» δήλωσε στο Al Jazeera η 21χρονη φοιτήτρια Tala Herzallah.

«Τρέμαμε κυριολεκτικά από τον φόβο. Δεν ξέραμε αν θα ξυπνούσαμε ζωντανοί ή όχι. Ξέραμε ότι θα μπορούσαμε να πεθάνουμε από λεπτό σε λεπτό, δεν ξέραμε αν θα μας βρει το πρωί» συγκλονίζει.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περισσότεροι από 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

«Περάσαμε όλη τη νύχτα προσευχόμενοι, ζητώντας από τον Θεό να μας κρατήσει ζωντανούς. Κοιμήθηκα μόλις δύο ώρες και ξύπνησα από βομβαρδισμούς» λέει Herzallah, προσθέτοντας ότι αμέσως άρχισε να τηλεφωνεί σε συγγενείς και φίλους για να δει αν ήταν ακόμη ζωντανοί.

«Κάποιοι από αυτούς μου απάντησαν και άλλοι όχι. Δεν ξέρω αν αυτοί που δεν απαντούν σημαίνει ότι είναι νεκροί ή ότι απλά δεν έχουν πια μπαταρία».

16:35 Συγγενείς ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς συνάντησε ο Μητσοτάκης στο Ισραήλ

Με συγγενείς Ισραηλινών ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου συναντήθηκε κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δύο οικογένειες, σύμφωνα με την ΕΡΤ, του ζήτησαν την ασφαλή επιστροφή των οικείων τους, έκκληση που έχουν απευθύνει σε πολλούς ηγέτες.

16:28 Ο τελευταίος απολογισμός των θυμάτων

Ο απολογισμός των θυμάτων του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

16:21 Ο ισραηλινός στρατός αναχαίτισε δύο drones από τον Λίβανο

Οι IDF επιβεβαίωσαν ότι δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τον Λίβανο εισήλθαν στο βόρειο Ισραήλ από τη θάλασσα και αναχαιτίστηκαν από συστήματα αεράμυνας, σύμφωνα με τη haaretz.

16:16 Η Τουρκία στέλνει δύο ακόμα αεροσκάφη με ιατρικό εξοπλισμό και προμήθειες για τη Γάζα

Η Τουρκία έστειλε δύο αεροσκάφη εμπορευμάτων στην Αίγυπτο σήμερα, μεταφέροντας ιατρικό εξοπλισμό και προμήθειες για τη Γάζα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, προσθέτοντας ότι θα αποσταλούν δύο ακόμα αεροσκάφη με περισσότερες προμήθειες.

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, ο Κοτζά δήλωσε ότι τα αεροσκάφη μεταφέρουν φάρμακα, γεννήτριες, ιατρικές προμήθειες, θερμοκοιτίδες για μωρά, πάνες και βρεφικές τροφές. Οι ιατρικές προμήθειες, δήλωσε, περιλαμβάνουν εξοπλισμό για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, χειρουργικά τραπέζια, συσκευές υπερήχων και ορθοπεδικά υλικά.

16:00 Σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στη Χάιφα, με αναφορές για αναχαιτίσεις πυραύλων.

15:38 Η Χαμάς λέει ότι εξαπέλυσε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων

Η ισλαμιστική οργάνωση αναφέρει μέσω του Telegram ότι εξαπέλυσε δύο επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ισραηλινών δυνάμεων.

Η μία στόχευσε μονάδες της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας που βρίσκονται στη βάση Hatzerim, ενώ η άλλη επιτέθηκε στο αρχηγείο της Μεραρχίας Σινά του ισραηλινού στρατού που βρίσκεται στη στρατιωτική βάση Taslim.

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε συναγερμό για ύποπτη διείσδυση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στις νότιες κοινότητες Nir Oz και Ein HaBesor, κοντά στον φράχτη με τη Λωρίδα της Γάζας.

15:29 «Μας είπαν να εγκαταλείψουμε το σπίτι μας και μας βομβάρδισαν»

Όταν ο ισραηλινός στρατός είπε στους Παλαιστίνιους στον προσφυγικό καταυλισμό Μπιτς στη πόλη της Γάζας να μετακινηθούν προς τα νότια διότι ήταν ασφαλέστερο, η οικογένεια της 18χρονης Ντίμα αλ-Λαμντάνι προσευχήθηκε να γλιτώσει από τις ανελέητες αεροπορικές επιθέσεις. Ωστόσο μερικές ημέρες αργότερα, η Λαμντάνι κλήθηκε να ταυτοποιήσει τα πτώματα των συγγενών της σε αυτοσχέδιο νεκροτομείο στη νότια πόλη Χαν Γιούνες. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

15:12 Πρωθυπουργός Σκωτίας: Η οικογένειά μου στη Γάζα έχει μείνει με 6 μπουκάλια νερό για 100 άτομα

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Χάμζα Γιούσαφ λέει ότι η πεθερά του και ο σύζυγός της περνούν «βασανιστήρια» καθώς παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Γάζα.

«Έχουν μείνει με έξι μπουκάλια καθαρό πόσιμο νερό σε ένα σπίτι 100 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού δύο μηνών», δήλωσε ο Γιούσαφ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Brechin.

Απομακρύνθηκε για να δεχτεί το τηλεφώνημά της και είπε ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν «θα τα καταφέρουν από τη μία νύχτα στην άλλη», καθώς οι πυραυλικές επιθέσεις συνεχίζονται όλη τη νύχτα.

