Στη Γάζα πολλοί πέθαναν κάτω από τα χαλάσματα, αργά και αθόρυβα
Εκατοντάδες χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένων βρεφών, ηλικιωμένων, τρέχουν να σωθούν από τους βομβαρδισμούς, αλλά πουθενά δεν είναι πραγματικά ασφαλείς
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
- Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση
- Τι φταίει και δεν φτάνει ο προϋπολογισμός για φάρμακα στα νοσοκομεία
- Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές στη φέτα - «Είναι πλέον αδικαιολόγητες» λένε οι παραγωγοί
Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, λίγες ώρες μετά την απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων ομήρων και λίγες ώρες πριν ανοίξει το πέρασμα της Ράφα για να περάσει η αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια, οι βομβαρδισμοί κατάφεραν να σκοτώσουν περίπου 60 Παλαιστίνιους σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με αναφορές του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων Sama.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, ο αριθμός των νεκρών από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς έχει ήδη ξεπεράσει τους 4.380, συμπεριλαμβανομένων 1.756 παιδιών και 967 γυναικών, από το βράδυ του Σαββάτου.
«Κάθε απάντηση που δεν έρχεται είναι ένας ογκόλιθος στην καρδιά»
Πάνω από χίλιοι άνθρωποι αγνοούνται: οι περισσότεροι είναι εκείνοι που τα σωστικά συνεργεία δεν κατάφεραν να ανασύρουν κάτω από τα χαλάσματα και παραμένουν κάτω από αυτά. Κάποιοι σκοτώθηκαν ακαριαία, ενώ άλλοι πέθαναν αργά. Κάποιοι ενδεχομένως να αφήνουν την τελευταία τους πνοή τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το κείμενο, γράφει στο άρθρο της η ισραηλινή δημοσιογράφος Amira Hass, στη Haaretz.
Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν εκείνο το πρωί, είναι επτά άνθρωποι στη Ράφα,όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Al Jazeera.
«Αφήνω κάθε μέρα μηνύματα»
«Πολλοί από τους φίλους και τους γνωστούς μου ζουν στη Ράφα ή έχουν εγκαταλείψει την πόλη, αφού η ισραηλινή προειδοποίηση και οι βομβαρδισμοί τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Γάζα και τους προσφυγικούς καταυλισμούς Shati και Jabaliya» σημειώνει η Hass.
Και συνεχίζει: «Είναι δύσκολο να τους βρούμε στο τηλέφωνο εδώ και μερικές ημέρες. Είτε η υποδομή έχει υποστεί ζημιά, είτε το δίκτυο είναι υπερφορτωμένο. Αφήνω κάθε μέρα μηνύματα στο WhatsApp, τα οποία συνήθως συγκεντρώνουν μόνο ένα σημάδι ελέγχου, πράγμα που σημαίνει ότι μένουν αδιάβαστα επειδή δεν υπάρχει διαδίκτυο. Μηνύματα στο Facebook και στο Messenger παραμένουν επίσης αναπάντητα.
»Στην πραγματικότητα δεν είναι πραγματικά μηνύματα. Γράφω μόνο το όνομα του φίλου, ή γράφω habibi ή habibti,(στα αραβικά: αγαπημένε μου) ή πού είσαι. Για να τους δώσω να καταλάβουν ότι περιμένω νέα τους. Η έλλειψη απάντησης είναι άλλος ένας ογκόλιθος στην καρδιά.
»Μεταξύ αυτών που έχω γράψει είναι μια μητέρα και η κόρη της από την οικογένεια a-Samouni, επιζώντες του πολέμου του 2009. Τότε σκοτώθηκαν 29 μέλη της ευρύτερης οικογένειάς τους, μεταξύ των οποίων 21 κατά τον βομβαρδισμό μιας δομής στην οποία στρατιώτες συγκέντρωσαν μερικές εκατοντάδες από αυτούς, αφού τους διέταξαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ούτε αυτοί μου απαντούν».
«Ήταν μία δύσκολη νύχτα… δύσκολο να την περιγράψω»
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα, από τις 18 Οκτωβρίου, 79 οικογένειες έχουν χάσει 10 ή περισσότερα μέλη τους. 85 οικογένειες έχασαν από έξι έως εννέα συγγενείς τους και 320 οικογένειες έχουν χάσει από δύο έως πέντε μέλη η καθεμία.
