Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Στίγκλιτς: Τέσσερα καμπανάκια ανησυχίας για την ελληνική οικονομία

Στίγκλιτς: Τέσσερα καμπανάκια ανησυχίας για την ελληνική οικονομία

Η συζήτηση του νομπελίστα οικονομολόγου με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο στο συνέδριο του Economist

Απαισιόδοξος ως προς το μέλλον της διεθνούς οικονομίας αλλά και συνολικά της σταθερότητας στον πλανήτη, και ιδιαίτερα μετά την 7η Οκτωβρίου με την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ εμφανίστηκε ο οικονομολόγος νομπελίστας και καθηγητής Πανεπιστημίου Κολούμπια Τζόσεφ Στίγκλιτς.

Ο κ. Στγίγκλιτς στη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Mytilineos κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο στο συνέδριο του Economist

Στίγκλιτς τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι δύσκολη η περίσταση για να κάνεις οποιαδήποτε πρόβλεψη ή και για να ερμηνεύσεις τα γεγονότα. Αν ήταν δύσκολο πριν τις 7 Οκτωβρίου τώρα είναι ακόμη πιο δύσκολο», είπε χαρακτηριστικά

Για Ελλάδα

Ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος μίλησε και για την Ελλάδα και εξέφρασε «ανησυχίες» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αν και αναγνώρισε πως «η οικονομική κρίση στην Ελλάδα διήρκησε μιάμιση δεκαετία αλλά και τον υψηλό ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας».

Ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος μίλησε και για την Ελλάδα και εξέφρασε «ανησυχίες» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

«Από την άλλη πλευρά αν δούμε τις στατιστικές δεν είναι τόσο καλά τα πράγματα», είπε και σημείωσε: «Πόσο καλά είναι προετοιμασμένη η Ελλάδα; Έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης αλλά μακροπρόθεσμα τι γίνεται; Υπάρχουν οι ακόλουθες ανησυχίες», τόνισε και περιέγραψε:

1. Σύμφωνα με το Economist Diligence Unit η Ελλάδα είναι ουραγός στα θέματα της ελευθερίας του Τύπου. Και είναι ένας τομέας που με ανησυχεί. Δεν μπορεί να έχεις μία ζώσα δημοκρατία αν δεν έχει δραστήρια μέσα ενημέρωσης

2. Η Ελλάδα δεν είχε τη δομική αναδιάρθρωση της οικονομίας. Η ανάπτυξη σας είναι δυσανάλογα μεγάλη λόγω του τουρισμού. Ωστόσο ζείτε σε ένα επικίνδυνο σημείο του κόσμου

3. Η κλιματική αλλαγή κάνει τα καλοκαίρια όλο και πιο ζεστά και επηρεάζουν τον τουρισμό. Και λέμε πως πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση του μοντέλου ανάπτυξης. Και είναι δύο πτυχές: Η πρώτη είναι το κλίμα και η ενέργεια. Έχετε την κληρονομία του ήλιου και του ανέμου. Κάνετε αξιοποίηση και των δύο;  Ο καιρός είναι μεν ευμετάβλητος αλλά έχετε και ευμετάβλητους τους παράγοντες όπως ο δικτάτορας Πούτιν ή η Σαουδική Αραβία ως προς την ενεργειακή ασφάλεια. Άρα καλύτερα να βασίζεστε στον καιρό. Και δεύτερη πτυχή είναι η Ελλάδα να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

4. Η εξόφληση του χρέους της θα απαιτήσει πρωτογενή πλεονάσματα για καιρό και χρειάζεται μία ισχυρή ανάπτυξη για καιρό.  Και δεν είναι εύκολο

Για Ισραήλ, ΗΠΑ και Ευρώπη

Ο κ. Στίγκλιτς εμφανίστηκε απαισιόδοξος με αφορμή την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Χαρακτήρισε «λάθος της συνταγές των κεντρικών τραπεζών».

Ο ίδιος δεν έκρυψε και την ανησυχία του για τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών. Όπως είπε μία πιθανή νίκη του Τράμπ στις εκλογές των ρεπουμπλικανών και στη συνέχεια το ενδεχόμενο επικράτησης του στις εκλογές των ΗΠΑ θα φέρει τεράστιες επιπτώσεις παγκοσμίως.

Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος

Από την πλευρά του ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος δεν έκρυψε και εκείνος την ανησυχία του για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. «Ανησυχώ για το ενδεχόμενο ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας την απουσία κοινής γραμμής στην Ευρώπη. Ο ίδιος τόνισε δε, πως τα ανησυχητικά γεγονότα που επηρεάζουν αρνητικά τον πλανήτη είναι οι πόλεμοι στην Ουκρανία και το Ισραήλ.

Εκτίμησε δε, πως για τον πόλεμο στην Ουκρανία η λύση θα έρθει από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, δείχνοντας τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ, ενώ για τη Μέση Ανατολή, όπως είπε τη λύση θα τη δώσουν οι άνθρωποι της περιοχής.

Χωλαίνουν βιομηχανική παραγωγή και τεχνολογία

Ο κ. Μυτιληναίος μίλησε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Όπως είπε από το 2008 η Ελλάδα αντιμετώπισε πολλαπλές κρίσεις. Κατόρθωσε όμως αποτελεσματικά να ανταποκριθεί, να υπερκεράσει τις προκλήσεις κι έγινε ανθεκτική Σήμερα η Ελλάδα βιώνει ανάπτυξη έχει ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και προσελκύει επενδύσεις», τόνισε φέρνοντας ως παράδειγμα τη νέα επένδυση της Fairfax ύψους 300 εκ. ευρώ νότια της Αθήνας.

Επισήμανε δε, πως πέραν των τομέων της ναυτιλίας και του τουρισμού, θα έλεγα ότι η βιομηχανική παραγωγή και η ψηφιακή τεχνολογία χωλαίνουν».

Ευρωπαϊκή πολιτική

Ο πρόεδρος της Mytilineos επανέλαβε την κριτική του απέναντι στις Βρυξέλλες για τα θέματα της στήριξης του βιομηχανικού τομέα στα θέματα των πράσινων επενδύσεων.

Επισήμανε τη βραδύτητα στη λήψη αποφάσεων αλλά και τη διαφορετικότητα των φωνών και των συμφερόντων εντός της Ε.Ε. «Δεν είναι αισιόδοξο το μήνυμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΟΤ

Must in

Η Παπαδοπούλου πάει Ουάσιγκτον – Συνομιλίες για τη θητεία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και όχι μόνο

Η ΥΦΥΠΕΞ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου θα βρεθεί στις ΗΠΑ στις 22 Νοεμβρίου ενόψει και της νέας διοίκησης Τραμπ, σε ένα ταξίδι με δύο ατζέντες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024