Τα πεθερικά του Γιούσαφ βρίσκονταν στη Γάζα για να επισκεφθούν συγγενείς τους όταν οι εχθροπραξίες ξέσπασαν. Είπε ότι εκ μέρους τους παρακαλεί την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να απαιτήσει το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα και την κατάπαυση του πυρός.

15:04 Το Ισραήλ προειδοποιεί τους κατοίκους του προσφυγικού καταυλισμού αλ Νασρ και αλ Σατί να εγκαταλείψουν το σπίτι τους

Συνεχίζονται οι προειδοποιήσεις του ισραηλινού στρατού για εκκένωση των κατοίκων της Γάζας.

Κάτοικοι της πόλης της Γάζας δήλωσαν στο Al Jazeera ότι όσοι ζουν στη συνοικία al-Nassr και στον προσφυγικό καταυλισμό al-Shati έλαβαν ηχογραφημένα μηνύματα από τον ισραηλινό στρατό, τα οποία τους καλούν να εγκαταλείψουν τις περιοχές μέχρι τις 4 το απόγευμα, καθώς οι επιθέσεις θα ενταθούν εκεί.

14:49 Τουλάχιστον 18 νεκροί σε αεροπορική επιδρομή στη Ράφα σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας

14:37 Το Εϊλάτ έχει κατακλυστεί από τους εκτοπισμένους

Η πόλη Εϊλάτ, που βρίσκεται στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας στο νότιο Ισραήλ, είναι συγκλονισμένη από τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν φτάσει εκεί τις τελευταίες ημέρες.

Περίπου 60.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην πόλη. Πρόκειται για εκτοπισμένους από άλλα μέρη του Ισραήλ στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης για τη μετακίνηση ανθρώπων από το νότιο Ισραήλ, ιδίως από περιοχές κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Άνθρωποι έχουν επίσης απομακρυνθεί από το βόρειο Ισραήλ, όπου οι μάχες με τη Χεζμπολάχ έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες. Μέχρι στιγμής, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει απομακρύνει περίπου 200.000 ανθρώπους.

14:24 Το Κατάρ έχει στείλει περισσότερους από 100 τόνους βοήθειας στη Γάζα

Το Κατάρ έχει στείλει περισσότερους από 100 τόνους βοήθειας στη Γάζα από την έναρξη της κρίσης αυτόν τον μήνα, δήλωσε ο Γιουσέφ αλ-Μούλα, εργαζόμενος  στο Ταμείο Ανάπτυξης του Κατάρ.

«Αυτή είναι η τέταρτη πτήση που έχουμε στείλει στο ελ-Αρίς», ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP στο αιγυπτιακό αεροδρόμιο.

Ο Μούλα δήλωσε ότι μόνο δύο φορτηγά με βοήθεια από το Κατάρ πέρασαν στη Γάζα την Κυριακή και οι καθυστερήσεις σήμαιναν ότι περαιτέρω βοήθεια που προοριζόταν για τη Γάζα παρέμενε στη Ντόχα.

«Είναι έτοιμη να σταλεί», είπε, προσθέτοντας ότι η αποθήκευση περαιτέρω βοήθειας στην Αίγυπτο δεν αποτελούσε επιλογή, καθώς οι αποθήκες ήταν ήδη γεμάτες με προμήθειες.

14:10 Πάνω από 5.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι 

Τουλάχιστον 5.087 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων 2.055 παιδιά, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, προσθέτοντας ότι 15.273 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Το υπουργείο δήλωσε ότι 436 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά χτυπήματα τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων 182 παιδιών.

13:53 Οι ισραηλινές δυνάμεις κατηγορούν μουσουλμάνο κληρικό της Ιερουσαλήμ για προδοσία

Όπως αναφέρει η Haaretz οι ισραηλινές δυνάμεις άσκησαν κατηγορίες κατά του Μουσταφά Τζαμά, κληρικού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με την κατηγορία της δημόσιας παρακίνησης σε προδοσία και της παροχής βοήθειας στον εχθρό κατά τη διάρκεια πολέμου με επαπειλούμενη ποινή έως και τα 10 χρόνια.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τζαμάλ μίλησε στο τζαμί την έβδομη ημέρα του πολέμου, λέγοντας ότι «η μάχη είναι καθήκον για το έθνος του Ισλάμ αυτή τη στιγμή και για κάθε μουσουλμάνο που μπορεί να πολεμήσει ο ίδιος στον ιερό πόλεμο». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «όποιος εγκαταλείπει τη μάχη και τη τζιχάντ αυτή τη στιγμή δεν προέρχεται από το ισλαμικό έθνος».

13:38 «Η Χαμάς ενδέχεται να απελευθερώσει 50 αιχμαλώτους διπλής υπηκοότητας χωρίς άλλους όρους»

Όπως αναφέρει το ρωσικό TASS ισραηλινός αξιωματούχος είπε στους NYT ότι «με βάση τις συνομιλίες που είχαν οι ΗΠΑ με το Κατάρ υπάρχει η πιθανότητα η Χαμάς να απελευθερώσει του περίπου 50 Παλαιστίνιους διπλής υπηκοότητας πέρα από οποιαδήποτε ευρύτερη συμφωνία.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των αιχμαλώτων τη Χαμάς είναι 222 άτομα, αυξημένος από αυτό που είχε παρουσιάσει τις προηγούμενες ημέρες.