Ένας από τους στόχους των ισραηλινών βομβαρδισμών την Πέμπτη ήταν το συγκρότημα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στη συνοικία Ζάιτουν της Γάζας. Όπως σε κάθε πόλεμο, έτσι και αυτή τη φορά, η εκκλησία χρησίμευσε ως καταφύγιο για εκατοντάδες ξεριζωμένους ανθρώπους – χριστιανούς και μουσουλμάνους.
«18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εκείνη τη βομβιστική επίθεση, μουσουλμάνοι και χριστιανοί, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων συγγενών φίλων μου, οι οποίοι είχαν μετακομίσει στη Ραμάλα πριν από 10 χρόνια. Στις 10:30 το πρωί της Κυριακής, η φίλη μου η Σάλμα απάντησε στο WhatsApp. Τι ανακούφιση. «Καλημέρα», έγραψε, από συνήθεια, και επιβεβαίωσε: «Ήταν μια δύσκολη νύχτα βομβαρδισμού, δύσκολο να την περιγράψω»» αναφέρει η Hass.
«Αμίρα, το σπίτι μου στη Γάζα έχει χαθεί»
«Πριν από μια εβδομάδα έφυγε από τη Γάζα με το γιο και τα εγγόνια της για το σπίτι της αδελφής της στη Ράφα. Της έγραψα: Ελπίζω να μπορείς να κοιμηθείς τώρα, γιατί μόλις τώρα αναφέρουν ότι το πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει για 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, και σίγουρα δεν θα βομβαρδίσουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά μου απάντησε: «Αμίρα, το σπίτι μου στη Γάζα έχει χαθεί». «Από πότε», ρώτησα. «Τώρα, βομβάρδισαν ολόκληρο το συγκρότημα κατοικιών μας». Το μόνο πράγμα που θα μπορούσα να της γράψω είναι αυτό που συνεχίζω να γράφω και να λέω: «Δεν έχω λόγια»» θυμάται η δημοσιογράφος.
«Γνωρίζω με βεβαιότητα πέντε φίλους και γνωστούς μου που έχασαν τα σπίτια τους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Δύο οικογένειες έχασαν τα σπίτια τους τις δύο πρώτες ημέρες των βομβαρδισμών. Φαντάζομαι ότι και πολλοί άλλοι από τους γνωστούς μου, με τους οποίους δεν μπόρεσα να επικοινωνήσω, έχασαν επίσης τα σπίτια τους.
»Μια φίλη μου και η οικογένειά της, συμπεριλαμβανομένης της ηλικιωμένης μητέρας της, βρίσκονταν σε ένα διαμέρισμα στη Γάζα μέχρι πριν από δύο ημέρες, μαζί με έναν κουνιάδο σε αναπηρικό καροτσάκι, σχεδόν πλήρως ακινητοποιημένο, ο οποίος τους εμπόδισε να εκκενώσουν το νότο. «Είμαστε στο διάδρομο», έγραψε. «Είναι κάπως προστατευμένος.»
«Είμαστε εντάξει»
»Όταν καταφέραμε να μιλήσουμε, με ενημέρωσε ότι ήμουν σε ανοιχτή ακρόαση, ώστε να με ακούνε όλοι, αλλά η σύνδεση ήταν ασταθής. «Είμαστε εντάξει», μου έγραψε το απόγευμα της Παρασκευής. «Ήταν μια τρομερή νύχτα. Σαν στην κόλαση». Έκτοτε, δεν είχα νέα της. Ζει δίπλα στο νοσοκομείο της Ερυθράς Ημισελήνου, το οποίο την Παρασκευή έλαβε ειδοποίηση από το Ισραήλ προς τους διαχειριστές, λέγοντας ότι πρέπει να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις οι ασθενείς, το προσωπικό και οι εκτοπισμένοι που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.
Τουλάχιστον το 30% όλων των κατοικιών στη Λωρίδα της Γάζας καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές από την έναρξη των εχθροπραξιών, σύμφωνα με το υπουργείο στέγασης της Γάζας, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.
Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές
Ο αριθμός των τραυματιών μέχρι το βράδυ της Κυριακής ανερχόταν σε τουλάχιστον 13.000, σύμφωνα με τις αρχές της Λωρίδας της Γάζας. Ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται σε νοσοκομεία, όπου σύμφωνα με αναφορές οι χειρουργοί αναγκάζονται να χειρουργούν με τους φακούς των κινητών τους τηλεφώνων, επειδή δεν υπάρχει ρεύμα. Οι κλινικές και τα νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν στεγάζουν επίσης χιλιάδες ξεριζωμένους ανθρώπους που αναζητούν καταφύγιο και μια στοιχειώδη ασφάλεια. Μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο al-Ahli, οι άνθρωποι γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταγράψει 62 επιθέσεις εναντίον παρόχων υγειονομικής περίθαλψης: 29 δομές που παρέχουν υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης επλήγησαν και υπέστησαν ζημιές, συμπεριλαμβανομένων 19 νοσοκομείων, και 23 ασθενοφόρα επλήγησαν. Επτά νοσοκομεία διέκοψαν τη λειτουργία τους, είτε επειδή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, είτε επειδή χρειάστηκε να εκκενώσουν ασθενείς και προσωπικό.
Θα τους ακολουθήσει τώρα το μεγάλο νοσοκομείο της Ερυθράς Ημισελήνου ή θα το αποτρέψουν οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και των διεθνών ιατρικών οργανώσεων;
«Μεταξύ των στατιστικών στοιχείων είναι επίσης επτά μέλη μιας οικογένειας φίλων μου στη Ράφα. Μια ισραηλινή βόμβα χτύπησε απευθείας ένα σπίτι κοντά στο δικό τους. Δύο ένοικοι σκοτώθηκαν. Θραύσματα, ωστικά κύματα, παράθυρα που ανατινάχτηκαν, τζάμια που έσπασαν προκάλεσαν τους τραυματισμούς των επτά.
«Ο καθένας από εμάς παίζει κρυφτό με τους ισραηλινούς δολοφόνους»
»Αυτό συνέβη πριν από μια εβδομάδα, στις 12 Οκτωβρίου, όταν όλο και περισσότεροι κάτοικοι της βόρειας Λωρίδας της Γάζας έφευγαν προς το νότο και τη Ράφα. Δεν ήξερα τίποτα ακόμα. Στις 13 Οκτωβρίου έγραψα ως συνήθως στον Yazan, τον οποίο γνώρισα κατά τη διάρκεια της 1ης Ιντιφάντα, όταν ήταν 16 ετών. «Είμαστε εντάξει», μου απάντησε.
»Εκμεταλλεύτηκα το γεγονός ότι το διαδίκτυο λειτουργούσε και έκανα μια φωνητική κλήση. Και τότε μου είπε για τους τραυματισμούς τους. Ένα από τα παιδιά κρατήθηκε στο νοσοκομείο όλη τη νύχτα» θυμάται η Hass.
Αναφέρει στη συνέχεια ότι ένας άλλος φίλος της αναγκάστηκε να φύγει από τη Γάζα στη Ράφα και πλήρωσε 400 σέκελ για μια δεξαμενή νερού που περιείχε 500 λίτρα, το οποίο όμως δεν ήταν πόσιμο.
«Μια άλλη οικογένεια φίλων βρήκε καταφύγιο σε ένα σχολείο στο κέντρο της Λωρίδας. 13 μέλη της οικογένειας, σε μια αίθουσα διδασκαλίας μεγέθους 20 τ.μ. Η γιαγιά είναι τυφλή και παραπληγική. Η άλλη πάσχει από ίνωση. Ένα από τα αδέλφια πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον. Και υπάρχουν δύο βρέφη, δεκαοκτώ μηνών, ανάμεσά τους» περιγράφει η δημοσιογράφος στο άρθρο της.
«Ο καθένας από εμάς παίζει κρυφτό με τους ισραηλινούς δολοφόνους. Θα θριαμβεύσουμε και θα το ξεπεράσουμε», έγραψε ο φίλος μου και στο επόμενο μήνυμα με ενημέρωσε ότι σωματικά μέχρι στιγμής είναι εντάξει».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις