Ελαιόλαδο: Πώς θα διασφαλιστεί η άριστη ποιότητα του
Το παρόν και το μέλλον του ελαιολάδου μας
Η ανάγκη διασφάλισης της άριστης ποιότητας του ελαιολάδου μας, αλλά και οι προσπάθειες για διαρκή ενημέρωση και εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης ελαιολάδου και πυρηνελαίου (ελαιοπαραγωγών, ελαιουργών, τυποποιητών, εμπόρων, εξαγωγών), για την τήρηση των απαιτούμενων ορθών γεωργικών καλλιεργητικών και παρασκευαστικών πρακτικών, σε όλα τα στάδια παραγωγής του, βρέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα.
Στην ημερίδα, που διοργάνωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιόλαδου (ΕΔΟΕ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιόλαδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) και η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε), κοινή συνισταμένη των ομιλιών και παρεμβάσεων αποτέλεσε ότι η ενότητα, η συνεχής ενημέρωση, η συνεργασία και η αρωγή της πολιτείας αποτελούν προϋπόθεση για το παρόν και το μέλλον του ελαιολάδου μας.
Τήρηση των απαιτούμενων ορθών γεωργικών καλλιεργητικών και παρασκευαστικών πρακτικών, σε όλα τα στάδια παραγωγής του
Οι ευρωπαϊκές αλλαγές
«Οι πρόσφατες αλλαγές της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας έκαναν πιο αυστηρούς ή και πρόσθεσαν, δείκτες ποιότητας, σχετιζόμενους κυρίως με επιμολυντές – ιδιαίτερα των αρωματικών υδρογονανθράκων ορυκτελαίων MOAH κλπ, αλλαγές που απαιτούν την αυξημένη προσοχή όλων των εμπλεκομένων και κυρίως των ελαιοπαραγωγών, προκειμένου να κατατάσσεται το παραγόμενο ελαιόλαδο στα εμπορεύσιμα ως βρώσιμα έλαια και να μην αποκλειστεί ως ακατάλληλο για τρόφιμο», ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ κ. Κωνσταντίνος Κουτσιούμπης.
Στον χαιρετισμό του ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Περικλής Μαντάς, τόνισε την ποιοτική ανωτερότητα του Μεσσηνιακού ελαιολάδου και τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την διεθνή του προβολή.
Επίσης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου του Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων αναπτυξιακών νόμων κ. Στάθης Αναστασόπουλος, σημείωσε ότι ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί βασικό παράγοντα της οικονομικής δραστηριότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία είναι μία παραδοσιακά αγροτική περιοχή. Η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής είναι άμεσα συνυφασμένη με την ανάπτυξη και της αγροδιατροφής και τα ελαιοκομικά προϊόντα τυγχάνουν μεγάλης αναγνωρισιμότητας.
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, εκ μέρους του Δημάρχου Καλαμάτας, ο Αντιδήμαρχος κ.Αναστάσιος Σκοπετέας, και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας κ.Παναγιώτης Λύρας.
Ποιότητα ελαιολάδου
Στην εισήγησή του με θέμα «Ποιότητα ελαιολάδου και μέτρα διασφάλισής της» ο κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, γεν. γραμματέας του ΣΕΒΙΤΕΛ αναφέρθηκε στις αλλαγές της ενωσιακής νομοθεσίας, ιδίως στα όρια των επιμολυντών που βρίσκουν τον δρόμο προς την ελιά και το ελαιόλαδο, κυρίως από υπολείμματα λιπαντικών κατά την διαδικασία συγκομιδής και κλαδέματος, ιδιαίτερα όταν οι δύο αυτές λειτουργίες γίνονται ταυτόχρονα, μια πρακτική η οποία όπου γίνεται θα πρέπει άμεσα να εγκαταλειφθεί.
