ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα κάνουν Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου μετά το κύμα διαγραφών
Εκτός ορίων φαίνεται ότι βρίσκεται η σύγκρουση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ενδεχόμενο εμφάνισης ενός νέου κόμματος αρχίζει να μπαίνει στην δημόσια συζήτηση εντός του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, μετά την απόφαση Κασσελάκη να στείλει προς διαγραφή, μετά τον Στέφανο Τζουμάκα και τα ιστορικά στελέχη Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα. Και οι τρεις, διετέλεσαν υπουργοί, οι δύο και πρώην γραμματείς της ΚΕ (Σκουρλέτης και Βίτσας), ο ένας και για χρόνια διευθυντής της Αυγής (Φίλης). Εχουν δε πρωταγωνιστικό και στο διατασικό ρεύμα της Ομπρέλας.
Νίκος Φίλης και Πάνος Σκουρλέτης άλλωστε, υπογράφουν το σκληρό κείμενο της «Ομπρέλας» που τιτλοφορείται ως «Διέξοδος Aριστερά», έχει τεθεί προς συλλογή υπογραφών και θεωρείται ως προάγγελος για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. «Πρόθεσή μας και στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε έναν πολιτικό χώρο ικανό να υπερασπιστεί και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.
Κείμενο, που υπογράφει – σημειώνεται- και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ήταν ένας από τους διεκδικητές της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όταν δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο, ανακοίνωσε την στήριξή του στην Εφη Αχτσιόγλου.
Το ντόμινο των διαγραφών ή/και το ενδεχόμενο μαζικών αποχωρήσεων δεν αποκλείεται να επηρεάσει και τους συσχετισμούς στη Βουλή, φέρνοντας το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιεί στο κείμενό της η «Ομπρέλα», μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως «ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα του πνεύματος ιδιοκτήτη, που αποφαίνεται «όποιος διαφωνεί, να φεύγει», με την υπόμνηση από όσους το υπογράφουν πως «δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο ίδιο κόμμα και να εκπροσωπούμαστε από μια ηγεσία που υποβάλλει αίτηση διαζυγίου από κάθε πολιτικό σκεπτικό που σχετίζεται με την Αριστερά, τις αξίες, τις ιδέες, το ήθος και το ύφος της».
Τι θα κάνουν Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, φέρεται να σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη μεταδίδονται πληροφορίες ότι «θα απομακρυνθούν κι άλλα στελέχη μέχρι τη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής, εάν φτάσει εκεί η αριστερή πτέρυγα».
Κατά πολλούς η αποχώρηση Τσακαλώτου θεωρείται δεδομένη, το θέμα είναι το πότε θα επιλέξει να αποχωρήσει -και άρα να ανεξαρτητοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθότι εκλεγμένος βουλευτής του: πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στις 11 και 12 Νοεμβρίου, ή αμέσως μετά.
Στην πρώτη περίπτωση, η αποχώρησή του θα στέλνει ένα σήμα ενόψει των εσωκομματικών διαδικασιών, στη δεύτερη περίπτωση φαίνεται ότι η κίνηση θα έχει πιο συντεταγμένα χαρακτηριστικά, μένοντας να φανεί ποιοι και εάν θα τον ακολουθήσουν.
Ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος πάντως, (πλην της υπογραφής του στο κείμενο της Ομπρέλας), δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια μετά τις διαγραφές Φίλη Σκουρλέτη και Βίτσα. Είχε κάνει ωστόσο μια σκωπτική ανάρτηση μετά την διαγραφή Τζουμάκα.
Και εδώ αξίζει να σημειωθεί πως ναι μεν ο Κασσελάκης επιδεικνύοντας προεδρική πυγμή, να φαίνεται «αποφασισμένος» να συνεχίσει την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όσες και όσους διαφωνούν ωστόσο το ντόμινο των διαγραφών ή/και το ενδεχόμενο μαζικών αποχωρήσεων δεν αποκλείεται να επηρεάσει και τους συσχετισμούς στη Βουλή, φέρνοντας το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επί πέντε τουλάχιστον χρόνια συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται στα κανάλια κάνοντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Πριν από μερικές ημέρες δήλωσα ρητά ότι αυτή η πρακτική δε γίνεται πλέον ανεκτή.
Ο κόσμος διψά να αναδείξουμε θέματα, να κάνουμε αντιπολίτευση. Και εγώ το…
— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) October 23, 2023
Οι διαγραφές δεσμεύουν μόνο τον πρόεδρο
Στο μεταξύ, θέση για τις αναγγελίες διαγραφών από τον Στέφανο Κασσελάκη, πήρε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Κοτσακάς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24.