13:27 Πρώην ισραηλινός υπουργός – Το Ισραήλ δεν πρέπει να επιδιώκει «εκδίκηση» στη Γάζα

Το Ισραήλ δεν πρέπει να επιδιώξει «εκδίκηση» δήλωσε στο Al Jazeera ο Γιόσι Μπεϊλίν, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ.

«Η εκδίκηση δεν πρέπει ποτέ να είναι ο στόχος οποιασδήποτε [ισραηλινής] επίθεσης. Τα συναισθήματα στο Ισραήλ, όπως ίσως γνωρίζετε, είναι φοβερά και θλιβερά. Μπορώ να καταλάβω ότι οι άνθρωποι θέλουν εκδίκηση, αλλά οι κυβερνήσεις δεν χρειάζεται να παίρνουν εκδίκηση», δήλωσε ο Beilin.

«Υπάρχει ένας στόχος στην επερχόμενη επίθεση και αυτός είναι η αντικατάσταση της ηγεσίας της Χαμάς στη Γάζα. Αν δεν υπάρχει ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα και αλλού, είτε πρόκειται για την Παλαιστινιακή Αρχή είτε για τον Αραβικό Σύνδεσμο, τότε θα πρέπει να τερματίσουμε τη βία», είπε.

«Δεν θα υποστηρίξω μια κατάπαυση του πυρός τώρα. Θα μπορούσε να υπάρξει μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για αρκετές ώρες, προκειμένου να επιτραπεί η παροχή νερού και τροφίμων, ιατρικών αναγκών για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Πιστεύω ότι πρέπει να απομακρύνουμε την ηγεσία της Χαμάς», πρόσθεσε.

13:21 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι χτύπησε οκτώ «τρομοκρατικούς πυρήνες» στο Λίβανο

Ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Daniel Hagari είπε ότι οι IDF χτύπησαν «οκτώ τρομοκρατικούς πυρήνες» στο Λίβανο τις τελευταίες 24 ώρες.

Επτά από αυτούς χτυπήθηκαν πριν καταφέρουν να εκτοξεύσουν αντιαρματικούς πυραύλους και ρουκέτες, πρόσθεσε.

Ο Hagari είπε επίσης ότι 20 πυρήνες της Χεζμπολάχ έχουν χτυπηθεί από τότε που ξέσπασαν οι μάχες στα σύνορα στις αρχές του μήνα.

13:06 Θα καθυστερήσει η χερσαία εισβολή του Ισραήλ;

Ρεπορτάζ αμερικανικών ΜΜΕ κάνουν λόγο για πιέσεις από τις ΗΠΑ προς το Ισραήλ προκειμένου να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή. Παρακάτω παρουσιάζουμε τις πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί όπως τις σταχυολογεί το Al Jazeera.

  • Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν είχε σχεδόν καθημερινά τηλεφωνήματα με Ισραηλινούς αξιωματούχους για να συζητήσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς το Ισραήλ και την ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, αλλά επίσης «μίλησε για την ανάκτηση των ομήρων ως προτεραιότητα».
  • Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έθεσε μια σειρά από βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν πριν από οποιαδήποτε εισβολή, συμπεριλαμβανομένου του ποιος θα αναλάβει τη διοίκηση σε μια μεταπολεμική Γάζα, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της επιχείρησης στους αιχμαλώτους και οι συνέπειες για το Ισραήλ ενός πολέμου κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.
  • Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Αμερικανοί έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους για τις απώλειες αμάχων στη Γάζα και την ανθρωπιστική βοήθεια.
  • Τέσσερις Ισραηλινοί αξιωματούχοι της Άμυνας δήλωσαν ότι η χερσαία εισβολή έχει επανειλημμένα καθυστερήσει, αλλά δεν γνώριζαν τον λόγο πίσω από την αναβολή.
  • Η καθυστέρηση της εισβολής αντανακλά επίσης ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ του Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας του Γιοάβ Γκαλάντ, ο οποίος ζητά μια σύγκρουση που θα περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ – θέση στην οποία αντιτίθεται ο πρωθυπουργός.
  • Το ισραηλινό ραδιόφωνο GLZ αναφέρθηκε επίσης στο θέμα, με τον δημοσιογράφο Doron Kadosh να γράφει στο X: Το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει τη χερσαία επίθεση για να επιτρέψει την άφιξη περισσότερων αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή, λόγω του φόβου για αυξανόμενες επιθέσεις από το Ιράν ή τους συμμάχους του στην περιοχή.
  • Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος πίσω από την αναβολή της χερσαίας επίθεσης. Η πιθανότητα διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων είναι ένας άλλος παράγοντας.

12:58 Η Γάζα είναι εκτεθειμένη στην «δολοφονική μηχανή του Ισραήλ»

Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Muhammad Shtayyeh λέει ότι η διεκδίκηση ελευθερίας και ανεξαρτησίας από τους Παλαιστίνιους δεν θα σταματήσει ανεξάρτητα από τις ενέργειες του Ισραήλ.

Ο Shtayyeh δήλωσε στην ομιλία του πριν από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Ραμάλα ότι το φάσμα του θανάτου απειλεί χιλιάδες παιδιά και ασθενείς στα νοσοκομεία της Γάζας, καθώς τα καύσιμα τελειώνουν, εν μέσω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, φαρμάκων και τροφίμων.

«Ο λαός μας στη Λωρίδα της Γάζας είναι εκτεθειμένος… στην ισραηλινή δολοφονική και εγκληματική μηχανή», πρόσθεσε.

12:44 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Benjamin Netanyahu στην Ιερουσαλήμ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Επανέλαβε την ανάγκη προστασίας των αμάχων, της απελευθέρωσης των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και της αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

12:32 Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, παραδέχεται την ευθύνη για την επίθεση της Χαμάς

Ο Ναφτάλι Μπένετ, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, δηλώνει ότι ευθύνεται και ο ίδιος για τις αποτυχίες της κυβέρνησης που οδήγησαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

«Υπηρέτησα ως πρωθυπουργός για 12 μήνες. Υπήρχαν πράγματα που δεν πρόλαβα να κάνω και στη συνέχεια η κυβέρνηση έπεσε. Σίγουρα φέρω ευθύνη», ανέφερε ο Μπένετ σύμφωνα με τους Times of Israel.

Η επίθεση θεωρήθηκε από πολλούς ως μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ. Αρκετοί ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός του στρατού Χέρζι Χάλεβι και ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας Ρόνεν Μπαρ, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

Μια δημοσκόπηση της εφημερίδας Maariv ανέφερε ότι σχεδόν το 70% όσων ψήφισαν το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου στις τελευταίες εκλογές θέλουν ο πρωθυπουργός Νετανιάχου να μιλήσει δημόσια για τις επιθέσεις.

12:27 NYT: Η Χαμάς δεν έχει παράσχει ακόμη στοιχεία ότι το Ισραήλ έπληξε το νοσοκομείο Αλ Αχλί

Σχεδόν μία εβδομάδα αφότου κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έπληξε το Αγγλικανικό Νοσοκομείο Αλ Αχλί στην πόλη της Γάζας, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους, η Χαμάς δεν έχει ακόμη παράσχει στοιχεία που να συνδέουν το Ισραήλ με την επίθεση, αναφέρουν οι ΝΥΤ.

Απαντώντας σε ερώτηση των New York Times, η Χαμάς δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να εντοπίσει ίχνη πυρομαχικών στο σημείο. Ανώτερο μέλος της Χαμάς είπε ότι ο πύραυλος που έπληξε το νοσοκομείο «διαλύθηκε σαν το αλάτι στο νερό» και εξατμίστηκε.

12:15 ΜΜΕ του Κατάρ: Η Αίγυπτος προτείνει να φτιάξει προσφυγικό καταυλισμό στη Ράφα

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Al-Araby Al-Jadeed του Κατάρ αναφέρει ότι η Αίγυπτος πρότεινε να δημιουργηθούν στρατόπεδα προσφύγων για τους κατοίκους της Γάζας που διέφυγαν από τις βόρειες περιοχές της Λωρίδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι προσφυγικοί καταυλισμοί θα δημιουργηθούν κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα και θα παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας των τραυματιών της Γάζας να λάβουν θεραπεία σε νοσοκομεία του Καΐρου.

Την πληροφορία από τον ιστότοπο του Κατάρ μεταφέρει η ισραηλινή Haaretz.

12:10 Τρίτη παρτίδα ανθρωπιστικής βοήθειας παραδίδεται στη Γάζα

«Η αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνος παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας που θα παραλάβει η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ο αριθμός των φορτηγών που μεταφέρουν τη βοήθεια.

12:07 Φωτογραφίες από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ

Στο Ισραήλ μετέβη σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Θερμός εναγκαλισμός Μητσοτάκη – Νετανιάχου

12:04 Λίβανος: Χιλιάδες οι εκτοπισμένοι στα σύνορα λόγω των συγκρούσεων Ισραήλ – Χεζμπολάχ

Η ανταλλαγή πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό χιλιάδων κατοίκων του Λιβάνου.

Ειδικότερα στην πόλη Tyre, ένα σχολείο έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για ορισμένους από τους εκτοπισμένους. Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι συνθήκες είναι δύσκολες ενώ υπάρχει έλλειψη βασικών ειδών.

Εκταση περίπου 100 χιλιόμετρων στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου είναι πλέον στρατιωτική ζώνη. Οι άνθρωποι που ζούσαν σε εκείνη την περιοχή ή κοντά σε αυτήν έχουν μετακινηθεί βορειότερα εντός του Λιβάνου.

11:50 Χαμάς και Ισραήλ επιβεβαιώνουν τις πρώτες μάχες στη Λωρίδα της Γάζας

Μαχητές της Χαμάς ενεπλάκησαν με ισραηλινή δύναμη που διείσδυσε στη Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή, ανέφερε η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η εισβολή έλαβε χώρα ανατολικά του Khan Younis στη νότια περιοχή της Γάζας.

«Οι μαχητές ενεπλάκησαν με τη δύναμη εισβολής, κατέστρεψαν δύο μπουλντόζες και ένα τανκ και τους ανάγκασαν να αποχωρήσουν», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε επίσης ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν στην επιδρομή στη Γάζα την Κυριακή, προσθέτοντας ότι στόχος ήταν να εντοπιστούν αιχμάλωτοι που κρατούνται από τη Χαμάς, χωρίς να δίνει άλλες πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία.

11:41 Ισραηλινές ΜΚΟ εναντίον νομοσχεδίου που δυσχεραίνει τις συνθήκες για τους Παλαιστίνιους κρατουμένους

Η Ένωση για τα Δικαιώματα του Πολίτη στο Ισραήλ, το ισραηλινό γραφείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Δημόσια Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων στο Ισραήλ συμπλήρωσαν τη Δευτέρα αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας να ακυρωθεί το νομοσχέδιο που επιτρέπει στο κράτος να μη διαθέτει κρεβάτια για τους κρατουμένους αλλά στρώματα στο πάτωμα.

Η αίτηση αναφέρει ότι η διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των κρατουμένων είναι υψηλού εθνικού συμφέροντος ακόμη και σε περιόδους έκτακτης ανάγκης και ότι η περίοδος πολέμου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για «σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική τιμωρία».

Η ψήφιση του νομοσχεδίου που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση θα επιτρέψει στις φυλακές να δέχονται νέους κρατούμενους πέραν της νόμιμης χωρητικότητάς τους. Το νομοσχέδιο δίνει στον υπουργό εθνικής ασφάλειας την εξουσία να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει αλλαγές στις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων ασφαλείας.

Ο αριθμός των κρατουμένων Παλαιστινίων έχει αυξηθεί κατά πολύ τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

11:31 Ισραηλινός στρατός: 222 είναι οι όμηροι που κρατά η Χαμάς

Ανεβάζει για άλλη μια φορά ο ισραηλινός στρατός τον αριθμό των αιχμαλώτων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα, με τον εκπρόσωπο των IDF να αναφέρει ότι η αναθεώρηση των αριθμών προς τα πάνω έχει να κάνει με το γεγονός ότι ανάμεσα στους αιχμαλώτους υπάρχουν ξένοι πολίτες που άργησαν να ταυτοποιήσουν.

Ο στρατός έχει στην κατοχή του 1.000 πτώματα σκοτωμένων μελών της Χαμάς, πρόσθεσε.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι οι IDF επέτρεψαν σε 14 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες ημέρες, αφού πέρασαν από τους απαραίτητους ελέγχους ασφαλείας.

11:26 Τουλάχιστον 70 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από χθες το βράδυ

Από τις πρωινές ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άτομα, σύμφωνα με αξιωματούχους της Χαμάς. Άλλοι 60 σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το ελεγχόμενο από τη Χαμάς κυβερνητικό γραφείο Τύπου στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «περισσότεροι από 60 σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιδρομές» κατά τη διάρκεια της νύχτας, μεταξύ των οποίων 17 που σκοτώθηκαν σε ένα μόνο πλήγμα που έπληξε ένα σπίτι στην Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Γάζα.

Τουλάχιστον άλλοι 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε νέα πλήγματα νωρίς το πρωί, ανέφερε το γραφείο Τύπου σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό από το βράδυ της Κυριακής σε τουλάχιστον 70 νεκρούς.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε το πρωί ότι είχε πλήξει «πάνω από 320 στρατιωτικούς στόχους στη Λωρίδα της Γάζας» τις τελευταίες 24 ώρες.

11:16 Γκάφα του CNN με χάρτη της Δ. Όχθης

Εκατοντάδες είναι τα αρνητικά σχόλια που δέχεται το CNN εδώ και μερικές ώρες με αφορμή έναν χάρτη που παρουσίασε κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων και ζωντανής μετάδοσης από το Κάιρο.

Ο λόγος είναι ότι ο χάρτης έδειχνε το Τελ Αβίβ, την πρωτεύουσα του Ισραήλ, κοντά στη Συρία και την ισραηλινή πόλη Σντερότ – η οποία βρίσκεται έξω ακριβώς από τη Λωρίδα της Γάζας – μέσα στη Δυτική Όχθη.

11:06 Ο ακροδεξιός σύμμαχος του Νετανιάχου, Μπεν Γκβιρ, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού

Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου τη Δευτέρα, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ προέτρεψε τον πρωθυπουργό να συμπεριλάβει στο περιορισμένο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο ένα μέλος του συνασπισμού (σ.σ. τον ίδιο) που «δεν συμμερίζεται την υπόθεση ότι η Χαμάς όντως αποτρέπεται, και ουσιαστικά οδήγησε στον πόλεμο»

«Αποδέχθηκα τη μονομερή σας απόφαση για το σχηματισμό του μικρού [πολεμικού] υπουργικού συμβουλίου το οποίο δεν με συμπεριλαμβάνει», έγραψε ο Μπεν Γβιρ σύμφωνα με τη Haaretz. «Ωστόσο, δεν διανοείται όλοι οι υπουργοί που συμμετέχουν σε αυτό το υπουργικό συμβούλιο να υιοθετούν την [ψευδή] παραδοχή που ισχυριζόταν επί χρόνια ότι η Χαμάς πράγματι αποθαρρύνεται».

10:52 Δύο νεκροί στη Δ. Όχθη – 120 συλλήψεις στις ισραηλινές επιδρομές

Στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινούς στρατιώτες στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαλαζόν κοντά στη Ραμάλα, ανακοινώθηκε σήμερα από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Κάτοικοι είπαν στο Ρόιτερς ότι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στον καταυλισμό και εκτεταμένες συλλήψεις, καθώς συγκρούσθηκαν με ενόπλους και μερικούς νέους που πετούσαν πέτρες. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση για το επεισόδιο.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA αναφέρει ότι οι συλλήψεις ανέρχονται σε 120, εκ των οποίων οι 40 αφορούν κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας που έχουν εκδώσει άδειες εργασίας.

10:49 Ο απολογισμός των νεκρών σε Γάζα, Ισραήλ και Δυτική Όχθη

Γάζα

Νεκροί: 4.651
Τραυματίες: 14.245

Ισραήλ

Νεκροί: 1.405
Τραυματίες: 5.431

Δυτική Οχθη

Νεκροί: 95
Τραυματίες: 1.650

10:44 Μπορέλ: Το πιο σημαντικό να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα – Παύση των εχθροπραξιών για να γίνει εφικτό

Ενόψει της συνάντησης των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι το πιο σημαντικό είναι να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Όπως είπε θα συζητηθεί το αίτημα του γγ του ΟΗΕ για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός ώστε να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο θύλακα.