Ο ομότιμος καθηγητής Δενδροκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της 4 Ε κ. Σταύρος Βέμμος, παρουσίασε λεπτομερώς τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές για την αποφυγή επιμολύνσεων και την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου, στοιχεία που αποτελούν προτεραιότητες όλων όσων ασχολούμαστε με αυτό το εθνικό μας προϊόν.
Άμεσες παρεμβάσεις
Ο πρόεδρος της ΕΔΟΕ κ. Μανώλης Γιαννούλης, τόνισε την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων από τον κρατικό μηχανισμό αλλά και από όλους τους θεσμικούς φορείς, επαγγελματικές οργανώσεις, συνεταιριστικά σχήματα κλπ, ενώ αναφέρθηκε στις διαρκείς τα δυο τελευταία χρόνια, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, παρεμβάσεις της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου προς την πολιτική ηγεσία για την ενεργοποίηση συλλογικών μέτρων και την χάραξη εθνικής ελαϊκής πολιτικής.
Στην συνεχή και υπεύθυνη ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών και ελαιουργών του νομού, την οποία και επί σειρά ετών υλοποιούν με συνέπεια, αναφέρθηκαν οι διευθυντές των τοπικών ΔΑΟΚ Μεσσηνίας κα Ευσταθία Γεωργακοπούλου και Τριφυλλίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, σημειώνοντας ότι έχει ήδη υπάρξει σημαντική βελτίωση από τους παραγωγούς, τους ελαιουργούς και τυποποιητές, στην τήρηση όλων των ορθών πρακτικών στην παραγωγική διαδικασία και κοπιάζουν προκειμένου αυτό να βρει την αντίστοιχη αποδοχή και οικονομική ανταμοιβή από τους καταναλωτές.
Στο πλαίσιο της ελεύθερης συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων, τέθηκαν τα θέματα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, η ανάγκη Εθνικής Στρατηγικής για τον ελαιοκομικό τομέα και η ενδυνάμωση της ΕΔΟΕ, η ανάγκη αναθεώρησης του φακέλου των προδιαγραφών ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, λοιπά ποιοτικά θέματα όπως οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες, οι ολικές στερόλες, η έλλειψη αγροτών γης και η ανάγκη εκπαίδευσης των ξένων εργατών ελαιοσυλλογής, κλπ.
Παρεμβάσεις επί όσων παρουσιάσθηκαν από τους εισηγητές, έγιναν από εκπροσώπους όλων σχεδόν των αναγνωρισμένων φορέων του νομού και συγκεκριμένα, από τον κ. Παναγιώτη Κάτσαρη, διευθυντή Εργαστηρίου του Ινστιτούτου Ελαίας ΕΛΓΟ, τον κ. Γιάννη Πάζιο, γενικό διευθυντή της Ένωσης Μεσσηνίας, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Ευάγγελο Ξυγκώρο, τον πρόεδρο του Σωματείου Ελαιουργών Μεσσηνίας κ. Γιάννη Ηλιάδη, τον εκπρόσωπο του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας – ΚΑΕΜ κ. Κώστα Τσορώνη, τον ιδρυτή και πρόεδρο του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας κ. Νίκο Κουτσούκο, και τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Γεωπόνων Μεσσηνίας κ. Γιάννη Βορβίλα.
- Η πιο βαριά ήττα της ΑΕΚ επί Αλμέιδα – «Ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος»
- Μεντιλίμπαρ: «Κάναμε ένα σχεδόν τέλειο παιχνίδι» – Τα δεδομένα για τους τραυματίες
- Ανεργία: Μειώθηκε στην ΕΕ – Παραμένει «πρωταθλήτρια» η Ελλάδα
- Ολυμπιακός: «Είσαι στο μυαλό κάτι μαγικό» στο Καραϊσκάκη μετά τον θρίαμβο επί της ΑΕΚ (vid)
- Ένας Ολυμπιακός από τα καλύτερα των 100 χρόνων
- Όταν έχεις έναν από τους κορυφαίους γκολτζήδες στην Ευρώπη…