Ο κ. Κοτσακάς δήλωσε πως μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να θεωρεί πως στελέχη είναι εκτός γραμμής και να τα παραπέμπει σε διαγραφή, ωστόσο αυτή η κρίση δεσμεύει μόνο τον ίδιο και η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι υποχρεωμένη να την υιοθετήσει. Όπως εξήγησε ο κ. Κοτσακάς, η επιτροπή Δεοντολογίας εκλέγεται από το Συνέδριο και απολογείται μόνο στο Συνέδριο. Εάν θεωρήσει πως πρέπει να να επιβληθεί αυστηρή ποινή, γνωμοδοτεί το όργανο στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος/η. Υπερ της διαγραφής θα πρέπει να ψηφίσουν τα 2/3 της 15μελούς Επιτροπής Δεοντολογίας.
Πάντως τα στελέχη που παραπέμφθηκαν για διαγραφή θεωρούν πως αυτή δεν είναι δεδομένη, ενώ εξαπολύουν πυρά στον Στέφανο Κασσελάκη, αμφισβητώντας τον ευθέως και καταγγέλλοντας σχέδιο διάλυσης του κόμματος.
«Δεν έχουμε μόνο έλλειψη σεβασμού προς το εκλογικό αποτέλεσμα και την ίδια τη διαδικασία, έτσι όπως αυτή προβλέπεται από το καταστατικό, δηλαδή εκλογή από τη βάση. Έχουμε μια έλλειψη σεβασμού και προς το πρόσωπο του Προέδρου αλλά και των υπολοίπων μελών του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Δεν μπορείς να λες τη μια στιγμή ότι το κόμμα σου, το κόμμα στο οποίο ανήκεις, είναι διεφθαρμένο. Δεν μπορείς να αποκαλείς το κόμμα σου τσόντα. Τότε πως παραμένεις σε αυτό το κόμμα και την ίδια στιγμή να προγράφεις τη δημιουργία ενός νέου κομματικού φορέα και μάλιστα να του δίνει και όνομα από την τηλεόραση», σημείωσε ενισχύοντας την άποψη που διατυπώνεται ότι δρομολογείται η δημιουργία νέου κόμματος.
Φωνές για παρέμβαση Τσίπρα
Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα στελέχη που ζητούν την παρέμβαση του τέως προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. «Πρέπει να μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά σέβομαι και την ίδια την επιλογή του (να μην μιλήσει)» ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του Δημήτρη Βίτσα.
Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης (Σκάι) δήλωσε πως «θα ευχόμουν να γίνει ή να έχει γίνει χωρίς να το μάθουμε ποτέ … Ο Αλ. Τσίπρας έχει χειριστεί πολύ πιο έντονες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και δεν το μάθατε ποτέ, πιστεύω ότι έχει το know how».
Ο «μυστικός δείπνος»
Αξίζει τέλος να αναφερθεί, ως -ενδεχομένως- ενδεικτική των διεργασιών που τρέχουν, η συνάντηση Γ. Παπανδρέου και Αλ. Τσίπρα στο Στρασβούργο, στο περιθώριο των εργασιών της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης λίγο πριν τον δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών. Όπως έγραψε το in εθεάθησαν στο ίδιο τραπέζι, σε μια συζήτηση για δύο – ο «μυστικός δείπνος» Παπανδρέου – Τσίπρα βέβαια δεν ήταν και τόσο μυστικός, αφού οι πρώην πρωθυπουργοί θα μπορούσαν, αν ήθελαν, να έχουν βρεθεί μακριά από αδιάκριτα μάτια.
Μόνο εκείνοι γνωρίζουν τι συζητήθηκε στο Στρασβούργο, και αν αφορούσε μεταξύ άλλων και την επόμενη μέρα στην Κεντροαριστερά, την πιθανότητα μιας μελλοντικής συνεργασίας.
- Ολυμπιακός: «Η υπομονή μας εξαντλήθηκε, κ. Γκαγκάτση απόμακρύνετε τον Λανουά»
- Γιατί το 2025 είναι ευκαιρία για διεθνή οικονομική δικαιοσύνη
- Τα σημεία αναφοράς για το 2024 παρουσίασε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και έθεσε τους στόχους για το 2025
- Πελώριες πατημασιές δεινοσαύρων ήρθαν στο φως σε βρετανικό λατομείο
- Ανδρουλάκης: Δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος για τους αγρότες και την ελληνική περιφέρεια»
- Ισραήλ: Τουλάχιστον 891 στρατιώτες των IDF νεκροί μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα – Το αρνητικό ρεκόρ