«Δεν μπορώ να προβλέψω το αποτέλεσμα της συνάντησης, αλλά είναι σίγουρα κάτι που οι υπουργοί θα πρέπει να συζητήσουν», δήλωσε ο Μπορέλ.

10:36 Η Ερυθρά Ημισέληνος δημοσιεύει βίντεο με τις ισραηλινές επιδρομές κοντά σε νοσοκομείο στη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, όπως λέει, κοντά στο νοσοκομείο Al-Quds της Γάζας κατά τη διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν προηγουμένως ότι ισραηλινά αεροσκάφη στόχευσαν τον περιβάλλοντα χώρο των νοσοκομείων Al-Shifa και Al-Quds την Κυριακή.

Στα πλάνα που κυκλοφόρησαν στο Χ νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ακούγονται τουλάχιστον δύο εκρήξεις καθώς άνθρωποι τρέχουν και φωνάζουν σε άλλους να βρουν καταφύγιο.

10:22 Στο Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε στο Ισραήλ, όπου σε λίγη ώρα θα έχει συνάντηση στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα το απόγευμα.

10:19 Μόλις το 4% της ανθρωπιστικής βοήθειας που δεχόταν πριν τον πόλεμο η Γάζα έχει περάσει στον παλαιστινιακό θύλακα

Από το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοινώθηκε πως ο όγκος της βοήθειας, που έχει εισέλθει ως τώρα στη Γάζα, ανέρχεται μόλις στο 4% του καθημερινού μέσου όρου πριν από τις εχθροπραξίες και είναι μόνο κλάσμα αυτού που χρειάζεται σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα, τα οποία εξαντλούνται.

10:05 Ένα παιδί σκοτώνεται κάθε 15 λεπτά στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Γάζας

Περισσότερα από 100 παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα από τότε που το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει τον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με παλαιστινιακή ΜΚΟ.

Ο αριθμός των παιδιών που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου είναι 1.873. Οι συνέπειες στην ψυχολογία των παιδιών είναι επίσης πολύ άσχημες.

Τα παιδιά στη Γάζα ζουν υπό ισραηλινό αποκλεισμό, φτώχεια και βία. Ένας έφηβος 17 ετών σήμερα έχει ζήσει πέντε πολέμους από την ηλικία των δύο ετών.

Τα παρακάτω infographics του Al Jazeera περιγράφουν τις οδυνηρές συνθήκες για τα παιδιά στη Γάζα.

09:40 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Το ολονύχτιο σφυροκόπημα στη Γάζα έχει αφήσει πίσω του πολλούς νεκρούς σε αυτό που έχει περιγραφεί από τις παλαιστινιακές αρχές ως η πιο αιματηρή μέρα των βομβαρδισμών. Υπήρξαν επίσης βομβαρδισμοί κοντά σε νοσοκομεία, με το Ισραήλ να αναφέρει ότι ελέγχει τις αναφορές.
  • Ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε στη Γάζα ενώ αναζητούσε ομήρους, ενώ αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν, λέει ο ισραηλινός στρατός
  • Οι ηγέτες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας σε κοινή δήλωσή τους εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο «δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του κατά της τρομοκρατίας», και ζήτησαν την «τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου»
  • Μια δεύτερη ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από 14 φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια επετράπη να εισέλθει στη Γάζα την Κυριακή, φέρνοντας αυτό που ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά θέματα, αποκάλεσε «μια μικρή αχτίδα ελπίδας».
  • Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι τα αεροσκάφη του έπληξαν δύο πυρήνες της Χεζμπολάχ εντός του Λιβάνου που σχεδίαζαν να εκτοξεύσουν αντιαρματικούς πυραύλους και ρουκέτες προς το ισραηλινό έδαφος

09:29 ΟΗΕ: Νεκροί 29 εργαζόμενοι του ΟΗΕ στη Γάζα

«Βρισκόμαστε σε σοκ και σε πένθος», ανέφερε η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες σε χθεσινή της ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.

«Εχει επιβεβαιωθεί ότι 29 από τους συναδέλφους μας στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου. Οι μισοί από αυτούς ήταν δάσκαλοι της UNRWA», τονίζεται στην ανάρτηση.

«Ως οργανισμός, είμαστε συντετριμμένοι. Θρηνούμε μεταξύ μας και με τις οικογένειες», σημειώνεται.

09:17 IDF: Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε στη Γάζα ενώ αναζητούσε ομήρους

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής στη Γάζα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός (IDF).

Τρεις άλλοι στρατιώτες των IDF τραυματίστηκαν -ένας μέτρια και δύο ελαφρά- στην επίθεση, δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντάνιελ Χάγκαρι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Χάγκαρι είπε ότι οι στρατιώτες έψαχναν για αγνοούμενους Ισραηλινούς και καθάριζαν την περιοχή όταν συνέβη αυτό.

«Ένας αντιαρματικός πύραυλος έπληξε ένα άρμα μάχης και ένα όχημα μηχανικού κατά τη διάρκεια τοπικής επιδρομής που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, στην περιοχή Κισούφ», έγραψε.

Δεν είναι γνωστό πού ακριβώς σκοτώθηκε, αναφέρει το Al Jazeera. Η περιοχή Kissuf βρίσκεται στα σύνορα με τη Γάζα και οι Times of Israel αναφέρουν ότι συνέβη στη δυτική πλευρά του συνοριακού φράχτη, εντός της Γάζας.

09:11 Μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο Khan Younis

Το Khan Younis βρίσκεται στα νότια της Λωρίδας της Γάζας όπου υποτίθεται οι Παλαιστίνιοι πρέπει να καταφύγουν για να είναι ασφαλείς

Παιδιά ψάχνουν στα συντρίμμια – Τρόμος στο βλέμμα του βρέφους

Απόλυτη καταστροφή

Για ακόμα μία φορά χτυπήθηκαν συνοικίες

09:01 Ισραηλινός στρατός: Επίθεση σε πυρήνα ένοπλης ομάδας στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι επιτέθηκε σε πυρήνα ένοπλης ομάδας σε λιβανέζικο έδαφος και κατέστρεψε τον αντιαρματικό εκτοξευτή της.

Οι ανταλλαγές πυρών κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο έχουν ενταθεί μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σηματοδοτώντας την πιο σοβαρή κλιμάκωση μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ από το 2006.

Μέχρι στιγμής οι συγκρούσεις ήταν περιορισμένης έκτασης, στοχεύοντας περιοχές κοντά στα σύνορα και των δύο χωρών, αποφεύγοντας τα αστικά κέντρα.

Την Κυριακή, το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση 14 κοινοτήτων που βρίσκονταν σε απόσταση 2 χιλιομέτρων (1,2 μίλια) από τα σύνορα. Την περασμένη εβδομάδα, κάτοικοι 28 ακόμη πόλεων αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.

08:50 IDF: Επίθεση σε 320 στόχους της Χαμάς στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας

Σε κοινή δήλωση, η μονάδα Τύπου του IDF και η υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε 320 στόχους της Χαμάς σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας τα ξημερώματα της σημερινής ημέρας.

Μεταξύ των στόχων ήταν σήραγγες της Χαμάς, δεκάδες κεντρικά γραφεία της οργάνωσης, στρατιωτικά συγκροτήματα και θέσεις παρατήρησης.

08:37 IDF: Αν δεν στηρίζετε το Ισραήλ έχετε πρόβλημα με την ηθική σας

«Αν δεν μπορείτε να συμπαρασταθείτε στην άμυνα του Ισραήλ, κάτι δεν πάει καλά με την ηθική σας», είπε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού σε αυστραλιανό ραδιόφωνο.

Στην Αυστραλία έχει ανοίξει συζήτηση για το εάν το δημαρχείο στο Σίδνεϊ πρέπει να φωτιστεί στα χρώματα της ισραηλινής σημαίας.

Η δήμαρχος της πόλης έχει πει ότι θα ταχθεί ενάντια στην κίνηση να φωτιστεί το δημαρχείο στα χρώματα του Ισραήλ, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο στις αρχές της αξίες της πόλης, όπως η συμπερίληψη και η ισορροπία.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο εδώ. Δεν είμαστε εμείς οι επιτιθέμενοι. Δεν ξεκινήσαμε εμείς αυτόν τον πόλεμο. Δεν μπήκαμε στις κοινότητές τους και δεν πήραμε γυναίκες και παιδιά. Τώρα υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας. Αν δεν μπορείτε να πάρετε θέση σε αυτό, νομίζω ότι κάτι δεν πάει καλά με την ηθική σας», είπε ο εκπρόσωπος των IDF και πρόσθεσε ότι απευθύνει το μήνυμά του σε «απλούς ανθρώπους, ανθρώπους της εξουσίας και εκλεγμένους αξιωματούχους».

08:27 ΝΥΤ: Οι ΗΠΑ συμβουλεύουν το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή

Η κυβέρνηση Μπάιντεν συμβούλεψε το Ισραήλ να καθυστερήσει μια χερσαία εισβολή στη Γάζα, ελπίζοντας να κερδίσει χρόνο για διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και για να φτάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με αρκετούς Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στους ΝΥΤ.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θέλουν επίσης περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν για επιθέσεις κατά των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι οποίες είναι πιθανό να ενταθούν μόλις το Ισραήλ ξεκινήσει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν προβάλλει απαιτήσεις από το Ισραήλ και εξακολουθεί να υποστηρίζει την χερσαία εισβολή και τον στόχο του Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς.

08:15 Βανδάλισαν τοιχογραφία για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

Την τοιχογραφία για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, βανδάλισαν άγνωστοι το απόγευμα της Κυριακής.

08:09 Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές στη Δ. Όχθη

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής οι φονικοί πυροβολισμοί σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαλαζούν βόρεια της πόλης Ραμάλα.

Αρκετά άτομα έχουν επίσης συλληφθεί από τις ισραηλινές αρχές κατά τη διάρκεια πρωινών επιδρομών στη Ραμάλα καθώς και στη Ναμπλούς.

07:56 Βίντεο από τον βομβαρδισμό κοντά στο νοσοκομείο Al – Quds στη Γάζα

Βίντεο που κυκλοφορεί στα social media δείχνει τη στιγμή του βομβαρδισμού κοντά στο νοσοκομείο Al – Quds στη Γάζα. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ο βομβαρδισμός ήταν αποτέλεσμα αεροπορικής επιδρομής του Ισραήλ.

Το Τελ Αβίβ δεν έχει σχολιάσει ακόμα τις καταγγελίες για βομβαρδισμό κοντά σε τρία νοσοκομεία το τελευταίο βράδυ.

07:48 BBC: Πότε θα ξεκινήσει το Ισραήλ τη χερσαία εισβολή;

Σε ξεχωριστές συνεντεύξεις, δύο εκπρόσωποι του ισραηλινού στρατού έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις για το πότε θα πραγματοποιηθεί η προαναγγελθείσα χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Ο αντισυνταγματάρχης Peter Lenner δήλωσε στην εκπομπή Newshour του BBC ότι για την επιλογή του χρόνου θα ληφθούν υπόψιν οι προσπάθειες απελευθέρωσης των δεκάδων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

«Η χερσαία επίθεση, αν συμβεί, θα γίνει την καλύτερη επιχειρησιακή στιγμή», λέει.

Εν τω μεταξύ, ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους δήλωσε στο Australian Broadcasting Corporation ότι «ο πόλεμος θα τελειώσει» αν η Χαμάς παραδοθεί και απελευθερώσει τους ομήρους της.

Αν η Χαμάς αρνηθεί, είπε ο Conricus, «πιθανόν θα πρέπει να μπούμε μέσα».

«Η τελική κατάσταση αυτού του πολέμου είναι μια διαλυμένη Χαμάς που δεν θα έχει ποτέ τη δυνατότητα να απειλήσει οποιονδήποτε Ισραηλινό πολίτη», είπε.

07:41 Στους 29 οι νεκροί στη Ράφα

Ο αριθμός των νεκρών από την τελευταία ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας αυξήθηκε σε 29, δήλωσαν ιατρικές πηγές στο Al Jazeera.

Νωρίτερα, ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι πολλοί από τους νεκρούς στη Ράφα ήταν γυναίκες και παιδιά.

Ένας γιατρός στο νοσοκομείο Al-Aqsa στο κέντρο της Γάζας δήλωσε ότι το 65% των θυμάτων που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν παιδιά.

07:24 Τραυματίες φτάνουν μαζικά στα νοσοκομεία

Στην πιο δύσκολη νύχτα των βομβαρδισμών τα νοσοκομεία της Γάζας δέχτηκαν μεγάλο αριθμό τραυματιών. Οι συνθήκες νοσηλείες είναι υποτυπώδεις καθώς τα νοσοκομεία έχουν ξεμείνει από γάζες, και βασικά φάρμακα. Ακόμα ρεύμα παίρνουν από γεννήτριες, οι οποίες όμως ξεμένουν από καύσιμα.

Δεκάδες είναι οι σοροί που τοποθετούνται στα προαύλια των νοσοκομείων λόγω έλλειψης χώρου.

07:12 Βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε στόχους της Χεζμπολάχ – «Ενας μαχητής σκοτώθηκε»

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έπληξε δύο στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, οι οποίοι, όπως ισχυρίστηκε, σχεδίαζαν να εκτοξεύσουν αντιαρματικούς πυραύλους και ρουκέτες προς το Ισραήλ.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

07:05 Συνεχίζονται οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Δ. Όχθη – Νεκρός από πυροβολισμούς στη Ραμάλα

Τουλάχιστον ένα άτομο τραυματίστηκε από αληθινές σφαίρες, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον άλλα 14 άτομα μετά από επιδρομή βόρεια της πόλης Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας στον προσφυγικό καταυλισμό Jalazoun, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς βόρεια της πόλης Ραμάλα.

06:50 Το νοσοκομείο Al-Shifa της Γάζας αντιμετωπίζει «πραγματική καταστροφή» καθώς τα καύσιμα εξαντλούνται

Το νοσοκομείο Al-Shifa στη βόρεια Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα «πραγματικής καταστροφής», καθώς τα καύσιμά του ενδέχεται να εξαντληθούν μέσα στις επόμενες 48 ώρες, σύμφωνα με τον διευθυντή του.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Δρ Mohammad Abu Salmiya, δήλωσε ότι το νοσοκομείο δεν έχει λάβει ακόμη καμία βοήθεια από τον ΟΗΕ, εν μέσω του πλήρους ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας.

Σύμφωνα με αναφορές, το νοσοκομείο Al-Shifa έχει τον μεγαλύτερο αριθμό τραυματιών καθώς και ιατρικού προσωπικού σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας. Με το ηλεκτρικό ρεύμα να έχει κοπεί από το Ισραήλ, λειτουργεί με γεννήτριες που χρησιμοποιούν καύσιμα.

Πριν από τα ξημερώματα της Δευτέρας, η περιοχή γύρω από το νοσοκομείο, καθώς και δύο άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις στη Γάζα, δέχθηκαν έντονους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε επίσης διατάξει την εκκένωση του νοσοκομείου ενόψει πιθανής χερσαίας εισβολής.

06:33 Ώρα μηδέν για τη Γάζα

Καλημέρα σας. Κορυφώνεται η αγωνία για τη Γάζα καθώς ο ρυθμός θανάτων από τους βομβαρδισμούς αυξάνεται και το μόνο που διαφαίνεται είναι περαιτέρω κλιμάκωση. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις.

Δείτε όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον Βιλντόζα

Ο Παναθηναϊκός επισημοποίησε το «διαζύγιό» του με τον Λούκα Βιλντόζα, με τον Ολυμπιακό να επισημοποιεί σχεδόν αμέσως την απόκτησή του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024